Пеевски купува и фалиралия "Химко"

Поредната придобивка струва почти 12 млн. лв. и идва след сделка за "Техномаркет" и дялове в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин"

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Компанията на Делян Пеевски "НСН инвестмънт" е подала единствена оферта за активите на "Химко" и е избрана за купувач, съобщи пред "Капитал" синдикът на фалиралото дружество Росица Томова. Началната цена беше 11.7 млн. лв. и вероятно за толкова е офертата.

Сериен купувач

Това е поредната покупка на депутата през дружеството "НСН инвестмънт", в което Пеевски има 90%, а майка му Ирена Кръстева - 10%. В началото на тази година беше заявено намерение за придобиване на 50% от "Техномаркет", преди това през август 2015 г. тази компания купи 5% дял в "Булгартабак холдинг" от Петър Манджуков (с борсова оценка за около 20 млн. лв.), а в самия край на 2015 г. купи и 18% дял в пловдивската фабрика за цигарени филтри, гилзи и опаковки "Юрий Гагарин" (при сделката пазарната оценка на дела беше 8 млн. лв.).

Един от основните неизяснени въпроси е за произхода на средствата на депутата за серията придобивки. През ноември капиталът на "НСН инвестмънт" беше увеличен с 1 млн. лв., като Пеевски е записал 900 хил. лв. От подаваните до този момент от депутата от ДПС декларации пред Сметната палата не се вижда той да е декларирал, че притежава такава сума.

Извън скорошните публични придобивки Пеевски е спряган и като контролиращ строителни компании - "Водстрой 98", "ПСТ груп" и "Техноекспортстрой", където пряко участие не е показано до момента. Освен с цигарения холдинг името му се свързва и с проекта Lafka, дистрибутора на вестници и цигари "Експрес логистика и дистрибуция", две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък, тържище край Пазарджик, много сайтове и медии извън официалните "Телеграф" и "Канал 3".

Терен и скрап

"Химко" за последно е произвеждал торове през 2002 г. Пред "Стандарт" адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който го е представлявал и по тази сделка, твърди, че част от производството ще бъде възстановено. Според представители на сектора това е невъзможно. Заводът не е работил 13 години, технологията е стара, част от съоръженията липсват, а и не отговаря на европейските екоизисквания. Така вероятно интересът към сделката е по модела "Кремиковци" - нарязване на съоръженията на скрап и разчистване на терена от около 700 декара.

Преди три години екип около бивши мениджъри твърдеше, че врачанският завод може да работи с около четвърт от капацитета си, като пусне "новата" си седма линия за карбамид, която е инсталирана през 1983 г. и има ресурс за още 15 години. Специалисти обаче твърдят, че за подновяване на производството ще трябва да бъдат инвестирани поне 15 млн. лв. Освен това ключови за работата на завода активи като пречиствателната станция, теца и склада на пристанище Варна вече са собственост на други фирми.

В страната работят два торови завода - "Агрополихим" и "Неохим". Акционерът и изпълнителен директор на първото Филип Ромбаут каза, че са оглеждали площадката три пъти. Това, че не са подавали оферта, сочи, че не виждат икономическа логика във възстановяване на производството. Нужната инвестиция би била 50 млн. лв., оборудването е по стари технологии (вече на пазара се търсел гранулиран карбамид) и окончателната оценка е била, че вложението в стари активи няма как да е по-ефективно от изграждането на зелено.

Това показва, че наистина много по-вероятно е бъдещето на врачанското предприятие да е на скрап. По оценки на разглеждали актива за производство оборудването е от неръждаема стомана и приходите от нарязването му биха могли да избият цялата цена от 12 млн. лв.

Малко кеш за "Булгаргаз" и НЕК

"Химко" фалира през 2012 г. За пръв път активите бяха предложени за продажба през март 2014 г. при начална цена 28.6 млн. лв., но кандидати нямаше. Тогава имаше вреден план те да бъдат купени от държавно дружество. През миналата година синдикът отново предложи земята, сградите и съоръженията за 22.8 млн. лв. До сегашната продажба, където ниската цена е привлякла интерес за оглед от трима кандидати. Те са направили оглед, но депозит от 1 млн. лв. и оферта е била внесена само от "НСН инвестмънт".

Продажбата няма да зарадва кредиторите, най-големи сред които са "Булгаргаз", НЕК и Националната агенция за приходите. Те имат да получават 80 млн. лв. Сегашните под 12 млн. лв. ще бъдат разпределени между всички, тъй като няма привилегировани кредитори с обезпечения.

Това ще стане, след като Пеевски плати цената. Срокът е 2 месеца след подписването на предварителен договор. Към момента "НСН инвестмънт" е обявен от синдика за избран купувач и няма срок за завършване на преговорите.