Поне още месец данък "Уикенд" ще е с неясни правила
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поне още месец данък "Уикенд" ще е с неясни правила

Директорът на приходната агенция Бойко Атанасов (вдясно) обеща да няма промяна в поведението на данъчните спрямо фирмите

Поне още месец данък "Уикенд" ще е с неясни правила

Министерството на финансите няма да добавя детайли в правилника. НАП ще излезе със свои указания

12087 прочитания

Директорът на приходната агенция Бойко Атанасов (вдясно) обеща да няма промяна в поведението на данъчните спрямо фирмите

© Цветелина Белутова


Има редица обстоятелства, които не са регламентирани и могат да доведат до объркване, а оттам и до финансови загуби за бизнеса, смятат данъчните експерти от КРИБ.

Прилагането на данък "Уикенд" ще е неясно още поне един месец. Причината е, че в проекта на финансовото министерство за правилника към Закона за ДДС липсва каквато и да е конкретика за механизма и методиката, новите редакции по-скоро няма да бъдат добавяни, а и няма обявена дата за приемането му. Освен това от Националната агенция за приходите (НАП) обещават методология до края на януари. Указанията са нужни на фирмите, но има риск и в тях да има спорни моменти, които няма да бъдат обсъдени със засегнатите компании.

Проектът на правилника предстои да бъде окончателно изготвен от финансовото министерство, после одобрен от Министерския съвет, а накрая обнародван в Държавен вестник. Дотогава данъчните служители ще се позовават само на общите разпоредби в Закона за ДДС, влезли в сила от 1 януари 2016 г. Там е записано само, че при едновременно използване на стоки или услуги извън дейността на съответната фирма се дължи ДДС за частта за лична употреба. В закона и в правилника няма минимален праг за стойността на стоките, което значи, че и най-дребните предмети трябва да бъдат следени и отчитани. Това ще създаде нова ненужна бюрокрация за стотици хиляди компании и риск от субективно третиране от страна на НАП.

НАП ще мисли ред

От пресцентъра на Министерството на финансите обясниха за "Капитал", че във варианта на правилника към ЗДДС, който предстои да бъде внесен за гласуване в МС, отново няма да има разписани детайлни правила, по които да работят данъчните. Такива би трябвало да бъдат изготвени от НАП и приходната администрация ще се ръководи по тях, допълват от ведомството.

По време на заключителната годишна пресконференция на Министерството на финансите в края на декември директорът на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов обеща "да няма никаква промяна в поведението на администрацията", а "бизнесът по никакъв начин няма да усети тежест или различно отношение от страна на НАП". Той също така пое ангажимент приходната агенция да е готова с ясна методология и указания, както и с принципите, които данъчните ще съблюдават при прилагането на разпоредбите при извършването на ревизионните производства.

Компаниите обаче са притеснени от липсата на конкретика в публикувания преди повече от две седмици първи вариант на правилника именно заради липсата на яснота. В становището на КРИБ, с което "Капитал" разполага, е записано, че има редица обстоятелства, които не са регламентирани и могат да доведат до объркване, а оттам и до финансови загуби за бизнеса. Такива се очакват и заради необходимостта фирмите да платят за ъпдейт на счетоводния си софтуер. А тъй като в правилника е записано, че неговите разпоредби ще действат от началото на февруари, на практика компаниите разполагат с изключително краткия срок от един месец.

Работодателската организация изтъква, че в проекта за прилагане на Закона за ДДС е предвидено само изменение в справка-декларацията и дневника за продажбите. Там е записано, че ще има отделна клетка 23, съответно колона 16, в която регистрираните по ДДС компании да декларират начисления от тях данък. В проекта обаче не са описани никакви детайли, механизъм или методика как ще се определя данъчната основа, респективно начислява ДДС, когато една стока и/или услуга се използва едновременно както за независима икономическа дейност, така и за лични нужди на собственика, на работниците и служителите, или за цели, различни от независимата икономическа дейност, се казва в становището.

КРИБ: Необходими са промени

Според работодателската организация има и други пропуски, които Министерството на финансите трябва да попълни, преди да внесе правилника за гласуване от правителството. Те са свързани с определянето на данъчната основа, върху която следва да се начислява ДДС за личното ползване.

На първо място в становището е записано, че в Закона за ДДС и в правилника за прилагането му не е регламентирано дали следва да се начислява ДДС за лични нужди, ако при вноса, покупката или придобиването на стоката/услугата не е ползван данъчен кредит (например за придобиване на стока, която още към момента на покупката е било ясно, че е за безвъзмездна доставка, или лек автомобил 4+1, за който е забранено правото на данъчен кредит).

Тук се дава пример с решение на Съда на Европейския съюз, който в конкретно дело е приел, че при ползването на автомобил - дълготраен актив, предназначен отчасти за лично и отчасти за професионално ползване, данъчно задълженото лице има възможност да направи избор. За целите на ДДС то може или да включи изцяло този актив в имуществото на своето предприятие, или да го запази изцяло в частното си имущество, като по този начин го изключи напълно от системата на ДДС, или да го включи в своите стопански активи само в частта, която се използва ефективно за професионални цели. Данъчните експерти са на мнение, че според решението на съда би могло да се приеме, че ако регистрираното по ЗДДС лице не е ползвало кредит за придобиването на стоката или при получаване на услугата, впоследствие не следва да начислява ДДС, ако използва тази стока/услуга за безвъзмездните доставки на услуги, приравнени на възмездни.

Като друга слабост в проекта на финансовото министерство е изтъкната липсата на правила, които да казват ясно дали в данъчната основа при лично ползване ще се начислява ДДС и върху разходи, за които не е бил начислен данък, като работна заплата, осигуровки и т.н.

В изменението на правилника може да се регламентира и методика за основните положения при разпределяне на преките разходи по видове стоки и/или услуги, когато те се използват и за лични цели. Не съществува пречка тази методика да бъде разписана и като документ, който да бъде публично оповестен, смятат експертите на КРИБ.

Друг проблем, който ще се окаже практическо затруднение за бизнеса да раздели ползването и да определи съответно частта за своите бизнес нужди, за която има право на данъчен кредит и не следва да начислява ДДС, е отпадането на задължението на министъра на финансите да изготвя методика. Липсата на методика за разпределяне на преките разходи, свързани както с независимата дейност, така и с лични цели, би могла да стане обект на субективно тълкуване от страна на администрацията и потенциални данъчни задължения както по ЗДДС, така и по ЗКПО и ЗДДФЛ на бизнеса, поради неприемане на определения от самото лице механизъм за разпределение.

В проекта биха могли да бъдат регламентирани и необходимите документи и доказателства, за да се приеме, че стоките/услугите се използват само за независимата икономическа дейност и не е налице лична употреба по видове стоки и услуги (например за автомобилите с право на данъчен кредит пътни листове, от които са видни изминатите километри), пише още в становището на КРИБ.

Има редица обстоятелства, които не са регламентирани и могат да доведат до объркване, а оттам и до финансови загуби за бизнеса, смятат данъчните експерти от КРИБ.

Прилагането на данък "Уикенд" ще е неясно още поне един месец. Причината е, че в проекта на финансовото министерство за правилника към Закона за ДДС липсва каквато и да е конкретика за механизма и методиката, новите редакции по-скоро няма да бъдат добавяни, а и няма обявена дата за приемането му. Освен това от Националната агенция за приходите (НАП) обещават методология до края на януари. Указанията са нужни на фирмите, но има риск и в тях да има спорни моменти, които няма да бъдат обсъдени със засегнатите компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  накъв абсурд е този Горанов - изглежда ми като бирникът подсигуряващ ресурса за разходите на държавата в полза на мафията ...

 • 2
  koolion avatar :-|
  boring pumpkin

  Хм нищо ново... в Абсурдистан

 • 3
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Преди подозирах, но вече съм сигурен, че Горанов ще надмине Дянков!

  Цитат: "Друг проблем... е отпадането на задължението на министъра на финансите да изготвя методика."

  Не мога да разбера какво са се напънали от КРИБ да дават акъл на финансовия министър как да се наложи използването на топлата вода?! Ясно е, че липсата на правила за въвеждането на закона е съвсем съзнателно търсена и издига ролята на администрацията на нови, безконтролни висоти!

 • 4
  jumbojet avatar :-?
  Дневник пропагандна газета

  Нищо неразбиращи индивидууми се изказват. Поне в Капитал трябва аудиторията да е по-компетентна. Важното е да се плюе, логиката на данъчците и облагането е без значение за форумните разбирачи.

 • 5
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":
  Сега остава да заявите, че не сте на работа в администрацията, а имате частен бизнес и с нетърпение очаквате тупалките върху гърба си от някакъв неясен и труден за администратиране закон!

 • 6
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  До коментар [#5] от " BoGry ": Ами мосю БоГри, аз съм частният бизнес и при мен вече я има разработена методиката. Дори стилът и на написване е много як, простонароден, сякаш министър-председателят я е обяснявал. Има и примери. Ако Капитал проявяват интерес може да им я изпратя, но се съмнявам, че ще я публикуват. Или ако я публикуват ще я редактират по начин, по който ще се промени смисъла ;)

 • 7
  comandante avatar :-P

  "бизнесът по никакъв начин няма да усети тежест или различно отношение от страна на НАП".
  ______________
  Той бизнеса от доста време си усеща чифте стандарта за ДПС-строители,Мутро-олигархията и чуждестранни фигуранти.
  Този закон е смешен , недомислен и по-добре да го махнат изобщо от обсъждане!
  Иде реч ,че товарен автомобил-за превоз на пътници тип "баничарка" 4х4 SUV 500к.с. с кожен салон за 600 000лв с блиндирани стъкла и врати може да се признае за разход или да се приспада ДДС само ако фирмата лицензирана за въоръжен ескорт декларира пътни листове за vip превози на лица който и плащат по фактури и осигуряват по трудов договор ескортиращите!
  Един изпълнителен директор на чуждестранна корпорация у нас също харчи по няколко милиона за фирмени разходи за резиденции,лимозини,самолетни билети,представителни вечери,кетъринг и т.н. , даже и танцьорки и манекенки си поръчват !
  Е на фона на всичко това българи с бизнес които опъват каиша да хрантутят чиновниците и чуждестранните картели и монополи

  Изобщо за какви а автомобили с право на данъчен кредит?
  Каквъв ЗКПО , какъв ЗДДФЛ на бизнеса говорим?
  Като чуждестранните интервенти и офшорковците постоянно опоскват държавата по колониалния ЗНИ ???? Даже и VIP държавна администрация им се плаща от данъкоплатците като от човешки ресурси им избират млади и хубави с повече следдипломни квалификации!

 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Малее, как се разрита мравунякът! И то в някакъв форум! А смятайте какво ще стане, когато недоносеният закон влезе в сила! Ще има: "Ти мен уважаваш ли ма? Я да видим колко?!" И добре познатото: "И кво прайм сега?"
  Аз, като индивидуум (справка - боинга Джъмбо Джет №4), просто ще отпиша бараката като фирмено имущество и ще оставя другаря Горанов да лови горяни на спокойствие!

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#6] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Ваше Благородие, получавам смесени сигнали! Не разбрах основната Ви теза, за което, разбира се, сам съм си виновен! Но ми харесва стилът Ви!

 • 10
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  [quote#9:"BoGry"]Ваше Благородие, получавам смесени сигнали! Не разбрах основната Ви теза, за което, разбира се, сам съм си виновен! Но ми харесва стилът Ви![/quote]

  Някак по по-разбираем начин - прословутият "Данък Уикенд" си го има от както имаме ДДС в България. Друг е въпросът, че не се контролира.
  А сега, с направените промени на ЗДДС, на практика се получава и данъчно облекчение :-)

  Ще ви дам един пример. Регистрирате се като Едноличен търговец или Упражняващ свободна професия. Регистрирате се по ДДС. Купувате си апартамент - ново строителство, и му "източвате" ДДС-то съвсем законно, защото това ви е "офиса".

  До 31 декември 2015 положението беше следното - при "точенето" на ДДС-то, данъчните можеха да приемат, че "това е доставка извън дейността", да ви оплющят акта и да си вземат цялото ДДС веднага.
  Вторият вариант - данъчните приемат, че това наистина ви е офис и го ползвате за това - варианта е да плащате ДДС върху данъчна основа "пазарният наем на сходен имот"

  От 1 януари 2016 г. положението е следното:
  Първият вариант "доставка извън дейността" си остава
  Вторият вариант е по-лесен - Разделяте "източеното" ДДС на 20 години, по 12 месеца, и резултата ви е за месечна вноска.
  На практика - ползвате 20 годишен безлихвен кредит.
  А това е "отвратително" и "гражданското общество с право се възмущава" :-)

  Или беше друго - възмущават се, защото искали да си източат ДДС, ама да не го връщали? И затова, разбираш ли, сега ще чакат конкретно указание от МинФин или от НАП.....

  Та, тезата ми е.... винаги е хубаво да се чуят повече мнения от счетоводители. Колкото повече, толкова по-добре. И да си помисли човек дали в.СЕГА не разлаяха кучетата по този "изненадващ данък Уикенд, който никой не разбрал как е гласувал" заради други причини, газово-битови.

  Само се чудя защо Капитал се излагат по този начин и къде им е интереса.

  За "стила като министър председател", че се разбира лесно. Как да ви кажа, в счетоводството се използват четири сметки в сметкоплана:

  4531 - ДДС по покупките
  4532 - ДДС по продажбите
  4538 - ДДС "за точене"
  4539 - ДДС "за плащане"

  Това е обяснено като за министър председател. Колкото е по-голямо салдото по с-ка 4538, толкова е по-добра "усвояемостта", ако ме разбирате :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.