ВСС навлезе в края на полуразпада си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ВСС навлезе в края на полуразпада си

ВСС навлезе в края на полуразпада си

Явното гласуване и предстоящото разделение на съвета го обричат на постоянни скандали

12594 прочитания

© Анелия НиколоваПрез пролетта на 2012 г. премиерът Бойко Борисов посещава родния град на председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев  - Сандански. Предишния ден по bTV е излъчен репортаж за инсталираните в Районния съд в града POS терминали, които позволяват на гражданите да плащат съдебните такси без комисиона. Борисов иска да види нововъведението. Яне Янев го завежда директно при председателя – Димитър Узунов, с когото са близки приятели. Доволен от видяното, министър-председателят иска книгата за похвали. Смутен, Димитър Узунов му подава една от деловодните книги, в които се описват наказателните дела. На последната страница (там където пише "прономеровано и прошнуровано") Бойко Борисов пише: "Пожелавам ви много справедливост за хората, много здраве и успехи за всички вас!"

Това посещение в Районен съд в Сандански e началото на едно красиво приятелство. Моментът ще остане запечатан на снимка във фоайето на съдебната палата, циркулираща из местните медии - в средата е Борисов, а от двете му страни – Яне Янев и Димитър Узунов. По време на срещата председателят и министър-председателят ще проведат кратък диалог. "Разговорът ни основно бе насочен върху състоянието на съдебната система, необходимостта от реформа и предстоящия избор на нови членове на Висшия съдебен съвет", ще разкаже пред местните медии Узунов впоследствие.

Няма и половин година по-късно, Яне Янев ще издигне кандидатурата на Димитър Узунов за член на ВСС от парламентарната квота. И ще бъде избран със солидно мнозинство.


Председателят на Районния съд в Сандански впечатлява до такава степен залата с концепцията си, че Михаил Миков го пита дали си я е писал сам. Зад Димитър Узунов седи и подкрепата на голяма част от съдиите от района, след като две години по-рано е острието в битката с порочния модел на управление, наложен от тогавашния председател на Окръжния съд в Благоевград.

Като член на ВСС Димитър Узунов бързо ще разочарова тези, които са водили битки заедно с него. Още в началото той става част от 17-членното мнозинство, което произвежда безпринципни решения на конвейер. Той печели името на "човека на Борисов" в съвета, след като неведнъж донася на колегите си послания от премиера. 

И така, до тази сряда, когато 12 членове на ВСС, сред които главният прокурор Сотир Цацаров, ще внесат като извънредна точка предложение за  "уволнението" на представляващия и говорител на съвета Соня Найденова и назначаването на нейното място на Димитър Узунов. Решението на съвета, взето по-рано същия ден от "доверени лица", е показателно за спиралата, в която съдебният съвет е попаднал. 

Конституционните промени, които въведоха явно гласуване и предстоящото разделение на съвета на съдийска и прокурорска колегия, идващият унищожителен доклад на Европейската комисия, все по-ясното открояване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов като лидер и не на последно място – несигурното бъдеще на този състав на кадровия орган на съдебния съвет, го обричат на постоянни скандали, а хомогенното доскоро мнозинство вече изглежда нестабилно.

От Янева до Яне

Назначаването на Димитър Узунов е зенитът на серията от събития, започнали в края на годината с изтичането на записа от разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Става дума за запис от февруари 2015 г., когато Софийският градски съд, ръководен към онзи момент от Янева, е обект на международно внимание заради корупционните практики, в които е замесена и Ченалова. Освен това проверка на МВР (известна като "Червей") е показала, че председателката на съда е давала разрешения за подслушване и следене в нарушение на закона. В записания монолог Владимира Янева разкрива задкулисни договорки относно воденото наказателно и дисциплинарно производство срещу нея, като цитира свои разговори с главния прокурор Сотир Цацаров, градския прокурор Христо Динев и членовете на съвета Димитър Узунов, Ясен Тодоров, Милка Итова и т.н.

 Изтичането на записите съвпадна с приемането от парламента на значително стеснената конституционна реформа, предвиждаща разделението на съдебния съвет, която доведе до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и провокира председателя на ВКС Лозан Панов да призове с речта си по случай 135-годишнината на съда магистратите да не се страхуват, а да се борят за промяна.

В крайна сметка след неколкократно напомняне от Европейската комисия (ЕК) Етичната комисия започна проверка по случая, която, както се очакваше, завърши с констатацията, че нарушения няма. Когато ВСС трябваше да приеме окончателно това становище, Лозан Панов, който след речта си се беше превърнал в основна мишена на медийният конгломерат обслужващ интересите на който е на власт, взе думата и постави под съмнение обективността и задълбочеността на проверката и попита дали по нея е бил викан премиерът Бойко Борисов, чието име се среща в разговорите. Малко по-късно той щеше да получи препратен sms от министър-председателя: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме", който щеше да прочете на глас и да покаже на журналистите. Беше очевидно, че някой от кадровия орган не само докладва на премиера, но и го заблуждава, очевидно с цел да му внуши картината на "лошия" Панов, който го атакува, и "добрия" ВСС, който го защитава.

Премиерският sms спъна опита на ВСС да се измъкне по терлици от "Яневагейт" и вкара кадровия орган в нов скандал – кой е подателят и защо премиерът препраща съобщението на Борисов. Всички погледи бяха насочени към Димитър Узунов, но вместо него като подател на съобщението се самопосочи Яне Янев.

В крайна сметка в понеделник 18 от членовете на съвета се събраха заседание по казуса, като половината от тях дадоха съгласие (после към тях се присъедини още един) да бъдат изискани разпечатки от телефоните им, но другата половина (в която влиза "ядрото" на мнозинството на съвета – героите от "Яневагейт" като Димитър Узунов и Ясен Тодоров) категорично отказаха. 

След това решение топката беше в представляващия съвета Соня Найденова, която има право като МОЛ на ВСС да изиска от "Виваком" да предостави данните. Но не успя да го направи, защото във вторник беше изненадващо сменена с Димитър Узунов. Без мотиви, без обяснения. Като Тодор Живков на 10 ноември – само с благодарности,  щеше да констатира членът на съвета Калин Калпакчиев.

"Нравственият фалит на върховния административен орган придоби цинични измерения по отношение върховенството на правото" определиха случилото се от Българския институт за правни инициативи, които от повече от десет години наблюдават съдебната реформа и припомниха как преди три години, когато Соня Найденова е била назначена за поста е имало прозрачна процедура и дебати.

Доктор Бойко и мистър Яне


За някои от членовете на ВСС предложението за назначаването на Димитър Узунов може да е било замислено като опит за подмазване на премиера. За други това е целенасочено прищипване на Борисов, и то по начин, по който знаят, че ще го заболи", коментира пред "Капитал" бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Според него посланието към премиера е ясно. "От него се очаква да осигури по-мек доклад, да не говори за международна експертиза и нуждата от отчетност на прокуратурата", каза Иванов, очевидно визирайки размахване на пръст от главния прокурор към Бойко Борисов.

Няколко часа след решението на съвета министър-председателят определи избора на Узунов като провокация към него. 
Дебелашката постъпка на ВСС щеше да изглежда точно така, ако не беше една малка подробност - натрапчивото поведение на премиерския съветник Яне Янев.

От миналия петък именно в качеството си на служител на МС той даде една дузина интервюта, в които громи Лозан Панов, опозицията на ВСС, изцяло застъпвайки тезите на мнозинството в съвета. 

В атаките си премиерският съветник отделя специално внимание на ръководството на Софийския градски съд, което обвинява в репресия и по думите му е отворил цяла приемна в Министерски съвет за да приема репресираните служители, уволнени от близкото до Панов ръководство. Малката подробност, която председателят на РЗС спестява, е, че сред репресираните е и съпругата му Галя Янева – съдебен помощник, която не е издържала теста (вижте повече на 55 стр.). 

В четвъртък най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, се обърна с отворено писмо към Бойко Борисов, с което го прикани или да потвърди, че те са съгласувани с него, или да се разграничи от тях, като "вземе необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност".Всички тези хипотези, разбира се, зависят от серия несигурни събития. Има едно наближаващо и съвсем сигурно събитие, което при всички положения ще разклати силно както монолитния бастион на Сотир Цацаров - прокуратурата, така и по рубежите на най-верните му лейтенанти във  ВСС - Ясен Тодоров  и Милка Итова, отговарящи съответно за етиката и атестирането. Защото колкото и есемеса да бъдат заметени под килима, докладът на Европейската комисия със сигурност ще бъде представен следващата сряда.


През пролетта на 2012 г. премиерът Бойко Борисов посещава родния град на председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев  - Сандански. Предишния ден по bTV е излъчен репортаж за инсталираните в Районния съд в града POS терминали, които позволяват на гражданите да плащат съдебните такси без комисиона. Борисов иска да види нововъведението. Яне Янев го завежда директно при председателя – Димитър Узунов, с когото са близки приятели. Доволен от видяното, министър-председателят иска книгата за похвали. Смутен, Димитър Узунов му подава една от деловодните книги, в които се описват наказателните дела. На последната страница (там където пише "прономеровано и прошнуровано") Бойко Борисов пише: "Пожелавам ви много справедливост за хората, много здраве и успехи за всички вас!"

Това посещение в Районен съд в Сандански e началото на едно красиво приятелство. Моментът ще остане запечатан на снимка във фоайето на съдебната палата, циркулираща из местните медии - в средата е Борисов, а от двете му страни – Яне Янев и Димитър Узунов. По време на срещата председателят и министър-председателят ще проведат кратък диалог. "Разговорът ни основно бе насочен върху състоянието на съдебната система, необходимостта от реформа и предстоящия избор на нови членове на Висшия съдебен съвет", ще разкаже пред местните медии Узунов впоследствие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Aко ВСС наистина разследваше „Яневагейт“, тогава Димитър Узунов трябваше да отговори на следните въпроси: "Имал ли е кореспонденция с премиера Борисов относно Владимира Янева? Предавал ли е съобщения от премиера за Янева по телефона или по Вайбър. Разговарял ли е с Милка Итова по случая с Янева?" https://bivol.bg/yanevagate-questions.html

 • 2
  nabludatel_en avatar :-?
  Наблюдател

  А независимата експертиза на запис от "Яневагейт", направен от реномирана ирландска лаборатория, е красноречива: "Предоставеният аудиозапис няма прекъсвания в последователността или следи, които свидетелстват за редактиране или манипулиране. Редът и естеството на акустичните събития в аудиозаписа съответстват на тези от сцената на записа" https://bivol.bg/badapples-talking-forensic.html

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Каквото и да си говорим и въпреки, че засега КОЙ печели битките, войната няма да спечели и както се казва, леда се е пропукал и връщане назад няма.
  Особено при ситуацията в която и думата на Лозан Панов ще е от значение.
  Затова и КОЙ и поддържащото го задкулисие, действат на принципа ден година храни, макар че някои, след прекаляване с храненето се оказва, че са се задавили:).

 • 4
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Да, и ако може с по-малко мелодрама по отношение на "голямата подкрепа от местни съдии" и "той не оправда очакванията". Голяма част от местните съдии в Пиринско са просто подбрани от бивши величия на ДС и БКП,които са днешни "бизнесмени" и "политици"....

 • 5
  dedo_andro avatar :-|
  дедо Андро

  ВСС, 27 януари се приближава с разгромителна сила и няма индикации, че ще бъдат спестени критиките към вас. Подготвяйте се за "адио"-то!

 • 6
  damianov avatar :-|
  Дамянов

  Страхотен "анализ", няма що. Авторът е пропуснал да спомене скандалния опит на министър Христо Иванов да подведе ВСС, че ЕК била поискала отстраняването на главния прокурор Цацаров. Тази лъжа беше причина за оставката му, нищо друго!
  Оттук нататък всичко останало е долнопробна клюкарщина.

 • 7
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  Излиза- че е важно този ВСС да не се разпусне сега
  На обществото е нужна тази вътрешна битка - да поддържа каузата и говоренето за съдебна реформа
  Ако се разпусне сега- ще напълнят новия с гнили ябълки - ама този път първо ще ги проверят дали са втасали добре Ще играят на сигурно
  Дай боже Лозан Панов и останалите мускетари да устоят
  Един за всички - всички за един


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK