Съкращенията в болниците ще са най-големи в София

Броят на леглата в страната се вдига, но се режат тези за активно лечение - хирургия, ортопедия и т.н.

След като картата бъде одобрена, тя ще стои в основата на това здравната каса да сключи или не договор със съответната болница или лекар.
След като картата бъде одобрена, тя ще стои в основата на това здравната каса да сключи или не договор със съответната болница или лекар.    ©  Цветелина Николаева
След като картата бъде одобрена, тя ще стои в основата на това здравната каса да сключи или не договор със съответната болница или лекар.
След като картата бъде одобрена, тя ще стои в основата на това здравната каса да сключи или не договор със съответната болница или лекар.    ©  Цветелина Николаева
Според здравната карта в София има излишък на лични лекари и те трябва да намалеят с 436. Сегашният им брой е 1314.

Очакваното драстично съкращаване на легла в Националната здравна карта (тя посочва броя на лекарите и леглата, с които здравната каса задължително да сключи договор) вероятно ще засегне само най-големите градове. Като цяло проектът, който вече е разгледан от съвета "Партньорство за здраве", предвижда леглата да не се съкращават, а да се увеличат с 2699 и да достигнат 53 655. Съкращения обаче има в леглата за активно лечение – хирургия, ортопедия, реанимация, акушерство и гинекология и др., и то в най-големите области. Най-драстично е свиването в столицата – общо с 1089, ако картата бъде приета в този й вид. В същото време тя предвижда да бъдат открити множество легла в градове, в които по традиция няма лекари. 

Пътят на картата

Целта на документа е да осигури равномерно покритие с лекари, болници и лаборатории цялата страна и здравните услуги да се поберат в бюджета на здравната каса. Така вероятно при съкращаване на легла в столицата например лекари ще търсят възможност да работят или в друга болница в същия град, или в провинцията. Здравният министър д-р Петър Москов през миналата седмица обяви, че като цяло легла няма да се съкращават, а само ще се преструктурират и кумулативно здравната карта предвижда съкращаване средно по 10 легла на болница.

Официалният вариант на здравната карта ще бъде публикуван в понеделник на страницата на здравното министерство за двуседмично обсъждане. Той е подготвен от комисия, която се оглавява от министъра и в която участват представители на здравната каса, министерството, съсловните организации и пациенти. Комисиите на местно и на национално ниво се доминират от държавата, като в същото време тя е най-големият собственик на болници.

След като картата бъде одобрена, тя ще стои в основата на това здравната каса да сключи или не договор със съответната болница или лекар. Ако специалистите са повече, ще се избира между тях по качество и удовлетвореност на пациентите. Онези, които не успеят да сключат договор, ще трябва да работят на частния пазар или да обмислят сливане с друга клиника или практика.

Минус 1000 легла в столицата

Най-засегната от съкращения на легла, предназначени за активно лекувани пациенти, е столицата. Картата предвижда този тип легла да бъде намален с 1089 бройки. Проектът предвижда най-драстично съкращение на ортопедиите и травматологиите – с общо 213 легла. Следват хирургичните легла, които трябва да намалеят със 153, със 141 по-малко ще са леглата в гастроентерологиите. Националната комисия е преценила, че в столицата има прекалено много легла за реанимация и те трябва да бъдат орязани с 83, като голямо намаление има и в клиниките по очни болести, акушерство и гинекология и кардиология.

Пловдив с повече легла, Варна – с по-малко

Следващото много голямо намаление на легла е в Пловдив, където здравната каса няма да плаща за 690 легла за активно лечение. Учудващо, но във Варна леглата за операции и активно болнично лечение са със 100 по-малко от нуждите и там няма да се налагат големи съкращения. В Бургас също ще трябва да се открият осем нови легла, но ще има съкращения на хирургични, ортопедични и педиатрични клиники.

Областта, в която също ще има много съкратени легла, е Пазарджик. Там трябва да има с 505 легла по-малко спрямо населението. Следват Сливен, Враца и Монтана – съответно с по 179, 168 и 173 легла в излишък. По-малко от сегашните бройки трябва да има в Търговище, Габрово, Плевен и Велико Търново. В Шумен пък трябва да се открият още 107 легла. На Хасково се полага едно ново легло, но картата предвижда драстично съкращаване на местата за белодробно болни, хирургия и нервни болести. В Кюстендил ще трябва да отпаднат 148 легла. На следващо място е Смолян, където на съкращаване подлежат 139 легла.

Излишен е всеки трети личен лекар в София

Според здравната карта в София има излишък на лични лекари и те трябва да намалеят с 436. Сегашният им брой е 1314.

Повече от нужното доктори в първичната медицинска помощ се оказва, че има в София-област – с 40 над заложените нужди в картата. Лични лекари в повече има и в Кюстендил, Монтана и Плевен, а в Ловеч само двама излизат извън лимита.

В същото време в останалите градове на страната не достигат лични лекари. Най-голям е дефицитът спрямо населението в Бургаско – 139, следват областите Варна и Благоевград. В Перник липсва само още един личен лекар, за да задоволи потребностите на населението там.

 
Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници:

Всичко е с цел икономии. Ще оспорим картатата

Съкращаваме легла, закриваме болници и лъжем, че ги преструктурираме. Те няма как да бъдат превърнати в легла за продължително лечение. Ние например сме хирургична болница (МБАЛ "Света Богородица" - бел. авт.), в някои области с най-модерните операционни. Как да направиш легла в реанимация за долекуване или да престанат да са хирургични? Как се променя болница, за да отговаря на стандарт за долекуване - като се уволнят петима анестезиолози, 15 хирурзи, ортопеди и уролози и започваме да търсим специалисти по вътрешни болести и продължително лекуване? След това пререгистрираме болницата в здравното министерство и чакаме да сключим договор с касата от другата година, както е по процедура. Само с този механизъм ще фалират много болници. Чисто технически и физически е невъзможно да стане.

От сдружението сме против здравната карта и това е от години, защото административното регулиране в никакъв случай не може да повиши качеството или да намали цената на услугата. То води точно до обратното. Посоката е сменена - вместо конкуренция - административна регулация, която не води до нищо добро.

Закриването на легла и болници ще доведе до това пациентът да плаща повече, да няма свободен избор, ще чака с месеци, за да влезе в болница, и няма да може да се лекува там, където живее. Ако е от Видин, за него няма да има пари в друга област. Цялата политика на правителството на Бойко Борисов, водена от петия вече министър, е насочена единствено към икономия от публичните средства за здраве. Всичко това, при условие че България е последна в Европа и се конкурира с Албания по публични средства за здраве.

Ние сме обжалвали методиката за съставяне на здравната карта, имаме становище до Конституционния съд по въпроса, освен това ще заведем дело срещу стандарта по спешна медицина в частта му болници и естествено срещу самото постановление за здравната карта.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  пак прилича на някакъв социализъм - като посещаваш днес болниците се вижда ясно, че са препълнени. Да разкриваш легла, където липсват лекари - каква е логиката!?

 • 2
  gaq1449951456482906 avatar :-|
  Митко Арнаудов

  Бакоев, до кога ще те уча приятелю ? ПС: д-р Г. Бакоев е председател на РЛК гр. Ст. Загора . За съжаление това са реалностите в здравеопазването и коментарите тук са излишни .

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Безумията на Москов дават плод.
  Комбинацията между непознаване на проблемите в здравеопазването, властомания (и други мании) доведоха до това. И то е само началото...

  Разделянето на здравната услуга на два пакета - основен и допълнителен от началото на 2016 г е причината за съкращенията по клиничните пътеки в допълнителния, тъй като там са разпределени основните и най-масови проблеми в хирургията, ортопедията, геникологията, психиатрията, УНГ, урологията, пулмологията, гастроентерологията, ендокринологията... Затова съкращенията удрят там. Оценката на Москов и Со е, че тези заболявания не са обществено значими и ограничават финансирането на лечението им. Тази оценка бе гласувана от герб и РБ в промените на закона и от 1.1.16 са в сила.

  Що се отнася до намаляване броя на личните лекари в София - наистина съм изумен. Няма да коментирам. Ще кажа само, че преди 3 м личният лекар на наша близка се пенсионира. Тя още не може да намери джипи, който да я приеме.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6.......
  7.......

  Да препрочетем т. 5:

  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

 • 5
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  СБ от ВАШИНГТОН казва-за малко България 50 болници стигат! А само в София има 90 само частни! А общо частните болници са над 413. Те нарастнаха от 350 при министерстването на Москов. В Румъния е забранено финасирането на частни болници от обществената каса, заради ЗЛОупотреби. Това е станало по настояване на МВФ от Вашингтон, защото Румъния първо трябва да си връща заемите, а след това да осигурява финансов комфорт на приближени до властта в различни сфери!
  Политиката на Москов е като на първия кабинет на Боко! И в първия и във втория кабинет на Боко, зам здравен министър е бивш директор на Софиямед, нашумялата частна болница, която обслужва чиновниците от министерски съвет!
  Частните болници са преимущественно собственост на политици и техни приближени от различни багрички, придобили пари при участието във властта.

 • 6
  mr.crc avatar :-|
  mr. wonderworld.

  Следващият голям проблем на Боко ще бъде социалистът Москов.

  Толкова голям, че не е сигурно, че ще го преживее.

 • 7
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  няма логика за личните лекари , лични лекари няма и няма и да има , напр в големи окръзи за последните 10 години са намаляли с по 40% ,а не е дошъл нито един нов лекар ,абсурд е да се прави нова практика ,затова нещата в тази карта нещо издишат

 • 8
  bojko84 avatar :-|
  Компетентен

  От това, което разбирам намаляват леглата в София и най-големите градове за сметка на по-малките. Ако това не е социализъм...Както всички просветени хора прекрасно знаят, масово хората от по-малките градове се насочват към София и най-големите градове при здравословен проблем, защото там са най-добрите специалисти и най-добрата техника. С новата здравна карта просто още повече ще затрудните хората от провинцията, защото те няма да спрат да пътуват до София за лечение.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "Компетентен":

  [quote#8:"Компетентен"]От това, което разбирам намаляват леглата в София [/quote]

  В здравния жаргон "легло" означава приет в болница пациент.
  Намаляват се леглата не в смисъл, че ще изнесат дюшеците и възглавниците, а се намалява финансирането по клинични пътеки от "допълнителната" група и ако - например - в коремната хирургия са правили 10 операции на апандисит за месец, сега касата им плаща 1, затова реално ща намалее приемът на болни по орязаните клинични пътеки.
  Болните пак са си толкова, защото нищо не се прави за подобряване на здравния статус на нацията. Просто се намаляват възможностите за лечение.

 • 10
  yos2015 avatar :-|
  Yossarian

  Ако осъществят тази "реформа" би трябвало да дадат възможност на хората да избират дали парите им да отиват в НЗОК или в частни здравни фондове, защото това нещо вече е безобразие!
  И как може този министър да се нарича десен??


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход