Половината данъчни декларации се подават онлайн

До края на януари НАП ще е готова с правилата за прилагане на новите условия за възстановяване на ДДС при използване на фирмени активи с двойно предназначение

Данъчната декларация е почти същата, като има съвсем малки промени в приложенията, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.
Данъчната декларация е почти същата, като има съвсем малки промени в приложенията, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Данъчната декларация е почти същата, като има съвсем малки промени в приложенията, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.
Данъчната декларация е почти същата, като има съвсем малки промени в приложенията, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
От тази година родителите могат да се възползват от данъчно облекчение за деца.

Половината от данъчните декларации са подадени по интернет. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) на пресконференция в края на миналата седмица по повод данъчно-осигурителната кампания през 2016 г. Данните на приходната агенция показват, че за една седмица са подадени около 1000 декларации, 50% от тях по електронен път. Очакванията на НАП за тазгодишната данъчна кампания са, че по този начин ще бъдат подадени поне 40% от декларациите, а в рамките на следващите три години почти всички декларации вече ще се подават онлайн.

"Създали сме предпоставки данъчно-осигурителните задължения да могат да се случват чрез компютър. На практика няма никаква необходимост гражданите и фирмите да се срещат с данъчната администрация", обясни Росен Бъчваров, директор на дирекция "Комуникации и протокол" в НАП.

Акценти в кампанията

От приходната агенция обясниха, че основната цел е била да има възможно най-малко промени в данъчната декларация. "Образецът е почти същият, като има съвсем малки промени в приложенията", обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване". Една от промените е, че има поле, в което може да се посочи пълномощник, който да подаде данъчната декларация от името на задълженото лице.

От тази година родителите могат да се възползват от данъчно облекчение за деца под 18 години и за деца с увреждания, напомнят от НАП. Техните данни показват, че близо 1 млн. са правоимащите родители, които могат да намалят данъчната си основа с между 200 и 600 лв. в зависимост от броя на децата. Условията са децата да са непълнолетни и да не са дадени за отглеждане. Също така трябва да е ясно, че само единият родител може да се възползва от облекчението, след като другият декларира писмено, че няма да претендира също за облекчения.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата на годишната данъчна основа да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50% повече степен на увреждане. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението.

Тази година НАП ще прави 5% отстъпка от данъчното задължение на всеки български гражданин, който подаде декларацията си по електронен път до 31 март и няма никакви задължения към приходната агенция. За тази цел може да се използва персоналният идентификационен код (ПИК), който вече може да бъде получен от всяко териториално бюро на НАП, а не както беше в началото – само по постоянен адрес. "Предимствата на ПИК са, че е безплатен, не е необходимо да бъде подновяван, нивото му на сигурност е високо и дава достъп до много административни услуги", каза Боряна Георгиева.

Новост през тази година е и възможността ПИК да се използва за подаване на годишни отчети от физически лица и еднолични търговци в Националния статистически институт (НСИ). Също така подаването на годишните отчети на предприятия, регистрирани по Закона за ДДС, до информационната система "Бизнес статистика" на НСИ ще става само по електронен път. "Повече от 85% от тези предприятия са подали онлайн отчети за 2014 г. и с промяната ще улесним както респондентите, така и служителите на НСИ и НАП. Така ще имаме повече време да обърнем внимание на качеството на данните, а ще намалим и използването на хартия", обясни Анастас Троянски, директор на дирекция "Бизнес статистика" в НСИ.

Данъчен кредит

"До края на януари Националната агенция за приходите трябва да излезе с указания за това как точно ще се прилага т.нар. данък "уикенд", каза Росен Иванов, директор на дирекция "Данъчно-осигурителна методология". По неговите думи указанията може да са готови и по-рано, просто това е срокът, поставен от финансовия министър Владислав Горанов. Той обясни още, че за първи път новият ред ще се приложи в декларациите по ДДС за януари, които се подават до 15 февруари.

НАП е изпратил запитване до всички 27 държави - членки на ЕС, за начина, по който прилагат правилата за възстановяване на ДДС, когато фирмените активи се използват с двойно предназначение – за лични и за служебни цели. "Когато получим отговорите, ще ги сведем до заинтересованите страни", обясни говорителят на НАП. Той също така обеща указанията да бъдат публични, за да е ясно как точно 240-те хиляди фирми, регистрирани по ДДС, ще спазват правилата.

Горанов отново ще постави въпроса за допълнителния данък от 2% за общините

Министърът на финансите Владислав Горанов възнамерява да постави отново въпроса за 2-процентния допълнителен данък върху доходите на гражданите, който общините да събират, за да получат по-голяма самостоятелност. Идеята беше лансирана през септември миналата година, но заради негативната обществена реакция и предстоящите по това време местни избори отпадна. В петък финансовият министър съобщи, цитиран от пресцентъра на ведомството след интервю по Bg On Air и Bloomberg TV, че ще изчака да заработи новият управителен съвет на Националното сдружение на общините и при първата си среща с тях ще повдигне отново въпроса. Ако Министерството на финансите получи подкрепа, идеята отново ще бъде предложена за дебат.

Финансовият министър изрази отново своето убеждение, че приходната база, с която работят общините, и събираемостта, която постигат при сегашните ставки, са недостатъчни, за да могат да създават нормална среда за живот. "Ако общините имат желанието да разпределят по-голям ресурс и да провеждат наистина икономическа политика, това предложение е една от опциите, ако не я желаят, няма да я наложим силово", заяви министърът.

До дни предстои ведомството да публикува предложение за промени в Закона за публичните финанси, с които се въвежда нов механизъм за финансово оздравяване на общините. Това е механизъм за ранно предупреждение, че финансите на дадена община не са в добро състояние и чрез него местната общественост ще бъде информирана за проблемите, разясни Горанов.