"Хибридна", но все пак война

Как "волята на противника" може да бъде подчинена, без да се унищожава армията му

Пробити от специалните служби на Русия и без ясни указания от столицата, силите на
украинската армия, намиращи се в Крим, не успяха да противодействат ефективно на светкавичната хибридна операция.
Пробити от специалните служби на Русия и без ясни указания от столицата, силите на украинската армия, намиращи се в Крим, не успяха да противодействат ефективно на светкавичната хибридна операция.    ©  VASILY FEDOSENKO
Пробити от специалните служби на Русия и без ясни указания от столицата, силите на
украинската армия, намиращи се в Крим, не успяха да противодействат ефективно на светкавичната хибридна операция.
Пробити от специалните служби на Русия и без ясни указания от столицата, силите на украинската армия, намиращи се в Крим, не успяха да противодействат ефективно на светкавичната хибридна операция.    ©  VASILY FEDOSENKO

Когато в ранното утро на на 9 март 1230 г. българският цар Иван Асен II решава да обяви война на Епирското деспотство, това се случва по почти ритуален начин. Той заповядва пергамента с мирния договор, нарушен от византийците, да бъде набучен на копие. В последвалата битка при Клокотница българският монарх обръща в бягство войската на противника, пленява василевса Теодор Комнин и присъединява нови територии към българската държава.

Ето такава представа за войната запечатват в съзнанието ни учебниците по история, многобройни романи и филми. В нея една държава директно напада друга, две армии се срещат на бойното поле и победителят в този сблъсък подчинява противника, като може да завладее цялата или част от неговата територия. Историята ни дава много подобни примери, но те са по-скоро изключение от общото правило.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  bagatur74 avatar :-|
  bagatur74

  В България отдавна съседът ни от югоизток прилага икономически, религиозен, политически и културен шпионаж, който застрашава нашия суверенитет. Влиянието му може да бъде квалифицирано, като особено застрашаващо националната сигурност и идентичност. Геополитиката се изменя бавно и думите съюзник и приятел съотнесени към нас са най-малкото оксиморон.

 • 2
  historian avatar :-|
  historian

  А не важи ли същото и за голямата регионална сила отвъд морето на северизток от България?

 • 3
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  "Разбира се, ефективното противодействие предполага изграждането на професионални служби за сигурност, които идентифицират неправомерно чуждо влияние. А също и правосъдна система, която санкционира такива влияния и възпира бъдещи хибридни действия на потенциален противник."

  Коментарът е излишен.

 • 4
  diegos avatar :-|
  diegos

  Проф. Тагарев колко далечни примери дава, чак в древна Юдея се разходи... пък да си спомним Панама 1989-та... от това по хибридна война- здраве.

  Да не говорим колко такива хибридни дивотии са направили САЩ в съседите си и разни държави по Карибите и Централна Америка...
  :)

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "bagatur74":

  И още нещо,което сте пропуснали: в БГ, допреди на 17-ти ДСП рязко да смени курса, имаше парламентарно представена политическа сила с протурска идеология. Всичко това прикрито зад приказки за евроатлантическа солидарност, добросъседство и пр пропаганден пушек.
  В тая схема като глупав слон е оплетен и българският мин.-председател.

  Турската външна политика става все по-агресивна и конфронтационна. Единствената съседна страна, с която Анкара няма конфликти е България. Причината? Протурската политика на ДПС, която устройва и другите партии, защото иначе трябваше неппекъснато да поставят въпроса за изплащане на компенсациите за имотите на прогонените тракийски българи, възлизащи на 20 млрд. долара, с които турската страна е съгласна, но не изплаща.

  Ако трябва да избираме мужду Турция и Русия, аз нямам колебание - предпочитам православните християни.

 • 6
  rxb1418346119385170 avatar :-|
  Nikolai Tsekov

  Много от коментаторите тук въобще забравят, че не Русия, а Турция е военен и стратегически съюзник на Бг. Русия е ВРАГ на България, не заради руския народ, а заради престъпните психопати, които владеят Кремъл. Забравихте ли, че русниците десетки пъти напрушаваха българското въздушно пространство над Черно море и нито молби, нито ноти ги накараха да спрат. Но ето че Турция за разлика от западните съюзници има топки и наказа агресора. Русия е вече напърлно компрометирана диктатура, чиито единствен път за оцеляване е разпалването на конфликти по границите си като средство за отвличане на вниманието на населението си от вътрешната морална и икономическа разруха. В този случай България също може да се окаже прицел на руската наглост и единствено НАТО е гаранцията, че Русия ще бъде отново шамаросана....

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#4] от "diegos":А дивотиите по близкия изток и северна Африка към хибридните ли се отнасят или това обикновени интервенции ?
  Проф. Т.Тагарев - брат -близнак на Местан. Защитава НАТО във вреда на България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход