България вероятно ще номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Със съобщение на МС стана ясно, че Кристалина Георгиева вече няма интерес към съревнованието

Изборът на нов ръководител на ООН ще стане във втората половина на 2016 г. от Общото събрание. Ирина Бокова ще бъде българският кандидат.
Изборът на нов ръководител на ООН ще стане във втората половина на 2016 г. от Общото събрание. Ирина Бокова ще бъде българският кандидат.    ©  Thaier Al-Sudani
Изборът на нов ръководител на ООН ще стане във втората половина на 2016 г. от Общото събрание. Ирина Бокова ще бъде българският кандидат.
Изборът на нов ръководител на ООН ще стане във втората половина на 2016 г. от Общото събрание. Ирина Бокова ще бъде българският кандидат.    ©  Thaier Al-Sudani

Едно кратко и енигматично съобщение от Министерски съвет днес изглежда, слага край на дългата драма за българската дипломация от последната година. Съобщението съдържа едно-единствено изречение: "В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов, заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер".

На пръв поглед, това е доста странно - защо еврокомисар би се обадил на българския премиер да му потвърди, че ще изпълнява функциите си и защо МС би пускало подобен разговор като официално съобщение? Отговорът най-вероятно е, че е взето решението кого София ще номинира като кандидат за поста  генерален секретар на ООН и това е начинът на Борисов да го подскаже.

Печелившият, по всичко изглежда, е Ирина Бокова - настоящият генерален директор на ЮНЕСКО. След проведения днес телефонен разговор, е въпрос на дни Борисов да обяви официално кандидатурата на Бокова. От офиса на Кристалина Георгиева отказаха да коментират съобщението на МС, като само потвърдиха това, което тя винаги е казвала пред медии, а именно, че е "посветена на работата си и ще продължи да я върши".

В последните месеци се разгоря истинска война зад кулисите за тази номинация. След като първо правителството на Орешарски малко преди да подаде оставка обяви Ирина Бокова като официална кандидатура, а Бойко Борисов първо я разкритикува, а после я подкрепи, с наближаването на времето за обявяване на номинацията нещата започнаха да изглеждат все по-заплетени. Първо неофициални източници, а по-късно все повече фактори сочеха, че Кристалина Георгиева също има интерес към позицията и възнамерява да спечели подкрепата на правителството. Самата Георгиева, освен солидната си автобиография, имаше в своя подкрепа и символичния избор, който настоящият генерален секретар Бан Ки Мун направи, за да я назначи за съпредседател на международната комисия за хуманитарна помощ.

Тъй като председателското място в ООН зависи от гласовете на петте постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция - за всеки кандидат е важно да си осигури подкрепата и на петте. И Георгиева и Бокова имат своите привърженици, но и своите противници сред тях.

През декември в руските издания "Независимая газета" и Gazeta.Ru беше написано, че руски дипломати са изложили пред София възраженията си срещу кандидатурата на Георгиева - съпричастността й към санкциите срещу Русия и близките й отношения с Джордж Сорос. Други източници разказаха преди време пред "Капитал", че самата Георгиева има прекрасни отношения с Владимир Путин от времето, когато е била представител на Световната банка в Русия и вероятно това ще помогне на кандидатурата й.

Ирина Бокова бе посочена тогава като най-удачният за Русия вариант. Тя е източноевропейка, жена и с дългогодишен опит в международните институции - все критерии, които ще са важни в тазгодишния избор. Също така Бокова присъства в Москва на парада на победата малко след започването на конфликта в Украйна - което явно бе прието добре от Путин, който по това време страдаше от засилваща се изолация. Последното обаче може да й изиграе и лоша шега. Няколко дипломатически източника твърдят, че тя ще има проблем с британската и вероятно американската подкрепа, макар в това състезание нищо да не е ясно до последния момент.

Камък на врата на Борисов

При всички положения с обявяването на Ирина Бокова като официална кандидатура, Борисов прави ход на няколко фронта. Първо - приближава възможността българин да оглави ООН, която би била все по-слабо вероятна, колкото по-дълго България се колебае за решение. Все още не е ясно дали периодът на това колебание е свършил.

Второ - печели вътрешнополитически, тъй като АБВ на Георги Първанов игра агресивно в подкрепа на бившия кадър на БСП Бокова. Първанов обяви преди месец, че ще оттегли подкрепата си от правителството, ако то не номинира Бокова. Дори изглеждаше, че бившият президент е готов да хвърли още едно предизвикателство на Борисов - той поиска промяна в конституцията, за да позволи на хора, които нямат достатъчно години уседналост, да се кандидатират за президент. Това беше слабо прикрита закана, че Бокова може да бъде издигната на изборите тази година и така да разбърка сметките на ГЕРБ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Давайте смело, понеже няма достатъчно руски поцелуйковци, разбира се току виж не я избрали и тогава агент Гоце има да риве, не за друго, ами няма да има кинти да закупи нов хотел на синчето.

 • 2
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Ужаст

 • 3
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Слаб ход,
  Лош избор.
  Другарката няма шанс за ген.сек. на ООН!

 • 4
  wwwwww avatar :-|
  wwwwww

  Отврат!! Надявам се да не бъде подкрепена от ЕС.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това с "вероятно"-то, изведено в заглавието е срамно. Защото деленето на наши и ваши продължава да ни дърпа в казана. Всъщност не правителството, а еднолично Борисов избира българската кандидатура. И съвсем в негов си стил пак опитва и едните да са доволни, и другите да не са сърдити. Не се научи този човек, че това става само при мутрите, другаде не минава!

  Кой кара правителството насила да номинира Бокова? И да не би да има кого? Някоя друга разпознаваема за света българска съвременна личност, различна от Стоичков и циганките-просякини? Цецка ли? Или онази юристка с диплома от Русенския технически университет, дето се изживяваше преди като министър на здравеопазването?

  Бокова била подкрепяна от Русия. И какво от това? Някой мисли ли сериозно, че ще мине кандидатура за ген.секретар на ООН, която не е одобрена от постоянен член на СС?

  Ирина Бокова, въпреки ужасния си характер, е личност и е единствената реална възможност българин да оглави ООН в този живот.

 • 6
  tigervi avatar :-|
  tigervi

  [quote#3:"gl_avatar"]Другарката няма шанс за ген.сек. на ООН![/quote]

  Що пък не, тя е комуниста, разбирай подкупна нагаждачка и ще се хареса на когото трябва.

 • 7
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Позор и старх излъчва нашето "правителство" ....

 • 8
  rxb1418346119385170 avatar :-|
  Nikolai Tsekov

  Предлагам в деня, в който ББ ще се изплюе върху българските жертви на комунизма с подкрепа за срамната кандидатура на гнусната Бокова и нейния още по-гнусен род, софиянци да се съберем в 17.30 - 18 часа пред Министерски съвет - и така всеки ден докато чудовището не бъде оттеглено като българска кандидатура!

 • 9
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Що така бе , Дневник ? Цъкам минуси на противниците на Бокова , появяват се плюсове ?

 • 10
  lenasrebreva avatar :-|
  Lena Srebreva

  Защо се пропуска факта, че Ирина Бокова беше на 9 май на Червения площад в Москва заедно с генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.
  Колкото до американската подкрепа фактът, че бе подновено плащането на САЩ към бюджета на ЮНЕСКО, ясно показва колко уважавана е работа на Ирина Бокова от сегашната администрация във Вашингтон.
  В Давос самият Джон Кери потвърди подкрепата и високата оценка на САЩ за дейността на ЮНЕСКО.

  Американското издание DiplomaticCourier публикува анализ, според който Ирина Бокова е най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН. Кристалина Георгиева е един от двамата най-слаби кандидати, за които в анализа се казва, че нито един от тях има сериозен шанс да наследи Бан Ки-мун!
  http://www.diplomaticourier.com/.../the-race-for-the.../
  В публикацията „Светът търси нов главен дипломат и има една жена, подходяща за тази работа“ на едно от най-авторитетните неутрални издания за политика в САЩ – The Hill- републиканката Анита Макбрайд посочва Бокова като подходящия кандидат.
  http://thehill.com/.../266763-the-world-is-looking-for-a...
  Harvard International Review: „Може би най-обещаващият кандидат от Източна Европа е българката Ирина Бокова, настоящ генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).
  http://hir.harvard.edu/doing-the-most-difficult-job-in.../
  Форбс: Кристалина Георгиева няма шанс и нужните качества и проваля много по-добър кандидат, а българското правителство е на път да пропилее най-големата възможност, която държавата е имала откакто българите са нападнали Константинопол.
  http://www.forbes.com/.../the-next-un-secretary.../...
  В България своята пълна подкрепа за кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН дават:
  БТПП подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН
  http://www.bcci.bg/news/9976
  БСК ПОДКРЕПИ КАНДИДАТУРАТА НА ИРИНА БОКОВА ЗА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН
  http://www.bia-bg.com/news/view/21478/
  БДД и НАМО /Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения/ : Ирина Бокова е „златен шанс” за България
  http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4399631/
  Творческите съюзи – обединени зад Ирина Бокова
  http://www.ploshtadslaveikov.com/tvorcheskite-sayuzi.../
  Демократичният съюз на жените застава зад кандидатурата на Ирина Бокова за ген. секретар на ООН
  http://www.novini.com/_505735
  ПОЗИЦИЯ НА ЦЕНТЪРА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ И МЕЖДУНАРОДНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ (ЦЕМИ)
  http://www.cemi-bg.org/news/562-2016-01-25-09-00-15.html
  Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН получи подкрепата на Националната женска организация на ВМРО.
  Чрез Бокова страната ни разполагала с целия арсенал да извоюва поста шеф на ООН
  https://news.bg/politics/chrez-bokova-stranata-ni-razpolagala-s-tseliya-arsenal-da-izvoyuva-posta-shef-na-oon.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход