Човекът на Борисов стана представляващ ВСС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Човекът на Борисов стана представляващ ВСС

Димитър Узунов

Човекът на Борисов стана представляващ ВСС

Заподозреният за sms-а до премиера Димитър Узунов беше назначен на поста извънредно

13461 прочитания

Димитър Узунов

© Анелия Николова


Членът на Висшият съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов изненадващо беше избран за представляващ и говорител на съвета на мястото на Соня Найденова. Предложението е внесено като извънредна  точка от 12 членове на съвета. Шестима от членовете на съвета (Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Магдалена Лазарова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева) излязоха от заседанието, в знак на несъгласие с начина, по който се прави предложението и липсата на каквито и да е било мотиви. В крайна сметка предложението беше прието с 13 гласа "за" и двама въздържали се. Сред подкрепилите кандидатурата на Узунов са главният прокурор Сотир Цацаров и прилежащото му мнозинство, в което влизат "героите" от "Яневагейт" Милка Итова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова и Светла Петкова.

Човекът със sms-a

Димитър Узунов, който е от парламентарната квота (лична номинация на премиерския съветник Яне Янев) беше посочен вчера от бившия правосъден министър Христо Иванов като най-вероятен автор на sms-а до премиера Бойко Борисов, в който се твърдеше, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е предложил "пак" да викат премиера във връзка със скандала "Яневагейт".

Членове на ВСС, с които "Капитал" разговаря, споделиха, че откакто Бойко Борисов отново беше избран за премиер, Димитър Узунов неведнъж е донасял послания от негово име до останалите членове на съвета.

Димитър Узунов е завършил право в Академията на МВР в Симоеново и е бивш председател на Районен съд - Сандански. Новият представляващ ВСС е близък приятел до Яне Янев.

От края на миналата седмица съветникът на Бойко Борисов, в тон с медиите на Делян Пеевски или обгрижващи интересите му, води ожесточена кампания срещу председателя на ВКС Лозан Панов и новото ръководство на Софийския градски съд. Янев обвини председателя на съда Калоян Топалов в репресия над хора от администрацията на СГС.

В СГС действително беше проведен изненадващ тест за съдебните помощници, като тези, които не го издържаха, бяха уволнени. Сред юристите с ниски резултати е и съпругата на Яне Янев - Галя Янева.

В многобройните си телевизионни участия Янев пропуска да отбележи този факт.

Соня Найденова: По-рано днес поискахме разпечатки от GSM-те

"Това, което остана неразбрано не само за мен, а и за друга част от колегите беше спешността на предложението. Не стана ясен мотивът за спешността. Дали това са истинските мотиви или не, в това предложение нямаше конкретни мотиви, които да налагат моята смяна" коментира Соня Найденова след решението. Тя каза, че има "своите предположения какви са истинските мотиви."Соня Найденова разказа, че по-рано днес тя и деветимата нейни колеги, които в понеделник изразиха съгласие да бъдат показани разпечатки от GSM-те им (във връзка с проверката за изпратения от премиера Борисов SMS), са депозирали писмено искане за това до главния секретар на съвета. Всъщност членовете на съветa, които поискаха смяната на Найденова, се припокриват с тези, които отказаха да покажат разпечатките си.


Като представляващ ВСС Соня Найденова можеше да изискa разпечатки за всички служебни GSM номера, които членовете на съвета ползват. Съветът има договор с Виваком по който възложител е именно Соня Найденова. След днешното заседание това правомощие ще има Димитър Узунов, който е и главният заподозрян за изпратения sms.

На утрешното заседание ВСС ще трябва да проведе избор за председател на Окръжен съд -Благоевград, като единственият кандидат за поста е досегашния ръководител Катя Бельова. Срещу нея са подадени два сигнала - от адвокат Стефан Стефанов и ОББ, които повдигат съмнения за случайното разпределение на делата в съда, което се извършва от брата на Димитър Узунов - Петър Узунов, който е съдия в ОС-Благоевград.

Мнозинството: Узунов е обединител

Въпреки, че зад кандидатурата на новия представляващ застанаха 13 от членовете на съвета, Узунов беше промотиран като "обединител". Кандидатурата му, съобщава "Правен свят", е представена от Светла Петкова, която заявява, че най-големият му успех е, че "издействал по-голям бюджет на съдебната власт за 2016 г. и така заплатите на магистратите били увеличени."  Тя е обвинила членовете на ВСС, напуснали заседанието, в нарушаване на трудовата дисциплина. Светла Петкова намекна, че с избора на Узунов щяла да се "въведе по-голяма дисциплина".

"Демокрацията е събираш гласове и толкова. Ако се съберат гласове съгласно закона и демокрацията, то си става едно решение" заяви Румен Боев. Ясен Тодоров отново видя опит за саботаж.

Калин Калапакчиев:  Усеща се тоталитарен хлад

"Изборът в този момент представлява провокация към магистратите, към гражданите и към съдиите.  Провокация, защото преди да са минали събитията, които миналото заседание взривиха всички ни, решението днес представлява точно това" коментира Калин Калпакчиев. Той определи случващото се като наказателна акция: "Защото не само днес с това решение, а и с много други решения, ВСС отправя ясно послание към съдиите, към магистратите, че тези, които имат различно мнение ще бъдат наказвани по един или друг начин. Бой по устав, както се казва."

Той определи днешното заседание като "тоталитарен дух, или по-скоро хлад" и го оприличи като десетоноемврийския пленум на ЦК на БКП, защото всички дружно са благодарили на Соня Найденова, но не казали защо я сменят.

Бойко Борисов: Това е провокация срещу мен

"Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма. Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име" написа във facebook профила си премиерът Борисов. Той обаче не обясни серията от изказвания на съветника му Яне Янев, които напълно съвпадат с тезите на мнозинството, избрало Димитър Узунов днес.

"Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата" написа още премиерът и повтори намерията си за продължаване на реформата през законодателни промени - Закона за съдебната власт, процесуалните закони и антикорупционния закон (който беше обещал да внесе преди месец и половина).
Кунева: Едната възможност е ВСС да остави нещата да се саморегулират

ВСС може да сезира Инспектората на ВСС за скандала с есемеса на премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, да излезе с декларация за позицията си, като допълни, че е важно всеки да направи нужното, за да гарантира разделението и ефективността на властите и публичния интерес, или да остави нещата да се саморегулират. Това коментира пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, цитирана от агенция "Фокус", по повод все повече разрастващия се скандал. От думите й не става ясно какво точно има предвид по "саморегулират".

Това, което се случва в страната в последната седмица, има един корен - недоверието в съдебната система, коментира още вицепремиерът.

Съюзът на съдиите поиска ВСС да обясни смяната

Призоваваме да обявите съображенията си да смените досегашния представляващ съвета по този извънреден начин, както и да изберете конкретно Димитър Узунов за нов представляващ ВСС. Това пише най-голямата магистратска организация в страната - Съюзът на съдиите в България. Оттам напомнят, че решението е по внесено извънредно предложение, което не е било съобщено предварително, не е било обсъдено в никоя от комисиите на съвета и без да бъдат обявени каквито и да било мотиви за същото. 

От ССБ призовават и самият Узунов да обяви публично разпечатките на телефона си, а също и да изиска справка за всички от ВСС. "Призоваваме членовете на ВСС, които са напуснали заседанието след внасянето на предложението като извънредна точка от дневния ред, да заявят публично дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт", завършва отвореното писмо.

Членът на Висшият съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов изненадващо беше избран за представляващ и говорител на съвета на мястото на Соня Найденова. Предложението е внесено като извънредна  точка от 12 членове на съвета. Шестима от членовете на съвета (Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Магдалена Лазарова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева) излязоха от заседанието, в знак на несъгласие с начина, по който се прави предложението и липсата на каквито и да е било мотиви. В крайна сметка предложението беше прието с 13 гласа "за" и двама въздържали се. Сред подкрепилите кандидатурата на Узунов са главният прокурор Сотир Цацаров и прилежащото му мнозинство, в което влизат "героите" от "Яневагейт" Милка Итова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова и Светла Петкова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Какви сьдебни реформи ни обещава Борисов? Та той си ги прави: онзи ден обяви, че няма разделение на властите, днес назначи палаша си за говорител на ВСС! Каква ли изненада е приготвил за утре? Дано президентьт не го предложи за председател на Конституционния сьд...

 • 2
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Явно спешната смяна на представляващия ВСС е свързана със служебните им телефони - така ще се даде време на приятелската Виваком да пооправи данните или пък Узунов въобще няма да поиска разпечатки...
  Мафия в действие

 • Танас

  Като представляващ ВСС Соня Найденова можеше да изискa разпечатки за всички служебни GSM номера, които членовете на съвета ползват. Съветът има договор с Виваком по който възложител е именно Соня Найденова. След днешното заседание това правомощие ще има Димитър Узунов, който е и главният заподозрян за изпратения sms.
  ============

  Типично по милиционерски.
  Трябва със закон да се забрани всички завършили в Магнаурското школо в Симеоново да са съдии да стават адвокати поне 5 години и тогава прокурор, следовател да но съдия - НЕ.

 • vaticana

  Много мръснишка история!
  Ретроградите около гл.прокурор смениха спешно администраторът на ВСС Соня Найденова, за да не би да стане ясно кои са подлогите на Борисов там.

  Каквото и да пишат в сайта на Вожда, наистина не той е направил предложението за избора на новия говорител на ВСС, но това се прави в негово име и в негова угода.
  Преббиването на Борисов във властта се отразява пагубно на държавността.

 • evpetra

  Това е някакъв абсурд! Не мога да повярвам, че безочието на тези нищожества от ВСС можа да стигне дотам - да изберат този жалък доносник! Това е шамар за обществото, с това искат да ни кажат, че не просто кучето си лае, а керванът си върви - те на всичко отгоре дразнят и кучето!
  И наглостта на ББ става безгранична - той не се месел в работата на никого! А кой отиде непоканен във ВСС, за да им иска сметка. Кой изкара отново на преден план това влечуго ЯЯ?
  Какво става? Толкова ли сме безпомощни?

 • 6
  balaban avatar :-|
  balaban

  ха-ха-ха, милиционерите демонстрират, че не им пука от нищо и ще си разиграват коня както си искат, а разните там интелигенти нещо се вълнуват. прибраха паричките от банката, следват паричките от магистралата, за да става далаверата трябва съда да се завре в кучи г'з. иначе току-виж се разсъхнала работата. едно нещо, обаче, е очевадно, милиционерите от всички партии се разпознаха и обединиха.

 • 7
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Е, няма такава държава! Вопиющо безочие! Това обнагляване изглежда като отчаяни опити да се окупират ключови позиции преди окончателното гръмовно срутване. Потрес!

 • ПАВЛА

  Държавата на батките и братките. Гнус!

 • 9
  conservamus avatar :-|
  conservamus

  Борисов се е оградил с подмазвачи, които ще го докарат до параноя, подобно на архетипа си Живков. И изглежда започва да им се поддава, че някакви сенчести кръгове искат да го свалят. А напротив, той сам, играейки по свирката на Първанов и Д(п)С ще се свали. Това с Узунов е излишно показване на мускули, че контрола е негов. Уви, това е проклятието на всички тоталитарни хора, които мислят че нищо не може да се свърши без тяхната намеса.

 • 10
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Завършил в Симеоново, член на ВСС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK