ЕК препоръчва външен одит за прокуратурата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК препоръчва външен одит за прокуратурата

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и главният прокурор Сотир Цацаров

ЕК препоръчва външен одит за прокуратурата

В черновата на доклада за напредъка на България се отправят критики към ВСС заради "Яневагейт"

13826 прочитания

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и главният прокурор Сотир Цацаров

© Анелия Николова


За първи път неефективността на прокуратурата е сред основните акценти в мониторинговия доклад на Европейската комисия. Това става ясно от черновата на доклада, който ще бъде гласуван утре в Брюксел и с който "Капитал" разполага.

В документа, с който всяка година Европейската комисия отчита напредъка на България и Румъния в сферите правосъдие и вътрешни работи, за пореден път се отправят критики за липсата на резултати в борбата с корупцията в България, за непрозрачните назначения на Висшия съдебен съвет (ВСС) и за отказа на институциите да проверят обективно и независимо корупционни скандали като "Яневагейт".

В документа се поставя акцент на необходимостта на управляващите да се придържат към приетата преди една година стратегия за продължаване на съдебната реформа и в частност проекта за промени в Закона за съдебната власт.

Окастрянето на "историческия компромис" за промените в конституцията чрез преформатирането на парламентарната квота в прокурорската и съдийската колегия е отбелязано като "значително". А промяната се оценява като "засилване на политическото влияние в съда и намаляване на отчетността на прокуратурата".

ВСС - кръгла нула

Европейската комисия (ЕК) отбелязва, че проблемите, които ВСС поражда и които са многократно констатирани в предишни доклади, остават нерешени. Съветът не може да брани съдебната независимост и почтеност, произвежда непрозрачни назначения и има противоречива дисциплинарна практика. В доклада се прави референция към скандала с есемесите от и към премиера Бойко Борисов и "Яневагейт", които са показали, че се появяват въпроси за директно политическо влияние във ВСС.

Европейската комисия оценява положително работата на комисията по натовареността (чийто председател е представителят на реформаторското малцинство Калин Калпакчиев). Другите (единствени) позитиви по отношение на ВСС са свързани с назначенията на председателя на ВКС Лозан Панов, който е подкрепил реформата (заставайки в опозиция на Георги Колев и Сотир Цацаров), както и на новото ръководство на Софийския градски съд, което е провело задълбочена проверка на натрупаните проблеми със случайното разпределение на делата, командироването на магистрати и IT сигурността.

И Лозан Панов, и ръководството на СГС са обект на атаки от премиерския съветник Яне Янев, който от седмица ги обвинява в репресия. Въпреки, че Бойко Борисов беше призован от Съюза на съдиите да се разграничи от поведението на съветника си, премиерът така и не го направи.

ЕК критикува невъзможността на ВСС да избере вече близо две години председател на Софийския апелативен съд, а фактът, че кандидатът (Нели Куцкова) не е била избрана въпреки подкрепата на съдиите от съда, е отчетен като негативен.

В доклада се обобщава, че проверка по появилите се в обществото "сериозни твърдения за корупция" е започвала само и единствено след външен или вътрешен натиск, а ВСС и прокуратурата не са били способни или са нямали желание да започнат сами проверка. Визирайки разкритията за корупция в СГС, от комисията отбелязват, че ВСС по никакъв начин не е реагирал на тези обвинения, а дисциплинарните производства са започнали след инициатива на министъра на правосъдието. Същото се отбелязва и с освобождаването на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров.

ЕК отделя специално внимание на "Яневагейт", като отчита, че казусът показва сериозни системни проблеми, но вместо това проверките са се фокусирали върху законността на записите, а не върху съдържанието им. Отново се отчита, че проверката е започнала след външен натиск, както и че е приключила неубедително и непрозрачно.

На две места в доклада ЕК в прав текст казва, че българските власти трябва да вземат всички мерки, за да гарантират, че разследването по случая се провежда по прозрачен и непредубеден начин.

Прокуратурата се нуждае от реформа

Цитирайки практиката на Европейския съд по правата на човека, според която в над 45 решения срещу България е било установено, че властите у нас не са изпълнили задължението си да проведат ефективно разследване, комисията констатира системен проблем по тази тема.

По отношение на държавното обвинение се посочва, че от ключово значение е въвеждането на една по-малко йерархична култура и засилването на отчетността на прокуратурата. Нуждата от реформа се вижда от липсата на солидни резултати по важни дела за корупция.

Цитирайки констатации на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, към държавното обвинение е отправена критика, че някои разследвания за измами с еврофондове са прекратени с неясни мотиви, докато сходни казуси в други държави са били доведени до окончателни присъди.

Коментирайки създаденото звено "Антикорупция", ЕК отбелязва, че то е помогнало за по-близко сътрудничество между службите, но всичко зависи от резултатите, които са "ограничени, що се отнася до влезли в сила присъди за корупция по високите нива".

В доклада е направена констатация, че разследванията за корупция по високите етажи на властта започват с фанфари - тежки обвинения за сериозни нарушения, но впоследствие завършват или с оправдателни присъди или са прекратени от прокуратурата.

Критикувайки дисциплинарната практика на ВСС, ЕК констатира, че тя е е непрозрачна и необективна. Според експертите с дисциплинарната си практика кадровият орган на Темида поражда риск от "произволни решения, водещи до потискане на готовността на магистратите да изразяват своите мнения публично по легитимни теми."

Съдийският активизъм - позитивна стъпка

ЕК отбелязва като окуражаваща стъпка факта, че "българските съдии публично изразиха своята подкрепа за реформата на съдебната власт. Това е здравословен знак на една нова култура на увереност, която се развива сред българските магистрати."

 

Препоръките

Независимост, отчетност и почтеност на съдебната власт

-приемане на реформа на ВСС чрез приемане на промени в Закона за съдебната власт

-подсилване на авторитета и материалните ресурси на Инспектората към ВСС с оглед новите му правомощия

-изграждане капацитета във ВСС и ИВСС за мониторинг на новата система за разпределение на дела

-развиване на постоянна прозрачна практика на ВСС по взимане на кадрови решения, базирана на заслуги и почтеност

-осигуряване на условия за провеждане на непредубедено разследване на обвиненията за корупция на високо ниво в Софийския градски съд и други съдилища

Реформа на съдебната система

-приемане на промени в Закона в съдебната власт в съответствие с посоката, зададена от Стратегията за продължаване на съдебната реформа

-подобряване на наказателния процес, който затруднява разследването на дела за корупция и организирана престъпност

-реформа на наказателната политика

-приемане на реформа на съдебната карта (прехвърляне на ресурси от слабо натоварени съдилища към по-натоварени)

-обсъждане на екшън план за въвеждане на електронното правосъдие

-развиване на дисциплинарна практика, базирана на ясни и обективни стандарти

-провеждане на независим одит на прокуратурата, както е предвидено в стратегията за съдебна реформа

Борба с корупцията

-приемане на антикорупционното законодателство

-овластяване на Агенцията за обществени поръчки с правомощия да извършва задълбочени проверки на процедурите

-предприемане на мерки за борба с корупцията на ниски нива в МВР и държавната администрация

-мониторинг на развитието на разследванията и делата за корупция по високите етажи и приемането на мерки за решаването на проблемите, които те пораждат

Организирана престъпност

-България трябва да покаже постоянни резултати под формата на окончателни осъдителни присъди по тези дела

-Осигуряване на стабилност на ГДБОП

-Приемане на промени, които да подобрят работата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

За първи път неефективността на прокуратурата е сред основните акценти в мониторинговия доклад на Европейската комисия. Това става ясно от черновата на доклада, който ще бъде гласуван утре в Брюксел и с който "Капитал" разполага.

В документа, с който всяка година Европейската комисия отчита напредъка на България и Румъния в сферите правосъдие и вътрешни работи, за пореден път се отправят критики за липсата на резултати в борбата с корупцията в България, за непрозрачните назначения на Висшия съдебен съвет (ВСС) и за отказа на институциите да проверят обективно и независимо корупционни скандали като "Яневагейт".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  subaru avatar :-|
  subaru

  "В черновата на доклада.....".
  Хубаво е да се коментират официални документи, когато вече са факт, а не "чернови".

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Външен одит... ей най-после. А защо само на прокуратурата?

  С тази "независимост" реално оставихме в съдебната система да кадруват роднините, приятелите и парите. Щото когато няма външна сила която да им противодейства.. роднините, приятелите и парите нямат спирачки. Като гравитацията са - винаги ги има.

 • 3
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Поредният критичен доклад - и какво от това! Като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша.

 • 4
  val1320 avatar :-|
  val1320

  Кой ли не го критикува този ВСС и седят ли,седят на местата си,стискайки здраво кокала.Като сте толкова 'ГОЛЕМИ" юристи,ми ,идете по съдилищата,предавайте опит,корегирайте,направете образцово съдопроизводство.Или пък станете адвокати-нали много знаете,ще се напълните с пари.За нищо не ставате,Гьонсурати!!!

 • 5
  ded avatar :-|
  ded

  Интересно докога ли ще ни търпят? Може би наистина ще е добре да ни спрат фондовете, защото вече друго не виждам, което да впечатли управниците ни. Няма вече големи държавни предприятия да точат, няма и приватизация, само парите от Европа могат да обсебят. Спрат ли им ги, ще се самоизядат.

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Напълно подкрепям препоръките на ЕК! Само не съм сигурен, че само с препоръки ще се промени нещо! Натиск трябва и от гражданското общество!

 • 7
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Трябва да има външен одит на цялата държава...! Но е ясно че няма как така че супер, най накрая може и да се промени нещо в поръчковата корумпирана прокуратура!!!!

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  То добре,че са тези доклади,че и хората в България да разберат,как работи съдебната ни система и как я оценяват европейските експерти.Но нашите политици са такива гьонсурати,че и най-унищожителните критики ни пробутват,като похвали и нямат никакво намерение да променят нещо. А Румъния вече е с трети положителен доклад.Къде бяха,къде са сега.Ама мислят,преди да гласуват.

 • 9
  dage avatar :-|
  dage

  Очевидното е очевидно. Не съм съгласен, че Нели Куцкова била подходяща... От доста време тази дама проявява симптоми на деменция, просто си направете труда да видите решения, подписани от нея.

 • 10
  mrhide avatar :-P
  MrHide

  Тея от ЕК май не са се занимавали много много с тоя доклад...Копи пейст от предния :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.