Ахмед Доган не се "е*ава": Русия се завръща, ЕС е слаб, НАТО не е сигурен

Ахмед Доган на последната си публична поява по време на конференцията на ДПС преди две години, когато предаде лидерския пост на Лютви Местан

Ахмед Доган не се "е*ава": Русия се завръща, ЕС е слаб, НАТО не е сигурен

Почетният председател на ДПС разкритикува и сближаването на Лютви Местан с партията на Ердоган

Велина Господинова
57268 прочитания

Ахмед Доган на последната си публична поява по време на конференцията на ДПС преди две години, когато предаде лидерския пост на Лютви Местан

© Цветелина Белутова


"За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… " Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред елита на ДПС по повод Нова година. Тържеството се състоя в т.нар. сарай в Бояна - миналия четвъртък. Изказването на Доган беше разпространено от пресцентъра на ДПС след като в медиите излезе частична информация, че почетният председател е разкритикувал прибързаната позиция на наследника си Лютви Местан след инцидента със сваления руски самолет от турската армия.

Изказването на Ахмед Доган заслужава внимание заради безспорния му авторитет в средите на ДПС. Неговите тези могат да променят сериозно политиката на движението. Предвид възможостите за влияние на ДПС - включително и (макар и ограничено) върху сегашното управление, евентуална промяна в ориентацията на добре организираната партия е от голямо значение. 

За словото на Доган пръв съобщи сайтът 24rodopi.com. В информацията се казваше още, че почетният председател е заявил, че се завръща в политиката след като се оттегли от лидерския пост преди две години и посочи Лютви Местан за свой наследник. В медиите се появиха и предположения, че критиките към сегашния председател от страна на Доган са знак, че на предстоящата през април национална конференция на ДПС Местан ще бъде сменен. Присъствали на събирането депутати отказваха коментар. Само потвърждаваха за речта на Доган и я определяха като "магистрална".

От разпространения от пресцентъра на ДПС текст обаче става ясно, че Доган не е правил заявка за връщане в политиката. "Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде насериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!", заявява той. Пред актива на ДПС той говори и за желанието си "с политиката да се занимават хора, които разбират от политика." Така както той не може да пее като Галена, обяснява Доган, така и тя не може да прави политика като него. "Така е устроен светът..."

Освен потвърждението, че родната политика е като чалгата, в изказването си почетният председател критикува политиката на ЕС и НАТО. Говори и, че икономическата и финансовата криза се развива като "политическа криза в планетарен мащаб". Както и, че еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с доминацията на САЩ, а в него все по-голяма роля ще има Русия. В речта на Доган в типичния му стил преобладават чуждиците, има и лирически отклонения, както и напътствия за развитието на ДПС занапред, както и доста свободен език. Например, за да подчерате, че има отворен портал за морфичен резонанс, той натъртва, че не "се ебава" . Опитахме се да извадим няколко от акцентите в нея:

Ще има ли изобщо ЕС?

Доган казва, че "за пръв път е сериозно притеснен" за ЕС. "Тревожно е, че Европейския съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат "да се освободят" от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това", заявява почетния председател на ДПС. Според него ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. "Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си", смята Доган. И изброява, че в ЕС всичко се прави инерциално, няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс, не са добре нещата и на равнище властови капацитет.

Доган не обяснява дали има визия какво точно да се случи, освен че поставя под съмнение стабилноста на евросъюза. Интересното е, че той набляга на фактът, че Брюскел има само някакви си 120 млрд. за интеграция, който били по-малко военния бюджет на САЩ. Това е интересно твърдение с оглед на това, че ДПС е един от основните радетели на усвояването на тези средства. Ако и 120 млрд. на година са малко, въпросът е колко са достатъчни за почетния председател.

НАТО адекватно ли е?

Доган е на мнение, че започналата преди 6-7 години икономическа и финансова криза "мимикрира" и се развива към "политическа криза в планетарен мащаб". "Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово.", заявява Доган. И съветва съпартийците си да наблюдават процеса на утвърждаването на Русия. "От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна  система за отбрана  ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално,  като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.", казва почетния председател на ДПС.

От една страна това може да означава, че Ахмед Доган е сериозно загрижен за отбранителните способности на Северноаталантическия алианс и препоръчва съпартийците му да се борят за тяхното укрепване. Но от друга, изказването звучи и като съвет ДПС-актива да се огледа и за друг геостратегически покровител на България.

Турция може да породи криза на Балканите

Доган смята, че освен Русия и Турция иска да намери новото си място в световния ред, което според него може да породи много кризи на Балканите и в Европа. "Новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб", заявява почетният председател на ДПС. Според Доган заради това България се намира в разкрачен стоеж – от една страна желанието на Турция и Русия да намерят мястото си в новия светомен ред и неяснотата на ЕС по отношение на идентичността си и какво иска. "И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция", заявява Доган. И продължава: "За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме  в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?!  Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая  нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам!"

Лидерът на ДПС Лютви Местан прочете декларация в защита на Турция за сваления руски изтребител Су-24 на 26 ноември, два дни след като стана инцидента. В нея той посочи, че противодействието срещу "Ислямска държава" следва се извършва при стриктна координация между всички страни-участници и при стриктно спазване на международното право, а участието във военни действия срещу "Ислямска държава" не може да преследва като съпътстваща цел режима на Башар Асад. "Позицията ни отразява идентичността на ДПС като последователна евроатлантическа партия на България", заяви тогава Местан.

Още на 24 ноември вечерта, часове след свалянето на руския изтребител, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг излезе с обща позиция на организацията, че тя е солидарна с Турция и подкрепя териториалния й интегрирет като страна-членка на алианса.

Критиката е интересна, не само заради удара срещу Местан. Отношенията с на Ахмед Доган с турския политически елит никога не са били топли. Дори напротив, при посешения на турски политици у нас, той често беше избягван. Последно лидерът на ДПС Лютви Местан беше в Турция преди изборите там в началото на юни по покана на министър-председателя на Ахмед Давутоглу. Той беше и гост Ердоган, когато беше избран за президент преди една година.

ДПС да се поднови

Освен за прибързаната подкрепа за Турция, Доган отправя и още съвети към лидера на ДПС, без да се обръща конкретно към него. "Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми  за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…", казва почетният председател на ДПС, вероятно намеквайки за все по-топлите връзки на Местан с партията турския президент Реджеп Ердоган.

"Подновяване" беше разчетено като директна присъда срещу Местан. Дори един от кафевите сайтове, свързани с Делян Пеевски за кратко публикува новина, че лидерът на ДПС е подал оставка. Новината обаче стоя само няколко минути и беше свалена. По-късно там се появи анализ за визионера на прехода, който"е надраснал пределите на бутафорната българска политика изразяваща се в размяна на двулични реплики, предателства и лакомия за власт".

Словото на Доган пред елита на ДПС завършва с  призив на почетния председател за обща молитва за новата 2016 г. : "Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса."

Цялата реч на Ахмед Доган

Уважаеми дами и господа!

По традиция всяка година политическият елит на ДПС се събира, за да направи равносметка на изминалата година и да проспектира следващата  година.

Най-характерното за този цикъл на политическото време е ускореният му темпоритъм и дълбинния му рефлекс върху всички сфери на живота.

Основни причини за ускорената вътрешна пулсация на времето, според мен, е тенденцията за прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред.

За първи път съм притеснен.., въпреки че по природа съм оптимист… Тревожно е, че Европейския съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат "да се освободят" от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това. ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и  за запазването си. Всичко се прави инерциално. ЕС няма необходимия за развитието си  инвестиционен ресурс.Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка. Което означава формално съществуване, формално инвестиране във формална супер-общност. Създадена е политическа илюзия за ЕС, която ще бъде, дай Боже, ако не първият, то поне вторият субект в планетарен мащаб. Но това не става. И в близките 10 години това няма да се случи. Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военния бюджет на САЩ е 600-650 млрд. ... Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо Европейски съюз. До сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение...

Но, уважаеми колеги, кризата, която започна преди 6-7 години се задълбочава и  то много сериозно, придобивайки  много странни форми, вече извън сферата на финансите и икономиката. Според мен, кризата мимикрира и се развива към политическа криза в планетарен мащаб. Защото тя поражда, задава и продуцира условия, които поставят под съмнение политическия ред в света. Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово.  От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна  система за отбрана  ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.

С други думи, световният ред с един геополитически  полюс е на път да се преобразува много сериозно. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този контекст ЕС е в състояние "заспи" и се чуди какво да прави и къде да се закачи. Симптоматиката за политическа криза, започва с криза на толерантността. Кризата на толерантността създава условия за събуждане на  различни национализми.

Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика. Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват, главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране, и като адекватно действие. Светът не върви на добре. Това за мен е факт, а не предположение. В този контекст, гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България.

В региона, освен Русия, Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. Изобщо новото препозициониране в целия регион е толкова сложен  и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб. Това е моето усещане. И когато говорим за политическо време, за  национално политическо време, ние трябва да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, ако не изцяло, поне с европейското политическо време. За съжаление това европейско политическо време, поне на този етап, сериозно изостава. Европейският съюз не е на ясно със себе си като идентичност, какво иска всъщност. ЕС все още няма идентичност, това е само проект на идентичност. И именно заради това ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж.

Затова, от гледна точка на тази ускорена пулсация на политическото време партията трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. А един модел за развитие във всички случаи трябва да включва рисковите параметри за развитие на  Колективното тяло. За голямо съжаление аз не виждам приоритетно мислене за  Колективното тяло. И това е най-важният въпрос, който ние като че ли не поставяме, а го подменяме с текущи проблеми на политиката.

Понятието за "Колективното тяло"  ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване… В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам.

Не може едно колективно тяло, или цялото, да не си дава сметка за това, каква колективна пулсация произвежда и  излъчва. Пулсацията на колективното тяло е феномен. Ако не се култивира, някой ще го овладее. Колективното тяло има вътрешен живот,  който включва съзнаваното и несъзнаваното от гледна точка на оцеляването.

Да, кризата дава  възможност, но кризата и отнема възможности.  Би трябвало да сме доволни, че българският политически елит се научи да управлява кризисните ситуации, но този факт не трябва да ни приспива.

Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам . Хора, които са без понятие за политика,  да правят политика – с това не съм съгласен. Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...

Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми  за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…..

Искам много сериозно да погледнем на този въпрос. Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намирме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме  в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?!  Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая  нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък.....

Затова с известна тъга искам да ви кажа, че времето е много сложно. Защото вибрира негативно в различните си пластове. Пожелавам ви да потърсите основите в себе си, от гледна точка на най-важното за нас, стабилността и сигурността на региона.  Всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос – не трябва да се поощрява. Уточнявам - всички страни са заинтересовани от етносите, които са в съседните страни. Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това. При една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия  е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства. Много важно! Но затова трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст. Защото тези генериращи тревожност реалности изкривяват и ускоряват политическото време. И политическият разум основателно се изкушава да организира и конструира света, в който живеем, по същата матрица.

Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в парламента няма връзка и със световна политика, европейска политика , регионална политика и т.н.

Информационната епоха фундаментално се отрази в самото битие на политиката. В политиката вече всичко е във всичко, така да се каже онлайн.

Няма изолирани действия. Всичко е във всичко. Дори когато правим нещо несъзнателно ние подпомагаме или захранваме процеси, които са извън нас, но рефлектират непосредствено и върху нашето съзнание, нашата държава, нашия свят…

Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!

Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г.: Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса.

17.12.2015 г.

гр. София   

"За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… " Това казва почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред елита на ДПС по повод Нова година. Тържеството се състоя в т.нар. сарай в Бояна - миналия четвъртък. Изказването на Доган беше разпространено от пресцентъра на ДПС след като в медиите излезе частична информация, че почетният председател е разкритикувал прибързаната позиция на наследника си Лютви Местан след инцидента със сваления руски самолет от турската армия.

Изказването на Ахмед Доган заслужава внимание заради безспорния му авторитет в средите на ДПС. Неговите тези могат да променят сериозно политиката на движението. Предвид възможостите за влияние на ДПС - включително и (макар и ограничено) върху сегашното управление, евентуална промяна в ориентацията на добре организираната партия е от голямо значение. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


59 коментара
 • 1
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Евала, Ашколсун, Машала....

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • -149
  • +150

  От това, което чета, се затвърждава убеждението ми, че г-н Доган е най-адекватният съвременен български политик.

  Напълно споделям вижданията му и за ЕС, и за НАТО, и за Русия, и за Турция. И аз бях неприятно изненадан от декларацията на г-н Местан за сваления руски самолет. Няма резон българска партия да взема априорно страна по военен конфликт между други страни. Колкото и да й се иска да го направи, за да демонстрира нежност...
  В този смисъл забележителна е тезата на г-н Доган, че ДПС не бива да бъде пета или шеста колона на никого в България.
  Българските управници и в момента практикуват елементарно лагерно мислене: нашите и враговете, без полутонове, без забележки. Националните интереси не са толкова черно/бели. Става въпрос за пазари, става въпрос за доставки на суровини.
  За ЕС ние сме бедна и дребна като пазар държава. От нас за ЕС нищо не зависи, а ние зависим от него изцяло: и като икономика, и като външни отношения.
  След компанията срещу Гърция и след експеримента с емигрантите, ЕС показа своята несъстоятелност и безпомощност. Показа и безпомощността на българските политици, които продължават да сверяват часовниците си по спрялото махало в Брюксел.

  Г-н Доган ли е най-сериозният съвременен български политик?
  Май да...


 • 3
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.
  • -11
  • +104

  Много ЕКЗАКТНО изказване... Бай бай местан ефенди..

 • 4
  pavla avatar :-?
  ПАВЛА

  Ефендито къв го играе в случая? Нещо си на бял кон? Или просто е прекалил с некои субстанции?

 • 5
  james_russell avatar :-?
  Петър

  До коментар [#2] от "D-r D":

  И др. Доган ли вече отпуска грантове на интернет троловете?

 • 6
  kalinski avatar :-P
  Kalin
  • -28
  • +106

  Така де, не може хора, които са се клели във вярност на ЦК на КПСС да залитат по НАТО и ЕС! Агент Павел леко е кривнал от правия път и агент Сава тропна по масата =)

 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#5] от "Петър":

  Мисли, Петре. Ако можеш... Дай доводи за твоята теза. Ти имаш ли теза?
  А, да - това с грантовете и троловете ...
  Различно мислещият е враг... Елементарно и безпомощно.

 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "Изказването на Ахмед Доган заслужава внимание заради безспорния му авторитет в средите на ДПС. Неговите тези могат да променят сериозно политиката на движението."

  Дрън-дрън! Като е авторитет и може да промени политиката на движението, на какъв се прави, та се полюшва на хамака в сараите и сигурно ханъмите го почесват под корема! Или е действащ политик, или не е! Аман от гурута, който се обаждат от време на време от покоите си, за да зададат дневния ред на обикновените хора! А сега какво? Все едно сме в Ганкиното кафене: - Ще ме прощаваш, Лютви ефенди, ама не си прав! - И аз така си мислех, ама отде толкова акъл!
  Ай сиктир!

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Журналистът:
  "Освен потвърждението, че родната политика е като чалгата, в изказването си почетният председател критикува политиката на ЕС и НАТО. Говори и, че икономическата и финансовата криза се развива като "политическа криза в планетарен мащаб". Както и, че еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с доминацията на САЩ, а в него все по-голяма роля ще има Русия."

  Доган
  "Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военния бюджет на САЩ е 600-650 млрд. ... Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. "

  Ами в Икономедия ресурсът горе-долу е както сравнението на Доган - липсва "матрял" който сносно да анализира една рею, която Евгений Дайнов НЯМа да преподава на клетите си студенти, а трябва! Не той разбира се, а някой със съотв. ресурс да обективира нещата...
  :-)

 • 10
  dun avatar :-|
  dun

  русия се завръща ... с пълна сила към фалита! надрънкал е куп глупости - някой от по-стройните концепции е прочел по сайтовете :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход