Иновативността на българската икономика спада

Страната пада с три места в класацията на Bloomberg, след като повечето показатели се влошават. Най-видимо пропадане има в две области - образование и патенти

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

България е паднала с три места в годишната класация на Bloomberg за най-иновативни икономики в света. Страната e на 42-о място, или точно по средата на изследваните 84 държави, показва индексът за иновации на агенцията.

Падането леко контрастира на изводите от нов анализ на Европейската комисия, която улавя ръст в иновациите в България. И в евросъюза обаче страната е на опашката - предпоследна, но все пак се отлепи от дъното, което държеше преди години.

В подреждането на Bloomberg повечето показатели за България се влошават като най-видимо е в две области - образование и патенти. Тенденция на пропадане се забеляза и в редица класации с икономическа насоченост от последните години, в които страната губи позиции. Най-пресният пример е анализът на консултантската компания AT Kearney за най-привлекателните аутсорсинг дестинации. Там България вече е 12-а, или три места назад, като основна причина според авторите са повишените "разходи за данъци, осигуровки и регулации".

Добро производство, влошено образование

Подреждането се изготвя на базата на седем показателя, като през тази година е прибавен и индикаторът производителност. България е успяла да се придвижи значително напред само по един от тях - производство с добавена стойност, където е на 25-о място (докато през предишната година е била на 43-а позиция). В същото време има значителен спад по критерия "патенти" (от 33-о на 43-о място). Влошава се представянето и по показателя "концентрация на високотехнологични компании" (35-а позиция). При "следгимназиалното образование" страната ни е 32-а в тазгодишната класация (спрямо 24-а през 2015 г.). По новия показател производителност България е на 43-а позиция.

Непосредствено преди България в подреждането са държави като Украйна, Латвия, Словакия и Хърватия, докато централноевропейските страни като Полша, Чехия и Унгария са в средата на таблицата. След страната ни остават Сърбия (на 44-о място) и Индия (45-а). Румъния не присъства в Топ 50.

В европейския анализ Innovation Union Scoreboard 2015, публикуван през декември, България е посочена като една от трите държави в ЕС с най-скромни иновационни постижения. Другите са Румъния и Латвия. В същото време страната увеличава инвестициите си в наука като част от БВП. Според последния доклад на ЕС за напредъка в областта основните плюсове на страната са човешкият капитал и интелектуални активи, докато се забелязва спад в рисковите инвестиции и финансирането.

Световните лидери

За поредна година в подреждането на Bloomberg водещата иновативна икономика в света е Южна Корея. Тя успява да запази лидерската позиция благодарение на качественото си образование и производство (където е номер 1), както и по разработки, патенти и високотехнологични компании (където е втора). Единственото слабо представяне е по индикатора производителност, където е 39-а. "Разговорът в Южна Корея винаги се съсредоточава върху това как икономиката да извлече най-големи ползи от иновациите", казва пред Bloomberg Маркъс Нюланд, директор по анализите в базирания във Вашингтон Peterson Institute for International Economics. Според експерта страната е наясно, че в Азия е притисната между държава с ниски разходи като Китай и технологично напредналата Япония, и затова постоянно иска да подобрява представянето си.

В класацията следват Германия, Швеция, Япония и Швейцария. Най-голямата икономика в света - САЩ, е паднала с две места в тазгодишното подреждане до осма позиция. Съвсем естествено тя е водеща по концентрация на високотехнологични компании. В същото време втората най-голяма икономика - Китай, е 21-а в иновационния индекс. "Това е нормално, като се има предвид, че страната все още е развиваща се икономика, в която технологиите основно се копират, а не се създават", коментира пред Bloomberg Джей Брайсън, икономист в Wells Fargo Securities.  

Същото се отнася и за други държави, чието основно предимство все още е евтината работна ръка, а не високите технологии. Континенти като Африка и Южна Америка са слабо представени в Bloomberg Innovation Index - Тунис и Мароко (съответно 46-а и 48-а позиция), както и Аржентина (49-а). Шест от водещите десет икономики са европейски, а три са от Азия.

Проучването започва в над 200 икономики, след което са били елиминирани тези, които не са дали данни за поне шест от седемте показателя. Така списъкът е бил свит до 84, като накрая Bloomberg подрежда първите 50 иновационни икономики. Според авторите на изследването включването в Топ 50 все пак е успех, тъй като означава добри новини за икономическия растеж на съответната държава в дългосрочен план. От Bloomberg още през 2015 г. обявиха, че не са включили един основен, но труден за изчисление показател - държавните регулации, които могат както да стимулират, така и да ограничат новите идеи. Според специалистите най-доброто, което правителството може да направи, е да не пречи.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • + 5

  Патентите у нас са недооценявани като тема. А например в области като софтуер изобщо не съществуват. Така, че някои оценки зависят от методологията.

  Нередност?
 • 2
  niakoi_si avatar :-|
  niakoi_si
  • - 2
  • + 8

  Много е хубаво да сме аутосрсинг дестинация, ама там патенти не се раждат. Или ако се раждат те са предимно търговски шарении.

  За да се правят патенти си трябва да се прави фундаментална наука. Ама тук е модерно да плюем по банаджииските феодални старци и да ги обвиняваме, че нищо не носят на икономиката... Университетите пък са превърнати в дискотеки с дневна занималня за децата.

  Та патенти... ще има да чакаме.

  Нередност?
 • 3
  spindi avatar :-|
  spindi
  • - 2
  • + 2

  Абстрактни глупости. За журналистите да сме по-добре е забранено.

  Нередност?
 • 4
  ptm36316000 avatar :-|
  ptm36316000
  • + 1

  1-никъде в длъжностните характеристики във ВУЗ и БАН няма задължение на 'академичните' кадри да създават интелектуална собственост. Важи и за фирмите (с изключения);
  2- тези 'академични' служители,които имат патенти, 99% са на тяхно име, не на университета, института който им е работодател и е платил за тях;
  3-патента няма нищо общо с 'фундаментална' наука, а с правото да се произвежда нещо, на дадената територия
  4-иновациите се правят от бизнеса, във връзка с производствени/търговски/бизнес нужди, на база на научни изследвания ( в Университетите, ВУЗ, собствени), на база бизнес опит,практика и т.н...Наука и иновации са съвсем различни неша, макар и да имат връзка ..
  5-БГ институции само говорят но почти нищо не правят адекватно. Това се вижда ежеденвено, а доказателство са тези външни експертни оценки на Блоомберг и други..Хората по света не пасат трева и виждат реалната картина

  Нередност?
 • 5
  waterfall avatar :-|
  waterfall
  • + 3

  Важното е, че

  "Депутатът Делян Пеевски купува и фалиралия "Химко"
  Компнията на Делян Пеевски "НСН инвестмънт" е подала единствена оферта за активите на "Химко", съобщи пред "Капитал" синдикът на предприятието Росица Томова. "

  Това доказва, че шеметният успех не е резултат от образование. Блообърг да си смени критериите.

  Нередност?
Нов коментар