Химията на "Химко"

Химията на "Химко"

Фалиралият завод отива към Пеевски, придружен от скандал за рушвет, разгласен от компания със спорна репутация

Калина Горанова
10309 прочитания

© Велко Ангелов


Около продажбата на врачанския завод за торове "Химко" в последните две седмици беше забъркана взривоопасна смес.

Годината започна с поредната продажба на активите на фалиралото дружество. Това беше четвъртият търг. Началната цена в първия от 2014 г. беше 28.5 млн. лв., през март следващата година стана 22.8 млн. лв., през ноември 2015 г. се сви на 18.4 млн. лв., а през януари 2016 г. падна до 11.7 млн. лв., които могат да се избият с продажбата на завода на скрап. След това се оказа, че единствен кандидат с оферта и депозит за "Химко" е компанията на депутата Делян Пеевски "НСН инвестмънт". Преди да бъде отговорено на въпроса откъде идва финансирането на поредицата му от придобивки и колко щастливи от цената 11.7 млн. лв. са останали кредиторите на врачанския завод - основно "Булгаргаз", НЕК и НАП, които имат да получават 80 млн. лв., последва нова експлозия.

Кандидатът за завода ANJ Group Corp. - компания, регистрирана в Ню Джърси, обвини синдика на "Химко" Росица Томова и мъж с фамилията Богданов, представил се като "партньор на действащия министър-председател", в искане на подкуп. Писмото на ANJ Group е адресирано до премиера Бойко Борисов, главния прокурор и до шарже д`афера на американското посолство и беше пуснато в обращение от Сашо Диков по BiT. В него на развален български се казва: "По време на посещението от нашите специалисти на завода, на г-жа Р. Томова изобщо изплатили в брой 15 000 евро пред свидетели. Нейният представител г-н Богданов (който се представя партньор на действащия министър-председател) на 8.09.2015 година, на една от срещите в ресторанта "Виктория", заявил, че договорът няма да бъде подписан, докато ние не изплащаме 500 000 евро в брой, при това той обещал, че договорът ще бъде подписан на следващия ден. А в последствие, той уведомил, че освен тези пари те още трябва да получат 500 000 евро от дейността на предприятието в бъдеще (в 6 свидетели)."

Дотук всичко изглежда като една класическа история, разиграла се в държавата, от която Европейската комисия все така очаква да се видят реални резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност. Също класически, след разсейването на първоначалната пушилка около "Химко" останаха поредните много въпроси. Защо въпросният инвеститор не доразви сериозното си обвинение, което косвено засяга и премиера. Кой е мистериозният г-н Богданов и занимава ли се и с други подобни дейности? Ако конкретната история е пълен фалш и опит за набеждаване, то може ли да е предупреждение към замесените заради друг сюжет на задкулисието. Ако да, кой показва картоните. И най-вече - може ли да се приемат за достоверни заключенията, които ще последват от страна на прокуратурата, към която доверието отдавна е критично ниско.

По-зле от катаджия

От Министерството на правосъдието малко след скандала потвърдиха, че на 19 ноември 2015 г. са получили становище от ANJ Group, с което се оспорват действията на синдика. От документите в Търговския регистър пък става ясно, че ANJ Group е подало становище и до врачанския окръжен съд, в което изразява възражения относно "законосъобразността на процедурата по осребряване". Заседанието на съда е проведено на датата на третия търг - 20 ноември, като съдът определя да се свика събрание на кредиторите на "Химко" на 15.12.2015 г., на което да се разгледат двете становища - на американската компания и ответното на синдика по темата. Видно от писмото, американската компания оспорва кратките срокове за подаване на оферти за търга, които според нея правят невъзможно участието на чуждестранни кандидати.

Първото смущаващо обстоятелство около сигнала за корупция обаче е самата компания подател. Собственикът й Ян Аронов до края на юни миналата година е съдружник в "Българска източна търговска компания" заедно с Валентин Димитров и Юрий Литвиненко, като с втория до средата на юли 2015 г. са били и съсобственици в "Би инвест 2014". И двамата тукашни партньори от близкото минало на Аронов са част от историята на врачанския завод. Украинецът Литвиненко подписа приватизационния договор от името на американската IBE Trans of New York, но впоследствие лежа в затвор в САЩ, защото открадна фирмата от нейния собственик IBE Trade. Димитров е бивш изпълнителен директор след приватизацията на "Химко" от американската компания. В даден момент от сложната история на завода собствеността на предприятието е прехвърлена на контролираната от Димитров кипърска офшорка A.V.S.T. Към днешна дата делът на Димитров в няколко компании е запориран от Инвестбанк заради необслужван кредит от над 1 млн. лв. Цитираният в писмото консултант за покупката на "Химко" - "Скорпио-М.Д.", пък също се свързва с някогашните партньори на Аронов.

Сигналът за корупция е пуснат в пространството малко след финалния търг, който е организиран само два месеца след третия, с най-рязко намаляване на цената спрямо предходните търгове, оферти пак се приемат в кратки срокове, а печеливш е ключов купувач за държавата. От ANJ Group обаче не доразвиха тезата си за искане на подкуп. Адвокатът на компанията заяви, че г-н Аронов ще може евентуално да разговаря чак след редакционното приключване на броя, връзката с неговите съдружници също се оказа невъзможна, а самият адвокат пък заяви, че се е включил на доста по-късен етап и не знае кой е г-н Богданов.

Около самото действие по искане на подкупа също има някои смущаващи елементи. Всеки, изпадал в ситуацията да иска или да му е искан рушвет, би описал сценката, в която един човек взима едни пари и иска още пред шест човека, като доста аматьорска. "Не се прави така, дори катаджията ще ви изкара от колата, за да зададе въпроса "а сега какво ще правим".

Теория на ковчежника

От друга страна, ако се занимаваш с подобен род посредничество от доста време и никога не си усещал натиск от страна на държавните институции, в даден момент чувството за недосегаемост може да те направи непредпазлив. А ако конкретният случай е пълна измислица, споменаването на конкретни имена в него може и да се тълкува като размахване на пръст срещу участниците във връзка с други сюжети.

След разкриването на съдържанието на писмото на ANJ Group и обвинението за искане на подкуп всички институции се разбързаха. Министерството на правосъдието съобщи, че е разпоредено да се извърши проверка на синдика. От Министерския съвет - че са сезирали ДАНС и прокуратурата, където сигналът е незабавно разпределен на прокурор от Върховната касационна прокуратура и е изпратен на Окръжна прокуратура – Враца. По сигнала работи и Софийската градска прокуратура, тъй като само тя може да разследва министри и премиера. От Министерския съвет потвърдиха, че е получено такова писмо, но уточниха, че нито към 8 септември 2015 г., нито към днешна министър-председателят има съветник с името "г-н Богданов". Не закъсня и реакцията на медиите около депутата Делян Пеевски. Сайтът "Блиц" хвърли димката към бившия правосъден министър Христо Иванов, като написа, че той е укрил писмото и едновременно с това е автор на "атака срещу държавата и пряко срещу премиера Бойко Борисов".  

По въпроса с лицето Богданов от сайта frognews.bg написаха, че представилият се като съветник на премиера Бойко Борисов "всъщност е посредник и близък на кръга "Котараците" и депутата от ДПС Делян Пеевски". "Става въпрос за Димитър Богданов, бивш шеф на директорския борд на "Летище София", се казва още в статията.

"Това за мен са пълни партенки. Аз не се разпознавам в това лице. Този г-н Аронов не го познавам, не съм разговарял с него никога", коментира Димитър Богданов въпросното обвинение пред "Капитал".

Това, което се знае за въпросния адвокат Димитър Богданов, е, че има опит като синдик на дълъг списък от компании, сред които "Топлофикация Перник", "Кремиковци трейд", "Дунавия" и др. Той влиза в съвета на директорите на "Летище София" при първото управление на ГЕРБ на 23 септември 2009 г., когато транспортен министър е Александър Цветков, и става негов председател. На 5 октомври 2012 г., вече по времето на министър Ивайло Московски, е преизбран. Лице на име Димитър Валентинов Богданов фигурира в списъка с депозанти на КТБ, като според наличната информация на 16 юни 2014 г., малко преди затварянето на банката, той прави превод на пари към друга банка в размер на 2.3 млн. лв. и още 70 хил. евро. Още близо 192 хил. лв. пък остават в банката.

Основен проблем в историята е, че може никога да не разберем има ли поискан подкуп и от кого, а ако не - защо е спретното мероприятието, ако разчитаме на властта. Въобще "Химко" и историята вероятно скоро ще изчезнат и буквално. И всички ще излязат без драскотина от случката.

Около продажбата на врачанския завод за торове "Химко" в последните две седмици беше забъркана взривоопасна смес.

Годината започна с поредната продажба на активите на фалиралото дружество. Това беше четвъртият търг. Началната цена в първия от 2014 г. беше 28.5 млн. лв., през март следващата година стана 22.8 млн. лв., през ноември 2015 г. се сви на 18.4 млн. лв., а през януари 2016 г. падна до 11.7 млн. лв., които могат да се избият с продажбата на завода на скрап. След това се оказа, че единствен кандидат с оферта и депозит за "Химко" е компанията на депутата Делян Пеевски "НСН инвестмънт". Преди да бъде отговорено на въпроса откъде идва финансирането на поредицата му от придобивки и колко щастливи от цената 11.7 млн. лв. са останали кредиторите на врачанския завод - основно "Булгаргаз", НЕК и НАП, които имат да получават 80 млн. лв., последва нова експлозия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Изобщо не фантазирайте. Всичко взето от слугите на ДПС се реже за скрап. Нашите олигарси са глупави крадци и паразити. Те са всеядни, но колкото и да откраднаха, нищо не са изградиха, развиха или дори запазиха. Колкото пъти са излезли на пазара, толкова пъти са фалирали. Но скоро имането създадено от комунизъма ще свърши. Тогава нашите олигарси ще навлязат в ерата на канибализма. И дано след това се отървем от тия паразити.

 • 2
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Много соц. заводи се амортизираха и фалираха и работещите в тях без квалификация останаха без работа.Старите специалисти от"химко"измряха или са пенсионери,младите заминаха на запад.И какво да го правим този "барутник"дори наСтойнето момчето се отказа да хвърля пари на вятъра.Работил съм по възтановяване на няколко завода с преструкториране на ново производство и се оказа по скъпо от ново строителство.Да не говорим за подземна и надземна комуникация беше жива скръб!!!Трябва всичко старо да се премахне,а на негово място да се построи нещо ново и переспективно!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход