Какво става с ваксините

Институциите действаха не особено адекватно и изобщо не успяха да успокоят обществото за ваксините от Турция.

Какво става с ваксините

Въпроси и отговори, които обясняват скандала около здравния министър Петър Москов

Десислава Николова
24624 прочитания

Институциите действаха не особено адекватно и изобщо не успяха да успокоят обществото за ваксините от Турция.

© Надежда Чипева


Защо в България периодично има кризи с липса на ваксини?

Дефицитът на ваксини е събитие всяка година от 2013 г. насам. Производителите на биотехнологични ваксини в световен мащаб са само три, защото производство е сложно, скъпо и времеемко, а процедурите по контрола на качеството са многобройни. Технологичният процес отнема от 6 до 12 месеца. През последните години всички те са претоварени, някои от заводите имат производствени проблеми. За да преодолеят това, повечето европейски държави сключват дългосрочни договори за доставка на ваксини за имунизационните си календари. В България всеки дефицит се решава на пожар, а дългосрочен договор няма. Затвореният кръг е – производителят няма договор и не произвежда свободни количества за България, България обявява търг със строги изисквания за срок на годност и количество, както и неустойки. Ваксинопроизводителите не са предвидили в производствения си план това и не се явяват.

Проблемът е, че ваксините се договарят както конвенционални лекарства и вероятно за тях държавата би трябвало да създаде самостоятелен ред, който да отговаря на начина на производство и огромното им социално значение.

Какво се получи при сегашното управление?

Д-р Петър Москов завари договорени с много усилия от служебния министър д-р Мирослав Ненков количества шествалентна ваксина, които щяха да стигнат до средата на 2015 г. През март същата година ведомството проведе обществена поръчка за рамково споразумение за 48 месеца. Единият производител на пет- и шествалентни ваксини заяви писмено, че няма възможност да осигури достави пет- и шесткомпонентни ваксини за България за 2015 и 2016 г. Другият, който произвежда четири-, пет- и шесткомпоненти продукти, също не се яви заради значителните неустойки, предвидени при неизпълнение на договора. Министерството успя да договори ваксини за хепатит Б, морбили, рубеола, бяс и др. След провала на търга за най-значимите за имунизациите ваксини за децата здравният министър обяви, че това е поредният случай, в който индустрията се опитва да извива ръцете на държавата. "Пета поредна администрация е изправена пред такава ситуация. Но аз няма да търпя да бъда изнудван. Как става така, че технологичните затруднения не се отразяват на доставките в Германия, Франция или Англия, а страдат само българчета, македончета и румънчета? Търсим решение и ще го намерим, децата няма да останат без ваксини", обяви Москов.

Малко след това той получава писма от една от компаниите, че е готова да достави известни количества. В същото време обаче са започнали преговори с Турция за доставка на ваксини.

Какво още е можел да направи?

Ведомството можеше да съобрази процедурите с възможностите на производителите и да се опита да се договори с тези, които могат да осигурят налични ваксини, като освен това да запита производителите кога най-рано и при какви условия могат да произведат ваксини. За извиването на ръце би трябвало да се сезира прокуратурата, ако то е престъпно.
В същото време за дискриминацията на българските пациенти, които имат еднакви права с останалите европейски, както и за проблема с недостига би трябвало да бъдат сезирани няколко институции. Хърватия например се обърна към Европейския център за контрол на заразните болести и Световната здравна организация, които могат да оказват натиск върху производители и държави за количества ваксини. Освен това страната може да нотифицира Европейската комисия, че има криза или се очертава проблем. ЕК може да се обърне към производителите и да им поиска обяснения или да се обърне към останалите държави и да поиска преразпределение на наличните ваксини. Като цяло обаче не е станало публично известно български представители да са поискали съдействие от европейските институции и другите държави членки през пролетта.

Всяка страна намира начини да се договори с производителите, което през пролетта беше пропуснато като възможност и изглеждаше, че министерството е обидено на ваксинопроизводителите и се чувства рекетирано от тях. Възможно е, разбира се, то да е поставяло въпроса с евентуалната липса на ваксини, но това да не е било огласено публично. Вероятно поради липсата на достатъчно време за преговори се е стигнало до договора с Турция, която разполага с налични ваксини.

Какво представляват взаимните дарения с Турция?

Става въпрос за споразумение за дарение, според което правителството на Турция дарява на българското 100 хил. дози комбинирана петкомпонентна (дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б) и 100 хил. дози ваксина за хепатит В за нуждите на имунизационния календар.
От своя страна България дарява 5 млн. ваксини срещу туберкулоза БЦЖ.

Според здравния министър "себестойността на турските петвалентни ваксини е била по 15 щатски долара на доза, докато цената в България е 54 лв. В същото време България е дарила ваксини БЦЖ на стойност 4.50 лв. всяка ваксина и договорът е в полза на българската страна."

Кога и как пристигат ваксините?

През юни здравният министър д-р Петър Москов съобщи, че проблемът с липсата на ваксини за бебетата и най-малките е решен и е подписан договор с Турция.
На 21 юли 2015 г. дарението от Турция пристига в България. Митниците освобождават вноса и ваксините отиват в склада на Министерството на здравеопазването. При освобождаването на лекарствени продукти митниците би трябвало да уведомят Изпълнителната агенция по лекарствата, но не го правят. Въпросът е въз основа на какви документи се освобождава пратката. Ваксините са доставени до личните лекари и ваксинацията с петвалентната ваксина започва. Петвалентната ваксина е с опаковки на турски език и съдържа флакон с четири компонента, като ваксината е произведена във Франция и пакетирана в Турция, и ампула с петия компонент, който е произведен във Франция.

Другата ваксина е производство на LG Life Sciences – Южна Корея, която е налична в Турция. Тя съдържа живачното съединение тиомерсал, което е забранено за ползване като дезинфектант в еднодозовите ваксини в Европейския съюз.

Кога възниква скандалът?

В седмицата преди местните избори интернет сайтът frognews.bg съобщава, че в България от Турция е внесена особено опасна ваксина срещу хепатит В. Информацията беше цитирана от медиите, собственост на семейния тандем Ирена Кръстева - Делян Пеевски, като се допълваше, че ваксината "предизвиква множествена склероза" и се разпространява сред лекарите. Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че тази ваксина е на склад и се държи като резерв при евентуална бежанска вълна, и обяви, че публикацията не е атака спрямо министерството, а буквално срещу националната сигурност. "Това граничи с престъпление. Защото ако с подобна лобистка кампания у българските родители се появи съмнение и решат да не ваксинират децата си, последствията върху нашите деца могат да бъдат пагубни", обяви Москов.
В първия момент той реши, че става въпрос за кампания на фармацевтична компания, защото в същия момент се появиха публикации и документи, че не искал да преговаря с представените в България ваксинопроизводители.

Няколко дни след това министерството започва процедура по пряко договаряне и на Коледа България получи четири-, пет- и шествалентни ваксини за имунизационния календар.

Междувременно прокуратурата се самосезира по първата публикация, получава сигнал от медиа и започва проверка.

В края на ноември БНТ пуска разследване на предаването "Открито" с Валя Ахчиева, която показва пътя на дарението от Турция до България. Втората част се отнася до българското дарение на БЦЖ ваксина, но е спряна от националната телевизия с мотива, че трябва да се излъчи предаване за съдебната реформа. Предаването е отложено за началото на 2016 г. и междувременно изтича в интернет.

Как стои въпросът с документите на ваксините?

И при двете партиди става въпрос за неразрешени за употреба в България продукти. Според министъра дарението е оформено по реда на чл. 3а от наредбата за неразрешени медикаменти и въз основа на Закона за здравето. Според текста "при възникване на извънредна епидемична обстнавока и регистриран значителен спад в имунизационното покритие министърът може да разпореди задължителни имунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар.

Въпросът, около който се съсредоточават дискусиите на експертите, е какво се случва, ако България като член на ЕС получи дарение на лекарства от трета страна извън него и трябва ли да прави специален предварителен анализ на партидите от петвалентната ваксина в европейска лаборатория, преди да ги пусне на пазара. От една страна, производителят е поставил върху турската ваксина марката си и това би трябвало без всякакво съмнение да значи, че той носи отговорност за качеството и безопасността й.

При процедура по внос на лекарство от трета страна анализът в лаборатория в страна-членка е задължителен. Мненията се разделят по въпроса дали Министерството на здравеопазването е трябвало да уведоми ИАЛ при вноса на нерегистрираните ваксини, да изиска анализ, който да докаже качеството и безопасността на използваната петвалентна ваксина, или не. Министерството не е уведомило ИАЛ, а процедурата е за внос на нерегистрирано лекарство, при което по думите на министъра не се изисква

допълнителен анализ.

По време на блиц контрол в здравната комисия миналия четвъртък стана ясно, че петвалентната ваксина е произведена по договор за възложено производство и лицензен договор със Sanofi в турския завод "Мефар". На 27 ноември 2015 г. Изпълнителната агенция по лекарствата е получила документ от Sanofi, в който компанията отбелязва това, както и че четирите компонента неразлят продукт и петият готов компонент са произведени в завода й във Франция. По думите на Москов нито един от компонентите не се произвежда в Турция. Всеки се произвежда във Франция, а част от тях се опаковат в Турция.

"Какво е съдържанието и съставът не би трябвало да има съмнение. Заводът има европейски сертификат за добра производствена практика от Англия, Германия и Румъния. Освен това самите ваксини са освободени със сертификат от квалифициран служител на Sanofi-Pasteur", коментира министърът и показа пред здравна комисия документи.

По думите му ваксините са транспортирани с български специално оборудван за това камион, а при пристигането им в склада на МЗ са приети от експертна комисия на министерството, която е прегледала документите, наличностите и данните от датчиците на камиона.

В същото време ИАЛ предоставя на прокуратурата становище по въпроса с петвалентната ваксина, в което е отбелязано, че петвалентната ваксина е "с частично място на производствена операция Турция и е идентична по състав на освободената във Франция ваксина по лицензионен договор". Този абзац министърът изтъкна като аргумент, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС, и че е абсолютно същата, която от години се прилага в България. Прокуратурата обаче по-скоро прочете писмото по обратния начин  - че идентична не значи еднаква.

Според експерти по лекарствена безопасност, въпреки че идва като дарение, ваксината би трябвало да се анализира в европейска лаборатория. "По реда на закона за лекарствата, когато се внася неразрешен за употреба продукт, и то цели партиди за огромна популация, държавата членка трябва да гарантира, че са спазени всички условия на европейското законодателство. В противен случай с прескачането на лекарствената агенция при вноса, с липсата на анализ, с държането като резерв на неразрешена ваксина

министерството дава сигнал, че гледа през пръсти на европейската лекарствена регулация и процедурите за доказване на качество и безопасност на ваксините", коментира известен експерт, който не пожела името му да се споменава. Според него отговорността за дарението е изцяло на министерството, което освен това е трябвало да преведе листовките на български език и да направи така, че родителите да са информирани за това, че се прилага неразрешена за употреба ваксина на техните деца.

Спирала ли е прокуратурата имунизациите и арестувала ли е ваксини?

Нито едното, нито другото. Въпреки че в медиите непрекъснато се появяваха публикации как прокуратурата ще спре ваксините, че ДАНС и прокуратурата са "нахлули" в склада на здравно министерство, че вероятно за арестували ваксините и т.н.

Върховна административна прокуратура е извършила проверка по реда за законност и е установила, че ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени за употреба в страната.

"Прокуратурата е констатирала, че е допуснато закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно нашите правомощия сме указали на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на Изпълнителна дирекция по лекарства да вземат необходимите мерки съобразно техните правомощия по закон да не допуснат употребата на тези ваксини", заяви заместник главният прокурор Ася Петрова. Тя допълни, че част от материалите по проверката са насочени към компетентната прокуратура, но не пожела да уточни кои и допълни, че проверката продължава.

В същия ден се получи и писмо от лекарствената агенция, което разпространи и здравното министерство, че министърът на здравеопазването е предприел мерки да не се допуска ваксината за хепатит В на пазара, партидата се съхранява в склада, всички бройки са налице и са взети проби за лабораторен анализ.

Опасни ли са ваксините?

Не. До момента не е получено нито едно съобщение за нежелана лекарствена реакция или проблем при прилагането на партидата от Турция. Нито един от специалистите в бранша не поставя под съмнение това, че опакованият в завода "Мефар" продукт е безопасен. Заместник главният прокурор Ася Петрова също повтори, че ваксините не са опасни за здравето, а само, че нямат разрешение за употреба.

Обяснението на прокуратурата, че има нарушения, и липсата на точно обяснение за препоръката и какво значи разрешение за употреба привнесоха още една допълнителна доза истерия у родителите, които звъняха на личните си лекари и в министерството да се осведомят какво значи това за техните деца. В същото време част от мерките, които са предприети за ваксината с тиомерсал, изглеждат малко смешни - ваксините се броят няколко пъти и се взимат проби от тях, които едва ли ще покажат нещо по-различно като съдържание от това на опаковката и това, че са си в склада.

"Правете каквото искате с вотовете на доверие. Не се шегувайте с чувствата на родителите, защото е недостойно", предупреди депутатите д-р Москов.

Какво показа скандалът?

Чувствителността на родителите към всякакви слухове, особено по деликатната тема за имунизациите на децата им, е изключително висока. В стремежа си да атакуват министъра част от медиите прекалиха с бомбастичните заглавия и спекулациите по отношение на безопасността на ваксините, което продължава да е неприятен стрес тест за родителите и адекватността на здравната система.

Здравният министър се постара да реши проблема с липсата на ваксини, вероятно заради кратките срокове, недобрите си съветници, емоционалния си характер или някаква допълнителна уговорка между България и Турция не е използвал всички механизми за търсене на ваксини в ЕС и възможностите за диалог с производителите през пролетта.

Видно, че някакъв проблем с даренията има, ако става въпрос за дарения, а не за бартер. Министърът твърди, че България не е искала ваксината с тиомерсал, но я е получила, обаче тя фигурира в споразумението с Турция и в доклада му.

Митниците са допуснали вноса на цялата партида неясно как. Лекарствената агенция е била прескочена в казуса.

Цялата тази неяснота обаче е извор на недоверие у обществото и лош сигнал към европейските институции.

Като гарнитура в лавинообразните обяснения, които целят да бъде успокоено обществото, има и откровени недоразумения. Например обяснението на министъра, според което разрешението за употреба на лекарствен продукт в ЕС е равносилно на разрешение за търговия. Има и откровена дискриминация, като например, че ваксините с тиомерсал ще се прилагат само на бежанците, и то при възникване на епидемия от хепатит В, който пък се предава по кръвен и по полов път.

Прокуратурата, разбира се, е била длъжна да разследва публикация, че деца се ваксинират със забранена ваксина, но би трябвало навреме да обяви, че това не е вярно. В същото време с препоръката да се спре употребата на нерегистрирани ваксини прокуратурата вся допълнителна паника. Още повече че заместник главният прокурор Ася Петрова коментира, че Върховна административна прокуратура не знае дали петвалентната ваксина се използва. Освен това обвинителите не поясниха какво значи нарушение при вноса, което, разбира се, може да е всичко. Като цяло пълната картина как се е стигнало до точно този договор с Турция и как тези ваксини са се озовали в склада на МЗ не е ясна и това определено всява паника. Видно държавното обвинение се опитва не толкова да защити интересите на децата, а по-скоро да очисти от скандала здравния министър или да го атакува с еквилибристиката разрешени ли са турските ваксини.

Има ли задкулисни причини за тази атака срещу Москов?

Любителите на конспиративни теории могат да предложат няколко обяснения на тази ситуация. Според едно от тях прокуратурата и ДАНС - два държавни органа под силния контрол на свързани с ДПС лица, се опитва да притисне Петър Москов по политически причини. Причините накратко може да са в това да го поставят в зависимост от тях, така че да се намесят в разпределянето на средствата в здравния сектор, или да го спрат да напусне кабинета след оставката на Христо Иванов, или да компрометират участието на Реформаторския блок в управлението. Няма публични данни, които да подкрепят подобни твърдения.

Защо в България периодично има кризи с липса на ваксини?

Дефицитът на ваксини е събитие всяка година от 2013 г. насам. Производителите на биотехнологични ваксини в световен мащаб са само три, защото производство е сложно, скъпо и времеемко, а процедурите по контрола на качеството са многобройни. Технологичният процес отнема от 6 до 12 месеца. През последните години всички те са претоварени, някои от заводите имат производствени проблеми. За да преодолеят това, повечето европейски държави сключват дългосрочни договори за доставка на ваксини за имунизационните си календари. В България всеки дефицит се решава на пожар, а дългосрочен договор няма.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  А бе факта, че БНТ спря разследващо предаване по въпроса, ясно говори, че на Москов не му е чиста работата. Онзи ден обясняваше с нелеп нервен смях, че всичко било наред с ваксините. Изобщо има нещо неадекватно в този човек.

 • 2
  big_papa avatar :-|
  big_papa

  Капитал, много политкоректно нещо взехте да се държите напоследък… За всеки що-годе запознат с регулацията на лекарствената употреба е ясно, че ако безобразията на т.нар. министър Москов бяха извършени в друга страна на ЕС министърът щеше да е подал оставка и щеше да пише дълги обяснение в следствието… Но не и в България, тук един неграмотен псевдо-доктор и политикан (Москов) си позволява откровени лъжи, демонстрира откровена некомпетентност и лъжа (или не прави разлика между разрешение за УПОТРЕБА от хора и разрешение за търговия или играе поредния си театър) и какво… Капитал го „покрива”… Защо така? Купени ли сте? Нещо я грант, я реклами… И защо бягате от темата за БулБио и лъжите и безобразията и фалшификатите там? Какво излиза – че само на Валя Яхчиева от БНТ и стиска да посочи престъпленията, а вие мажете и замазвате и омазвате – само и само да изкарате лъжеца Москов светец… Явно, и Капитал няма да с е чете вече…

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Доста точно са описани нещата, при това бяха ясни от преди поне няколко дена, но атаката продължава и дори както се оказа, БСП и ДПС решиха вота на недоверие да бъде за здравната политика - нещата съвсем си идват на място, поне според мен.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много читава статия. За тези, които не познават проблема в дърбочина, дава достатъчна и достъпна информация.

  Защо в БГ отново няма ваксини? Според закона изпълняването на националния имунизационен календар е отговорност на министър-председателя, не на министъра на здравеопазването. Допускам, че г-н Борисов въобще не предполага тези си отговорности...

  Световните производители на ваксини работят така, както е описано в материала. Не те трябва да си преподредят графика заради д-р Москов, а е логично обратното - заявката от България да се съобрази във времето с производствените възможности. Затова и корпорациите не се явяват на обявения конкурс - не могат да отговорят на сроковете, пък и неустойки...
  Д-р Москов обаче им се разсърдва и прокарва през МС решение за доставка на ваксините от Турция. С изключение на тази срещу хепатит В, те наистина не са опасни, но цялата история покрай тяхното договаряне, внос и употреба е изпълнена с нарушения на закони.

  Още по-съмнителна е втората част от "бартера" - износът на БЦЖ ваксината.
  Първо бартерът като понятие е твърде бакалско и никой в света, а и НАП у нас не приема такъв вид бартер, кагато цените на стоките всеки си определя сам. БЦЖ ваксината не струва 4.50 лв, а има такава СЕБЕСТОЙНОСТ!
  При сделка се гледа ПАЗАРНАТА ЦЕНА, а за БЦЖ ваксината в Турция, четох, тя била 8 долара или около 14 лв. За 5 млн. дози това прави 70 млн. лв. Т.е. износът на БЦЖ ваксипата за Турция на себестойност е ощетило държавната фирма-производител с нереализиран приход от 47.5 млн лв.

  Второ - по договор БЦЖ ваксината е трябвало да бъде доставена в турското МЗ в Анкара. Но е откарана и предадена на неизвестно и непосочена в договора фирма в ... Одрин.

  Д-р Москов в нервните си изявления много внимава да не засегне тези теми.
  Дали прокуратурата ще изиска отговори? Аз лично не вярвам...
  Не вярвам и на конспиративната теория, че някой си атакувал чрез него РБ, правителството и Него дори...

  Д.р Москов направи смущаващи ходове, които оставиха българските деца пред риск. Нормално е да му се потърси отговорност.

  Не е нормално да не му се потърси, както и вероятно ще стане...


 • 5
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Ха! Докато си напиша коментара за 5-6 минути, горните коментари обраснаха от нисъгласия!!
  Много съмнително...

 • 6
  big_papa avatar :-|
  big_papa

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Така е D-r D – много са бързи IT-тата на Капитал, мажат ли мажат… Пазят си гранта... и заплатките...

 • 7
  binata2014 avatar :-|
  3.14

  Въпросите около ваксините са много и са обяснени от специалисти като двама бивши министри при Цв. Ризова - на 21.01.2016. Най-общо, проблемите са създадени от неспазване на законодателството и наредбите. Затова Москов трябва да се оттегли или да бъде снет от длъжност.
  Друг е въпросът с неадекватното поведение на представителите на България в процеса на договаряне с производителите. Някакви неразумни правила им връзват ръцете и не успяват да се договорят! Парламентите и правителствата са на ход!

 • 8
  knb avatar :-(
  Кнб

  Няма да има рекет и притискане само ако се произвеждат собствени ваксини. Има само три производителя, защото са установили монопол и собствено лоби. Но то може лесно да бъде игнорирано, тъй като става дума за национален интерес. Да не говорим за риска да се използват несертифицирани и нетествани в Европа ваксини.

  Дори само опита да се покрие дефицита чрез собствено производство ще доведе до отпадане на натиска.

  Не може да се предполага че след като има натиск от страна на определени фирми и страни те не налагат и политически решения, като цена на услугата. И това е може би най-лошия момент в цялата история, която ще се повтаря докато позволяваме. Има начин да сме мека Мария. Но има начин и да се спре поне в някои области този процес на разтапяне.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#8] от "knb":

  Нещо не сте разбрал: никой никого не притиска с ваксини. Производителите не поддържат складови наличности, за да чакат Москов да се сети...

  После - производството на ваксини не е като производството на солети. Не става да си го организираш в кухнята...

 • 10
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#6] от "big_papa":

  Е, и какъв е смисълът като ни нацвъкат десетки минусчета? Да не не блокират мисленето или да изтрият натрупаното?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход