ТАСС е упълномощен да заяви: "Южен поток" е спрян

За по-малко от два часа проектът за газопровода беше рестартиран, а после пак замразен

ЮЖЕН ПОТОК
ЮЖЕН ПОТОК    ©  Надежда Чипева
ЮЖЕН ПОТОК
ЮЖЕН ПОТОК    ©  Надежда Чипева

В последните няколко дни в България се разигра една от най-комичните случки, свързана с кръга от бизнеси, които искат като цяло сплотяване на българо-руските икономически интереси, а конкретно - възобновяване на строежа на "Южен поток". Тя беше провокирана от намека на премиера Бойко Борисов в началото на годината, че нещо се готви около газопровода.

"Руснаците са много стриктни сега, защото много се надяват две техни тръби по 10 млрд. кубика да дойдат до газовия хъб "Балкан", каза Борисов пред bTV в първия работен ден на годината. Това не е новина, тъй като Москва многократно е завявала, че не се е отказала от нито един от проектите по "големия шлем" - "Южен поток", АЕЦ "Белене" и Бургас-Александропулисм, стига за възобновяването им да има подходящи условия. Думите на премиера бяха подсилени от твърдението на "Овергаз", че проблемите на компанията, чиито доставки на газ бях прекъснати от "Газпром" в последните дни на миналата година, се дължат именно на желанието на кабинета да рестартира изграждането на газопровода.

Официално обаче няма решение, а само слухове, тъй като през 2016 г. не се е променило нищо, което да направи спрения през 2014 г. проект осъществим. "Според запознати с хода на преговорите, които предпочитат да не бъдат цитирани, въпреки мащабните планове и декларации, обявени от кабинета, някакви особени пробиви в газовите отношенията между двете страни няма", писа "Капитал" преди три дни.

Ажиотажът около "Южен поток" обаче накара няколко медии да публикуват текстове, че едва ли не след няколко дни проектът тръгва отново.

"Москва връща проекта "Южен поток". За това се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, научи "Стандарт". В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко - лош!", писа тази сутрин "Стандарт", а допската беше почти дословно преповторена, но като авторска, и от другите медии от групата, която няма нищо общо с Делян Пеевски. Това е честа практика в групата медии, когато те получават готов текст за публикуване.

"Новината" беше цитирана от местния кореспондент на ТАСС съвсем коректно като "Българските

СМИ: Работата по проекта ще бъде възобновена до няколко седмици". Тя обаче веднага беше прецитирана от местни информационни агенции, като така излезе, че не идва от София, а от Москва.

Всичко това в крайна сметка накара представител на руското министерство на енергетиката да

коментира пред ТАСС: "Статутът му остава без промяна, проектът е спрян".

Освен забавната страна в случката, която разкрива колко зажаднели за поръчката за строителството на "Южен поток" са няколко от собствениците на медии (които нямат нищо общо с тях, разбира се), в нея има нещо много притеснително. "Стандарт" цитира изключително свойски най-близкото обкръжение на Бойко Борисов, като произвежда новината за рестарта на "Южен поток" едва ли не от неговата уста. Това е и удар за имиджа на българския премиер, защото ако е вярно издава разговори, които са водени дискретно и че явните или неявни собственици на тези медии са в близкото му обкръжение. Ако не е вярно пък, е злоупотреба с името на премиера, което също е доста неприятно, защото този тип "медийна дипломация" ще има ефекти за българо-руските взаимоотношения.