🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петър Москов: Няма да намаляваме броя на личните лекари

Леглата за активно лечение ще бъдат с 3016 по-малко от сегашните според проекта за здравна карта

Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че няма да намалее броят на личните лекари, с които здравната каса ще сключи договори. От тази година, обаче, тя ще работи с 3016 болнични легла по-малко.
Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че няма да намалее броят на личните лекари, с които здравната каса ще сключи договори. От тази година, обаче, тя ще работи с 3016 болнични легла по-малко.
Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че няма да намалее броят на личните лекари, с които здравната каса ще сключи договори. От тази година, обаче, тя ще работи с 3016 болнични легла по-малко.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че няма да намалее броят на личните лекари, с които здравната каса ще сключи договори. От тази година, обаче, тя ще работи с 3016 болнични легла по-малко.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няма да намаляваме броя на личните лекари, които имат договор със здравната каса, в нито един град, нито пък договорите с докторите специалисти от специализираната извънболнична помощ. Напротив, техният брой ще се увеличи, тъй като в национален мащаб не достигат 400 лични лекари. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов по време на представянето на проекта за национална здравна карта (за броя на медиците и болничните легла, за които здравната каса трябва да сключи договор). Проектът ще бъде качен в сряда на сайта на министерството за обществено обсъждане, като процесът ще продължи един месец. През това време Москов и представителите на лекарския съюз ще обикалят страната за разяснителни срещи с медици, областни управители, кметове и т.н. 

Миналата седмица бе разгледана предпоследната редакция на картата, според която в София има 1313 лични лекари със специалност обща медицина, а изглеждаше, че трябва да останат една трета. Министерството обаче разпространи справка, според която само 834 от тях имат договор с НЗОК, а е необходимо да станат общо 878. Според тази справка излишък на лични лекари има само в Стара Загора. 

По-малко хирургични легла

Москов обясни още, че очаквано болничните легла са в повече в няколко области на България. Затова от заплащане от касата ще отпаднат малко над 3 хил. легла и броят им ще стане малко над 35 хил., или 4.9 легла на 100 хил. души население при 4% средно за ЕС. Най-голямо е намалението в хирургията - почти 2 хил. легла. Следват терапевтичните специалности, реанимацията и акушерството и гинекологията. Тези легла ще се преобразуват в такива за продължително лечение (престой под лекарско наблюдение) обикновено в рамките на досегашните отделения.  В момента леглата за долекуване са 1.8% от местата за прием в болница. Според здравната карта те трябва да нараснат до 13% от всички легла. 

Здравният министър обоснова намаляването на леглата за хирургия с пример от хирургично отделение с трето ниво на компетентност, т.е. може да извършва най-тежките операции: от 1240 преминали болни 208 са лежали по клинична пътека за наблюдение, а не са претърпели операция. Той допълни, че в София например има 22 ортопедии, над 100 специалисти по кожни болести в повече в сравнение със средноевропейското ниво и 113 педиатри по-малко.

Финансиране

Въпреки мнението на повечето експерти в сектора, че промените се правят без осигурено финансиране за преструктуриране и само с цел здравните услуги да се съберат в рамките на бюджета на здравна каса, министърът е на мнение, че предлагането в момента е откъснато от реалните потребности и е насочено към финансови цели и изпълнение на бизнес планове на лечебни заведения. 

По думите му, за да се финансират допълнителните дейности в извънболничната помощ, както и всички нуждаещи се да имат осигурени направления, вероятно бюджетът на касата ще се преструктурира и ще бъдат пренасочени около 40 млн. лв. от резерва й от 305 млн. лв. към личните лекари и специалистите в медицинските центрове. Държавата няма бюджет тази година да финансира реформа в сектора освен по програмата за майчино и детско здравеопазване. Москов призова кметовете и областните управи да отделят средства, за да привлекат лекари, които да практикуват на тяхна територия.

До няколко седмици министърът ще представи механизма за финансиране на болниците. Той ще бъде заплащане за преминал пациент на база на средно аритметично от стойността на клиничните пътеки, които болницата е изпълнявала досега. Към това ще се прибавя процент за денонощно дежурство, специализирана апаратура, реанимация и т.н.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 14

  Настоятелно моля журналистите да обясняват на публиката, че "легло" всъщност означава ПРИЕТ ПАЦИЕНТ В БОЛНИЦА. С новата здравна карта реално се съкращава приема на пациенти в болниците. Това се крие зад понятието "легло", а не изхвърляне през прозорците на пружините и дюшеците...

  Имам усещането, че тази неяснота е умишлено търсена, защото в българския език думата "легло" означава нещо пределно конкретно.

  Намаляването на приема на пациенти в болниците е предизвикано от свитото финансиране, а то е следствие от разделянето на здравната грижа в два пакета: основен и допълнителен. Е, именно парите за клиничните пътеки в допълнителния пакет са орязани жестоко.
  Накратко - ако трябва да си оперирате става, да разбивате камъни в бъбреците, да оперирате херния, и т.н., ще трябва да се впишете в листа на чакащите или, ако не ви се чака и ви боли - да си платите...

  Това е една от фундаменталните "реформи" на Москов.
  Друга, също толкова значима "реформа" е необезпосоявания от никого продължаващ незаконен внос на неразрешени за употреба в ЕС ваксини от Турция, докато цивилизованият свят си ги доставя от френската Санофи Пастьор.

  Ако турските ваксини са така безвредни, ефикасни и евтини и достъпни - защо никой в ЕС не ги употребява?

  Нередност?
 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • - 3
  • + 12

  Немците имат един израз, който означава "да го скапеш от икономии". Това обикновено се получава, когато дилетанти биват назначени да управляват "нещото". И понеже нищо не вдяват, просто гледат едни числа и зачеркват по-големите, за да излезе сметката. ....пък след тях и потоп. Отчитат краткотрайни успехи и заемат следващата по-висока длъжност.

  Нередност?
 • 3
  chitatel7 avatar :-|
  chitatel7
  • - 2
  • + 6

  Нема пари действайте-риформа

  Нередност?
 • 4
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326
  • - 4
  • + 8

  Въпрос:

  Имате ли доверие на Москов или не???

  Аз лично му нямам никакво.Дано Кънев се дистанцира от него, в политиката няма място за приятелства и емоции, да му бие шута иначе и той ще се осмърди.

  Нередност?
 • 5
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • + 5

  човека нямало да намалява личните доктори , ами те сами си се намаляват ,всяка година автоматично по силата на пазарната икономика отпадат по 10 % от личните лекари , а няма нито един нов ,може би щото се печели много ,както казват професорите .Цалата система на личните лекари е сбъркана като финансиране , разликата между тяхното финансиране и изискването за покриване на разходи на персонал и изисквания на договора и това на специалистите е поне 4 пъти по малко финансиране за личните лекари от останалите специалисти ,хора ,които са длъжни да правят всичко ,да издържат на всеки 1000 души 1 брой среден персонал за което плащат разход около 1000 лв ,тоест от касата им идва 1 към 1 тоест 0 и така в края на месеца малките практики си отиват с финансиране около 1-1.50 лв на реално извършен преглед ,ако си в града до дома си и нямаш други разходи добре ,ама ако си на село ,дето поддържаш скъпа здравна служба тип коптор нефинансиран от местната община и неремонтиран от 30 години ,персонал ,който е единствен в селото и има претенции за 1000 заплата ,а има 300 осигурени е ясно ,че няма как да се случи да има личен лекар по селата , хората остават без достъп до дипломиран лекар , лекуват се по т нар дрогерии от сестри ,фелдшери и санитари , вдигат хоспитализациите и фалирват системата или пък остават тотално неосигурени и умират от елементарни причини невидяни от лекар .Такива са всички населени места на повече от 10 км от големите градове ,така се оказва ,че над 2 милиона българи са без никакъв достъп до личен лекар или той е на 30 км от тях ,а Москов не предлага решение нито за лекаря ,който няма да отиде в такъв район да го разпъват 24 часа и години без право на почивка ,нито пък ще финансира от джоба си такава практика ,защото Москов пак дава 40 милиона за изследвания и специалисти ..............ама в градовете .

  Нередност?
 • 6
  zxe00613919 avatar :-|
  zxe00613919
  • + 1

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Добре смяташ, но не коментирай останалите. Оборудването на някой специализирани практики надхвърля 100 000.

  Нередност?
 • 7
  yir1427179211395725 avatar :-(
  Mariola Ognyanova

  За срам ли сме или за смях,джипито ми идва в 9 на работа,а някои банки,пощата и много други инстанции започват от 7-8часа.Нормално ли е това.Колко е ценен един живот,колко е ценно здравето ни,че ако решиш да си премериш преди работа кръвното защото не ти е комфортно сутринта ти отиде преди обеда.

  Нередност?
 • 8
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 10
  • + 3

  До коментар [#7] от "Mariola Ognyanova":

  Госпожо, купете си апарат за кръвно от аптеката, щом това са ви единствените проблеми. Използването му е елементарно.
  Схващането, че личният лекар ви е на разположение 24/7 е наивност. Извън работното му време може да се отбиете в медицинския център, с който той има договор.
  Със същия успех може да искате от БДЖ да ви държи локомотив под пара, защото изведнъж може да ви се допътува ...

  Нередност?
Нов коментар