Как НЕ запазихме "Корал"

На съседния къмпинг "Юг" се разрази скандал миналата година след опит за изграждане на нови бунгала

Как НЕ запазихме "Корал"

Плетеницата от интереси около плажа отново ражда напрежение

Десислава Лещарска
12682 прочитания

На съседния къмпинг "Юг" се разрази скандал миналата година след опит за изграждане на нови бунгала

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Смяната на модела при стопанисването на плажовете – сега изцяло ориентиран към печалба, за да се избие високата инвестиция, не се състоя

През последните дни конфликтът около плажа "Корал" - едно от последните незастроени кътчета по Черноморието, се изостри. От едната страна са хората, които го припознават като своето пощадено от бетона място за къмпингуване и сърф, а от другата – собствениците на терените зад плажа с планове за ваканционни комплекси. По средата е регионалното министерство, чиито хаотични действия по отношение на отдаването на плажа предизвикаха ескалация на напрежението и организиране на поредния протест от името на сдружение "Да запазим Корал".

След скандала с излетия върху дюни бетон на съседния къмпинг "Юг" регионалното МРРБ обеща по-висока защита на плажовете "Корал" и "Делфин", като обяви първите по рода си "екоконцесии". Към бъдещите стопани бяха поставени високи изисквания за свободната площ, минимална намеса в околната среда и др. За пръв път от двадесет години се даде възможност за смяна на модела за стопанисване на плажовете, като този път не цената беше определяща, а отношението към плажната ивица и грижата към природата.

Надеждите се оказаха напразни

Първо регионалното министерство прекрати процедурата за екологична концесия с мотивите, че няма достатъчно добри оферти. Нова процедура не се очертава в близките три-четири месеца. След това ведомството на министър Павлова реши да възобнови стара процедура за наем и така тихомълком през ноември 2015 г. избира наемател на "Корал", индиректно свързан с компании с планове за строежи в района. Конкурсът за наем обаче е блокиран от жалба, и то поне до месец май. Така перспективите пред плажа, който миналата година остана неохраняем, а в края на лятото не беше в особено добро състояние, не изглеждат обещаващи. Дори и да се определи фирма наемател, към нея няма никакви специфични изисквания. Новите стопани ще могат да разполагат барове, ресторанти, атракции, платени чадъри и шезлонги, стига да не надхвърлят определената им по договор площ, а "Корал" няма да се различава по нищо от масата плажове в презастроените ни черноморски курорти. Ако остане неохраняем за втора година поред, ще трябва мобилизация и ресурс или от граждански формирования (както е на плажа на Карадере), или от държавата и община Царево, за да осигурят поне елементарни хигиенни условия и опазване на дюните - неща, които осезаемо липсваха на "Корал" през изминалото лято.

Неуспешната концесия

Последните драми около "Корал" са провокирани от две неща - прекратяването на процедурата за концесия и възобновяването на стара процедура за наем - от април 2015 г., когато са събирани оферти от потенциални кандидати. Тогава участват три фирми - "Прайм пропърти", "Клио холидейс" и "Райд екстрийм" (виж карето в дъното на текста). Две физически лица, свързани с организацията "Да запазим Корал", обаче обжалваха конкурса.

Природозащитниците недоумяваха защо МРРБ бърза да сключи договор за наем, при положение че готви концесионна процедура със специфични изисквания. При избор на концесионер договорът за наем автоматично се прекратява. "Това не означава, че плажът няма да бъде запазен и добре стопанисван, който и да го спечели, защото изискванията, които ние имаме поставени към бъдещия стопанин, макар и наемател, предвиждат до 2% изграждане на преместваеми обекти и свободната площ, която се предвижда по закон, да е гарантирана, а вие знаете, че ние винаги строго сме контролирали това. Така че мога да ви уверя, че проверките ще бъдат безкомпромисни", казва Павлова през април 2015 г. в парламента. Това е силно изказване, но си заслужава да припомним, че Павлова обещаваше безкомпромисност и за развалянето на договора с пловдивското дружество "Сънинвест" за плажа "Слънчев бряг-север" и със "Сироко" за Несебър - едни от най-големите нарушители на договорите с държавата, ако се съди по публично достъпните доклади от проверките на плажните ивици. Вместо това в края на 2015 г. двете фирми получиха от Министерския съвет отсрочка от една година, за да отстранят нарушенията.

Жалбите забавят избора на наемател и плажът се оказва в списъка на неохраняемите за лято 2015 г.

Междувременно се обявява процедурата за "екоконцесия". На нея се явяват три лица: Веселина Шишкова (от името на "Да запазим Корал"), "Райд екстрийм" и "Комерс проект", свързана с предприемача Сава Чоролеев. Той е познат най-вече като собственик на най-голямото казино в Слънчев бряг и като управляващ директор на бургаските захарни заводи "Победа" АД. Чоролеев е и изпълнителен директор на "Прайм пропърти БГ" АДСИЦ, притежаващ около 40 декара зад плажа "Корал". Бизнесменът навремето е в управата на "Витатур инвест" - фирмата, изкупила през 2002 г. за 14 лв./кв.м 130 дка общински терени около плажа "Корал". Земята е препродадена на няколко пъти, като най-голяма част е прехвърлена в последния етап от препродажби на испанската компания "Ибердрола инмобилиария", чийто проект за огромен ваканционен комплекс към момента е блокиран (строителните разрешителни за отделните компоненти на комплекса са издадени в нарушение, някои от тях вече са обявени за нищожни, освен това има забрана за строителство в района на "Корал", въведена по време на последното служебно правителство).

"Прайм пропърти БГ" АДСИЦ също придобива около 40 дка, върху които планира "хотелски комплекс", ако се съди по издадените му строителни разрешителни. През юли 2013 г. Чоролеев се опита да огради имота си в близост до плажа, за да попречи на къмпингуващите да преминават пеша и с каравани. Освен всичко друго бизнесменът е акционер и управител на пловдивското "Сънинвест" - споменатото по-горе дружество с 20-годишна концесия за плажа "Слънчев бряг-север", което не може да се похвали с репутацията на изряден стопанин.

Офертите на кандидатите за концесията се оценяваха по три критерия – предложена концесионна такса, площ за безплатно плажуване и площ, заета от обектите на концесионера. Месец и половина след приема на документи Министерският съвет по предложение на Павлова прекратява конкурса за "Корал" (както и този за "Делфин") с мотива, че нито един от предложените финансови модели не е достатъчно добре обоснован. Тоест няма гаранция, че инвеститорите могат да обезпечат обещаните инвестиции и концесионна такса. "Комерс проект" обжалва решението за прекратяване пред Комисията за защита на конкуренцията. КЗК излиза с решение на 4 ноември, че жалбата е неоснователна.

От решението на антимонополната комисия разбираме още, че "Комерс проект" е класирана на първо място, но в нарушение на първоначално обявените условия, защото компонентите, съставящи един от показателите, не са сметнати правилно. Заради сбърканите точки на първо място би трябвало да отиде офертата на "Да запазим Корал". КЗК казва обаче, че нито един от кандидатите не доказва категорично финансовите си възможности и конкурсът е прекратен с основание. "Комерс проект" не са съгласни с решението на КЗК и го обжалват пред Върховния административен съд.

"Регионалното министерство обяви процедура за концесия, ние предложихме по-добри условия и бяхме определени за победител. По-късно, когато МРРБ разбра, че фирмата е наша, понеже много лесно се влияе от общественото мнение, предпочете да прекрати процедурата", коментира пред "Капитал" Сава Чоролеев. "Съдът ще определи дали сме прави или не. В министерството са подвластни на този натиск, водени са от евтин популизъм. Първо се отметнаха от процедурата, после промениха условията. Това е несериозно. Подновиха процедурата за наем, което е нередно според мен", каза още предприемачът. От "Да запазим Корал" пък твърдят точно обратното - че процедурата е прекратена, защото "не спечелил, който трябва", тоест фирмата на Чоролеев.

Хаосът с наема

Всъщност подновената процедура за наем подпали фитила на конфликта. Както вече споменахме - тя е от април, оферти са подали три фирми, а жалби са я замразили. В следващите месеци обаче са гледани в съда и една по една падат, което означава, че процедурата е законосъобразно обявена и може да продължи оттам, откъдето е спряла. Едното дело е решено окончателно на 18 юли, когато все още се гледат офертите на участниците в концесията. Второто дело е решено на 13 октомври – два месеца след като конкурсът за концесия е прекратен, а нов все още не е обявен. МРРБ спокойно можеше да отвори офертите на кандидат-наемателите още на 14 октомври и ден по-късно да подпише договор с предложилия най-висока цена. Вместо това търгът е проведен на 2 ноември - след балотажа на местните избори на 1 ноември.

Може и да има логично обяснение за забавянето, но да се върнем на фирмите - кандидати за наем, "Прайм пропърти", "Клио холидейс" и "Райд екстрийм". "Клио холидейс" е индиректно свързана с Чоролеев. Тя е класирана на първо място с оферта за наем 63 600 лв. на година. "Прайм пропърти" обаче, която не е допусната до отваряне на офертата, решава да обжалва избора. Така и този опит за отдаване на плажа е блокиран за месеци наред.

"Има процедура за наем, има и класиране, избран печеливш, но няма подписан договор. Има разлика", коментира Чоролеев. На въпрос позната ли му е фирмата "Клио холидейс" той отговори, че му е позната. "Не бих казал, че имам участие. Всяка фирма има своя живот в правния мир, има различни притежатели, различни акционери. Актуалните собственици определят действията й. Участие не съм имал, имал съм отношения със съдружниците. Както женените се развеждат, така и съдружниците могат да се превърнат в съперници. Не търсете под вола теле. Партньорите могат да имат различни нагласи. Един може да иска да инвестира, друг не. Освен това има ли нещо нередно? Спазил съм условията, всеки може да го направи. Нали всяка фирма си застава със средствата, дали участваш с 2 или с 200 фирми – какво значение има, щом ще спечели най-добрата оферта. Аз не виждам логиката – какво като подам 1 милион оферти, като милион и първата ще е по-добра от моята? Не е вярно, че това изкривява конкуренцията. Това са спекулации", каза още Чоролеев.

"Плановете ни за плажа са едни и същи - да изпълняваме разпоредбите, а целта е да има икономически резултат. Това е смисълът на концесията, както много добре знаете. През последните години плажът се превърна в едно бунище и сборище на наркомани. Така наречените еколози нямат никакви екологични подбуди, а чисто икономически. Използваха плажа и дюните, за да разполагат едни палатки и каравани и да събират пари. Това е незаконно, защото обекти на плажа могат да се поставят само по предварително определена схема, а върху дюните е просто абсурдно да се разполага каквото и да било, както и да се прави свободно къмпингуване. То освен това е забранено, защото там не са създадени условия за такова. Това не е добър начин да се стопанисва плажът. Ако някой иска да развива къмпинг – отива, купува си един терен, създава условия и събира пари. Но не и по този начин. А когато някой в съседство иска нещо да облагороди, да построи – яхват вълната за екологичните плажове. Имаме имоти извън територията на плажа, частна собственост, те са със сменено предназначение, присъстват в градоустройствения план. Всички плажове без изключение са защитени от закона. Няма как "да застроиш плажа", плажът е изключителна държавна собственост. Предлагате да върнем 9 септември – като не ни харесва нещо, отива държавата и го национализира?", каза пред "Капитал" още Чоролеев.

Бизнесменът посочи, че по време на последното временно правителство министърът на околната среда Светлана Жекова "заради евтин популизъм" е издала заповед за спиране на действието на всички строителни разрешителни за района на "Корал". "Ние обжалваме тази заповед. Има съдебни институции и извън България, аз нямам никакви притеснения, ще си потърся правата там, ще съдя държавата за пропуснати ползи, но междувременно никой няма да дойде да инвестира в България", каза бизнесменът. "Законите защитават частната собственост, ние не искаме да правим нищо извън рамките на закона, само и единствено това, което е позволено от закона. А ни казват, че не можем да строим. Тогава да дойде държавата, щом това й е приоритет, да види къде какви имоти има, да ги отчужди и да ги плати", допълни той.

"Тука е тъй"

Този надпис посреща туристите на къмпинг "Кум кашла", зад плажа на "Корал", но можем да го приложим за много неща, случващи се у нас – хаотично, без визия, оплетено в съмнения и интриги. Това се случи и с иначе добронамерената идея за екологична концесия на плажа. С решението за прекратяването й от август автоматично се обявява нова процедура. Този път е добавен още един показател за оценка - "предложения за екологични функционални решения", с тежест 15 на сто. Така новата процедура трябва да е още "по-еко", но реално никой няма понятие какво представлява този критерий. Самата документация за новата концесия до ден днешен не е публикувана. Според юристите на МРРБ това няма как да се случи, след като предишната не е прекратена заради обжалване. "Провежданите екологични процедури не са провалени, а забавени поради съдебни дела, като след тяхното приключване същите ще бъдат обявени", се казва в отговори на министерството до "Капитал".

Непоследователните действия на МРРБ обаче изостриха до краен предел разделението по отношение на плажа. От едната страна са хората, които не желаят мястото да бъде обградено от плътни редици бетонови ваканционни комплекси или дори от плътни редици шезлонги за по 30 лв. От другата са собствениците на терени в района, инвестирали значителни суми и извървели тежки и скъпи административни процедури за строителни разрешителни, които искат най-после да осребрят вложенията си. Първите обвиняват държавата в корупция и обслужване на частни интереси, вторите я обвиняват в евтин популизъм и поддаване на натиск заради страх от протести. С действията си регионалното министерство не само че не вдъхна доверие и не вкара диалога в една по-нормална плоскост, ами постигна точно обратния ефект. А реалният повод за недоволство би трябвало да е, че смяната на модела при стопанисването на плажовете – сега изцяло ориентиран към печалба от барове, ресторанти, шезлонги, атракции, за да се избие високата инвестиция, не се състоя и няма изгледи да се случи скоро.

КОЙ ИСКА "КОРАЛ"

"Комерс проект" ЕООД собственост на "Марвел тур" ООД с акционери Сава Чоролеев, "Победа" АД, както и "Неотикс" ЕООД (в което Чоролеев е управител и едноличен собственик). В средата на август 2015 г. "Марвел тур" ООД прехвърля дяловете си в "Комерс проект" ЕООД на две физически лица.

"Прайм пропърти БГ" АДСИЦ с изпълнителен директор Сава Чоролеев, притежава терени в района на "Корал".

"Клио холидейс" с акционери БТД ООД и "Невада турс 2004". Сава Чоролеев е член на съвета на директорите на "Клио холидейс" до септември 2012 г., към онзи момент той представлява "Невада турс 2004" и е един от акционерите в БТД. Към момента директната връзка на Чоролеев с "БТД" е през фирмата "Делфин прима". "Невада турс 2004" е определена за наемател на плажа "Делфин" на 15 декември 2015 г.

"Райд екстрийм" предишният наемател на "Корал", собственост на Людмил Петрински и Красимир Минев.

"Да запазим Корал" гражданско сдружение с основател Атанас Русев, до 2013 Русев е съдружник с Петрински в "Райд екстрийм".

ХРОНОЛОГИЯ

8 април Обявена е процедура за наем

24 април Конкурсът се обжалва

5 май Обявена е процедура за концесия

31 май "Корал" е обявен за неохраняем

21 август Процедурата за концесия е прекратена с решение на МС

10 септември Решението за прекратяване е обжалвано от "Комерс проект"

2 ноември Възобновена е процедурата за наем

5 ноември За наемател на "Корал" е избрана фирмата "Клио холидейс"

2 декември Изборът на "Клио холидейс" е обжалван от "Прайм пропърти"

15 март 2016 ВАС ще гледа делото за прекратената концесия

5 май 2016 ВАС ще гледа делото за избора на наемател

Смяната на модела при стопанисването на плажовете – сега изцяло ориентиран към печалба, за да се избие високата инвестиция, не се състоя

През последните дни конфликтът около плажа "Корал" - едно от последните незастроени кътчета по Черноморието, се изостри. От едната страна са хората, които го припознават като своето пощадено от бетона място за къмпингуване и сърф, а от другата – собствениците на терените зад плажа с планове за ваканционни комплекси. По средата е регионалното министерство, чиито хаотични действия по отношение на отдаването на плажа предизвикаха ескалация на напрежението и организиране на поредния протест от името на сдружение "Да запазим Корал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  bivolbivol avatar :-|
  bivolbivol

  Чоролеев е собственик на Клио Холидейс АД. Мажоритарен акционер на Невада Турс е Ес Ви Ес АД. Там Победа АД има 64%, а Неотикс ЕООД има 39%. Неотикс е 100% на Чоролеев. В Победа АД мажоритар е... Ес Ви Ес АД. Последното не е ясно как е възможно, но така е по документи. Данните са от акционерните книги за 2015.

 • evpetra

  Кой е излял бетонната плоча върху пясъка? Няма ли прокуратура, която да си зададе този въпрос? Ето, даже една от строителните акули признава, че плажът е изключителна държавна собственост - кой тогава си е позволил така безцеремонно да игнорира конституцията на Република България и това да остава безнаказано?

 • 3
  tpakua avatar :-|
  tpakua

  Не разбирам. Тоест не сме опазили Корал, не сме спрели инвеститорските интереси, но и на Корал нищо лошо не се случило ?
  Някой ще ми обясни ли как, след като битката за екология е загубена, там в момента няма бетонени крепости?
  Защо ли ми се струва, че най-накрая "лошите"няма да излязат лоши, а онези с караваните, които имат навика да оставят по 30-40 кила боклук след себе си ще излязат разтревожените еколози.
  Поправете ме ако греша, но ми се струва, че това грандиозно разкритие май го дирижират същите хора, които разкриха "схемата"с дюните в слънчев бряг, за които в последствиет се оказа, че само хората, които не са ги виждали са убедени, че са дюни.

 • 4
  Consumer avatar :-?
  Consumer

  Отиват в посока "Къде изчезнаха туристите?", в.т.ч. родните и съвсем скоро ще я достигнат.

 • 5
  kadeline avatar :-|
  Stoytcho Vlaykov

  Първият и последен път когато бях на този плаж/къмпинг миналата година забелязах, че ако се събере сумата на цените на новите немски коли на еко-къмпингарите, ще се получи число с което вероятно може да се плати и такса за концесията и да се откупи и събори грозния хотел на плажа и сигурно ще остане за облагородяване на къмпинга. Къмпингуващи ми обясниха че цената на "препродаване" между еко-почиващите на места в Корал е поне 10 000 Евро. Ако младите, успелите, красивите почиващи да се бяха събрали, организирали и направили дружество, наемайки служители и на които обаче и да им плащат целогодишно заплати и осигуровки, и си бяха подали документите за екоконцесия с голяма концесионна такса (гарантирана с парите които те очевадно имат - поне за Аудита) можеше да не е класирана на 1во място фирмата на Чоролеев. Подхвърлих тази идея миналото лято на едни къмпингуващи в на първа линия със скъпа кола. Изгледаха ме като извънземен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход