Още ДДС тежест за фирмите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още ДДС тежест за фирмите

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова прехвърли на некомпетентността на депутатите отговорността за промените в Закона за ДДС

Още ДДС тежест за фирмите

Данък уикенд ще е в най-тежкия вариант - за всяка стока и услуга, струваща дори стотинка

24497 прочитания

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова прехвърли на некомпетентността на депутатите отговорността за промените в Закона за ДДС

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Финансовото министерство предлага фирмите всеки месец да описват частта, ползвана за лични нужди.

Компаниите няма да си възстановяват или ще внасят обратно част от данъка добавена стойност за всяка закупена стока или услуга, която е ползвана за лични нужди независимо от стойността й. Това става ясно от последните промени в Закона за ДДС и предложените редакции в правилника към него. Режимът всъщност е най-тежкият от всички предлагани и отхвърлени в закона варианти. Там имаше праг първо от 700 лв., после 5000 лв. и имаше ясно изброени групи - за коли и недвижими имоти. Сега стока или услуга дори за 1 стотинка ще трябва да се преценява дали освен за фирмени нужди се ползва и за лични.

Депутатите в парламента бяха убедени, че са отхвърлили окончателно т.нар. данък уикенд. Още тогава обаче данъчни експерти обясниха, че вратата за данъчен произвол се отваря дори повече. Първо, защото се разширява кръгът - до всяка секунда личен разговор по служебния мобилен телефон например. И, второ, защото преценката за това колко от данъчния кредит да не се приспада е оставена на компаниите и после данъчните могат да решат съвсем друго.

Според данъчни консултанти двата текста в закона са изключително неясни, което ги прави в много голяма степен неизпълними. Според тях трябва да има праг на същественост, който да включва ценови праг, както и описание на конкретни стоки и услуги, тъй като някои от тях са неделими - като интернет например или продуктите за лична хигиена.

Промяната засяга близо 300 хил. компании, регистрирани по ДДС. Много вероятно голямата маса от фирми няма да декларират нищо, т.е. ще твърдят, че нищо служебно не се ползва за лични цели. Данъчните служители обаче ще може да преценяват тенденциозно при ревизия кое дружество да бъде ударено и кое не.

Нова бюрокрация в правилника

Законопроект на финансовото министерство предвиждаше компаниите да подават изрична декларация за всеки актив, който е с двойна употреба. Този текст обаче отпадна в парламента. Сега в проекта за изменение на правилника се предвижда декларирането и смятането да стават всеки месец в справката по ДДС. "С оглед събиране на данни и контрол от страна на органите по приходите се предлага изменение в справка-декларацията и дневника за продажбите, което предвижда в отделна клетка, съответно колона, регистрираните по ЗДДС лица да декларират начисления от тях данък във връзка с извършени безвъзмездни доставки на стоки и услуги за лични нужди, приравнени съгласно закона на възмездни", пише в мотивите към правилника.

Текстовете ще важат и за вече закупени активи и стоки, без посочен срок във времето назад. "С цел проследимост и идентифициране на стоките и/или услугите, за които регистрираните по закона лица следва да коригират приспаднатия вече данъчен кредит чрез съставяне на протокол, се предлага в този протокол освен предвидената вече в правилника информация, свързана с корекцията, да се посочват и номерът и датата на данъчния/те документ/и, по който/които е упражнено правото на приспадане на данъчен кредит", пише още в мотивите.

За да избегне изискването за предварителна оценка на въздействието, финансовото министерство съобщава в мотивите, че предложените промени "няма да доведат до допълнителна финансова тежест за лицата и се очаква да окажат незначителен ефект върху приходите от ДДС, който на този етап не може да бъде изчислен с точност".

Всъщност оспорване на промените в съда точно заради липсата на предварителна оценка за въздействието вероятно би дало по-различна картина като ефект за компаниите - най-малко още армия счетоводители, които да си измислят методика за отчитане и изчисление и да го отчитат пред данъчните за всяка стока и услуга всеки месец.

Политиците говорят

Съгласно европейската директива и трайни решения на съда в Люксембург с ДДС се облагат задължително всички ползвани за лични нужди активи и услуги. Това не може да се промени, коментира в четвъртък пред журналисти в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от "Дневник".

Това е така и в момента също има законова забрана да се купуват коли и апартаменти за лични нужди през фирми. Въпросът е, че данъчните не контролират тези най-мътни покупки, а вкарват най-отчетните компании в нова бюрокрация.

Заради текстовете лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска във facebook оставката на финансовия министър Владислав Горанов. "Ето това е темата за доверието: Нови коледни изненади от "Влади"... надявам се, че колегите от РБ, които "преговарят" за нова порция лъжи, разбират едно: Оставката на г-н Горанов е минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика", написа Кънев.

Финансовото министерство предлага фирмите всеки месец да описват частта, ползвана за лични нужди.

Компаниите няма да си възстановяват или ще внасят обратно част от данъка добавена стойност за всяка закупена стока или услуга, която е ползвана за лични нужди независимо от стойността й. Това става ясно от последните промени в Закона за ДДС и предложените редакции в правилника към него. Режимът всъщност е най-тежкият от всички предлагани и отхвърлени в закона варианти. Там имаше праг първо от 700 лв., после 5000 лв. и имаше ясно изброени групи - за коли и недвижими имоти. Сега стока или услуга дори за 1 стотинка ще трябва да се преценява дали освен за фирмени нужди се ползва и за лични.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Сега, ще направят на луди, както данъчните, така и счетоводителите! Целта е всяка една фирма, да бъде принудена да внесе по няколко хиляди лева (поне!) ДДС допълнително, за последните 5 години примерно, според тия нови текстове! Естествено без лихвите!
  Голямо смятане ще падне, като се почне от телефони, мине се през коли и се стигне до всякакво обзавеждане и техника...!
  Честито, резултатите са все по-видими!

 • 2
  subsonic avatar :-|
  subsonic

  Правителството истерично търси пари и приема все по-налудничави законопроекти.

  Горанов трябва да бъде уволнен незабавно, но вероятно всеки друг на неговото място ще бъде принуден да жертва личното си мнение и здрава финансова логика в името на капризите на Слънцето.

 • 3
  hm avatar :-|
  хм

  в държавата толкова проблеми се натрупаха, че смяната на владко няма да реши нищо.

  самият факт, че след челно катастрофиралия социализъм, отново се намират идиоти, дето се опитват да управляват икономиката на ръчна, говори много за нивото и на политиците, и на мат'ряла, и на "опозицията".

  да е бедна държавата заради тежки географски условия - разбирам, но да е бедна заради неуки или с престъпни намерения политици - това не го разбирам.

  този владко от "ходене на работа" не му остава време да прочете най-важните икономически закони и за това каква би трябвало да е ролята на държавата в съвременната пазарна икономика.

  - колко "лесно" може да се открие фирма в България?
  - колко време отнема един "съдебен процес"?
  - колко време продължава едно "разследване"?
  - каква защита има частната собственост?
  - как се регистрира търговски обект и колко време отнема?
  - помага ли държавата на бизнеса като не му пречи или е за едни майка, за други мащеха?
  - работят ли в интерес на обществото държавните институции?
  - ефективни ли са основните системи (здравеопазване, образование, сигурност, пенсионна система) ?
  - разбираемо ли е законодателството?
  - променя ли се прекалено често?

  все несмилаеми въпроси, които стоят пред една посткомунистическа, нереформирана, нелустрирана и неорганизирана "държава".

 • 4
  s.iordanov avatar :-P
  s.iordanov

  Тези на снимката олицетворяват финансовата компетентност на управляващите! владиту и мента - финансовите корифеи на България! Ша знайш!

 • 5
  kolisti avatar :-|
  бай кольо

  Така наречените ни управници са на ниво, че ако имам две патки, не бих им дал да ги пасат! Толкоз.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Факт е, че собствениците на фирми прекарват всичко през фирмите си - лични коли, вили и т.н. компютри.. всичко. Не плащат ДДС - т.е. 16% по-евтино живеят от простосмъртните граждани. Отделно не плащат върху тия доходи ДОД.. значи още 10% с натрупване. Да не говорим, че всички разходи по съответния актив - бензин, ремонти и т.н. пак минава по тънката лайсна.

  В момента има голямо изкривяване - работещите плащат ДДС, а тия собствениците и приятелите и роднините им - не. Не плащат и ДОД.

  Мисля в другите европейски държави не е така. Плащат се освен ДДС, че и ДОД.

 • 7
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  врата за корупция и тормоз и за евентуално начисляване на данъци със задна дата - доста гадно.
  да благодарим на ГЕРБ и Горанов!

 • 8
  neam_dumi avatar :-|
  neam_dumi

  До коментар [#3] от "хм":

  +++++++++++++++++++++++
  По-добре от това няма как да се каже!!!

 • 9
  nogica avatar :-|
  nogica

  До коментар [#6] от "mickmick":

  а собствениците когато плащат освен ддс,дод,данък пеàлба и не може да си позволи да слее празниците по Коледа и нова година и семеиството отива с баничарката на почивка,не ползва болнични защото не може да си го позволи,плаща солидарно за пенсия,здраве и когато се наложи го духа или плаща на джоб,работи той и семейството му събота и неделя.Ти какво правиш МИКМИК чешеш топките ли.78% от фирмите в България са с 1-10човека персонал,какви 30% укрити данъци видя. Свините и лапачите в НС и рояка винарки около тях няма какво да раздават на мързеливите и бедните и удри сега.Как може един депутат или чиновник да си позволи колата която кара-дадена от приятел.... не ми се коментира минавам на сиво и да го фу

 • 10
  prx15601314 avatar :-|
  prx15601314

  и по коя формула ще се смята кое е за лични нужди и кое е за фирмени? естествено бизнесмена ще отнася всичко във фирмени.Кой ще проверява?Ще назначат хиляди данъчни?Абсурд.Кой ще ме провери хаховци такива.Безумни идеи от некадърни управляващи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.