Преброяване на реформаторите

Радан Кънев ще обяви за създаването на нов десен проект през март

Заедно не могат повече
Заедно не могат повече    ©  Юлия Лазарова
Заедно не могат повече
Заедно не могат повече    ©  Юлия Лазарова

Връзките в Реформаторския блок отдавана са графата "сложно е". Мъчителното състояние обаче няма изгледи да се разреши скоро, примерно с развод, дори става все по-сложно.

От една страна, в края на миналата година лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че напуска мнозинството заради бламирането на промените в конституцията, които първоначално бяха предложени съвестно между ГЕРБ и РБ. Кънев вече открито говори как мафията е превзела държавата и явно тръгва към позицията на радикална опозиция. Какво точно ще се случи ще стане ясно на 13 март, за когато е насрочен най-висшият форум на партията, който ще да даде началото на нов политически десен проект.

От друга страна, четирите партии от остатъчния РБ във властта подготвят анекс към подписаното през есента на 2014 г. коалиционно споразумение с ГЕРБ, в който настояват за "ускоряване и задълбочаване на реформите" в осем сектора и така се надяват да препотвърдят подкрепата си за правителството. Не само това, но те вече активно се опитват да изгонят ДСБ от бившето общо реформаторско лоно. "Тази политическа иновация, в която хем си във властта, хем - в опозиция, става почасова - от 9 до 13 в опозиция, от 13 до 17 в управлението", каза вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева и призова колегите си от ДСБ да напуснат парламентарната група.

Ако тази политикоразводна драма не ви е достатъчна, част от депутатите, които напуснаха управляващата коалиция, успяха да вкарат точки в декларацията на проправителственото крило в РБ. 

Крехкото статукво

Парламентарната група на реформаторите е разделена на почти две равни части - 13 от депутатите са в управляващото мнозинство заедно с ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт, а 10 от тях - в опозиция. Групата се ръководи от двама съпредседатели. Единият - Найден Зеленогорски, представлява партиите във властта от десния съюз. Засега те са четири - ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС. Другият - Радан Кънев, е в опозиция и представлява петимата депутати от формацията му ДСБ и петимата народни представители от гражданския съвет на Реформаторския блок.  

Не е ясно колко време ще продължи така установеното статукво. Очевидно е, че то създава нервност главно в редиците на остатъчния Реформаторски блок. От формацията на Кунева, която стана флагман на оставането на блока във властта, въпреки очевидното бламиране от страна на ГЕРБ както на съдебната реформа, така и на реформите в други сектори, включително предложения от нея антикорупционен закон, разчитаха, че повече депутати от парламентарната група ще подкрепят документа. Броят на подкрепящите линията за оставане в управлението обаче си остана такъв, какъвто беше и преди нова година - 13 депутати. Тези, които са в опозиция пък се надяват, че много скоро част от парафиралите декларацията, особено от по-малките формации в блока, ще се преориентират и също ще минат в опозиция.

За Радан Кънев и хората около него въпросът с излизането от парламентарната група е по-скоро технически. Според правилника за работа на парламента депутатите, които напуснат дадена парламентарна група, нямат право да създават нова, дори и да имат необходимия минимум от десет народни представители. Така че, ако напуснат, депутатите около Кънев ще бъдат независими. Това означава, че ще има чувствително по-малко време за изказвания от парламентарната трибуна и трябва да го делят с останалите независими депутати, чийто брой след изключването на Лютви Местан и петимата му колеги от ДПС, вече е единадесет. От ДСБ определят като спекулация твърденията, че оставането им в групата е заради държавната субсидия, която получават като парламентарно представена партия. "ДСБ участва в изборите като формация в рамките на РБ и дори и да напуснем парламентарната група, пак ще получаваме субсидия като партия", казват те.   

Прикачен файл

Бегъл поглед върху декларацията за "ускоряване на реформите по ключови приоритети", с която "Капитал" разполага (виж прикачения файл), показва, че повечето от посочените от остатъчния РБ приоритети в осемте сфери -  съдебна реформа, образование, здравеопазване, енергетика, икономика, данъчна политика, банкова система и административна реформа, или ги има в програмата на правителството, при това в далеч по-подробно разписан вариант, а някои от тях вече се изпълняват. Има и такива, които са, меко казано, нонсенс. Всички посочени от реформаторите приоритетни точки в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията - внасяне на промени в Закона за съдебната власт, промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, приемане на модерна уредба в областта на детското правосъдие, въвеждане на електронно правосъдие, фигурират и в правителствената програма. Прави впечатление и че точките са твърде общи и обтекаеми, а думата "прокуратура" не се среща нито веднъж.

По-голямата част от посочените в областта на здравеопазването приоритети - въвеждане на електронен здравен паспорт и национална здравна карта, вече са в ход. Същото е и положението с искането на четирите партии от блока за ускоряване на реформата в образованието. Като един от приоритетите в документа е записан "приемане на нови държавни образователни стандарти в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование". Тази точка е откровено безсмислена, защото така или иначе това трябва да се направи поради факта, че е изискване на закона.

В декларацията от РБ настояват да се приемат два закона в областта на икономиката -  за индустриалните зони и за публично-частните партньорства. Те обаче са ненужни, защото вече съществува правна рамка за това. За данъчната политика е записано да не се въвеждат нови данъци и да не се вдига данъчно-осигурителната тежест. Отсега е ясно обаче, че това няма как да се изпълни, защото през следващата и последващата година вече е гласувано осигурителната вноска да нарасне с 2 процентни пункта. Единствената новост в икономическия сектор е през тази година да се отпуснат пари за Северозападна България и слабо развитите планински региони. Не е ясно обаче дали това е придружено с концепция в какво точно да се инвестира, но премиерът Бойко Борисов също подкрепя тази идея.

В областта на енергетиката е предвидено изготвяне на план за свиване на разходите в държавните енергийни дружества с не по-малко от 15% за 12 месеца. Това предложение всъщност е модификация на вече предложените 10% от министерството на енергетиката. А предложението всички договори за продажба на електроенергия да се сключват само на стартиращата борса е принципно правилно, но така или иначе няма как да стане скоро. В предложенията за енергетиката има едно ключово - приемането на законодателни мерки за облекчаване на режима на данъчните складове за горива и постигане на прозрачност при собствеността на данъчните. Другите ключови искания са международния доклад за КТБ да стане публичен и най-сетне да се въведат измервателни уреди при производителите на цигари и алкохол. Всички тези предложения са вкарани в декларацията по предложение на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов, които обаче не са подписали декларацията и де факто са в опозиция. Двамата нееднократно поставяха тези въпроси в продължение на една година, но досега ГЕРБ упорито отказваше да ги включи в дневния ред на управляващите.   

Документът като средство за рекет

Поради липсата на смисъл от приемането на такъв документ, в който дори няма посочени срокове за изпълнението на тези приоритети, депутати от опозицията в РБ подозират, че това се прави по няколко причини. Очевидната е, че декларацията е алиби основно на ДБГ и СДС за оставането им във властта. Другата е, че чрез нея, от двете формации искат на практика да преброят на колко депутати за подкрепа може да разчитат ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов. От опозицията в РБ подозират, че този документ може да се използва като претекст за искане на повече участие в изпълнителната власт главно от страна на формацията на Меглена Кунева.

От ръководството на ГЕРБ засега отказват да коментират изготвения от реформаторите документ с аргумента, че все още не са се запознали с него. Неофициално от формацията на Борисов твърдят, че най-вероятно от ГЕРБ ще приемат да подпишат анекс с партиите от РБ в управлението само в частта за реформата в съдебната система. Като от ръководството са категорични, че няма да одобрят нови предложения, свързани с промени в конституцията. В документа фигурира текст, който предвижда "иницииране на широк публичен дебат за следващи конституционни промени, включително и по тези, които не събраха достатъчно подкрепа" при приемането на поправките в основния закон.

Новият десен проект  

На фона на вълненията около ситуацията в парламентарната група на РБ в редиците на опозиционната ДСБ започна вътрешния разговор за сформирането на нов десен политически проект. Неговия облик и структура трябва да бъдат изчистени до 13 март, за когато е насрочен най-висшият форум на партията - националното събрание. Това, което може на този етап да се каже, е, че той ще е максимално отворен към гражданските структури. Това ще стане на две нива. Едното е чрез промени в устава на ДСБ, които да отнемат монопола на общинските организации за членство в партията. Идеята е всеки, който си плаща членски внос, да участва пряко в избори за ръководни органи на партията, за номинации на кандидати в избори, както и при вземането на решения. Това според ръководството на ДСБ може да става чрез гласуване по електронен път. Във формацията и досега имаше опцията "симпатизант", но за придобиването на такъв статут решаващ глас пак имаха общинските организации, казват от ДСБ. Другите промени в устава на партията ще са свързани със засилване на структурите на областно ниво, както и създаване на по-силна вътрешна система за отчетност.

Предвижда се към партията да се създаде нов граждански или обществен съвет, какъвто имаше при създаването на Реформаторския блок. Неговата работа обаче беше много често бламирана от партиите от десния съюз, с което дейността му беше обезсмислена и той на практика спря да функционира. От ръководството на ДСБ казват, че за изграждането на новия граждански съвет ще разчитат много на депутатите от гражданската квота на РБ, които излязоха заедно с ДСБ в опозиция. На този етап все още не е изчистен моделът на новия проект - дали това ще става само вътре в рамките на ДСБ, или проектът ще се сформира около партията. "Ключът е позиционирането и политическата платформа. Те ще зададат модела на новия проект", казва лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Целта е да се стигне до по-широк кръг от хора и новият политически проект да допуска еволюция", добавя той. Според Кънев в сегашното си насипно състояние Реформаторският блок се е изчерпал и не може да консолидира нищо повече. Тепърва в ДСБ ще изясняват и отношението си към партиите, които засега остават в блока. От ръководството не крият, че вътре във формацията се сблъскват две тези. Едната е, че поведението към РБ трябва да е резервирано. "Има негативни настроения срещу Меглена Кунева и Божидар Лукарски", казват от ръководството.

Другата линия е по-умерена и има хора, които считат, че останалите партии от РБ в даден момент може да излязат от изпълнителната власт и да приемат предложението за реално вътрешно единство на блока. Опция, която до този момент ДБГ и СДС категорично отхвърляха. "За мен темата за провеждането на конгрес на РБ не е затворена. Ако останалите формации считат, че РБ има единно бъдеще, може да се свика такъв форум", казва Радан Кънев. След местните избори лидерът на ДСБ лансира такава идея. Тогава той предложи в конгреса да участват всички общински съветници на блока, независимо дали са членове на някоя от формациите в десния съюз. Идеята му обаче беше бламирана от контрапредложението на Даниел Вълчев изборът на делегатите да става на базата на броя общински съветници от съответните партии от блока, но участниците във форума да се определят от партийните централи. Което блокира за пореден път опита РБ да се консолидира. 

Дали след март ще настъпи истински развод в РБ тепърва ще се види. По-интересно е дали все пак Радан Кънев ще успее да консолидира повече привърженици в десния политически сектор - там не остана какво много да се дели, но за сметка на това враждите са чутовни.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  the_core avatar :-?
  The Core

  Преброяване на реформаторите
  Радан Кънев ще обяви за създаването на нов десен проект през март

  Този филм е вече гледан и е досаден!
  Знае са колко са - няколко файтона хора!
  Ако не вярва - да пита Ф.Д....
  Късата памет е директен индикатор за глупост, а историческата къса памет за политик е индикатор за безполезност!
  Да родят нещо ново!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Продължавате да наричате "реформатори" образувания, които от година и половина само битуват във властта, а нямат и опит за реформа.

  Пенсионна реформа ли е вдигането на пенсионната възраст? Или спорното прехвърляне на парите от УПФ в кацата без дъно НОИ?
  Здравна реформа ли са скандалните приумици на д-р Москов?
  Правосъдна реформа ли е "набиването на канчето" на съдия Лозан Панов от премиера, акламирано от членовете на ВСС?
  Реформа в МВР ли е метежът на въоръжени милиционери по улиците, което мина без последствия?
  Реформа! Каква сладка изпразнена от съдържание дума...

 • 3
  dreamer69 avatar :-|
  Dreamer69

  Прочетох внимателно идеите за нов десен проект на ДСБ и Радан Кънев. Харесаха ми, има наистина доста прогресивен характер. Само се надявам да се намерят подходящите хора - умни и интелигентни, млади и неопетнени, да не са кариеристи и да влеят свежест в българската политика. Това е и големият проблем на всички български партии, материала е калпав.
  Желая успех на господина Кънев и на ДСБ! Те останаха единствената искра на надежда в българската политика и показаха дотук, че има морал и отстояване на принципи в България. А кариеристите Кунева и Лукарски ще си получат заслуженото наказание от избирателя.

 • 4
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Реформаторите се провалиха.Имаше съмнения, че искат само власт и го доказаха, като не подкрепиха съдебната реформа а се лепнаха като мазни плюнки за Борисов.А някой ще ми обясни ли защо министъра на здравеопазването ходи да реже ленти на магистрали с премиер???

  Единствено кънев и десебарите постипиха правилно и достойно.

  Никога не съм го харесвал, но показа, че е мъж.Ще гласувам за него и ще се постарая още доста хора да го направят.

  (от отвратен и предаден гербер)

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от " hkm28483845 Москов ходи с Борисов да реже ленти, за да ви покаже колко са близки. Това поведение не ви ли напомня за махленските хлапаци, които всячески се стараят да впечатлят гамените. ":

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  РБ беше необходим на Борисов,за да лигитимира пред Брюксел,че правителството е дясно.Даде им най-проблемните министерства,които при първото правителство на Борисов,бяха тотално неглижирани,за да отърве ГЕРБ от отговорност и нападки.След това вече станаха излишни.ГЕРБ се договря с ДПС,гласува си и си приема закони и ги принуждава или да се присъединят ,или да си траят.Радан е достоен за уважение,дори само за това,че разкъса омагьосания кръг и заговори открито за зависимостите в парламента и извън него.

 • 7
  the_core avatar :-?
  The Core

  До коментар [#3] от "Dreamer69":

  "..умни и интелигентни, млади и неопетнени, да не са кариеристи..."
  На Марс има неизчерпаем запас от такива личности!
  В България - няма!
  Ако да речеш "има", моля изброй 10-15-тина поне!?

  Според ник-а ти, нормално е да пишеш такива неща, но ако 69 ти е рожденната година, закъснял си доста!
  Ако е другото "69", то си е ОК... ;-)

 • 8
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Реформа — подобряване или изменение на това, което не е наред; преобразование, промяна на определени обществени отношения и процеси към по-добра форма или към по-благоприятно състояние.

  Реформата се отличава от революцията. Последната е основна или радикална промяна, докато реформата обикновено е свързана с отстраняване на грешки, неправди и злоупотреби, но - без промяна на основите на системата. Реформата се стреми да подобри определена система на обществени отношения, а революцията - да я премахне изцяло и да я замени с нова, различна система.

 • 9
  iban avatar :-|
  iban

  Д-р Д, полицаите излязоха именно заради имитацията на реформа. Затова беше правилно да изброиш след приумиците на Москов и за приумиците на Бъчварова (не, че са нейни, ама...), а не да говориш глупости за метежи, защото ако искаха метежи, сега тиквата щеше да е обесен на някое дърво(примерно).

 • 10
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  Как да вярва човек на костовистите, като знае, че си държаха парите в банката на ДПС, ЦвВ и Пеевски?! И после ги спасиха с незаконни цесии, с благословията на горните.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход