ВСС, стани! ВСС, мирно!

Логичният финал на "Яневагейт" показа нагледно спойката между съдебната и изпълнителната власт

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

6По-малко от две седмици преди Европейската комисия да публикува доклада си за България, правителството на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), и премиерът изнесоха поучителна демонстрация. Нагледно беше показано защо България не може да се нарече правова държава, в която разделението на властите е химера, а върховенството на закона - кухо пожелание в конституцията.

Тази седмици за пореден път кадровиците на съдебната власт показаха, че не могат да произведат независима проверка на съмненията за корупция, които бяха посадени с изтеклия запис между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Имаше съмнение, че отдавна не сме правова държава. По скоро прокурорска, в която премиера си назначава главния прокурор. Той пък на свой ред участва в кадруването на съдиите и така контролира ВСС и цялата съдебно административна система – държава. Че прокуратурата всъщност е – прикриватура!

  Вече е ясно, няма как да имаме независим съд, след като е "опраскан", въпреки изтеклите фалшиви записи от законното подслушване у нас.

  "45 години стигат; продължавайте да спите спокойно деца"...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "b.manchev":

  Че не сме правова държава - не е новина. Но-скоро БГ е нещо като халифат, в който Бойко Борисов е всичко - и строител, и раздаващ правосъдие, и главен финансист, е помирител, и връзка с Началника...

  Ако обръщате внимание на реакциите му (аз обръщам, защото това ми е занаята), няма как да не видите, че когато е притиснат (като преди връхлитането ВСС) той забравя пиара и съветите на експертите си,реагира импулсивно и натурално и открива същността си на несигурен и притиснат човек, който агресира, за да компенсира всичко това. Настъпателният мачизм на Борисов е много лесен за разчитане. Зад него се гуши и старателно се крие комплексираността на един недоучил, с недостатъчен интелектиален потенциал човек, когото схемата е качила високо в държавната йерархия. И той го разбира!
  Това е обяснението на нашествието му във ВСС вчера и речта срещу председателя на ВКС Лозан Панов.
  Какво предложи министър-председателят на председателя на ВКС? Предложи му "да се разберат по мъжки"... Съдията да се яви на политически избор!!!
  Това не е неразбиране от страна на Борисов на разделянето на властите. Не само това. Това е СИК-рефлексията да накараш противника да се бие на твоята територия.
  А противник съдия Панов стана, защото изговори в общественото пространство истини, които разумната част от българското общество коментира от години.
  Който не е с нас е против нас! Това е елементарното мислене на премиера. Затова и без да се съобразява, че няма място на заседанието на ВСС той връхлетя там. Фактът, че получи мокри целувки и коленопреклонение от членове на "независимия" ВСС говори категорично за разпада на държавността.
  Представете си, че Борисов нахлуе на заседание на Висшия мюсюлмански съвет и вземе отношение по актуални, обсъждани в момента теологически въпроси. Същото е като с ВСС - главата на изпълнителната власт няма какво да прави във върховния орган на независимата от изпълнителната власт съдебно власт.

  Абсурдите в държавата ни имат център - сегашният министър-председател.
  Аз искрено се радвам на този пик на абсурдите, защото той кара дори хора, които не обръщат особено внимание на обществените колизии, да се ококорят от парадоксалността на ситуациите около премиера.

  Почитания на г-н Босев за анализа.

 • 3
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Дами и господа!
  МАЙ СИ ИМАМЕ БЪЛГАРСКИ ПУТИН.
  Ние го създадохме, но дали ще си тръгне ако го поискаме?

 • 4
  kalnik avatar :-|
  Калник

  "По време на монолога си пред ВСС премиерът Борисов на няколко пъти натърти, че съветът няма право да го вика."

  А той има ли въобще право да се появява непоканен на заседания на ВСС?

 • 5
  fiona avatar :-|
  fiona

  Повече от скандално поведение на премиер и магистрати и още по-скандално решение за казуса с "двете каки", което остана засенчено от целия цирк. От всичко това се вълнуват една шепа хора на фона на разрухата в държавата. Летаргията на един народ!

 • 6
  zara09 avatar :-(
  zara09

  До коментар [#3] от "gosko22":

  Без да съм му фенка на Путин, смятам, че има огромна разлика между двамата. Путин е агресор, но все пак с някакво вътрешно достойнство. Този , нашия, си има обикновено поведение на дребен мафиот - "мачист" към тези, които счита за по-низши и угодничещ до страхливост към тези, които му дърпат конците! А и определено интелектуалните им нива са на светлинни години, няма сравнение между изказа им. Единият с гаменски, махленски език, другият умее да импровизира, отговаря адекватно, което говори за натрупан потенциал, или най-малко, повече прочетени книги. Няма да забравя в едно предаване пред Коритаров какво непознаване на БЪЛГАРСКАТА история показа "нашичкия" - и това ръководител на държавата България?! Да не говорим, че един чужд език не говори, сравнявайки го пак с Путин. Ама то излезе тук, че бая му се възхищавам на Володята!!! Не, просто се срамувам, че съм поставена в глупавата ситуация да сравнявам от 2 злини, коя е по-приемлива!

 • 7
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  Смс-ът е явно изпратен от член на съвета. Всички други твърдения са приказки от 1001 нощ. От кой ли? Бих заложила на Цацров. Сега сигурно, който и да е, трепери Бокича да не го изтипоса. Че си е срам, де. Толкова е лакейско, подлизурско. Даже изровиха от нафталина лудото Яне да се избършат с него, което пък явно го устройва, а може и да му правои удоволствие, тъй де, като гледам с какъв ентусиазъм се превръща в бърсалка.
  Картината е грозна, но поне е ясна.

 • 8
  ivailoa avatar :-?
  Ivailo Asparouhov

  До коментар [#7] от " red.mary ": Кой беше тоя Яне Янев

 • 9
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Не бива да оставяме без внимание и поведението на Екатерина Захариева, която председателства заседанията на ВСС - на въпрос през почивката (която тя е дала!) ще дойде ли Бойко Борисов на заседанието, тя отговаря утвърдително. Защо ще дойде

 • evpetra

  Извинете, ще продължа:
  Защо ще дойде, как така ще дойде, има ли право да влиза на заседанията на ВСС, кой го е поканил (по-скоро, повикал), в качеството му на какъв? След всички тези въпроси заявленията на новата министърка, че щяла да продължи с реформата на съдебната система, олекват, нещо повече - аз лично ги възприемам като безочливи опити за хвърляне на прах в очите на хората.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход