Поне още месец данък "Уикенд" ще е с неясни правила

Министерството на финансите няма да добавя детайли в правилника. НАП ще излезе със свои указания

Директорът на приходната агенция Бойко Атанасов (вдясно) обеща да няма промяна в поведението на данъчните спрямо фирмите
Директорът на приходната агенция Бойко Атанасов (вдясно) обеща да няма промяна в поведението на данъчните спрямо фирмите    ©  Цветелина Белутова
Директорът на приходната агенция Бойко Атанасов (вдясно) обеща да няма промяна в поведението на данъчните спрямо фирмите
Директорът на приходната агенция Бойко Атанасов (вдясно) обеща да няма промяна в поведението на данъчните спрямо фирмите    ©  Цветелина Белутова
Има редица обстоятелства, които не са регламентирани и могат да доведат до объркване, а оттам и до финансови загуби за бизнеса, смятат данъчните експерти от КРИБ.

Прилагането на данък "Уикенд" ще е неясно още поне един месец. Причината е, че в проекта на финансовото министерство за правилника към Закона за ДДС липсва каквато и да е конкретика за механизма и методиката, новите редакции по-скоро няма да бъдат добавяни, а и няма обявена дата за приемането му. Освен това от Националната агенция за приходите (НАП) обещават методология до края на януари. Указанията са нужни на фирмите, но има риск и в тях да има спорни моменти, които няма да бъдат обсъдени със засегнатите компании.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  накъв абсурд е този Горанов - изглежда ми като бирникът подсигуряващ ресурса за разходите на държавата в полза на мафията ...

 • 2
  koolion avatar :-|
  boring pumpkin

  Хм нищо ново... в Абсурдистан

 • 3
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Преди подозирах, но вече съм сигурен, че Горанов ще надмине Дянков!

  Цитат: "Друг проблем... е отпадането на задължението на министъра на финансите да изготвя методика."

  Не мога да разбера какво са се напънали от КРИБ да дават акъл на финансовия министър как да се наложи използването на топлата вода?! Ясно е, че липсата на правила за въвеждането на закона е съвсем съзнателно търсена и издига ролята на администрацията на нови, безконтролни висоти!

 • 4
  jumbojet avatar :-?
  Дневник пропагандна газета

  Нищо неразбиращи индивидууми се изказват. Поне в Капитал трябва аудиторията да е по-компетентна. Важното е да се плюе, логиката на данъчците и облагането е без значение за форумните разбирачи.

 • 5
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":
  Сега остава да заявите, че не сте на работа в администрацията, а имате частен бизнес и с нетърпение очаквате тупалките върху гърба си от някакъв неясен и труден за администратиране закон!

 • 6
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#5] от " BoGry ": Ами мосю БоГри, аз съм частният бизнес и при мен вече я има разработена методиката. Дори стилът и на написване е много як, простонароден, сякаш министър-председателят я е обяснявал. Има и примери. Ако Капитал проявяват интерес може да им я изпратя, но се съмнявам, че ще я публикуват. Или ако я публикуват ще я редактират по начин, по който ще се промени смисъла ;)

 • 7
  comandante avatar :-P

  "бизнесът по никакъв начин няма да усети тежест или различно отношение от страна на НАП".
  ______________
  Той бизнеса от доста време си усеща чифте стандарта за ДПС-строители,Мутро-олигархията и чуждестранни фигуранти.
  Този закон е смешен , недомислен и по-добре да го махнат изобщо от обсъждане!
  Иде реч ,че товарен автомобил-за превоз на пътници тип "баничарка" 4х4 SUV 500к.с. с кожен салон за 600 000лв с блиндирани стъкла и врати може да се признае за разход или да се приспада ДДС само ако фирмата лицензирана за въоръжен ескорт декларира пътни листове за vip превози на лица който и плащат по фактури и осигуряват по трудов договор ескортиращите!
  Един изпълнителен директор на чуждестранна корпорация у нас също харчи по няколко милиона за фирмени разходи за резиденции,лимозини,самолетни билети,представителни вечери,кетъринг и т.н. , даже и танцьорки и манекенки си поръчват !
  Е на фона на всичко това българи с бизнес които опъват каиша да хрантутят чиновниците и чуждестранните картели и монополи

  Изобщо за какви а автомобили с право на данъчен кредит?
  Каквъв ЗКПО , какъв ЗДДФЛ на бизнеса говорим?
  Като чуждестранните интервенти и офшорковците постоянно опоскват държавата по колониалния ЗНИ ???? Даже и VIP държавна администрация им се плаща от данъкоплатците като от човешки ресурси им избират млади и хубави с повече следдипломни квалификации!

 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Малее, как се разрита мравунякът! И то в някакъв форум! А смятайте какво ще стане, когато недоносеният закон влезе в сила! Ще има: "Ти мен уважаваш ли ма? Я да видим колко?!" И добре познатото: "И кво прайм сега?"
  Аз, като индивидуум (справка - боинга Джъмбо Джет №4), просто ще отпиша бараката като фирмено имущество и ще оставя другаря Горанов да лови горяни на спокойствие!

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#6] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Ваше Благородие, получавам смесени сигнали! Не разбрах основната Ви теза, за което, разбира се, сам съм си виновен! Но ми харесва стилът Ви!

 • 10
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  [quote#9:"BoGry"]Ваше Благородие, получавам смесени сигнали! Не разбрах основната Ви теза, за което, разбира се, сам съм си виновен! Но ми харесва стилът Ви![/quote]

  Някак по по-разбираем начин - прословутият "Данък Уикенд" си го има от както имаме ДДС в България. Друг е въпросът, че не се контролира.
  А сега, с направените промени на ЗДДС, на практика се получава и данъчно облекчение :-)

  Ще ви дам един пример. Регистрирате се като Едноличен търговец или Упражняващ свободна професия. Регистрирате се по ДДС. Купувате си апартамент - ново строителство, и му "източвате" ДДС-то съвсем законно, защото това ви е "офиса".

  До 31 декември 2015 положението беше следното - при "точенето" на ДДС-то, данъчните можеха да приемат, че "това е доставка извън дейността", да ви оплющят акта и да си вземат цялото ДДС веднага.
  Вторият вариант - данъчните приемат, че това наистина ви е офис и го ползвате за това - варианта е да плащате ДДС върху данъчна основа "пазарният наем на сходен имот"

  От 1 януари 2016 г. положението е следното:
  Първият вариант "доставка извън дейността" си остава
  Вторият вариант е по-лесен - Разделяте "източеното" ДДС на 20 години, по 12 месеца, и резултата ви е за месечна вноска.
  На практика - ползвате 20 годишен безлихвен кредит.
  А това е "отвратително" и "гражданското общество с право се възмущава" :-)

  Или беше друго - възмущават се, защото искали да си източат ДДС, ама да не го връщали? И затова, разбираш ли, сега ще чакат конкретно указание от МинФин или от НАП.....

  Та, тезата ми е.... винаги е хубаво да се чуят повече мнения от счетоводители. Колкото повече, толкова по-добре. И да си помисли човек дали в.СЕГА не разлаяха кучетата по този "изненадващ данък Уикенд, който никой не разбрал как е гласувал" заради други причини, газово-битови.

  Само се чудя защо Капитал се излагат по този начин и къде им е интереса.

  За "стила като министър председател", че се разбира лесно. Как да ви кажа, в счетоводството се използват четири сметки в сметкоплана:

  4531 - ДДС по покупките
  4532 - ДДС по продажбите
  4538 - ДДС "за точене"
  4539 - ДДС "за плащане"

  Това е обяснено като за министър председател. Колкото е по-голямо салдото по с-ка 4538, толкова е по-добра "усвояемостта", ако ме разбирате :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход