🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите е-документи идват след мегапоръчка за половин милиард лева

Оферти се подават до края на месеца, а до състезанието ще се допуснат само три компании

Личната карта с електронна идентификация ще е достъпна след две години
Личната карта с електронна идентификация ще е достъпна след две години
Личната карта с електронна идентификация ще е достъпна след две години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Личната карта с електронна идентификация ще е достъпна след две години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След две години българите ще могат да имат нови лични карти, с които да се легитимират електронно и да ползват е-услуги на държавната администрация. Това личи от условията на мегапоръчката за близо половин милиард лева, която Министерството на вътрешните работи (МВР) представи в понеделник.

 

484

млн. лева без ДДС е стойността на 11-годишния договор. Той включва и строителство на сграда и доставка на оборудване.

Конкурсът ще бъде затворен само за три участника, които трябва да отговорят на редица изисквания, сред които и сертификати за работа с класифицирана информация както на българско, така и на ниво ЕС. Срокът за подаване на оферти от кандидати е само месец - изтича на 29 февруари.

Поръчката ще включва пълна подмяна на сегашната система за "производството" на документите - сега тя е във всеки град, а в бъдеще ще е централизирана само в София. Заради това ще се строи нова сграда със съответното оборудване като хардуер и софтуер, обяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Поради тази причина е предвиден преходен период, в който ще се ползва досегашният формат на документите за самоличност, който ще трае около година и половина, допълни зам.-министърът. Така първите лични карти с чип с новите възможности ще бъдат налични в края на следващата или началото на 2018 г. Самата им подмяна няма да е задължителна, като гражданите ще могат да извадят нова, след като им изтече сегашната - най-много лични карти изтичат 2020-2021 г. МВР не смята да променя сегашните цени на документите.

Документи с отпечатък

Обществената поръчка е с прогнозна стойност от 484 млн. лева без ДДС и включва всички дейности, свързани с новите документи за самоличност, в рамките на 134 месеца, или малко повече от 11 години. Предишният договор със "Сименс" беше на стойност 116 млн. евро.

"Срокът за изпълнението на поръчката е обвързан с експлоатацията на оборудването и срока на годност на документите за самоличност", коментира Красимир Ципов.

Освен новите лични карти с вграден чип системата ще изготвя и шофьорските книжки, международните паспорти и документите за временно пребиваващите чужденци в страната. Засега единствено последните две имаха вградени биометрични данни, но вече те са налични и в редовните документи за самоличност. Без тях ще са само шофьорските книжки. При изготвянето на условията за издаване за новите документи са спазени изискванията на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) и на ЕС, допълни зам.-министър Ципов. Това е важна предпоставка, защото при въвеждането на системата за биометричните международни паспорти се наложи да се провежда нова поръчка за нейното надграждане точно заради липса на пълна съвместимост с изискванията на ICAO.

По изчисления на МВР за срока на договора се очаква да бъдат издадени 6.32 млн. документа тип "паспорт" със и без чип, а такива тип "карта" - 16.04 млн. броя. В тази прогноза влизат основно документи, на които изтича срокът на валидност и които трябва да бъдат подменени, уточни Ципов.

Новата сграда и оборудването за документите е с очаквана стойност около 20% от общата поръчка, или около 95 млн. лева. Сумата е равна на прогнозата на министерството за общите приходи от такси за издаване. Запазват се 30-те регионални центъра за подаване и получаване на документите за самоличност, но служителите в тях ще бъдат заменени вместо с такива на МВР с такива на компанията победител. Според Ципов този персонал на силовото ведомство няма да бъде съкратен, а само пренасочен към други дейности, свързани с издаването на документи.

Освен това до края на 2016 г. се очаква да заработи и системата за електронно подаване на документи за самоличност, допълниха от МВР.

С мисъл за е-управлението

Важен компонент в издаването на новите лични карти с чип е опцията в тях да се интегрира електронен идентификатор, подобно на документите за самоличност в Естония. Чрез него ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинската администрация. Ключовата дума тук е "опция". Тъй като специализираният Закон за електронната идентичност още не е приет напълно, МВР оставя вратичка за последващата интеграция на подобна система. В документацията за обществената поръчка също е записано, че такава се включва като опция в предмета на договора и прогнозната стойност, но ще бъде финансирана със средства по оперативна програма "Добро управление" и Европейския фонд "Вътрешна сигурност". Освен това в законопроекта не е предвидено задължително всички лични карти да бъдат с е-идентификатор, а се дава свобода на избор на гражданите "с неутрална технология" – дали да са в тях, на отделни пластики, USB флашка, мобилно приложение и пр. Затова и след 2017 г. българите, които искат да ползват документите си за самоличност за подобни е-услуги, ще трябва да го заявят при подаване на документите с опция за добавяне на е-идентификатор. Според зам.-министър Ципов всички тези дейности не би трябвало да доведат до поскъпване на издаването на документите.

"Ще се постараем да няма повишаване на стойността на документите. Не трябва да се затрудни издаването им по места", обяви той. Сега обикновена поръчка за лична карта струва 18 лв., а паспорт - 40 лв. Сроковете за издаването им ще останат същите за обикновената и бързата заявка. Експресната поръчка може да претърпи промяна и срокът за изпълнението й да бъде удължен спрямо сегашните 8 часа.

Поръчка за трима

Мащабната обществена поръчка е затворена - ще бъдат поканени три потенциални кандидата, след което те ще бъдат класирани. При класирането ще влизат различни критерии като брой произведени документи за самоличност, общ капацитет, осигуряване на максимален брой бланки за печатане на различните видове документи и др. Самите условия за поръчката също включват доста ограничения - например редица сертификати за работа с класифицирана информация както на национално, така и на ниво ЕС. Изисква се и банкова гаранция за участие от 20 млн. лева и минимален финансов ресурс за изпълнение на поръчката от не по-малко от 46.5 млн. лева. Победител ще се избира на база икономическа най-изгодна оферта.

От МВР не отговориха дали имат списък с потенциалните кандидати, които да отговарят на тези условия, като според Ципов е прекалено рано да се говори за участници, тъй като поръчката е публикувана в петък.

Компанията, която отговаря за издаването на документите за самоличност за последните десет години, е "Siemens България". От дружеството не коментираха дали ще участват, тъй като "все още се запознават и анализират условията на обществената поръчка". Договорът с германската група изтича през април, което всъщност наложи и пускането на нов търг. Ако има обжалване на новата поръчка, той вероятно ще бъде удължен.

40 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lollymajik avatar :-|
  michael
  • - 13
  • + 77

  за тези пари новите документи сигурно ще извършват и телепортация

  Нередност?
 • 5
  pavla avatar :-@
  ПАВЛА
  • - 5
  • + 52

  Нови документи? На мен ми прилича на държавно източване!

  Нередност?
 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson
  • - 3
  • + 78

  Малко технически подробности: цената на единична бяла пластика с чип за поръчка от 14 милиона броя е по-малка от 1 лев. Снимката, обработката, печата и ламината преко сили е повече от 0.5 лева с включени всички разходи по заплати, сгради, отопление и т.н. Тоест себестойността на една карта е грубо 1.50 лева. За 7 милиона човека, това са 10 милиона за карти. Хайде, сложете още 10 милиона за компютърна обработка (каквато всъщност няма, защото данните вече са въведени, но, хайде - от нас да мине). Сложете още 20 милиона печалба за производителя. Още 10 милиона за шофьорски книжки и за всякакви други разходи. Тоест, ако беше една частна фирма със 7 милиона служителя, а не държава, тя би разговаряла за цени, които са в порядъка на 50-60 милиона. Оттам до 500 милиона е, защото сме "държава".

  Нередност?
 • 9
  solgrav avatar :-(
  solgrav
  • - 3
  • + 49

  Свини! Как па не ви приседна...мамка ви!

  Нередност?
 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5
  • - 1
  • + 29

  "Ако има обжалване на новата поръчка, той вероятно ще бъде удължен."

  Ако бях от Сименс, как ли бих постъпил?!
  😄😄😄

  Нередност?
Нов коментар