ВСС, стани! ВСС, мирно!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ВСС, стани! ВСС, мирно!

ВСС, стани! ВСС, мирно!

Логичният финал на "Яневагейт" показа нагледно спойката между съдебната и изпълнителната власт

21396 прочитания

© Анелия Николова


6По-малко от две седмици преди Европейската комисия да публикува доклада си за България, правителството на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), и премиерът изнесоха поучителна демонстрация. Нагледно беше показано защо България не може да се нарече правова държава, в която разделението на властите е химера, а върховенството на закона - кухо пожелание в конституцията.

Тази седмици за пореден път кадровиците на съдебната власт показаха, че не могат да произведат независима проверка на съмненията за корупция, които бяха посадени с изтеклия запис между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.  

Историята накратко

През ноември сайтът "Биволъ" започна да публикува части от запис, направен през февруари, в който Владимира Янева разказва на Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки разговорите си с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Върховния административен съд Георги Колев, с градския прокурор на София Христо Динев, с членовете на ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Милка Итова. С тях Янева обсъжда бъдещото й обвинение и отстраняване от длъжност заради аферата "Червей", която в петък беше осъдена на една година условно заради давани от нея незаконни разрешения за подслушване. Доколкото скандалът замесваше и ръководителя на единната и централизирана прокуратура и ключови членове на съвета, тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се обърнаха към президента с искане той да сформира комисия по случая. Росен Плевнелиев отказа с мотив, че няма такива правомощия. В крайна сметка въпрeки нежеланието си след настояване на Европейската комисия, магистрати и неправителствени организации съдебният съвет започна проверка по случая, която беше възложена на Етичната комисия.

И така съвсем очаквано в четвъртък с неубедителни мотиви кадровиците прекратиха образуваната проверка по случая, като приеха, че няма данни за нарушение, защото записите са манипулирани.

По време на дебата думата взе председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който постави логични въпроси - кои лица са били поканени за изслушване (и дали сред тях например са премиерът Бойко Борисов или градският прокурор Христо Динев), защо експертизата на записите не се показва на членовете на съвета. Малко по-късно Панов получава SMS от премиера Борисов, който очевидно му препраща съобщение от друг: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме."

Манипулативното (доколкото Панов не е предлагал Борисов да бъде извикан в съвета) съобщение очевидно е изпратено от член на ВСС (щом говори в първо лице за това, че предложението не е прието). Кой е той няма голямо значение - сервилното отношение на кадровиците на Темида към премиер-министъра предполага, че може да е всеки от 17-те представители на мнозинството, което брани интересите на статуквото в системата. Ден по-късно Борисов каза, че всъщност SMS-ът е пратен от негов сътрудник, който не бил член на ВСС. Защо сътрудникът на Борисов твърди, че може да гласува на заседанията на съвета, така и не стана ясно.

Малко след като Лозан Панов показа съобщение с обяснението "време е съдебната власт да запази достойнството си", Бойко Борисов дойде във ВСС, за да бъде посрещнат на крака от мнозинството членове на съвета. Последва 50-минутна среща, в която Бойко Борисов обясни на членовете на съвета, че са "избрани за друга работа, не да ме извиквате да ме разпитвате", а кадровиците един през друг се състезаваха да го ухажват и да му благодарят. Погледите, реакциите, въздишките - цялото поведение на 17-ката показваше, че в актуалния си състав съдебният съвет трудно може да отстоява независимостта на съдебната система.

Гротескната среща, в която Борисов обвини съвета и в частност Лозан Панов, че се занимават с политика заради опита да го поканят за изслушване по "Яневагейт", показа ясно до каква степен органът, който назначава, повишава, проверява всички съдии и прокурори в България, е пристанал на изпълнителната власт. А само преди година Бойко Борисов на няколко пъти заяви, че този състав на ВСС трябва да бъде разпуснат, защото се е компрометирал.

Заради нежеланието си да се кооперира с мнозинството във ВСС и да си затваря очите за нередностите, както и за позицията му срещу окастрянето на промените в конституцията, изразена в речта по случай 135-годишнината на ВКС, Лозан Панов стана основна мишена на бранителите на статуквото във всичките им проявления (медийни, политически, магистратски и т.н.). Само няколко дни по-рано ВСС разискваше дали да образува проверка срещу Панов заради речта му, но след като над 200 съдии застанаха в негова подкрепа, Етичната комисия реши да прекрати проверката. С поведението си в четвъртък Бойко Борисов също се постави  при противниците на председателя на ВКС.  "Няма да ме спрат никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект", каза преди заседанието на съвета в четвъртък Лозан Панов.

Неслучилата се проверка

От началото на скандала сайтовете и вестниците, обгрижващи интересите на Делян Пеевски и главните действащи лица в скандала (Сотир Цацаров, Георги Колев и Ясен Тодоров), умело успяха да пакетират и Борисов в "Яневагейт". Ролята на премиера в скандала обаче е силно преувеличена - от думите на Владимира Янева става ясно, че главният прокурор Цацаров я предупреждава, че ще трябва да "я опраска" по искане на Борисов.

Към момента на разговора (началото на 2015 г.) ръководеният от Янева Софийски градски съд (СГС) се тресе от скандали, на които ВСС отказва да реагира. Върху министър-председателя има натиск от ЕК и дипломатическия корпус, което вероятно го мотивира, далеч не в духа на разделението на властитe, да поиска "главата" на председателката на градския съд. В същото време от думите на Янева (които бяха потвърдени от другия участник в разговора - Румяна Ченалова) става ясно, че замесените магистрати и членове на ВСС са обсъждали производство срещу нея и са съгласували бъдещите си действия. Именно тези обстоятелства трябваше да бъдат изяснени в проверката - нещо, което така и не се случи. "Проверката е прибързана и съвсем не са изчерпани всички способи. Не са поканени всички лица, не са изискани разпечатки от централата на Сметната палата (Янева твърди, че Цацаров и се обаждал от служебния телефон), от Viber", коментира пред "Капитал" членът на съдебния съвет Калин Калпакчиев, който е един от малцината, които настояваха за обективна и задълбочена реакция. Именно в тази посока беше и коментарът на Лозан Панов, провокирал SMS-а до премиера. По време на монолога си пред ВСС премиерът Борисов на няколко пъти натърти, че съветът няма право да го вика.

Никой не опонира на тази теза на премиера, въпреки че преди няколко години при друга проверка ВСС използва силите на ГДБОП, за да доведе принудително свидетели по дисциплинарни проверки. По този начин членовете на кадровия орган на съдебната власт на практика се съгласиха, че каквито и съмнения за неетично поведение да има, те могат да ги проверят единствено ако всички замесени желаят да сътрудничат. Или по-скоро тогава, когато мнозинството в съвета иска това.

Големият проблем

"Това не е скандал. Това е конституционна криза. Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Ченалова - Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с есемеси, дори не със закони като в Полша", написа във facebook бившият правосъден министър Христо Иванов, явно препращайки въпроса към Европейската комисия, която очевидно не успява да бъде достатъчен стимул за реформа. Именно в тази посока беше и писмото, което в петък беше изпратено от най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите в България (ССБ), и до Европейската комисия. В него ССБ напомни, че "така дълго дефинираният проблем за слабостите в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност бива прикриван и остава все така нерешен", и призова комисията "да постави акцент при изготвянето на препоръки към действието на българските управляващи от политика на предприетите действия да преминат към политика на постигнатите резултати", защото "ерозията на държавността в страната засилва ерозията на европейските ценности и превръща една част от границата на ЕС в несигурно пространство за икономиката, свободната стопанска инициатива, сигурността и човешките права".

В целия този казус има и добра новина. Защото ако до този момент членовете на ВСС успяваха да се измъкнат сухи от всеки скандал, а обърканият контекст (всяко чудо за три дни, но на всеки три дни чудо) затрудняваше европейските експерти, сюжетите в градския съд, героите в тях и обвързаностите им са добре известни на Брюксел и този път флагрантният отказ на институциите да се занимават със случая едва ли ще мине незабелязано.

6По-малко от две седмици преди Европейската комисия да публикува доклада си за България, правителството на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), и премиерът изнесоха поучителна демонстрация. Нагледно беше показано защо България не може да се нарече правова държава, в която разделението на властите е химера, а върховенството на закона - кухо пожелание в конституцията.

Тази седмици за пореден път кадровиците на съдебната власт показаха, че не могат да произведат независима проверка на съмненията за корупция, които бяха посадени с изтеклия запис между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Имаше съмнение, че отдавна не сме правова държава. По скоро прокурорска, в която премиера си назначава главния прокурор. Той пък на свой ред участва в кадруването на съдиите и така контролира ВСС и цялата съдебно административна система – държава. Че прокуратурата всъщност е – прикриватура!

  Вече е ясно, няма как да имаме независим съд, след като е "опраскан", въпреки изтеклите фалшиви записи от законното подслушване у нас.

  "45 години стигат; продължавайте да спите спокойно деца"...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "b.manchev":

  Че не сме правова държава - не е новина. Но-скоро БГ е нещо като халифат, в който Бойко Борисов е всичко - и строител, и раздаващ правосъдие, и главен финансист, е помирител, и връзка с Началника...

  Ако обръщате внимание на реакциите му (аз обръщам, защото това ми е занаята), няма как да не видите, че когато е притиснат (като преди връхлитането ВСС) той забравя пиара и съветите на експертите си,реагира импулсивно и натурално и открива същността си на несигурен и притиснат човек, който агресира, за да компенсира всичко това. Настъпателният мачизм на Борисов е много лесен за разчитане. Зад него се гуши и старателно се крие комплексираността на един недоучил, с недостатъчен интелектиален потенциал човек, когото схемата е качила високо в държавната йерархия. И той го разбира!
  Това е обяснението на нашествието му във ВСС вчера и речта срещу председателя на ВКС Лозан Панов.
  Какво предложи министър-председателят на председателя на ВКС? Предложи му "да се разберат по мъжки"... Съдията да се яви на политически избор!!!
  Това не е неразбиране от страна на Борисов на разделянето на властите. Не само това. Това е СИК-рефлексията да накараш противника да се бие на твоята територия.
  А противник съдия Панов стана, защото изговори в общественото пространство истини, които разумната част от българското общество коментира от години.
  Който не е с нас е против нас! Това е елементарното мислене на премиера. Затова и без да се съобразява, че няма място на заседанието на ВСС той връхлетя там. Фактът, че получи мокри целувки и коленопреклонение от членове на "независимия" ВСС говори категорично за разпада на държавността.
  Представете си, че Борисов нахлуе на заседание на Висшия мюсюлмански съвет и вземе отношение по актуални, обсъждани в момента теологически въпроси. Същото е като с ВСС - главата на изпълнителната власт няма какво да прави във върховния орган на независимата от изпълнителната власт съдебно власт.

  Абсурдите в държавата ни имат център - сегашният министър-председател.
  Аз искрено се радвам на този пик на абсурдите, защото той кара дори хора, които не обръщат особено внимание на обществените колизии, да се ококорят от парадоксалността на ситуациите около премиера.

  Почитания на г-н Босев за анализа.

 • 3
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Дами и господа!
  МАЙ СИ ИМАМЕ БЪЛГАРСКИ ПУТИН.
  Ние го създадохме, но дали ще си тръгне ако го поискаме?

 • 4
  kalnik avatar :-|
  Калник

  "По време на монолога си пред ВСС премиерът Борисов на няколко пъти натърти, че съветът няма право да го вика."

  А той има ли въобще право да се появява непоканен на заседания на ВСС?

 • 5
  fiona avatar :-|
  fiona

  Повече от скандално поведение на премиер и магистрати и още по-скандално решение за казуса с "двете каки", което остана засенчено от целия цирк. От всичко това се вълнуват една шепа хора на фона на разрухата в държавата. Летаргията на един народ!

 • 6
  zara09 avatar :-(
  zara09

  До коментар [#3] от "gosko22":

  Без да съм му фенка на Путин, смятам, че има огромна разлика между двамата. Путин е агресор, но все пак с някакво вътрешно достойнство. Този , нашия, си има обикновено поведение на дребен мафиот - "мачист" към тези, които счита за по-низши и угодничещ до страхливост към тези, които му дърпат конците! А и определено интелектуалните им нива са на светлинни години, няма сравнение между изказа им. Единият с гаменски, махленски език, другият умее да импровизира, отговаря адекватно, което говори за натрупан потенциал, или най-малко, повече прочетени книги. Няма да забравя в едно предаване пред Коритаров какво непознаване на БЪЛГАРСКАТА история показа "нашичкия" - и това ръководител на държавата България?! Да не говорим, че един чужд език не говори, сравнявайки го пак с Путин. Ама то излезе тук, че бая му се възхищавам на Володята!!! Не, просто се срамувам, че съм поставена в глупавата ситуация да сравнявам от 2 злини, коя е по-приемлива!

 • 7
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  Смс-ът е явно изпратен от член на съвета. Всички други твърдения са приказки от 1001 нощ. От кой ли? Бих заложила на Цацров. Сега сигурно, който и да е, трепери Бокича да не го изтипоса. Че си е срам, де. Толкова е лакейско, подлизурско. Даже изровиха от нафталина лудото Яне да се избършат с него, което пък явно го устройва, а може и да му правои удоволствие, тъй де, като гледам с какъв ентусиазъм се превръща в бърсалка.
  Картината е грозна, но поне е ясна.

 • 8
  ivailoa avatar :-?
  Ivailo Asparouhov

  До коментар [#7] от " red.mary ": Кой беше тоя Яне Янев

 • 9
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Не бива да оставяме без внимание и поведението на Екатерина Захариева, която председателства заседанията на ВСС - на въпрос през почивката (която тя е дала!) ще дойде ли Бойко Борисов на заседанието, тя отговаря утвърдително. Защо ще дойде

 • evpetra

  Извинете, ще продължа:
  Защо ще дойде, как така ще дойде, има ли право да влиза на заседанията на ВСС, кой го е поканил (по-скоро, повикал), в качеството му на какъв? След всички тези въпроси заявленията на новата министърка, че щяла да продължи с реформата на съдебната система, олекват, нещо повече - аз лично ги възприемам като безочливи опити за хвърляне на прах в очите на хората.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK