Как правителството ще влезе във втората, критична, година от управлението си

Годишната среща на бизнеса с правителството ще даде повече светлина за плановете на кабинета, трудностите и шансовете пред страната

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

ИДИЛ, бежанци, строеж на огради в Шенген, противопоставяне между страните членки от изтока и запада, бавно възстановяване на европейската икономика… Картината е доста мрачна, дори преди да чуете Джордж Сорос или Майкъл Бъри (прототипът на Джарет Венет в "Големият залог"), които казват, че сега световната икономика е точно в тази точка, от която стартира "Великата рецесия" през 2009 г.

Така че 2016 г. не започва добре за България, поне доколкото се отнася до международната среда. Във вътрешен план обаче също има проблеми. Създаването на ефективна съдебна система се отлага за неясно кога и през тази година правителството ще трябва да започне процеса на реформи отначало, след като бяха блокирани опитите на подалия оставка министър на правосъдието Христо Иванов. По този повод  управленската коалиция се разклати, макар и слабо, след напускането на част от депутатите на Реформаторския блок. В същото време колкото повече правителството повтаря, че ще постигне значителен икономически растеж, толкова повече стават съмненията, че това ще се случи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта