София ще използва новите евросредства за трамваи и детски градини

Общината планира финансиране по програма "Региони в растеж" за ремонти в две от обещаните четири централни зони на града

София нарочно не беше отделена в отделен район за планиране. Повечето други нови държави в ЕС направиха това и столиците им попаднаха в раздел "средно развити европейски региони", които съфинансират с 25% вместо с 15% от стойността на проектите.
София нарочно не беше отделена в отделен район за планиране. Повечето други нови държави в ЕС направиха това и столиците им попаднаха в раздел "средно развити европейски региони", които съфинансират с 25% вместо с 15% от стойността на проектите.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
София нарочно не беше отделена в отделен район за планиране. Повечето други нови държави в ЕС направиха това и столиците им попаднаха в раздел "средно развити европейски региони", които съфинансират с 25% вместо с 15% от стойността на проектите.
София нарочно не беше отделена в отделен район за планиране. Повечето други нови държави в ЕС направиха това и столиците им попаднаха в раздел "средно развити европейски региони", които съфинансират с 25% вместо с 15% от стойността на проектите.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

През следващите пет години София ще инвестира по-голямата част от средствата, които ще получи по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), в развитие на трамвайния транспорт и за ремонт и изграждане на детски градини и училища. Това става ясно от списъка с приоритетните проекти на Столичната община (СО), с който "Капитал Daily" разполага.

За новия програмен период всеки от градовете в страната има конкретно предварително разпределено финансиране по регионалната програма. Столичната община има право да получи общо малко над 238 млн. лв., или три пъти по-голям бюджет от следващите общини в списъка. Варна, Пловдив и Бургас ще получат по около 80 млн. лв. за проекти по "Региони в растеж", Русе, Стара Загора и Плевен - по около 50 млн. лв., а на останалите общини са разпределени по-малки бюджети.

Приоритети на хартия и приоритети на практика

Общината ще инвестира половината от разпределената й сума в проекта "Интегриран столичен транспорт - Фаза II", който беше разработен с обществена поръчка от 2014 г. Според тогавашните заявки парите трябва да отидат основно за реконструкция на трамвайни трасета и закупуване на нови мотриси, както и за въвеждане на интелигента система за управление на трафика на допълнителни 30 кръстовища. Във всяка от последните няколко години обаче общината обещава подобни ремонти - например на трасетата по бул. "Дондуков" и целия бул. "Витоша", както и изграждането на новата трамвайна линия до "Дървеница", но нито един от тях не се осъществява. Последният беше заложен в предишната програма "Регионално развитие" и трябваше да е готов най-късно през 2014 г.

Второто най-голямо перо в новите планове за еврофинансиране на СО са изграждане и ремонт на детски градини и училища, за което са разпределени 61.5 млн. лв. Бюджетът ще отиде най-вече за образователните институции в районите "Надежда" (общо 11 планирани ремонта) и "Илинден" (седем планирани ремонта). Във "Връбница", "Красна поляна" и "Средец" инвестицията ще покрие съответно четири, две и едно учебни заведения. Общината няма планове да използва средствата от тази оперативна програма за детските градини в по-невралгични точки за родителите - например кварталите "Лозенец", "Младост" или центъра.

Предвидено е обаче финансиране за две от четирите централни градски зони, за които общината подготви идейни проекти през последните две години. Близо 25 млн. лв. са определени за ремонт на зоната около площад "Народно събрание", градинката "Кристал" и площад "Александър Невски", а 21 млн. лв. - за ремонт на зоната около улиците "Граф Игнатиев" и "Шишман". В списъка за финансиране обаче не попадат "Зона 1" - около бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", както и "Зона 3" - край царския дворец.

Ще има ремонт и на театър "София" и на дома на културата "Средец". 

Резервен план

Общината е определила и "резервни" проекти, които може да финансира по ОПРР като алтернатива на основните. В тях влизат проекти за подобряване на енергийната ефективност на сгради на общината, на МВР и на Министерството на отбраната за общо 25 млн. лв., обновяването на историческата част на Борисовата градина (12 млн. лв.), както и допълнителни шест милиона лева за ремонт на училища и детски градини.

Единственият проект, с който Столичната община е готова в перото "Зони с потенциал за икономическо развитие", е изграждане на улица в местността Къро близо до "Арена Армеец" и разширение на съседния булевард.

Водач в нечестна надпревара

Разпределението на бюджетите по регионалната програма този път не стана на конкурентен принцип, а с предварително разпределение. София обаче си спечели сериозно предимство пред останалите градове, след като нарочно не беше отделена в отделен район за планиране. Повечето други нови държави в ЕС направиха това и столиците им попаднаха в раздел "средно развити европейски региони" които съфинансират с 25% вместо с 15% както слабо развитите региони.

Тъй като София не се отдели от югозападния регион обаче,  тя остана в слаборазвитите райони, което й осигури повече и по-евтино финансиране. Това без съмнение ще помогне на града, но не е особено справедливо спрямо останалите градове в страната. Така икономическото разделение между тях ще се увеличи.