Антиутопията ДПС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Антиутопията ДПС

Лютви Местан определи като значително влиянието на Пеевски в ДПС и управлението и нарече медиите му "бухалки"

Антиутопията ДПС

Прогонването на Лютви Местан онагледи гротескните скрити механизми на властта в България

Велина Господинова, Росен Босев
19766 прочитания

Лютви Местан определи като значително влиянието на Пеевски в ДПС и управлението и нарече медиите му "бухалки"

© Цветелина Белутова


17 декември. В т.нар. сарай на ДПС в столичния квартал Бояна, който официално се води дом за подготовка на кадрите на движението, по документи е хотел, а иначе от години е жилище на почетния председател Ахмед Доган, има новогодишно тържество. В залата присъства партийната върхушка - депутати, областни председатели, кметове, бивши министри и отбрани гости. Около час и половина след полунощ думата взема Доган, за да произнесе приветствие. Всички стават на крака, за да чуят словото му. В ДПС това е традиция - когато почетният председател говори, всички го слушат прави. Традиция е също така никой да не си тръгва от голямата маса, на която седи Доган, преди той самият да се е оттеглил в покоите си през вратата точно зад него. Без значение коя част от денонощието е и без значение колко часа компанията е прекарала на масата.

Порядките в ДПС

Твърде вероятно е за по-голямата част от присъстващите показаният червен картон от почетния председател на доскорошния председател Лютви Местан  да е бил възприет в рамките на традицията. Въпреки че според присъствали на въпросното тържество пуснатата от пресцентъра на ДПС реч на Доган е в редуциран вариант, особено в частта й за тогавашния председател Местан. В ДПС отдавна са наясно с навика на Доган по време на подобни сбирки след определен час и брой питиета да нарочва някой за жертва и да го унижава цяла вечер. През годините в такава ситуация често са попадали хора както от ръководството на движението, така и такива от най-близкото обкръжение на почетния председател.

Не така обаче е възприел изказването Местан. Присъствали на сбирката разказват, че малко след края на словото на Доган на бившия председател на ДПС му прилошало и пак в духа на порядките в партията никой не посмял да му се притече на помощ. Практика в ДПС е този, който е изпаднал в немилост пред Доган, да бъде изолиран и с него никой да не общува. Ако въпросният човек успее да преглътне унижението и си мълчи, след време той може да бъде реабилитиран. Когато и ако Доган реши.

В случая с Местан според присъствали на новогодишната сбирка на помощ с чаша вода му се притекла само охраната.

Така започва историята, която разтърси ДПС и показа някои от най-мръсните страни на българската политика - взаимните (и вероятно верни и в двете посоки) обвинения в корупция, видя се как част от специалните служби всъщност работят за същата тази корупция и кои са публичните говорители на тази организирана група.

Показателно за отзвука от речта на Доган сред присъствалите беше, че след като се появи информацията в медиите, депутатите от ДПС или не вдигаха телефоните си, или говореха за речта на Доган и случилото се в сарая с половин уста. Защото в духа на порядките в ДПС към оня момент за масата партийни функционери не беше все още съвсем ясно каква е целта на Доган и накъде ще задуха вятърът за Местан. Или, ако някои са били наясно, то това са били хората от най-близкото обкръжение на почетния председател.

За Местан обаче ситуацията е била кристално ясна. Както разказа самият той в четвъртък на първата си пресконференция след отстраняването му, веднага след речта на Доган по телефона му се обадил "важен посредник" с намек, че най-вероятно ще му бъде поискана оставката. А на 22 декември пак същият посредник се е свързал с него, за да му съобщи, че до края на деня трябва да напусне председателския пост. "Трябваше да призная за грешка декларацията в подкрепа на действията на Турция със сваления руски изтребител и доброволно да се оттегля", каза Местан. Бившият председател на ДПС отказа да назове по име кой е посредникът, но на неколкократните запитвания дали това е депутатът Делян Пеевски Местан нито потвърди, нито отрече. "Разчитам на вашия интелект", беше отговорът му.

Поставен между избора да подаде оставка с всичките последствия от това в духа на порядките в партията - да изпадне в тотална изолация и политическата му кариера да зависи от благоволението на почетния председател, или да се опита да се противопостави на Доган, Местан избра второто. Според едни, защото е разчитал на връзките си с посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче и на факта, че докато беше председател на ДПС, успя да установи добри контакти с официалните турски власти. По неофициална информация след поисканата оставка на Местан от посолството са започнали да звънят на областни лидери на ДПС, кметове и зам.-кметове, за да ги уговарят да застанат зад Местан, като някои дори са били заплашвани и им е бил оказван натиск. Според други Местан е избрал да се противопостави на Доган, защото е живял със заблудата, че е има и собствена власт върху партията извън дадената му от "почетния" председател.

Отказът на Местан да се подчини на искането на Доган и да се оттегли от поста отприщи сценария по очернянето му и операцията по създаването на легендата за "патриота" Доган, който едва ли не спасява ДПС и България от нашествието на "турския ислямизъм".     

Пиеса за медии бухалки, служби и ченгета

В този сценарий, чийто сюжет е достоен за роман на Оруел, бяха впрегнати всички медии на Пеевски, които не само че следяха всяка стъпка на Местан, но и очевидно "разполагаха" с достоверна информация, която могат да им дадат само службите, интерпретирана обаче така, че да изкара бившия лидер на ДПС "предател на националните интереси", "турски шпионин", "изменник". В подкрепа на тази теза бяха активирани бившият началник на VI отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, историкът Божидар Димитров, председателят на асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов. Първият разви тезата, че Местан е проводник на линията на неоосманизма на турския премиер Ахмет Давутоглу. Вторият директно обвини Местан, че е искал да продаде ДПС на Анкара, и предположи, че причината за отстраняването му е записан от ДАНС разговор между Местан и Давутоглу при посещението в София два дни преди това. Третият пък директно нарече Местан "агент с влияние".

Стартът беше даден минути след като на 22 декември в 5 часа следобед от пресцентъра на ДПС разпространиха речта на Доган след отказа на Местан да сдаде доброволно председателския пост. Тогава основната бухалка на Пеевски в сценария - ПИК, пусна информацията със заглавието "Местан подава оставка?", но малко след това го промени. На следващия ден първо там се появи информацията, че Местан се намира в турското посолство със съпругата си Ширин, че му е свалена охраната от НСО и че подготвя бягството си в Турция. И за да бъде напълно изграден образът му на шпионин, ПИК публикува, че Местан е занесъл в посолството секретни документи - договора за ремонта на изтребителите МиГ-29 с Полша. Пак там в коментар Местан беше сравнен с намиращия се в Белград банкер Цветан Василев с подтекста, че го очаква същата съдба.

Всички тези информации започнаха да се препечатват от другите близки до Пеевски сайтове - "Блиц" и "Стандарт". На пресконференцията в четвъртък Местан заяви, че два часа и половина след разпространението на на речта на Доган от пресцентъра на ДПС пак по телефона му било съобщено, че охраната му от НСО е свалена изцяло. Той разказа също, че след разговора отворил вратата и видял охранителите да си събират нещата. Те му казали, че получили разпореждане да си тръгнат. "Звъннах на най-високо ниво да попитам защо ми е свалена охраната, но президентът Росен Плевнелиев не знаеше и ми каза, че ще ми даде отговор на следващия ден. Моят проблем обаче беше същата нощ", каза Местан. Той обясни, че е имал предварителна уговорка за среща с турския посланик за 20.30 часа, на която е трябвало да се обсъдят "определени обстоятелства, свързани с вероятността да пристигнат гости от Турция за честванията на годишнината от събитията по време на "възродителния" процес в Кърджалийско. "Нямаше с какво да се придвижа до посолството, а имах съмнения за моята безопасност и затова се обадих там да ми изпратят кола", каза Местан. И добави, че на следващия ден същият човек пак му се обадил по телефона, за да му каже, че охраната му е възстановена частично. Колко време е престоял в посолството обаче Местан не уточни. Каза само, че след известен престой там е създал организация, за да прекара ден-два при приятели извън София.

Кой владее службите

Решението за свалянето на охраната на Лютви Местан е станало преди около два месеца след решение на специалната комисия, в която влизат началникът на Националната служба за охрана Ангел Антонов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Георги Костов. Именно това е институцията, която по закон преценява наличието на заплаха и съответно предприемането на охранителни мерки.  Тогава било взето решение освен охраната на Местан да бъде свалена и тази на служебния премиер Георги Близнашки. И ако охраната на професора по конституционно право била махната веднага след решението на комисията, то тази на Местан "паднала" чак след речта на Доган. Официалното обяснение е, че писмото с решението на комисията е пристигнало с около два месеца закъснение.

Подобно обяснение обаче не звучи сериозно и причините се крият съвсем другаде - лоялността, на която ДПС могат да разчитат от ръководството на ключовата служба. Два независими източника разкриха пред "Капитал", че директорът на НСО Ангел Антонов и един от заместниците му са близки до Делян Пеевски. По неофициална информация именно от тази служба е идвала информацията на ПИК за местонахождението на Местан. За този сайт директорът на службата Антонов единствено даде интервю във вторник. Между другото пак същият сайт получи "ексклузивно" информацията за решението на централния съвет на ДПС за изключването на Местан и избора на временния триумвират, който ще управлява движението. ПИК пусна имената им около половин час преди пресаташето на ДПС Велислава Кръстева да излезе да протече решенията пред чакащите журналисти пред сарая на 24 декември.

Прогонването на Лютви Местан от ДПС показа за пореден път влиянието, което Делян Пеевски и ДПС имат в службите за сигурност. Влияние, което по преценка на източници на "Капитал" в правоохранителните институции е започнало да се засилва ударно по времето на кабинета на Пламен Орешарски, но изненадващо се е запазило и с идването на власт на ГЕРБ.

По времето на Орешарски лоялният към Пеевски вътрешен министър Цветлин Йовчев започна ударна подмяна на кадри както в МВР, така и в ДАНС.

След безуспешния опит за инсталация на депутата от ДПС за председател на агенцията ДПС и БСП имитираха "прозрачна" процедура по избор, на която се явиха двама кандидати - близкият до Цветлин Йовчев Владимир Писанчев (и двамата са колеги от руския сектор на контраразузнаването) и Недялко Недялков. След предизвестения избор на Владимир Писанчев за началник на ДАНС Недялко Недялков става негов заместник. Преди да заеме този пост, Недялков е ръководител на сектор в отдел "Критична инфраструктура", чийто началник е Светлозар Лазаров, който междувременно е назначен за главен секретар на МВР. Недялко Недялков е отговарял за ресори като държавен резерв и земеделие, които винаги са били обект на интерес от ДПС, а впоследствие и в дирекцията, която се занимава с проучванията за издаване на допуск до класифицирана информация (извършила скоростна проверка за надеждност на Делян Пеевски преди избора му за председател на агенцията). Недялков запази поста си след идването на власт на ГЕРБ. Близък до този кръг е и назначеният от правителството на Борисов за зам.-председател Олег Петков, който също е кадър от руския сектор.

След изваждането на службата за следене и подслушване от МВР и създаването на Държавна агенция "Технически операции" за неин председател правителството на Пламен Орешарски назначи Цветан Китов, който също е от близкото обкръжение на Йовчев и ДПС. Той беше запазен на поста си и след идването на Бойко Борисов на власт.

Влиянието на ДПС остава силно и във вътрешното министерство. От източници в МВР "Капитал" научи, че близки до движението се считат директорите на голяма част от областните дирекции на полицията. В това число влиза например регионалната структура в Пазарджик, както и столичната дирекция.

Източници от службите за сигурност разказаха за "Капитал" също така, че по времето на управлението на Орешарски в главната дирекция на полицията е имало структура, която е била като отдел "Сигурност" за депутата от ДПС Делян Пеевски. Именно там е било работено по т.нар. опит за убийството на народния представител, който впоследствие се оказа прокурорска драматургия.

Влиянието, което Пеевски и ДПС имат в службите за сигурност, не би тежало толкова без съдействието, което получават от главния прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Борислав Сарафов и ръководители на ключови прокуратури. Погледнат през тази призма обаче, мащабът на това практическо превземане на държавата става гигантски.

Само руска ли е мината

"Преди Коледа стъпих на руска мина" - така Местан обясни отстрела му от ДПС буквално за часове. Едва ли обаче само това е причината. За отстраняването на Местан от лидерския пост в ДПС неофициално се говореше от известно време. А и ако Доган искаше да го отстрани, можеше да го направи спокойно на предстоящата през април конференция. По тази причина в ДПС допускат, че мотивът за острата реч на почетния председател и последвалия ултиматум за оставката му е нещо извънредно, което се е случило. Някои от предположенията са свързани с визитата на турския премиер Давутоглу в България два дни преди драматичния отстрел на Местан. Неофициално се твърди, че на срещата между Бойко Борисов и турския му колега е присъствал и Лютви Местан. Пак по неофициална информация Доган не е знаел за нея и разбрал от "посредник", което вероятно го е вбесило. Още повече че по време на разговора е била обсъждана възможността за подпомагане на хората от смесените региони от страна на турската държава. Става въпрос за финансова помощ в сферата на земеделието и животновъдството, като финансирането ще става по линия на Турската агенция за международно сътрудничество и развитие, която е към турското външно министерство. По време на разговорите е било обсъждано и агенцията да открие офис в България.

Освен че Местан не е докладвал на Доган за срещата, близки до ДПС допускат и че подобна идея не се е харесала на почетния председател на движението. "Доган е много ревнив към електората си и една такава инвестиция, освен че ще се превърне в червена точка за Местан, ще даде независимост на хората от ДПС", казват те. На пресконференцията Местан не отговори на въпроса имало ли е такава среща и посъветва журналистите да попитат домакина й Бойко Борисов. Призова и ако наистина ДАНС разполага със запис на разговора му с Давутоглу, да го направи публичен, за да се види за какво са говорили. Засега обаче премиерът не говори публично по темата. Единственото му включване беше в началото на седмицата, когато пред bTV потвърди за сериозен натиск от страна на турските президент и премиер, като обажданията започнали след 23 часа на 22 декември. Преди това за натиск и телефонен разговор с турския премиер съобщи националната телевизия, като се позова на източници от МС. По време на пресконференцията Местан заяви, че досега е имал една среща с турския президент Реджеп Ердоган през 2014 г., която е публична и е продължала половин час. Имал и две срещи с турския премиер Давутоглу, като повече подробности даде за едната, която била миналата година. "Преди да се срещна с Давутоглу, поисках среща с г-н Борисов. След като се върнах, също бях при Борисов, за да му докладвам за разговора", заяви Местан. Близки до ДПС подозират, че една от темите на разговора е била приетата от българския парламент декларация за признаването на масовото изтребление на арменците в Османската империя. Документът изненадващо беше гласуван от депутатите в края на април миналата година, а визитата на Местан в Анкара беше в началото на юни. Предполагат и че ролята на Местан е била на "посредник" за потушаването на напрежението между двете държави от приемането на декларацията.

Защо Местан беше лесен за отстрел

Досега в ДПС бяха отстранявани хора на високи позиции в партията, но за пръв път това се прави толкова брутално и с фигура на най-високия пост. Една от причините е, че в ДПС са калкулирали, че отстраняването на Местан едва ли ще нанесе чак толкова големи щети на партията. Засега с него са още петима депутати, които напускат парламентарната група на ДПС, плюс бившият дългогодишен областен председател, дългогодишен кмет на Джебел и един от учредителите на движението Бахри Юмер. Въпреки че беше лидер на ДПС в продължение на три години, подкрепата за Местан в партията не беше чак толкова голяма. Показателно беше гласуването за изключването му в централния съвет. Присъствали разказаха, че по време на заседанието нито един от присъстващите не се е изказал. Говорил е само Доган, който се обърнал с думите "знаете, че аз имам информация", и директно обвинил Местан в национално предателство. Изключването му не е обсъждано, а след това всички единодушно гласували решението. Местан заяви, че не е допуснат до заседанието. Депутати от ДПС твърдят, че първоначално е било предложено на депутата Тунчер Кърджалиев да оглави временно движението, но той отказал с аргумента семейни причини. Така се стигнало до избора на временния триумвират. Първата работа на тримата беше да започнат да чистят щетите от "завоя" на Доган към Русия срещу Турция. Първо те започнаха да говорят, че почетният председател е този, който навремето е бил най-големият привърженик на членството на България в НАТО. Предприеха и обиколка по местните партийни структури, за да говорят за едноличното ръководство на Местан, докато беше лидер на ДПС, и как решенията се вземали, без той да се допитва нито до ръководството, нито до почетния председател. Въпросът обаче сега е доколко поставеният пред избора Русия или Турция електорат този път ще им повярва.

17 декември. В т.нар. сарай на ДПС в столичния квартал Бояна, който официално се води дом за подготовка на кадрите на движението, по документи е хотел, а иначе от години е жилище на почетния председател Ахмед Доган, има новогодишно тържество. В залата присъства партийната върхушка - депутати, областни председатели, кметове, бивши министри и отбрани гости. Около час и половина след полунощ думата взема Доган, за да произнесе приветствие. Всички стават на крака, за да чуят словото му. В ДПС това е традиция - когато почетният председател говори, всички го слушат прави. Традиция е също така никой да не си тръгва от голямата маса, на която седи Доган, преди той самият да се е оттеглил в покоите си през вратата точно зад него. Без значение коя част от денонощието е и без значение колко часа компанията е прекарала на масата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  dimko avatar :-|
  dimko

  Сега си обясняваме случващото се в ДПС и това е нормалната първа фаза в коментарите на "интересно" събитие в политическия ни живот ...
  В следващата фаза следва да обясним формиращия се непрост казус и през органичната му връзка със системата на политическото ни общуване и суверинитет, а по-конкретно, през нейната способност за ефективно осигуряване на устойчивото ни общо развитие като модерно европейско Общество и адекватна нему Държава ...
  Непреднамерени ли сме, леко ще стигнем до извода,че витална среда за всякак амбициите и своеволия на ДПС до днес е, структурата на днешния ни Модел на политическо общуване и управление - така и от предълги години, ние шофираме колесарка, в която тази етнополитическа формация "играе" ролята на яко включена, ръчна спирачка ...
  Страната ни днес, се нуждае от дълбока Политическа реформа, такава, тя е и мастер-ключ към всяка друга, за която днес, доволно и напразно ние си говорим . Казано накратко, в наши дни се очертават контурите на предстоящ на обществото ни Преход към нов, достоверен, модерен и преди всичко реално интегриращ българските граждани, модел на Политическа демокрация и управление на националната ни Държава ...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Съжалявам за упорството си да изчета този текст до края.
  Манипулативното присъствие на познатите факти се обосновава от фриволни заключения и внушения.

  Началото е като от слаб перестроечен филм - застолие в дачата на Сталин в Кунцево - никой от Политбюро не шуква, докато вождът не стане от масата... Аналогията Сталин-Доган е обидно първосигнална...

  Много елементарно. Ако авторите трябва да опонират на кафявите вестници, не е задължително да падат до тяхното ниво. Убеждението ми е, че публиката в двата случая е доста различна.

  Г-н Босев, мен би ми било неудобно да поставя името си под такъв текст. От ваши материали съм останал с впечатление, че сте човек, който може да отстоява позицията си.
  Не допускам да е тази...

 • 3
  vaticana avatar :-?
  vaticana

  Само заради линията на Америка за България чак такъв слугинаж струва ли си?
  ДПС проруска партия? Не е ли прекалено...

 • 4
  juliano95 avatar :-(
  Julian Mall

  "Първо те започнаха да говорят, че почетният председател е този, който навремето е бил най-големият привърженик на членството на България в НАТО. Предприеха и обиколка по местните партийни структури, за да говорят за едноличното ръководство на Местан, докато беше лидер на ДПС, и как решенията се вземали, без той да се допитва нито до ръководството, нито до почетния председател. Въпросът обаче сега е доколко поставеният пред избора Русия или Турция електорат този път ще им повярва. "

  И какво излиза че руският агент Доган навремето е бил привърженик на НАТО и чак след свалянето на руския самолет руските служби решили да го активират?! И тази идиотщина че турският електорат щял да избира между Русия и Турция? Вие Доган за идиот ли го имате? Той обаче с право може да смята българите за идиоти щом се връзват на подобни измишльотини.

 • 5
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Едно уточнение - сбирката е бил на 18-ти /петък/, а не на 17-ти.

 • 6
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Статията е много добра! И наистина тръпки те побиват като си представиш как доган и пеевски са си присволили държавата. Полицаи, прокурори, съдии, тайни служби, медии, бизнес - доган и пеевски са обрасли навсякъде като раково образование и скоро устоите на правовата държава са заплашени от от разпад. Борисов се опитва да не ги дразни защото и той може да "стъпи на руска мина". Но времето за ГЕРБ изтича много бързо и ако не се противопоставят на модела КОЙ нещата могат да станат страшни.

 • 7
  zuk_trombon avatar :-|
  Мултикултиджендър-Ариец

  Над 24 млрд. долара са били изнесени незаконно от България за периода между 2004 и 2013 г. Това показва последният доклад на организацията Глобален финансов интегритет (GFI). По размер на тези финансови потоци, страната ни е на 47-о място от общо 149 развиващи се държави със среден годишен размер на изнесените нелегално суми от 2,477 млрд. долара.

  От европейските държави пред нашата страна са Руската федерация, която е на второ място с крупната сума от над 104 млрд. долара годишно, както и Турция (12-о място), Украйна (14-то), Полша (20-о), Беларус (21-о), Унгария (25-о), Сърбия (35-о), Румъния (39-о) и Хърватия (40-о).

  Данните от доклада показват, че най-много пари са се изнасяли незаконно зад граница в периода преди Световната финансова криза. Така е и в България: През 2007 г. и 2008 г. нелегалните финансови потоци от страната се изчисляват на съответно 4,641 млрд. долара и 5,358 млрд. долара.
  http://www.gfintegrity.org/report/illicit-financial-flows-from-developing-countries-2004-2013/

  "Кольо Парамов

  Във влака в Лондон един впечатлителен пътник ме попита от къде съм. Отговорих сдържано – от България. Той ме погледна и ми каза свъсено: „От крадливата България”. Коментарът му ме порази като оценка за моята държава, но това е мнението на повечето европейски граждани. После се зарових в някои справочници и се сетих отново за крадливата констатация. За крадливата ни природа напомня и новият доклад на Глобалния финансов интегритет (GFI), публикуван и в Лондон, който е посветен на нелегалния износ на пари от развиващите се държави в света. От наблюдаваните 149 страни България по преведени пари в чужбина без намесата на БНБ и държавата е на 47 място. Средно годишно държавата е лишавана от $2, 447 млрд. през последните 10 години, след 2002 г. Прави впечатление нивото на уникалния хаос и безконтролната държавна ненамеса по време на управлението на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев и финансов министър Пламен Орешарски. Фактите са толкова фрапиращи, че просто показват коренно различните резултати от парадоксалната кражба по време на двата мандата на президента Георги Първанов, който вероятно ще каже, че не знае нищо за тези процеси. Парите, които са изнесени, преведени или депозирани на място в чужбина са детайлно засечени от западни банки по направление и произход и са само сбор от нелегални финансови операции. Те са отразени в абсолютната си точност и в доклада на GFI. Когато финансов министър на Българи е Пламен Орешарски, а председател на бюджетната комисия в парламента е Йордан Цонев, изтичането на незаконните пари към западни банки е с уникални размери. Докладът на GFI съобщава, че например през 2007 г. нелегално от България са изнесени $4, 641 млрд. През следващата 2008 г. сумата вече е $5,358 млрд. За целия наблюдаван период от България нелегално напускат по най-различни начини $24, 500 млрд. Никой не отразява тази фрапантна новина в България с изключение на в. „Банкеръ” с десетина изречения.

  Тези олигархични прийоми за трансформация на богатството, характерни за най-бедните държави в света, трайно се утвърждават и в България. За огромно съжаление, както констатират от GFI, нелегалният износ на огромните пари не е позициониран по места, т.е. констатацията касае държавното управление, банковите регулации и работата на финансовото министерство. Именно органите са длъжни своевременно да констатират фактите и да уведомят прокуратурата за тези процеси. Тук идват и прецедентите. На 28-и декември бившият зам.-председател на парламента Христо Бисеров е подал молба, ползвайки се от правото си по чл. 26 по НПК, тъй като повдигнатото му обвинение е с изтекла давност. С молбата си той настоява срещу него и доведения му син Ивайло Главинков, обвинението или да бъде прекратено срещу тях, или да бъде внесено в съда. Бисеров на практика казва на българската държава – какво сме направили ние толкова незаконно, имаме само валутно-финансови операции в чужбина за $315 529 и за 117 192 евро? При толкова милиарди, изнесени нелегални от България, да се накаже само един доказал се с хитростта си човек, просто не е честно, би реагирал дори и самият Бисеров. Къде са потънали другите пари? При Бисеров има само около половин милион долара, а останалите $24, 500 – къде са? Пред съда Бисеров може да свидетелства на Йордан Цонев как бързо и по-точно да изчислят всички загуби с тяхното участие. При управлението на Иван Костов, например, при средно балансирани цени са отчетени загуби за около $18-20 млрд. Загубите от облигациите на Милен Велчев са между $1-1,4 млрд, от БТК - 1,2 млрд., от „Булгартабак” – $800 млн., от ДЗИ – между $80-100 млн., а от „Цанков камък” – $300 млн. Загубите от заменките на земи по времето на управлението на Сергей Станишев са между $7,7-8 млрд., а от КТБ досега са $2,2 млрд. Ако сборуваме преките и умишлени загуби за реализация на идеи и бизнес начинания на политическата класа през последните години, можем да ги изчислим на $33 млрд. Ако добавим и нелегално изнесените само за последните 10 години $24,5 млрд., резултатът е смразяващ за размерите и стандарта на малка държава като нашата. България е лишена заради наглост, зависимости и крадливост на върховната политическа класа от около $55-60 млрд. Днешна България е понесла тази огромна загуба заради своите управници и червените олигарси, които безконтролно и директно я ограбваха. Всички онези песнопения за политическа мъдрост и въздържане от напрежение и ескалации, търпение и възприемане на действителността като неизменна даденост са водели до това арогантно обогатяване на шепа мерзавци. Нека сега Румен Гечев, Георги Първанов, Румен Петков, Иван Костов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Йордан Цонев, Ахмед Доган и Лютви Местан да осъдят Христо Бисеров за това, че е изнесъл незаконно половин милион долара. Ако аз съм на негово място, ще ги накарам наново да строят Шуменския затвор, защото те са истински виновни за изчезването на останалите $50-60 млрд., загубени, похабени и отнети от суверена на българската държава. И нямаше това как да не се случи, след като институциите бяха поставени под упойка. Да си припомним само, че до преди година шеф на финансовото разузнаване към ДАНС бе скандалната Полина Кавръкова, която вместо арест за ДДС измами и далавери, получава начлническа позиция, но именно под нейния зорък поглед бе проспана и аферата КТБ. Сега шармантната дама, която въртеше главите на шефовете от специалните служби се измъкна суха и потъна в Канада. Затова днес България е най-бедната страна в Европа и на Балканите и е най-слабата във военно и стабилизационно отношение, както и с най-болната нация. В България политиците разрешиха построяването на 261 нови болници, за да богатеят малцина за сметка на болестта и смъртта на мнозина. Това е истината и тя не може да се замени с друго и да се крие повече под юргана. Българската олигархия навлиза в нов етап на противостоене и отрицание. През ум не им минава на онези, които изнесоха милиарди в чужбина, че рано или късно всичко ще се освети и ще се търси справедливост. Дано само да проумеят по-скоро най-важното – че отношението към „крадливата България” трябва да тежи на съвестта на крадливата олигархия и политическата класа, а не на народа. "

 • 8
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Как протича едно заседание на ръководен орган на ГЕРБ? Абсолютно по същия начин. В БГ няма партии, а котерии, чиито лични интереси са над всичко.

 • 9
  orchis avatar :-|
  orchis

  Аз пък си мисля, че да се прави опит да се търси дълбок смисъл на случилото се е ненужно. Цялата сега е изпълнена с битовизми и алкохол. Нищо повече.

 • 10
  mils5656 avatar :-|
  mils5656

  Бойко е част от мафията щом не се бори с нея ! Модела КОЙ олицетворяван от коалиция БОСТАН зад който стоят ГЕРБ, ДПС, АБВ и част от ПФ и БДЦ , просто държи за запазването на статуквото и ограбването на държава и наррод он олигарси и мафиоти, от мутри и милиционери, от червени и руски протежета , от ДС агенти и всякакви бандити ! Държава на мафията ! Няма друга такава мафиотска държава ,чийто началник е кукла на конци, страхлив и зависим !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.