ДПС-ология

Зад политичеческата екзекуция на Лютви Местан стои кълбо от интереси, за които политиката е само прозрачен параван

Не е изключено гневът на Доган да има и вътрешно партийни измерения
Не е изключено гневът на Доган да има и вътрешно партийни измерения    ©  Цветелина Белутова
Не е изключено гневът на Доган да има и вътрешно партийни измерения
Не е изключено гневът на Доган да има и вътрешно партийни измерения    ©  Цветелина Белутова

Ако има нещо сигурно в скандала с ДПС, то е, че отстраняването на Лютви Местан от ръководството на партията не е свързано със "заплаха за националната сигурност" на страната. Освен, ако под "националната сигурност" не се крие Ахмед Доган - почетният председател на движението и негов реален ръководител. Причината за изненадващата намеса на Доган вероятно се дължи не толкова в опасностите за България от сблъсъка между Русия и Турция, както заяви почетният председател на ДПС, колкото в подмолната борба за влияние в страната. И геополитическата шумотевица е по-скоро прикритие на далеч по-тривиално разчистване на сметки.

Очевидните неща са две. Първо, наистина Лютви Местан завъртя кормилото на ДПС към Турция и вероятно това е силен мотив за отстраняването му. В подобни речи (спомнете си за обръчите през 2009 г.) Ахмед Доган е директен и казва това, което мисли. Второто е, че най-яростни в атаката срещу Местан бяха медиите, свързани с Делян Пеевски. Оттук насетне следват неочевидните неща. Всъщност до какво точно е довел завоят на ДПС към Турция? Или какъв е интересът на Пеевски да махне Местан? И каква е ролята на настоящия трус в ДПС за преформатирането на управляващата коалиция?

Просто бизнес, но накрая всичко е лично

Да започнем от лесното - защо Делян Пеевски би имал интерес да се отстрани Местан? Със сигурност за Пеевски е било болезнено решението на Местан да обяви през 2014 г., че стои зад замразяването на руския проект за газопровод "Южен поток". Каймакът на струващия 4.7 млрд. евро български участък на "Южен поток щеше да се обере от два консорциума, вторият воден от фирми, свързани с Делян Пеевски. Те щяха да получат половината от тази сума за строежа на 450-километровия газопровод на наша територия.

Това обаче е най-видимата причина. Поне от 2011 г. турските власти искат от България да направи всичко възможно да спре контрабандата на цигари, която според тях основно се извършва от "Булгартабак". Дружеството изнася за Дубай, а от там цигарите влизат в Турция през Сирия, Ирак и Иран. Това беше и основна тема на турското посолство у нас, чиито дипломати не пропускаха да споменат този проблем. И на практика атакуваха основния бизнес фактор в ДПС - Делян Пеевски. Който няма как да не е записал много черни точки за Местан, който е известен с близостта си до посланика.

Но както се казва, в подобни конфликти никога не става дума само за бизнес.

Въпреки че именно доскорошният лидер на ДПС формално предложи депутата от Пазарджик за директор на ДАНС, преди година и половина Местан каза, че е отправил "силна препоръка… [Пеевски] да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС". Това не се случи, дори напротив - още медии влязоха в скандалната машина за манипулации. Именно Местан оглави завоя на ДПС на 180 градуса към ГЕРБ през 2014 г., когато символично пи кафе с Бойко Борисов. Една от пречките завоят да стане пълен беше именно неуспелият кандидат за директор на ДАНС. "Когато Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор", каза премиерът в началото на юни.

От средата на предната година обаче упорито се заговори, че Пеевски се оттегля, като вместо с политика ще се занимава само с бизнес. Ход, който много напомня съвета на Местан от 2014 г., а и премиерът не пропускаше да пусне по някоя многозначителна реплика в тази посока. Това обаче не се случи - вместо Пеевски, от политиката излиза Местан.

Междувременно в последните няколко месеца фирми, близки на Делян Пеевски, отново започнаха да печелят обществени поръчки, а ГЕРБ реши, че може да рискува коалиционното си партньорство с Реформаторския блок. С подкрепата си за промените в конституцията, които бяха внесени от АБВ, а не от РБ, на практика Борисов принуди правосъдния си министър Христо Иванов да подаде оставка. Само между другото Иванов също беше основна мишена на Пеевските медии. С този си ход Борисов рискува стабилността на управлението си, освен ако е нямал гаранция, че ще изгуби десет депутата, но ще спечели други 30-тина на своя страна. Подобна гаранция обаче няма как да бъде дадена от Местан.

Не е изключено гневът на Доган да има и вътрешно партийни измерения, освен личната победа на Местан със затоплянето на отношенията с Турция. Малко встрани остана фактът, че на някои места по време на местните избори бившият лидер на ДПС се опита да наложи свои хора в листите. Такъв беше случаят в Пловдив, където за кмет беше издигнат депутатът Венцислав Каймаканов, а за водач на листата - активист от младежката организация на движението. Това предизвика недоволството на областния лидер Гюрсел Алиев и местната структура на ДПС в Пловдив буквално бойкотира местните избори в града. Местан се противопостави и на издигането за трети път на кмета на Котел Христо Киров като ръководството сне доверието си от него. Заради бойкот на една част от общинските съветници от ДПС в Кърджали срещу одобряваната от Местан и вече бившия областен председател на движението Бахри Юмер кандидатура за председател на общинския съвет, вече два месеца работата на местната власт е блокирана. Ако Местан се е опитал  да постави свои хора за областни председатели на предстоящите областни конференции, не е изключено Доган да е решил, че бившият лидер се опитва да овладее и партията. Намек в такава посока направи единият от триувмирата, който временно ще ръководи ДПС - Рушен Риза. Той заяви, че Местан е ръководил движението без да се допитва до централното оперативно бюро на партията. "През последната година и половина в ДПС се вземаха еднолични решения без те да са обсъждани в ръководството", заяви Риза.

Турската карта

На този фон използването на турската карта в българската политика от ДПС и цялата геополитическа абракадабра е доста забавен ход. С това Ахмед Доган най-малкото би трябвало да получи дълга поредица от овации от Волен Сидеров. Всъщност в речта си на 17 декември Доган никъде не е казвал, че България трябва да завие към Русия, а че ЕС и НАТО в настоящия си вид са слаби и не дават достатъчно гаранции за сигурността на членките си. Нещо, което можете да чуете във всяка столица на Източна Европа, в един или друг вариант. Този скепсис активно се използва от руската пропаганда, която така или иначе няма какво друго да покаже като пример. В речта на Доган всичко това е омесено с явно неверени твърдения (например, че НАТО нямал позиция по свалянето на руския самолет), високопарни думи (ние вече не говорим за Колективното тяло) и странни брътвежи за телепатични канали. Вместо присмех, думите на Доган предизвикаха супер сериозни анализи за опитите му да предотврати ислямизирането на движението.  

Ако в ДПС има завой към Турция, то първо той не е иницииран от Лютви Местан, а ефектът от него със сигурност не е ислямизирането на партията. Опитите за сближаване започнаха още през 2010 г., но тогава това не се случи – Реджеб Таип Ердоган дори отказа среща на Ахмед Доган, въпреки че в първоначалната програма от посещението тогава на Ердоган в София в качеството му на премиер беше предвидена такава. За сметка на това той се срещна с Касим Дал, който вече беше изпаднал в немилост пред Доган, но все още беше в ДПС. Освен възраженията към агентурното минало на Доган, причината за разминаването тогава беше, че Ердоган явно разчиташе, че може да постигне много повече с кабинета на Бойко Борисов, вместо с поне публично атакуваната от българския премиер ДПС.

Всъщност ДПС отдавна играе оплетен танц с Турция. От една страна, ръководството на движението няма как да мине без Анкара, тъй като нейното одобрение е нещо като гаранция за част от електората за това, че партията наистина работи за техните интереси. От друга страна, в Турция не са забравили, че Ахмед Доган все пак е бивш агент на българската Държавна сигурност и има доста по-сериозен стаж от Местан в нея. Поради това в ДПС винаги е имало посредник за отношенията с Турция - преди Касим Дал, а доскоро Лютви Местан.

През подобни посредници обаче минаваха и бизнес контактите, които често осигуряват независим от българските условия финансов източник. Достъпът до него води до усещане за еманципиране у посредниците и затова Доган никога не е позволявал твърде голяма самостоятелност по тази линия.

Местан поддържаше много близки отношения с турския посланик Сюлейман Гьокче. Неофициално се твърди и, че тримата депутати, които го последваха - Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед, са поставени на избираеми места в листите с протекцията на Местан и след одобрението на турския посланик. Пак по неофициална информация това е било и едно от условията, за да се осъществи срещата на Местан с Ердоган в Анкара в средата на септември миналата година, малко преди парламентарните избори. Не е изключено това затопляне на отношенията между официалните власти в Турция и вече бившия лидер на ДПС да е подразнило Ахмед Доган, защото е червена точка за Местан в очите на избирателите на движението. Терен, на който Доган докато беше лидер на ДПС не постигна успех. В полза на Местан се обади дори турският премиер Ахмед Давутоглу. За разговора му с премиера Бойко Борисов на 23 декември знаем подробности само от БНТ, така че е трудно да разберем мотива, но въпреки всичко, това е безпрецедентен ход.

Забавното е, че Касим Дал също беше обвиняван, че иска да тласне ДПС към ислямистите. Подобно на Местан сега, и Дал беше наричан "турски агент" и беше обвиняван, че финансира партията си със средства от Турция. Въпреки че отстраняването му беше резултат от нарастващото му влияние в партията и противопоставянето му на "бизнес" крилото в ДПС - Христо Бисеров-Камен Костадинов-Делян Пеевски. Този аргумент беше особено силно използван, когато формацията на Дал - НПСД, реши да се присъедини към Реформаторския блок, а целта му беше да предизвика отстраняването на партията на Дал от десния съюз.

Подобно на Дал, и Местан не е заемал позиции в изпълнителната власт, а е бил само депутат. И не може да бъде компрометиран с осветяване на участието му в корупционни схеми. По тази причина аргументът, че е "работил срещу националните интереси на България" изглежда най-удобният за Доган, за да оправдае махането му от лидерския пост. Трудно доказуем, но за сметка на това ефектен за публиката. И идеално пасващ на факта, че в деня преди отстраняването му от председателското място на ДПС, Местан потърси помощ в турското посолство.

Руската карта

Обвиненията към Ахмед Доган, че е част от руската пета колона са също толкова пресилени, колкото и, че Местан води ислямистите в България. Най-малкото трябва да се припомни позицията на ДПС по време войната в Югославия или твърдата му подкрепа за членството на България в НАТО. И, ако почетният председател на ДПС има някакви симпатии към Русия, те са по-скоро корпоративни, отколкото политически. Факт е, че без благоволението на Русия, няма как да мине най-големият инфраструктурен проект в България – българският участък на "Южен поток". Примерът с "Южен поток" обаче показва как парите лесно преминават в политика.

След развалянето на отношенията между Турция и Русия отново има хипотетична възможност за възобновяване на "Южен поток" - нещо, за което правителството на Бойко Борисов не спира да търси вариант. "Южен поток, който е добър проект за България, отдавна щеше да се построи ако не бяхме паднали от власт", каза той само преди два месеца. Дори в телефонния си разговор с Давутоглу, който според публичната информация е бил по повод Местан, Бойко Борисов не е пропуснал да му напомни как Турция е подходила вероломно срещу България, като се е съгласила на допусне "Турски поток", проектът, който трябваше да замени пропадналия "Южен поток".

За да се случи обаче възобновяването на "Южен поток" под някаква форма, Москва трябва отново да приеме, че България е по-надеждното трасе - нещо което е доста трудно като се има предвид, че през декември 2014 г. руският президент Владимир Путин директно размаха пръст срещу София като главна виновница за неговия провал.

Много хипотетичната възможност строежът на газопровода да захрани групировката около ДПС обаче става нулева при публичната подкрепа на Турция в противопоставянето й с Русия. Някак си не върви да прочетеш декларация за свалянето на руския бомбардировач, а после да получаваш пари от Москва.

За обръча от фирми и интереси около Делян Пеевски обаче има много голяма мотивация да се надяват и на последната сламка, тъй като около проекта са поемани много ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени по някакъв начин. Например си спомнете абсурдно високата цена, която "Газпром" плати за земята, където се очакваше "Южен поток" да да излиза на сушата - 100 млн. евро, или по 606 евро за квадратен метър, които отидоха в Първа инвестиционна банка.

Реалните обяснения за това какво се случи са заровени в Сарая - прословутата резиденция на Доган в софийския квартал Бояна, и без отворен "портал за телепатична информация" (един от знаменателните изрази в речта му на 17 декември) е трудно да се проникне в тях. Затова и голяма част от анализите напомнят жанра на Кремъл-огията - какво може да се разбере за разположението на силите и политиката на СССР от подредбата на членовете на Политбюро и ЦК на КПСС на празничната трибуна за 1-ви май и от посланието между редовете на "Правда" и ТАСС. При ДПС-ологията също са видни само повърхностни действия и събития, а някои аналитични похвати са още по-сложи - четенето на кафявите медии, близки до Делян Пеевски, си е достатъчно миризливо и неприятно занимание, за да бъдат и анализирани.

Сигурно е само, че театърът това да ни се представи като политическо действие е неубедителен. Такива са и опитите случващото се да бъде анализирано само по публичните изяви на основните участници. ДПС никога не е била точно политическа партия, а политическото крило на мащабна бизнес организация, фокусирана върху кражбата на публични ресурси. И върху разпределянето на порциите в държавата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Нищо лично, просто бизнес, биха казали някои...
  Интересно е как Доган е допуснал изобщо да се стигне дотук, вместо да държи Местан по-изкъсо.

  Из русофилските форуми от известно време тръбят, че Ердоган и Давутоглу са политически пътници за оня свят. Факт е, че Турция загуби външнополитическа подкрепа след инцидента с руския бомбардировач. Дали процесите в ДПС не показват всъщност, че плъховете първи напускат кораба на неоосманизма?

 • 2
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev
  • -115
  • +55

  Явно в България само българите сме късогледи!
  Дори и тук не виждат защо Ахмед Доган бе принуден да направи това!
  Или не искат да го видят!!
  Сякаш не видяхте какво започна Ислямската пропаганда ,започната от АЛ ДЖАЗИРА !!!
  Винаги когато са започвали такава пропаганда -Либия, Сирия , Ирак и другаде.Винаги са започвали там арабските революции с ислямските войни!
  Защо един Доган трябва да ви казва това!!
  Толкова ли сте продажни , че не виждате , че БЪЛГАРИЯ Е СЛОЖЕНА НА МУШКАТА НА ИСЛЯМИЗМА ОТ ТУРСКАТА УПРАВЛЯВАЩА КИЛКА ,НАЧЕЛО С ЕРДОГАН!!

 • 3
  leslin avatar :-|
  leslin

  Значи разчистването на сметки и мафиотски финансови интереси са в основата,колкото и да се опитват да ни го представят като загриженост за националните интереси на България.И то загриженост от кого?От тия дето ни разиграват поне последните 26 години и сеят несигурност.

 • 4
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Обясненията са логични, но не дават отговор на въпроса: Защо точно сега? Местан беше момче на повикване за Пеевски, двамата заедно изпълняваха най-важните управленски функции - лидерство и финансиране. В този смисъл не е съвсем ясна причината, поради която Пеевски се обърна срещу Местан. Ловките му маневри не са изненада за никого. Възможно е, обаче, Доган да се освободи последователно и от двамата. Пеевски отдавна се превърна в еманация на задкулисието, корупцията и измамите и е твърде вероятно Доган да се опита да изчисти ДПС от подобен имидж.

 • 5
  zoroaster avatar :-|
  zoroaster

  Мисля, че се подценява ислямиския елемент в политиката на Местан. Ергдогоан има очевидни ислямиски залитания и авторитарни тенденции, вйключително провежда неосмански политики и се стреми да възроди османската империя, ако не като граници, то поне да разшири влиянието на Турция в страните, които са били част от империята. При тази политика, ако ДПС се сближи с Ердоган ще стане проводник на неговата политика, вклюително ислямистките тенденции. В това се състои и опасността за България. Очевидно и Местан и Доган не са убедени ислямисти, а са движени от бизнес интереси, но е важно при реализация на тези бизнес интереси, на чия политика ще станат проводник. В тази връзка ми се струва, че Местан е по-опасен от Доган. Не е нормално посланика на чужда държава толкова арогантно да подлрепя една фракция в българска партия, а мин. председателя на Турция да звъни на българския и да иска подлрепа за Местан. Това е дипломатически скандал и означава, че очевидно Турция не уважава суверенитета на България. Такъв тип отношения са по-скоро характерни за суверен - васал. Без да симпатизиран на руската политика, трябва да осъзнаем, че поради географското си положение и наличието на солидно турско малцинство в България, за нас неоосманистката и ислямистка политика на Турция представлява по-голяма заплаха, отколкото неоимперските амбиции на Русия. Капитал също така пренебрегва и очевидната неохота на НАТО да подкрепи Турция след свалянето на руския самолет. Това очевидно беше глупава и неадекватна демонстрация. СЛед свалянето на самолета Франция засили сътрудничеството си с руските сили в Сирия, което едва ли говори за подкрепа. Членството на Турция в нАТО също не е никаква гаранция за България. Турция и Гърция са членски на НАТО, но неведнъж са били на прага на война. При тази обстановка политиците ни приличат на пудели, които повтарят едно и също и са неадекватни. Да за прибалтийските републики и Полша Русия представлява директна и непосредствена заплаха, затова тяхната реторика е разбираема. За нас обаче руската заплаха е индиректна и не толкова непосредствена. Директна и непосредствена обаче е заплахата от ислямизма на Ердоган и неосманските му амбиции.

 • 6
  jimirino avatar :-|
  jimirino

  Единственото очевидно нещо е въпросът защо се прави това и защо по този начин, с толкова хора и шум.

  Добре че четете онези медии, те не подозират, че ги четете.


 • 7
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов

  В анализа се прави директно внушение, че бизнес интересите на Пеевски са вероятната причина за отстаняването на Местан. Т.е. Пеевски е упражнил влияние за отстраняването на Местан. Това отрежда твърде голяма роля на Пеевски и го поставя дори над Доган, което ми се струва, че не може да е вярно. Моето впечатление е, че младият бизнесмен е въщност маша на Доган и ако говорим за бизнес интереси, то ние можем да елиминираме посредника Пеевски и да поставим на върха на пирамидата хидроинжинера изпаднал в морфичен резонанс. В този смисъл, едва ли Местан, в продължение на години, е бил оставен от Доган да върви срещу бизнес интересите му. Тази нишка не води до никъде и не обяснява защо точно сега се случва този разрив. Определено Пеевски не е причината. Той не може да има главната роля в тази екзекуция и единственото, което прави е да смаже въжето за да мине тя гладко. Това, което обяснява разрива в ДПС и съвпада по време е разривът в отношенията Русия - Турция. В тази връзка за мен геоолитиката играе основна роля в тази драма.

 • 8
  jimirino avatar :-|
  jimirino

  Завоят на Местан не бил негова инициатива - разбираемо, иначе сто пъти щеше да изхвърчи. Обаче бил пречил на корпоративни интереси. Няма логика.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#5] от "zoroaster":
  Хубаво е, че има мислещи хора, лошото е, че са малко. Ум ми не побира кой може да не се съгласи с вашите изводи, но като гледам резултатите - много първосигналници има...
  Речта на Доган разбълбука политическото блато. Рреакция на стражите на статуквото е да я обявят за пиянско бръщолевене или (както пише и в текста горе) за борба за икономическо влияние.
 • 10
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Тези, които не могат да напишат мислите си (какво да напишат???) се ограничават като циганите само да гласуват: първосигнално с + или -.
  Пичове, може да се притеснявате, че пишете страшно неграмотно, ама вероятно имате някакво виждане по темата- опишете го! Изразете позиция!
  Глупаво е речта на Доган да се представя единствено като вътрешнопартиен проблем. Тези, които не сте я прочели - прочетете я, има я навсякъде. Каква сигурност търси пазеният от българската НСО Местан в турското посолство? Та той се държи като разкрит резидент на чуждо разузнаване!
  И мислете с главите си, а не се хлъзгайте по лакардиите на момиченцата в Капитал.
  Не е страшно да се мисли! Пробвайте...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход