Стартиращи компании могат да кандидатстват за субсидия до 200 хил. евро

Предложенията трябва да са в една от четирите области: ИКТ, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативните и рекреативните индустрии

Стартиращи компании могат да кандидатстват за субсидия до 200 хил. евро

Проектът на фирмата трябва да е за продуктова или производствена иновация

23915 прочитания

Предложенията трябва да са в една от четирите области: ИКТ, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативните и рекреативните индустрии

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Желаещите да получават месечния е-бюлетин "Еврофинансиране за бизнеса" могат да се регистрират тук

19.6

млн. лв. ще бъдат разпределени по схемата. Проектите трябва да са на стойност между 50 000 и 391 166 лв.
Кандидатите за европейско финансиране могат да подават документи до 5 май.

Стартиращи компании, които са създадени преди не повече от три години, вече могат да кандидатстват за финансиране на иновативни проекти. Процедурата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", по която ще бъдат разпределени общо 19.6 млн. лв., беше открита на 4 февруари, а предложения се подават до вечерта на 5 май. Финансирането е насочено към всякакви по размер предприятия.

Това е втората подобна схема, открита през новия програмен период. От края на миналата година върви и събиране на проекти за внедряване на иновации на стойност близо 100 млн. лв. Предложения по нея се подават до 4 април.

Кой може да кандидатства и за какво

Кандидатите могат да участват само индивидуално, а не в партньорства с други организации. По новата процедура ще се финансират проекти, насочени към разработване на продуктова (стока или услуга) или производствена (процесова) иновация. Предложенията трябва да попадат в някоя от четирите приоритетни области на "Иновационната стратегия за интелигентна специализация" - информационните и комуникационните технологии, мехатрониката и чистите технологии, индустрията за здравословен живот и биотехнологиите и новите технологии в креативните и рекреативните индустрии. Предимство ще имат проекти, които попадат в тези области според регионалната им специализация в иновационната стратегия (за Югозападния регион например това са всички области без мехатроника и чисти технологии).

Допустими са широк кръг от дейности – изследвания, тестове и изпитания, регистрация на патент или полезен модел, създаване на прототипи и т.н. Финансиране се предоставя и за по-нататъшните етапи като изработване на икономическа оценка, разработване на технологии за производство, пазарни проучвания и промотиране на иновативния продукт или процес.

Всяка компания може да подаде само едно предложение. Предвидените проекти трябва да бъдат изпълнени в рамките на две години. Финансирането ще се предоставя по режим de minimis, като всеки проект може да получи между 50 хил. и 391 166 лв. Фирмите могат да получат до 90% от стойността на проекта като безвъзмездна помощ.

Промени в изискванията

Няколко промени в първоначалните документи са направени след приключилото в началото на януари обществено обсъждане. Делът от бюджета на проекта, който може да се използва за възнаграждения на квалифициран персонал, се увеличава от 50 на 60%. Причината за това е, че в области като ИКТ например разходите за персонал често са основно перо. В същото време двойно по-голям става максималният допустим размер на разходите за придобиване на машини и оборудване, като новият таван вече е 100 хил. лв. Това ще даде повече възможности на компаниите, които имат нужда да закупят лабораторно оборудване или активи за производството на иновативния продукт.

Промяна е направена и в един от много коментираните критерии поне един от членовете на екипа на кандидата да е доцент, за да получи предложението максимален брой точки за иновативен капацитет. Така според окончателния вариант на документите по-висока оценка ще получават екипи, които включват поне един доктор. "Изискването за наличие на "доценти" поставя граници пред развитието на иновациите и задълбочава кризата с разработването им. Именно такива изисквания поставят страната ни в групата на "плахите иноватори", пише Любомир Танев и дава примери с успешни иновативни компании като "Телерик" и "Уолтопия", които нямат доценти в екипите си.

Запазва се обаче изискването предприятието кандидат или неговите управители и съдружници да притежават поне един патент или регистриран полезен модел. Възраженията срещу това изискване са, че съгласно Закона за патентите компютърните програми не са изобретения и не могат да бъдат патентовани. В същото време ИКТ е една от приоритетните области, които ще се финансират по схемата. "Налага се изводът, че въпреки формалната приоритизация на информатиката изобретенията в тази област са неконкурентоспособни, тъй като специалистите, работили в сферата, не разполагат с иновации, които могат да бъдат патентовани", пише в един от коментарите. Според управляващия орган обаче патентите са единственият белег за осъществена иновационна дейност и изграден иновационен капацитет.

Информационни дни

С откриването на процедурата от понеделник започват и информационни дни в страната. Кампанията ще се проведе в градовете Враца (8 февруари), Велико Търново (9 февруари), Варна (10 февруари), Русе (12 февруари), Бургас (16 февруари), Стара Загора (17 февруари), Пловдив (18 февруари) и София (19 февруари). Подробна информация за часовете и местата на срещите е публикувана на сайта на оперативната програма.

 

Промени в програмата за човешки ресурси

Няколко промени в оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) бяха публикувани за обществено обсъждане миналата седмица. Целта е да се облекчат процедури, а приоритетите на програмата като цяло не се променят.

Едната промяна ще позволи средствата за финансови инструменти по ОПРЧР да се предоставят за управление от държавното дружество "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", което беше създадено да изпълнява ролята на фонд на фондовете за всички оперативни програми в България. Моделът на прилагане на финансовите инструменти обаче беше разработен след одобрението на ОПРЧР. С промените сега дружеството ще бъде посочено като допустим бенефициент, което ще му позволи да управлява средствата за финансови инструменти, се посочва в аргументите.

Другата промяна цели да подобри достъпа до финансов ресурс за младежи, които имат желание за стартиране на собствен бизнес. Това ще стане чрез прилагането на финансов инструмент, подкрепен по линия на инициативата за младежка заетост.
Желаещите да получават месечния е-бюлетин "Еврофинансиране за бизнеса" могат да се регистрират тук

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  tri avatar :-|
  tri

  "....пазарни проучвания и промотиране на иновативния продукт или процес"

  вратата е отворена, да влизат калинките

 • 2
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  И защо Доцент? Защо не Професор или Доктор?
  Кой е видял иновация от Доцент в последните години, която да е била комерсиализирана?
  Ебати дивотията.

 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Олигарсите са ни приготвили нов кастинг за да откраднат идеите ни. Тъпите мутри разполагат с всички европари, но нямат идеи за да ги присвоят. В САЩ дори при финансиране на идеи чрез банкови кредити си има механизъм на защита на идеите, които не са получили финансиране. Преди години написах проект с една идея прицелена в съществуваща ниша. Не ми финансираха проекта, а скоро след това друга фирма получи огромно финансиране за почти същият проект. Този филм вече съм го гледал - ще усвоят всички пари за заплати и командировки, и нищо полезно няма да се роди. Да бяха дали поне пари за да се преведат стандартите на български, да ги качат със свободен достъп в интернет. Когато се конструира една изделие, то се използват много стандарти, а сега те са с платен достъп, достигащ 500 - 600 лв. за брой.

 • 8
  ivanchola avatar :-P
  ivanchoLA

  Аиде на бас че има един болюк фирми в Германия и Дания, които никои не е чувал или виждал, но покриват прекрасно всички изисквания ... Европеиските номера са стари и добре известни затова и нищо не излиза

 • 9
  ved08379705 avatar :-|
  Lazar Mateev

  Доценти и патенти....... + Стартиращи фирми. Много добре са си опекли работата хората а истинските предприемачи да си мъчат, като "плахи иноватори". Защо този малък детайл за патентите не отпадне и инженерите да получат шанс а не само определениТЕ фирми? Ако патентът им наистина си е струвал едва ли им трябва кеш от програмата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход