"Булгартрансгаз" ще строи нови газови отсечки за 22 млн. евро

Те ще свържат Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог с националната мрежа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната "Булгартрансгаз" има намерение да обяви процедурата за изграждането на нова газови отсечки, които ще свържат пет общини, до средата на 2016 г. Това става ясно от публикувано съобщение на сайта на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирано от Seenews. Проектите са на обща стойност от 21.8 млн. евро, половината от които ще бъдат осигурени от фонд "Козлодуй", който се администрира от банката. Средствата се отпускат на България като компенсация за преждевременното спиране на първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй".

В пет общини

Общата дължина на трасетата ще е 122 км. Те ще свържат към националната газоразпределителна мрежа общините Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог. Очаква се изпълнението на проекта да отнеме 50 месеца. Според първоначалните планове изграждането на отсечките трябваше да приключи до края на 2016 г. Чрез новите връзки още седем общини ще получат достъп до газификация - Белене, Никопол, Златица, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч. Потенциални клиенти в тези населени места са 42 индустриални потребителя, близо 300 обществени потребителя и около 18 900 домакинства.

Плановете

За газопровода до Банско и Разлог, който ще е дълъг 40 км, са предвидени 9.67 млн. евро, като се очаква той достигне и до градовете Баня и Добринище. Отсечката Панагюрище – Пирдоп ще е 46 км, с две станции, а цената е 7.2 млн. евро. Тръбата ще стигне до клъстер "Средногорие", който обединява най-големите предприятия за добив на цветни метали.

Газопроводът до Свищов ще е дълъг 36 км, ще има една газова станция и ще струва 4.72 млн. евро. Той ще стигне до Свищов, Белене и Никопол.

В периода на изграждане на трите газопровода ще бъдат осигурени общо около 500 временни работни места, бяха съобщили преди време от "Булгартрансгаз". Постоянните работни места, които ще се разкрият на обектите, ще бъдат около 100.