Лозан Панов: Отказвам Узунов да ме представлява, докато не си покаже разпечатката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лозан Панов: Отказвам Узунов да ме представлява, докато не си покаже разпечатката

Лозан Панов: Отказвам Узунов да ме представлява, докато не си покаже разпечатката

Новоизбраният представляващ на ВСС заяви, че ще покаже с кого е комуникирал

11172 прочитания

© Надежда Чипева


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че отказва да бъде представляван от избрания вчера представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов "докато не предостави разпечатка за есемесите, изпратени от мобилния му телефон или мобилните му телефони, изпратени през миналия четвъртък от 9.30 ч. до 12.30 ч."

Предполага се, че по това време член на съвета е изпратил до премиера Бойко Борисов съобщение: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме." В понеделник деветима от членовете на съвета дадоха съгласие за това разпечатките им да бъдат показани, но девет, сред които Димитър Узунов, отказаха.

"Призовавам всички колеги, които не са го направили да изчистим имената, защото този път някой трябва да понесе отговорност. Ако от днес до понеделник това не се случи, призовавам всички членове на ВСС, които защитават достойнството на българския магистрат, колективно да не участваме в заседанията на ВСС", каза още Панов и след това призова "цялата българска магистратска общност да упражним заедно натиск за разкриване на истината затова кой е изпратил съобщение до Министерски съвет. Само по такъв начин бихме могли да защитим своето достойнство като магистрати. Докато това не се направи аз няма да участвам в заседанията на ВСС."

Преди това Лозан Панов обърна внимание на гражданското недоволство: "Протестът на гражданите срещу агресията от последните дни, в такива условия съдиите много трудно биха могли да взимат решение само въз основа на доказателствата и съвестта. Само справедливостта може да спре тази агресия, а справедливост обществото очаква именно от правосъдието. Връщането на справедливостта започва с изчистването на името на върховния орган на съдебната власт. Нека да носим отговорност пред тези, които са дали тази власт и да осъзнаем, че тази колективна наглост и арогантност няма да остане безнаказана и парата, която се натрупва рано или късно ще избие."

Според председателя на ВКС "основната причина за нескончаемия български преход е заради изградените от миналото стереотипи в българското общество лесно да се поддава на манипулация. След съобщението от миналия четвъртък последваха безброй лъжи, манипулации и действия с една основна цел – отново хората да повярват в най-голямата манипулация на прехода – че всички са маскари".

След изказването на Лозан Панов думата взе Димитър Узунов, който каза, че от миналия понеделник всякакви хора "като Ченалова" са се изказвали по темата, но след като председателят на ВКС е поставил въпроса на него не му остава нищо друго освен да поиска разпечатка на телефонните си разговори и изходящи съобщения, като преди това  уточни, че ползва един телефонен номер. След това заяви, че като покаже разпечатката ще чака извинение. Довчерашният председател на съвета Соня Найденова напомни, че вече десетина членове на съвета са отправили такова искане, и призова за спешност в изваждане на разпечатките.

Христо Иванов: Размахването на "разпечатка" от г-н Узунов не би доказало нищо

Междувременно бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира събитията в съвета през профила си във facebook:  "Размахването на "разпечатка" от г-н Узунов не би доказало нищо. Времето за разпечатките беше в понеделник и в рамките на обща проверка, която по систематичен начин да провери всички телефонни номера, всички възможни форми на комуникация и пр. Независимо каква бумага ще представи Узунов днес, оставам с личното си (добре информирано от едногодишен опит) предположение, че най-вероятен източник на това съобщение в съвета е той. Включително заради елементи като желанието за "ковладене", манипулирането на фактите в есемеса и пр."

Визирайки вчерашното изкзаване на Бойко Борисов, че изборът на Узунов е "провокация" на съвета към него", Христо Иванов коментира: "Изборът на Узунов не е "провокация", а атентат. Днес е говорил как щял да обединява съвета и ако не успее - да се оттеглел след един месец. Вече постигна такова обединение и повишаване на доверието, че го призовавам на обратната страна на бумагата, която ще носи, да си напише оставката."

Съюзът на съдиите: Борисов да каже дали Яне Янев говори от негово име

Сутринта от най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, излязоха с отворено писмо до Бойко Борисов заради поведението на съветника му Яне Янев. "В последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в активни действия на господин Яне Янев, легитимиращ се в своите изяви именно като Ваш съветник. Тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийски градски съд (СГС); разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС; твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт. Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява, в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки – Висшия съдебен съвет или Инспектората към него."

От ССБ призоваха Борисов да изрази "отношението си към описаните действия на Вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с Вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност."

Въпреки, че Бойко Борисов на няколко пъти заяви, че не се меси в съдебната власт, от миналия петък неговият съветник Яне Янев, в множество свои телевизионни участия и интервюта, атакува ръководството

Софийски градски съд, председателя на ВКС Лозан Панов и опозицията във ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че отказва да бъде представляван от избрания вчера представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов "докато не предостави разпечатка за есемесите, изпратени от мобилния му телефон или мобилните му телефони, изпратени през миналия четвъртък от 9.30 ч. до 12.30 ч."

Предполага се, че по това време член на съвета е изпратил до премиера Бойко Борисов съобщение: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме." В понеделник деветима от членовете на съвета дадоха съгласие за това разпечатките им да бъдат показани, но девет, сред които Димитър Узунов, отказаха.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  Става все по интересно, но уви е доказано, че болшинството във ВСС е под директното влияние на някого. Това си личи от гласувания, скатавки и цялостното им поведение, което е тотално неадкватно за подобна институция. Интересно ми е дали някой ще може да разчупи тази стиклена прослойка от псевдомагистрати или всичко ще си отшуми по стару му.

 • 2
  Access_Limited avatar :-|
  Напуснал Поради ОграниченДостъп

  Начи, даже и фактите не биха доказали нищо щом Христо е уверен.
  Еваларка на такъв момък - борец за шаячната си правда.

 • 3
  alex_yordanov avatar :-|
 • 4
  nuzzo avatar :-|

  Надявам се , с тези си действия, Панов да предизвика оставката,чрез саморазпускане, на тоя изчерпал се откъм смисъл ВСС( Висш Съдебен Слугинаж).

 • 5
  objective avatar :-?
  objective

  Ами тя Татяна Дочев го каза, че номинирането на членове на ВСС не ставало без да целунат ръкара на дон Пеевски !

 • 6
  Access_Limited avatar :-|
  Напуснал Поради ОграниченДостъп

  А като я покаже и не е той, ще подадеш ли оставка мекере такова?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Чудна работа! Смяната на съдия Найденова с милиционера-юрист Узунов било провокация!
  12 члена на ВСС, гравитиращи около гл.прокурар, в екстрен порядък сменят представляващия ВСС.
  Какво налага това да е извънредна от снощи точка в дневния ред?
  Как въпросния Учунов попада във ВСС? Санданчанинът е приятел на Лудото Яне, и е негов личен избор за член на ВСС от парламентарната квота, подкрепена от герб. Нали не сте забравили, че Янето е съветник на министър-председателя?
  Кой има интерес от смяната?
  Борисов, защото съдия Найденова можеше да изиска от Виваком разпечатки от служебните телефони на членовете на ВСС и щеше да стане ясно кой е доносникът на Борисов във ВСС. Узунов такава разпечатка няма да иска...
  Е...

 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "... изпратил до премиера Бойко Борисов съобщение: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме."
  Ама какъв плазмодий трябва да си, а?! Такъв, че чак да те направят представляващ ВСС!
  "И скучно, и грустьно, и некому руку подать!"
  Това Узунов едва ли го е чел!! Камо ли да го прати на Бойко Борисов, понеже го няма във "Винету"!

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Много съм доволен, че ВСС мина в режим самозащита. Подобни неща са типични за един строй преди разпада. Изборът на Узунов е изключително показателен за подобно развитие на нещата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK