Опитът за газов пазар в България приключи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опитът за газов пазар в България приключи

Връщането на платежоспособните клиенти на "Булгаргаз", които "Овергаз инк" успя да привлече през 2015 г., е една от разменните монети.

Опитът за газов пазар в България приключи

"Овергаз" е подала оплакване в ЕК срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение

13882 прочитания

Връщането на платежоспособните клиенти на "Булгаргаз", които "Овергаз инк" успя да привлече през 2015 г., е една от разменните монети.

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ


Според Сашо Дончев действията на "Газпром експорт" са мотивирани от желанието на "Газпром" да възстанови изграждането на "Южен поток".

Спирането на доставките на природен газ за "Овергаз инк" в навечерието на нова година от руската "Газпром" може да не е заговор срещу правителството, но със сигурност не е и техническа грешка. Вероятно действията на руския монополист, който в началото на декември заяви, че иска да продаде дела си от 49% в "Овергаз инк", ще доведат до заличаването от пазара на единствената компания, която в последните години прави опит да разруши монопола на държавната "Булгаргаз" в продажбите на газ в страната.

Това става ясно от изпратеното на 23 декември писмо от изпълнителния директор на "Овергаз" Сашо Дончев до ръководителя на дирекция "Енергетика" към ЕК Доминик Ристори, до директора на дирекция "Антимонополна политика, енергетика и околна среда" Йоханес Любкинг и до изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев, което сайтът Euractiv цитира. Всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт", дори за кратък период от време, би довело по всяка вероятност до изчезване на "Овергаз инк" като единствения останал конкурент в България", пише в писмото на Дончев. Друго подобно писмо е изпратено отново на 30 декември, с което "Овергаз инк" уведомява комисията за действията от страна на "Газпром експорт", които нарушават европейските правила за конкуренция, тъй като са ясна злоупотреба с господстващо положение. "Спирането на доставките за "Овергаз" на практика ще елиминира конкуренцията в доставките на газ за крайни клиенти в България", пише в писмото.

Предизвестеният край

Самата "Овергаз" е била наясно, че газът ще спре на 1 януари, още от 21 декември. Тогава в телефонен разговор изпълнителният директор на "Газпром" Александър Медведев е съобщил на Сашо Дончев за намеренията на "Газпром експорт" да преустанови доставките независимо от факта, че двете компании имат договор до края на 2017 г. 

Според Сашо Дончев действията на "Газпром експорт" са мотивирани от желанието на "Газпром" да възстанови изграждането на "Южен поток" в светлината на настоящото влошаване на отношенията между Русия и Турция. За целта обаче Русия има нужда от партньорството на българското правителство, което още през 2012 г. "се опита да взаимодейства по този проект под условието да се елиминира "Овергаз" като играч на българския газов пазар". "Допълнителна индикация за съгласувани действия между "Газпром" и БЕХ на първо време идва от факта, че "Газпром експорт" за първи път отказва да гарантира на "Овергаз инк" достатъчни количества газ, с които да задоволи търсенето на клиентите си през 2016 г."

В интервюто си пред Би Ти Ви в началото на седмицата премиерът Бойко Борисов също намекна за затоплянето на отношенията с Русия по газовите въпроси. "Те са (Русия - бел. ред.) много стриктни в момента, защото се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 млрд. куб.", заяви премиерът. В същото време той не намери за нужно да защити "Овергаз" като българска компания от монополните действия на "Газпром", като дори обвини дружеството, че е "изправило държавата на нокти".

В тази връзка бившият посланик на България в Русия Илиян Василев в сряда коментира на блога си: "Моята увереност на човек, познаващ ситуацията, произтича от обстоятелството, че в сегашната ситуация "Газпром" никога не би рискувал да налее вода в мелницата на обвинението на ЕК за злоупотреба с монополно положение. Никога. Затова са му трябвали гаранции и, както виждате, никой от официалната българска страна не задава логичния въпрос защо се прекъсват без правно основание доставки на природен газ и защо се поставя на изпитание българската енергийна сигурност."

Битката за пазара

Връщането на платежоспособните клиенти на "Булгаргаз", които "Овергаз инк" успя да привлече през 2015 г., явно е една от разменните монети. Спирането на доставките на практика доведе до незабавно прекратяване на договорите с новите клиенти и връщането им при "Булгаргаз". "Спечелването обратно на тези клиенти ще бъде почти невъзможна задача дори в случай, че "Овергаз инк" успее да осигури в бъдеще доставки на газ от други източници", посочва той.

Към момента обаче "Овергаз" няма реалистични варианти за алтернативни доставки и в същото време няма запаси в газовото хранилище в Чирен, с които да осигури нужните количества газ на своите клиенти дори за кратък период от време. Ден по-рано Светослав Иванов посочи, че причина "Овергаз" да не съхранява газ в хранилището е, че газовият оператор "Булгартрансгаз" определя изключително неизгодни условия за компанията.

Извънредната проверка

На фона на тези събития в сряда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз мрежи", съобщиха от комисията.

Оттам посочват също, че в началото на седмицата са се срещнали с представители на "Овергаз мрежи", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", които са ги информирали, че непрекъсването на доставките на клиентите е гарантирано. От регулатора обаче посочват, че в случай на "възникнала необходимост" КЕВР има готовност да изпълни функциите си по закон, което означава налагане на глоба, а в краен случай и отнемане на лицензите на компанията. Разрешителното може да бъде поставено под въпрос, ако дружеството не може да осигури газ за клиентите си - нещо, което поне досега, не се случва.

Според Сашо Дончев действията на "Газпром експорт" са мотивирани от желанието на "Газпром" да възстанови изграждането на "Южен поток".

Спирането на доставките на природен газ за "Овергаз инк" в навечерието на нова година от руската "Газпром" може да не е заговор срещу правителството, но със сигурност не е и техническа грешка. Вероятно действията на руския монополист, който в началото на декември заяви, че иска да продаде дела си от 49% в "Овергаз инк", ще доведат до заличаването от пазара на единствената компания, която в последните години прави опит да разруши монопола на държавната "Булгаргаз" в продажбите на газ в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  deepdish avatar :-|
  Deepdish

  Както се пее в една песен на Faithless:
  Weapon of mass destruction in action...
  Сега решението е в ръцете на ЕК. Защото на наша територия се бият два гладни хищника - единия е ранен, а другия е подкрепян от глутница хиени, част от които довчера са били хранени от сега ранения. И в същото време при тотална липса на гражданско общество и коректив. Жалко!

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Търговският конфликт на Овъргаз с Газпром доби небивали висоти.
  Първо - очаквано Булгаргаз затвърди монопола си;
  Второ - чухме отново Борисов истерично да пищи, че някой искал да му сваля правителството...
  То самото е на ръба.

 • 3
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Много приказки без да се каже защо . Овъргаз не е потвърдил заявките си.
  Ако не причина , поне повод трябва да има.

 • джендър NATO generals

  "Българска "

 • 5
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  1)"Българска" е оная компания, която плаща данъци в България! А не е 50% собственост на Газпром, а другата 50% собственост на вложени една в друга офшорки като матрьошки, със краен собственик руски гражданини в Англия! Но тук всичко е собственост на офшорки, та карай да върви! 2)По данни на Търговския Рег-р Овергаз дължи в 2013г 180 млн лв.(най-вероятно на Газпром), при годишен оборот от 110 млн лв.
  3)аз не вЕрвам, че някой захванал се с бизнес с руснаците, изведнъж ще се отскубне от тях! Подобни опити винаги завършват преждевременно. Колкото Ахмет Доган искаше да забранява БСП :D , а Стоян Ганев*-СССР :D , толкова и Сашо Дончев може с протести в Брюксел да спре ЮП. Виждаме, че въпреки обтегнатите заради Украйна отношения-ЕС-Русия, Русия и Германия продължават да си строят Северен Поток 2! С НУЛЕВА €вропейска солидарност по въпроса от Г€рманиа!

 • 6
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Борисов избира страната на чужда държава пред теоретично българска компания. Каквито и да са Овъргаз плащат данъци в България и очевидно се опитват да се еманципират от Газпром. Това трябва да се насърчава, а не да се наказва от българското правителство.

 • 7
  chaosfire avatar :-|
  chaosfire

  Държавните институции не работят, а се използват за маша политически, корупция и липса на пазар. Нищо ново не виждам

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  По добре вместо "..... "Овергаз" е подала оплакване в ЕК срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение......" да поиска кредити от банки за подържането на "битовото газоснабдяване" (имат все пак къде 55000 клиента) Не са един и два..... пък и е публично задължение по закон.....

 • 9
  makadam avatar :-?
  makadam

  [quote#5:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]По данни на Търговския Рег-р Овергаз дължи в 2013г 180 млн лв.(най-вероятно на Газпром), при годишен оборот от 110 млн лв.[/quote]
  А защо коректният Овергаз дължи тези суми? Да не са тръгнали по пътя на Украйна, ползваш пък после ще говорим за парите?

 • 10
  lamera avatar :-|
  lamera

  [quote#9:"makadam"]Овергаз дължи тези суми? Да не са тръгнали по пътя на Украйна, ползваш пък п[/quote]
  Защото изграждането на газова инфраструктура не става с един милион и за 2 седмици. Съответно и не се изплаща за 2-3 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.