Още една година на първа предавка

Дговорени са едва 20 млн. лева от националната програма за саниране с бюджет 1 милиард лева

Два процента договорени и 1% усвоени средства - това е резултатът от изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради една година след началото й. Според ГЕРБ механизмът с бюджет 1 млрд. лв. и срок на действие до края на 2016 г. трябва да обхване между 4000 и 6000 панелни сгради (от общо над 70 000 в страната). На този етап обаче блоковете, подадени за обследване и впоследствие за саниране, са няколкостотин.

Причината е първоначалното недоверие към програмата и трудното сдружаване на собствениците в панелките. Програмата се спъна и в тромавия процес, разпънат между регионалното министерство, общините, Банката за развитие и управителите на етажната собственост. Прогнозите са, че механизмът ще се раздвижи съществено чак през 2017 г. и срокът му ще бъде удължен. Дотогава лентичките за рязане на обновени с държавни пари блокове няма да са кой знае колко.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Не е като да не познах и този път...

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Немалък принос за забавянето имаше и агитацията на една политическа партия (БСП) насочена срещу санирането. Сред хората бяха разпространявани неверни постановки с отнемане на жилища, с невъзможност за продажба след саниране и всякакви подобни, което имаше много силен ефект на спирачка за иначе много доброто начинание.

 • 3
  csx1407249557373809 avatar :-|
  Tony Man

  Аз мисля, че програмата е добра и доста закъсняла. Градовете имат шанс да изглеждат по-европейски ако се възползват от този механизъм.

  От чисто икономическа логика нямало смисъл от проекта....казва великия икономист Г-н Емил Савов.

  Ако санирането струва 4000-5000 лв на апартамент и след това годишните сметки за ток спаднат с 25%-35%, и тези пари остават в джоба на собственика на жилището, това не е ли доста добра икономическа логика ? Ако платиш 1000 лв по-малко за тока на година....това какво е ?

  Ако апартаментите в сградата си повишат цената заради това, че блока е саниран то това каква логика е ? Било с 50 евро/кв.м....пак е нещо

  Да не забравяме, че 1 млрд лева оборот на малки строителни фирми по градовете за 3-4 години, си е доста добра икономическа активност, била тя субсидирана от държавата. Заплати, материали, данъци.....

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  В БГ-то докато не завидиш на съседа отсреща няма да поискаш и ти..

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Това което видях в провинциален град в Чехия, преди 12 години беше поетапно саниране в квартал с панелки и ясно се виждаше разликата между двете състояния - преди и след.
  Но това сме ние, кои по политически, кои от принципни (уж де:)) съображения и кои от чиста глупост, но да накараш или убедиш съседите, особено когато някой вече е санирал, макар и частично своя апартамент, за нас, великото българско племе се оказва непосилна задача.

 • 6
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#3] от " Tony Man ": Каза Тони, протежател на панелка. Какво правят хората без панелки? Или за тях - нищо?

 • 7
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Първоначално програмата предвиждаше и данъчна отстъпка за собствениците на санираните жилища (с повишаването на цената на имота се увеличават и данъците), но поне за това успяхме да се преборим - да не получават облекчения и поне да си плащат данъците".
  Преборили !!! Чиста завист. Вместо да помагат - преборили се. От три дни разглеждам резултатите от енергийното и конструктивно обсладване на блока ни.Председател съм на сдружение създадено през февруари миналата година.
  Нещата си изглеждат съвсем прилично. От години следя санирането по различни програми и бяхме на ръба да ползваме старата , но тази ни дойде идеално. 91 апартаменат. Нова дограма вместо старата дървена навсякъде. Пълен ремонт на покрива , фуги , обрушени мазилки , мазета , нови инсталации в общите части - 750 000 лв общо. Който не харесва да не кандидатства. На харизан кон зъбите не се гледат.Блока е олюшен , на 30 години. 50 % пенсионери и необитаеми. Трябваше да си плащаме за технически и енергиен паспорт и отгоре на всичко предписаните мерки трябваше да си ги изпълним и платим сами. Защо да не участвам. По проект 48 % спестена реално енергия 65% теоретично-Срок на откопуване 8,5 години.Участвайте.

 • 8
  djb95 avatar :-|
  djb95

  С минуси и без минуси блокът ще се санира !!!

 • 9
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Ле-ле- е е само минуси. Защо бе хора? Имам дава апартамента.Единия съм ремонтирал и живея в него. Другият не е пипнат от 1986 г. Стара дървена дограма , без изолация, теч от фуга. Сега ще ми сменят дограмата,ще ми обърнат прозорците, ще ремонтират покрива , комина , фугите и т.н . Защо да не ми харесва?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход