Радеви вълнения

В стремежа си да защити интереса на бойната авиация командирът й ген. Румен Радев продължава да подклажда политическа интрига на тема ер полисинг

Един призрак за кой ли път броди из коридорите на военното министерство – призракът на закриването на изтребителната авиация. Този път конкретният повод е промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, която ще позволи български бойни самолети да извършват съвместни мирновременни патрули с натовските си колеги във въздушното пространство на страната ни. През тази седмица проектът за нормативен акт мина през военната комисия на парламента и трябва да бъде окончателно гласуван от депутатите в близките седмици. Напрежението и параноята по темата обаче продължават да ескалират, удобно подклаждани от опозицията и антинатовски настроените кръгове в обществото. За жалост военният министър Николай Ненчев не е особено активен и убедителен в обясненията си защо съвместният ер полисинг е важен точно сега, какво точно представлява и защо никой не се кани да закрива нищо.

"Да, логично е, нормално е да има съвместен ер полисинг. И ние като лоялен член на НАТО сме за и създаваме всички необходими условия да има такъв ер полисинг. Но нашето виждане е, че български самолети трябва непременно да участват. В това отношение представихме нашето виждане по предложените промени", обяви в четвъртък командващият Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев, който представи годишния отчет на бойната авиация. "Нашите виждания са много прости и ясни. Ние се стремим към повече способности заедно с нашите съюзници, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наша изтребителна авиация в този съвместен ер полисинг", продължава генералът.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се