Морфичен резонанс for dummies

Или каква е философската и научна теория зад речта на Ахмед Доган

"Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво", каза Ахмед Доган, и политици, медии и анализатори приеха съобщението му за отстраняване на Лютви Местан бързо и правилно.
"Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво", каза Ахмед Доган, и политици, медии и анализатори приеха съобщението му за отстраняване на Лютви Местан бързо и правилно.    ©  Цветелина Белутова
"Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво", каза Ахмед Доган, и политици, медии и анализатори приеха съобщението му за отстраняване на Лютви Местан бързо и правилно.
"Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво", каза Ахмед Доган, и политици, медии и анализатори приеха съобщението му за отстраняване на Лютви Местан бързо и правилно.    ©  Цветелина Белутова

Преди по-малко от месец на новогодишния банкет на ДПС, почетният председател на движението Ахмед Доган изнася прословутата си реч. Тя предизвика вълна от събития, които все още продължават да разклащат не само партията, но и страната. Речта, която бе апокрфина за няколко дни (произнесена в малките часове на 17-ти срещу 18-ти декември, тя бе публикувана с леки редакции на сайта на партията чак на 22-ри декември) доведе до свалянето на лидера на партията Лютви Местан от поста му, обявяването му едва ли не за национален предател и почти предизвика дипломатически скандал между България и Турция. Но освен с практическите последствия, които речта предизвика, тя стана култова с още нещо - философско-геополитическият жаргон, използван от Доган.

"Най-характерното за този цикъл на политическото време е ускореният му темпоритъм и дълбинният му рефлекс върху всички сфери на живота", казва Доган. Говори още за "ускорената вътрешна пулсация на времето", както и за понятието за "Колективното тяло", което по думите му "има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване". Но може би една концепция, използвана от почетния председател, прави най-силно впечатление и стои в основата на неговата лична философия за нещата - тази за морфичния резонанс. "В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето, аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш  телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация...", казва Доган.

Теория и практика на морфичния резонанс

Вече видяхме пракитческото приложение на морфичния резонанс - медийната артилерия на Делян Пеевски веднага разбра сигнала и започна масирана стрелба по Местан.  Въпреки важността на практическото проявление на "морфичния резонанс" обаче, теоретичната страна на концепцията остана недоизследвана. За какво всъщност става дума?

Теорията за морфичния резонанс е на англичанина Рупърт Шелдрейк. До началото на 80-те години на XX век, той е уважаван биолог и историк на науката, завършил университетите на Кеймбридж и Харвард. През 70-те години на миналия век  публикува редица трудове в областта на биохимията и клетъчната биология, които го издигат в научните среди. Това се променя през 80-те години, когато той напуска поста си в Кеймбридж, за да се отдаде на други свои страсти - индийската философия и трансцедентната медитация. Заминава за Индия, от където се връща с много нови идеи - включително тази за морфичния резонанс - които описва в книгата си "Нова наука за живота" от 1981 г.

Всичко е свързано!

Подобна книга трудно може да се опише накратко, понеже тя просто представлява "теория на всичко". С две думи Шелдрейк отхвърля основите на конвенционалната наука, защото, по думите му тя "е овладяна от догмите на философския материализъм". Според него законите на физиката всъщност не са константни, а се променят с времето - скоростта на светлината и земното притегляне не са константа. Същото важи и за гените - според него те не се предават механично от отделните индивиди, от поколение на поколение. Всъщност характеристики се превръщат в метафизиен "навик", който се предава от индивида на целия вид по...телепатичен път. И тук идва идеята за морфичния резонанс. Според Шелдрейк паметта не се намира в главите на отделните индивиди, тя е колективна за различните видове. "Всичко в природата има колективна памет. Докато малък ембрион на жираф расте в утробата на майка си, той се включва в морфичния резонанс на предишните жирафи. Малкият жираф използва колективната им памет, за да оформи своите гени", разказва Шелдрейк в популярната "забранена" TED лекция. И не само това - колективния резонанс не работи само при живите организми, а и при светлината, скалите и кристалите.

Биология, генетика, физика, космология - почти всички естествени науки са преформулирани от антидогматичния Шелдрейк, който вижда доказателства за теориите си много транни съвпадения и явления, които наблюдаваме. И им отделя цели книги, като "Кучетата, които знаят, че стопанинът им се завръща", "Чувството да бъдеш наблюдаван с поглед" и подобни, които се занимават... с "науката" зад подобни съвпадения.

Популяризирането на псевдонауката

Тезите на Шелдрейк не се различават много от други псевдонаучни съждения, които дават лесни отговори за живота, вселената и всичко остнало. Но разсъжденията му набират сила поради влиянието на три фактора. Първата, и най-проста за обяснение причина, е авторитетът който Шелдрейк излъчва заради престижното си научно минало. Втората е, че първите му трудове излизат в епохата на "New Age" (от английски - "Нова епоха") ученията от 80-те години и идеално пасват с техните универсалистки разбирания. И третата, но не и по важност, е твърдият отпор на научната общност срещу Шелдрейк, която привлича публичното внимание. Едно от първите ревюта на книгата му "Нова наука за живота" в списание Nature е озаглавено "Книга, достойна за изгаряне?". Помпозното заглавие крие зад себе си простичко отхвърляне на тезите на Шелдрейк, но постига неочакван резултат - създава негативна асоциация с горенето на книги и цензурата сред читателите. Това издига иначе посредствената книга в култов статус, който създава лавинообразен ефект и го изстрелва към популярност.

Не е ясно по какви канали тази теория е достигнала до Ахмед Доган, но пък е доста лесно да си представим как я е възприел и защо му е допаднала. Теория за всичко, която обяснява за единството в колективния организъм отговаря на разбирането на почетния лидер за отношенията вътре в партията, а и в държавата. Всъщност Доган дори допринася за развитието на теорията на британеца - той я вкарва в лоното на етнологията, един от малкото клонове на науката, която морфичния резонанс не покриваше до сега.

Речта на бившият лидер на ДПС може да звучи като пълна с геополитически клишета и псевдофилософски анализи. Но, уви, се налага да им се обръща внимание, заради огромната власт, която Доган има върху собствената си партия и държавата. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  osho avatar :-|
  osho

  Там, зад стените на Сараите, един човек, който си има доходи и не е обременен с работен график има доста време да чете и да размишлява върху различни идеи и космологични постулати.
  Проблемът е, че ерудицията на този човек, дори и да не е с перфектно качество, не носи никаква обществена полза - нито за житейския статус на електората, нито за репутацията на ДПС, нито за науката.
  Доган е един псевдоинтелектуалец, застанал начело на банда от алчни и необразовани бабаити (Пеевски и сие), за които жонглирането му с морфичността е като глас от височайша вселена. Те, всички заедно в калъп, са съвършено безполезни за държавата ни.
  Единствено меродавното в случая е тяхната собствена полза от нея и през цялото време докато се говори за метанаучни теории трябва да се има предвид тази полза!

 • 2
  bulgerman avatar :-P
  Bulgerman

  На дръндарския крадлив копой му се е сторило, че Вселената трепти в единна и повсеместна корупция. Когато напредне Съдебната реформа, Ахмед Доган ще е поредния затворник с мания за величие и въплъщение на "новия ред". Нито е първия, нито ще е последния откачил глупак.

 • 3
  hammerstrikebg avatar :-?
  Nikolay Rayanov

  Обяснението е много по-просто. Речта е писана от Марияна Георгиева.

 • 4
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  До коментар [#3] от "hammerstrikebg":

  Май не е, а от някакъв шотландски/ирландски писател с нещо като име "Джони пешака", :-)

 • 5
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  Речта на Доган е адресирана до само няколко получателя, на пръстите на ръцете се броят, никой друг няма да му отговори, та я да взема аз.
  Та той, тоя Доган, нарочно неправилно използва думите морфичен и резонанс. Морфичен, морфически е собствена на източната - руска - школа дума, доколкото истинската дума е морфологичен, тоест формообразуващ. Не, това не е ясен признак за завой към путинизма, просто Доган е приел, че това изразяване е по-вярното за състоянието на нещата. Но пък и разкрива генезис на събитията.
  А да разкриеш пред заинтересуваните нещо, което се предполага, че е дълбока тайна, е най-малкото потвърждение за водещите принципи на политиката през последните години: ето значи, какво е ставало от 2013-та и малко преди нея, и защо.
  И да повторя, Доган не е и не може да се счита за част от историческите споразумения.
  Що се отнася до ДПС, Местан и прочие: през последните три години Местан, тоест общността под негово ръководство, показа малката група в обществото какво може да постигне, когато действа силно, целенасочено и с цялата си мощ в името на... общото добро. В името на правилния избор, в името и заради цялото общество, в негов интерес, дори без то да го съзнава.
  След това ние можехме да кажем на всяко общество, раздирано и избиващо се: ето, вижте ние какво направихме и как го постигнахме, значи можете и вие.
  Защо и как, и кой накара Доган да обезглави процеса и аз не знам, но не е важно. А не е важно, защото процеса няма да спре :))) въпреки усилията, като тяхното "Колективно тяло" вече осъзна това, което казвам.
  Морфичния резонанс, който толкова опиянява мислите на някои, в случая е чисто и просто едно силно лидерство, негласно разбирателство вътре в общност, основана на родово-племенни етнически връзки - и това няма много общо с огромния импулс на взаимно споделяне и съпреживяване на морал от мнозинството, заляло площадите и телевизорите през 2013-та.
  О н о в а тогава беше истински формообразуващ резонанс: от тогава до сега, и в бъдеще ще се случва именно това, което се случи тогава. :)))
  Е, като гледам, нищо не пречи на знайни и незнайни хора и щабове да се опитват непрекъснато да създават резонанси. Ми щом толкова искат, нека се опитват - в крайна сметка резонансите са двупосочни, ако не знаехте - повтаря се не само това, което се случва, но и което задължително н е с е случва.
  :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход