🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АЕЦ "Козлодуй" е изпълнила 70% от мерките, предвидени след стрес тестовете

До октомври 2016 г. централата трябва да кандидатства за удължаване на лиценза на 5-и блок

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

АЕЦ "Козлодуй" е изпълнила 70% от мерките, предвидени от стрес тестовете след аварията в японския АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Това отчетоха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която е контролният орган по отношение на безопасност и лицензирането на ядрените съоръжения в България. Останалите 23 мерки от общо 77 трябва да бъдат изпълнени до края на 2017 г.

Този срок съвпада и с изтичането на лиценза за експлоатация на 5-и блок. За да може животът му да бъде удължен с нови 10 години, централата трябва да кандидатства за подновяването на лиценза за работа в АЯР до октомври тази година. Срокът на експлоатация на 6-и блок пък изтича през 2019 г., което означава, че най-късно 12 месеца по-рано е необходимо да се кандидатства за новия лиценз. За да стане това възможно, централата трябва да бъде модернизирана, което според експертите на АЯР не включва подмяната на критично оборудване. По думите на Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР, някои от мерките ще бъдат изпълнени и след подновяването на лиценза в зависимост от това кога се налага подмяната на съответното оборудване. До септември тази година обаче трябва да приключи прегледът на безопасността на централата, който трябва да покаже дали са налице всички предпоставки 5-и и 6-и блок да продължат да се експлоатират безопасно.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.