Започва конкурсът за нов главен архитект на София

Започва конкурсът за нов главен архитект на София

Общината иска от кандидатите идеи за оптимизация на Направление "Архитектура и градоустройство", за електронни услуги и за ново звено за анализи

Мария Манолова
14071 прочитания

© Цветелина Белутова


От сряда започва конкурсът за нов главен архитект на Столична община, обяви днес кметът Йорданка Фандъкова. Кандидатите за поста имат две седмици - до 10 февруари, за да подадат документите си за участие. До тази процедура се стигна, след като през есента досегашният главен архитект Петър Диков подаде оставката си от поста, но с дата 9 февруари 2016 г. Тогава се навършват точно десет години от встъпването му в длъжност. 

Критериите за нов главен архитект

От бъдещия главен архитект на София се очаква да има най-малко десет години професионален опит, а поне три от тях да са на административна или управленска позиция. "Позицията е сериозна и изисква човекът да бъде професионалист, да бъде добре подготвен и да има своя авторитет и професионална гледна точка, за да може да изпълнява визията, която само преди няколко месеца защитихме пред софиянци, а именно устойчивото развитие на София като зелен град," обясни кметът. 

В условията на конкурса са заложени и доста конкретни изисквания към бъдещата дейност на новия главен архитект. Основното изискване е той да представи 25-странична концепция на тема "Управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столична община". Освен това той ще трябва да представи и "визия за опитимизиране на структурата на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ)", както и визия за създаване на специализирано звено, което да се занимава с "изготвянето на задания, анализи, проучвания, оценки в сферата на градоустройството". 

Новият главен архитект ще трябва да има и план за развитие на електронните услуги и план за развитието на дигиталния архив на НАГ. Сред изискванията е и визия за "устойчива комуникация' с браншовите и неправителствените организации и гражданите - т.е. нов начин за организиране на обществени обсъждания. 

По този начин общината видимо се е опитала да зададе посоката, в която трябва да се развива НАГ. Това разбира се ще даде резултат само ако всички "визии" и "концепции" след това бъдат изпълнени. 

Процес в няколко стъпки 

След като всички желаещи подадат своите документи, Йорданка Фандъкова ще назначи жури, което да избере новия главен архитект. "Поканила съм в комисията да влязат представители както на двете големи професионални организации САБ и КАБ, така и на Инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София (в който влизат много от архитектурните организации и сдружения в София - бел.авт.)," обясни пред журналисти кметът. В журито ще влязат и представители на администрацията и на политическите партии в общинския съвет. "Поискала съм от председателя общинския съвет Елен Герджиков да ми предложи общински съветници, които да бъдат в комисията," коментира Фандъкова. Тя очаква в журито да влязат 11 или 13 души, но все още не знае какъв точно ще бъде съставът му. 

За седем дни след приемането на документите журито ще трябва да определи кои от кандидатите отговарят на изискванията и ще бъдат допуснати до следващата фаза. След това те ще трябва да преминат през още две стъпки - интервю и защита на концепция. 

Според кмета общината се стреми процесът по избор на нов главен архитект да е максимално прозрачен. На уебсайта на общината трябва да бъде създадена специална страница за конкурса, в която ще бъдат публикувани концепциите на кандидатите. Те ще трябва да представят концепциите си публично - най-вероятно на събитие, организирано от Съюза на архитектите в България. На практика обаче това обсъждане няма отношение към резултатите на същинския конкурс, в който интервютата и защитата на концепции ще се проведат при затворени врати. 

Все още не е ясно кога точно Столична община ще избере новия главен архитект на София, но според представените днес срокове за различните етапи от конкурса това едва ли ще се случи по-рано от средата на месец март. През това време функциите на главния архитект ще бъдат поети от временен заместник. "Ще има временно изпълняващ длъжността, който ще бъде от работещите в момента в Направление "Архитектура и градоустройство". Нямам решение все още, има още малко време, нека да поработи екипът спокойно," коментира Фандъкова.

От сряда започва конкурсът за нов главен архитект на Столична община, обяви днес кметът Йорданка Фандъкова. Кандидатите за поста имат две седмици - до 10 февруари, за да подадат документите си за участие. До тази процедура се стигна, след като през есента досегашният главен архитект Петър Диков подаде оставката си от поста, но с дата 9 февруари 2016 г. Тогава се навършват точно десет години от встъпването му в длъжност. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход