Правозащитници: ЕК да започне проверка за върховенството на закона в България

За това апелират от Фондация "Български адвокати за правата на човека"

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Фондация "Български адвокати за правата на човека" (БАПЧ) изрази силно безпокойство от "безпардонната и груба намеса на българския министър-председател в работата на Висшия съдебен съвет" в отворено писмо, адресирано до Европесйката комисия. "Самото му  явяване му на заседанието на ВСС е проява на явно неуважение към съдебната власт в България и  разделението на властите", посочват от организацията, визирайки идването на Бойко Борисов на заседанието на ВСС в четвъртък.

"Същевременно събитията от 14 януари 2016 г. извадиха на показ нелицеприятни прояви на зависимост на отделни членове на Висшия съдебен съвет от изпълнителната  власт и явната им съпротива да се установи по един прозрачен и обективен начин истината около магистрати, замесени в скандални разговори, от които прозират корупционни схеми и прояви. Министър-председателят си позволи да отправи груби и неоснователни нападки към председателя на Върховния касационен съд, като демонстрира превратно разбиране на принципите на правовата държава и парламентарната демокрация."


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  the_core avatar :-?
  The Core

  Няколко въпроса, на които НЕ очаквам да получа отговор тук:

  Полезно е все пак да се знае кои са хората, стоящи зад Фондация "Български адвокати за правата на човека"

  Капиталите, много са ви евтини интригите вече!
  "Разделението на властите" в България е записано в конституцията, но е кухо, защото във ВСС има политически квоти, а министъра на правосъдието, който е политическо лице е също член на ВСС!
  Нещо за това?

  Ако аз изпратя СМС на главния ви редактор със съдържание: "Знам, че клатите клона по нареждане на Прокопиев", как това ще се тълкува като намеса в работата Ви?

  Е ли намеса в работата на съдебната система разпоредената охрана (по негова молба!) на Лозан Панов след онази катастрофа?

  Имам и още въпроси...

  ПП: Свиря сбор за всички мизантропи!
  Феновете на Р Кънев и Христо Иванов да заповядат с минусите! :-)


 • 2
  ixn09390851 avatar :-|
  ixn09390851

  карето - сверете с чл.7 ДЕС.

  процедурата: Съветът с мнозинство от четири пети (по чл.7, ал.1), Европейският съвет - с единодушие (по чл.7, ал.2) и Съветът - не Европейският съвет, както пише в карето - с квалифицирано мнозинство може да суспендира права (по чл.7, ал.3).

  което далеч не е да бъде прекратено членството, също тъй.

 • 3
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Горещи поздравления за Фондация "Български адвокати за правата на човека"!

  Най-после навременна и адекватна реакция в защита на гражданския интерес в обществото ни.

  Съюзът на съдиите в България са част от създалата се криза. В писмото им до ЕС липсва обоснованост и конкретика, защо ли?
  Корупцията по високите етажи на властта, които лъснаха мин. седмица, означават също неправомерно усвояване на средства от еврофондовете. Част от задълженията на посланиците на страните от ЕС у нас е да контролират за какво точно се харчат тези пари...

  Настоящата конституционната криза при нас е част от политическата криза в ЕС, също като тези с бежанците и дълговете на Гърция. Знаем предварително какво ще последва и най-вече кога...

 • 4
  ixn09390851 avatar :-|
  ixn09390851

  иначе горният коментар правилно не очаква отговор, дори и минуси не си струва да очаква - стандартен хейт

  проблеми с върховенството има, те са сериозни и по смисъла на рамката за защита на върховенството от 2014 биха могли да се оценят като системни заплахи - и са системни, и са заплахи, и не са само смс-ите

 • 5
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  До коментар [#1] от "The Core":


  Не е трудно да получите отговор на въпроса, който Ви интересува за хората, които представляват организацията –– БАПЧ: http://www.blhr.org/p/za-nas

  Другото не са въпроси, а злобни коментари!
  Те говорят красноречиво преди всичко за Вас самия...; до колкото имат общо с публикацията и темата й.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Писмото - добре. Съгласен съм с всеки извод в него.
  Но непонятно ми е, защо упорито продължаваме да вярваме, че евроинституциите ще се втурнат да ни подредят кошарата? Ние не можем да си свършим работата, така ли?

  Как реагираха досега евроинституциите: налагат се санкции, ограничават се права, не се признават решения на български съд. Никой няма да се втурне да обясни на г-н Борисов, че нахлуването му на заседание на ВСС е незачитане на разделението на властите, което пък е и конституционно определено.
  Еврочиновниците ще накажат страната, т.е. всеки от нас, не премиера.
  Премиера можем да накажем само ние - българските граждани.

 • 7
  the_core avatar :-|
  The Core

  Греда за интригантите:

  Ясен Тодоров:

  "Правителството има официален агент във ВСС и това е министърът на правосъдието. Има кой да информира онлайн премиера какво се случва на заседанието", допълни той и отново подчерта, че засега било сигурно, че председателят на ВКС Лозан Панов комуникира с премиера.

  "Разделението между властите не е ограда с бодлива тел, а и взаимодействие и контрол. С членове на правителството откакто съм във ВСС съм комуникирал само с министрите на правосъдието", каза още той.

  (Всичките жалки статийки изчезнаха като пометени от Дневник! Защо ли?)

 • 8
  petar_bo avatar :-?
  petar.bo

  До коментар [#1] от "The Core":

  Ето да се запознаеш: http://www.blhr.org/p/za-nas/ И адресът им мога да ти кажа. Много готини хора и добри професионалисти. Ама това тебе това не те интересува. Шиши е важен.

  По колко стотинки ти плащат на коментра? Само питам за един преател.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход