Цветанов е окончателно признат за невинен и по последното му дело

ВКС потвърди оправдателните присъди за шестте отказа на бившия вътрешен министър да разпореди подслушване

Състав на Софийски градски съд оправда изцяло бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по обвиненята за мобилно подслушване.
Състав на Софийски градски съд оправда изцяло бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по обвиненята за мобилно подслушване.    ©  Юлия Лазарова
Състав на Софийски градски съд оправда изцяло бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по обвиненята за мобилно подслушване.
Състав на Софийски градски съд оправда изцяло бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по обвиненята за мобилно подслушване.    ©  Юлия Лазарова

И последното висящо дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов приключи с оправдателна присъда. Това става ясно от публикуваното днес решение на Върховния касационен съд, с което е потвърдена присъдата на долната инстанция. Става дума за делото, по което Цветанов беше обвинен за т.нар. шест отказа да разпореди подслушване.

По това дело Цветанов беше признат за виновен и осъден на четири години затвор през май 2014 г. от Софийски градски съд, след това втората инстанция потвърди присъдата, но ВКС я отмени с мотив, че въззивните съдии са били предубедени. След ново разглеждане на делото Цветанов беше оправдан, прокуратурата протестира, но днес ВКС окончателно сложи точка на делото.


За да продължите напред, станете абонат
ВЕЧЕ СЪМ АБОНАТ
...
 • Capital.bg: съдържанието и архива в сайта
 • Седмичникът: през мобилното му приложение Капитал и на компютър с инструмента K:Reader
КУПЕТЕ ЗА 29 ЛВ. / МЕСЕЦ Вижте всички оферти
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  yxw52311939 avatar :-P
  superix

  Тези гадни предубедени съдии щяха да вкарат човечеца в затвора :Д

 • 2
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Няма нужда от остроумничене. Нормално го оправдаха. Оня съдия очевидно беше пристрастен (написа цял политически памфлет вместо мотиви), а жена му беше възнаградена с пост в дипломатическа мисия.

  Сори ама това си беше чисто политическо преследване облечено в съдебна дреха. Смятайте дали съдът решава по съвест или под натиск ;)

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  "След падането на ГЕРБ от власт и след като Цветанов влиза в конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, срещу него са образувани три дела.."

  Явно плах опит да кажете, че беше политическо преследване и единствената присъда на първа инстанция беше от предубеден съдия. Надявам се тоя вече никога да не съди, такива нямат място в системата.

  А какво стана с оня съдия от Кюстендилския съд, който оправда Галеви на първа инстанция??? Надявам се отдавна да е напуснал или поне да не расте в йерархията.

 • 4
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Като гледам поведението на Цв.Цв. ми се привижда повече от това. В момента въпросният "политик" е абсолютен послушко и защитник на ДПС. Имаше негови изказвания като "Не мисля, че в България има олигархия" и постоянното му ръчкане с ДСБ ми подсказват, че му показаха с кого трябва да се кара и с кого не. Когато той демонстрира поклон пред пашата го "оправдаха", но най-вероятно са му показали някоя друга "флашка", за да знае, че това може да е само началото. Цв.Цв. виновен или не за мен вече е безкрайно компрометиран, защото в този втори мандат виждам просто една крещяща пионка, говореща основно против враговете на ДПС, вместо човек с каквато и да е било лична позиция.

 • 5
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay

  Жоро е невинен...после иди вярвай на системата.

 • 6
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Гнус-с-с! Освен че е престъпник и мръсник, изглежда толкова противно и говори толкова несвързано, че се надявах ББ да си го прибере най-после, но - не! Това е то - лицето на ГЕРБ!

 • 7
  antipa avatar :-(
  D-r D

  Цветанов е нарушил закона, а ВКС го обявява окончателно за невинен?!
  Ум ми не побира как става това!

  Всъщност това е ярък пример за зависимостта на съдебната власт от силните на деня. Не е необходимо председателят на ВКС Колев да получава СМС как да се реши делото - той си знае предварително...

 • 8
  rand0mabstract avatar :-|
  rand0mabstract

  От решението на ВКС: "С оглед установеното в българския език значение на глагола "осуетявам" като възпрепятствам, спъвам, провалям, забавям, преча и т. н., правната доктрина и съдебната практика неизменно приемат, че за съставомерността на деянието е достатъчно да бъдат създадени затруднения било при разкриване и установяване на извършителя на престъпление, било при установяване и доказване на елементите от състава на извършеното престъпно посегателство. В настоящия случай обаче, съгласно приетото от инстанциите по фактите, изобщо не се е стигнало до повдигане на обвинение срещу Пламен Вачков и Милен Иванов за случая със съоръженията за детска площадка, като основната причина за това е била именно невъзможността на органите на досъдебното производство да съберат доказателства срещу тях посредством другите способи на доказване извън специалните разузнавателни средства. В този смисъл отказът на подсъдимия Цветанов да разпореди прилагането на специални разузнавателни средства не просто е създал затруднения да бъде осъществяване наказателно преследване срещу посочените лица, но обективно е представлявал пречка за реализиране на наказателната им отговорност. Без правно значение е дали органите на досъдебното производство са имали и други съображения да не повдигнат обвинение срещу тях. "
  Не е доказано от прокуратурата, че осуетяването, което е факт, е било извършено от Цветанов, за да избави споменатите лица от наказателна отговорност (защото целите му могат да са различни - включително, макар че е нямал право на възражение, да не е бил съгласен с линията на разследването на прокурора, както твърди свидетел).
  Но от мотивите на ВКС става ясно, че, ако имаше обвинение за престъпление по служба, Цветанов щеше да бъде осъден.
  Отделен въпрос е, че става ясно също, че и за това престъпление можеше да бъде осъден, ако прокуратурата се беше постарала да докаже отношенията на Цветанов и Орлин Тодоров или беше представила доказателствата от другото му дело - за платените 50 хил. лв. обезщетение със заповед на Цветанов на Тодоров за период, в който е бил задържан и е следвало да бъде освободен от длъжност.
  Или с други думи, новината не е, че Цветанов е невинен, а че е виновен, но прокуратурата се е провалила.

 • 9
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител
  ЧервеноРуската форумна агентура беснее...Разбираме ги. Ако бяха ликвидирали Цв Цв, щеше да падне и ГЕРБ... и тогава - пей сърце!
  Уви, казано е: Който вади нож...

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Прокуратурата от край време прави такива обвинения, които да падат в съда.
  Защо ако е налично престъпление по служба, а е обвинен в друго, делото да не се преобразува? Не съм вещ в правото, но ако някой е виновен в нещо, той трябва да бъде наказан, а не да се случват подобни процедурни хватки. Ако някой принцип, канон или т.н. на правото седи срещу горната обективна истина, значи нещо фундаментално е сбъркано в системата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход