Пет съвета как фирмите да се подготвят за данък "уикенд"

Първото деклариране пред НАП на активи за лично ползване може да се измести за 14 март

Луксозните служебни автомобили са сред основните активи, които са обект на новия начин на облагане
Луксозните служебни автомобили са сред основните активи, които са обект на новия начин на облагане    ©  Мария Съботинова
Луксозните служебни автомобили са сред основните активи, които са обект на новия начин на облагане
Луксозните служебни автомобили са сред основните активи, които са обект на новия начин на облагане    ©  Мария Съботинова

Остават броени дни до крайния срок -14 февруари, в който регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка, а оттам и активите и услугите, ползвани и за лични нужди. В ДДС декларациите си за януари фирмите ще трябва да посочат (след като са успели да установят) в какво съотношение – между лично и служебно – се използват компютрите, принтерите, канцеларските материали и т.н.

Седмицата до крайния срок може да се отложи с още месец. Причината е, че според Закона за ДДС крайният срок за издаване на протокола за начисляване на ДДС за личното ползване през януари е 15 февруари, което означава, че ще се включи в дневника за продажби и справката декларация за февруари, които се подават до 14 март. Така този месец съвсем законно може да бъде пропуснат, ако се нуждаете от още време за подготовка, казват данъчни консултанти.

В Закона за ДДС и правилника към него липсва конкретика относно методиката, по която да се процедира при определянето на съотношението между бизнес и лична употреба. От Националната агенция за приходите (НАП) опитаха да запълнят тази празнина с указание. То обаче - въпреки значителния си обем, има пожелателен характер, а според много специалисти не е достатъчно подробно.

Затова "Капитал" се допита до данъчни консултанти, които дадоха няколко практически съвета към фирмите, с които биха могли да си спестят част от допълнителната бюрокрация, както и да спестят пари.

1. Продайте или отдайте под наем активите за лично ползване

Първо, съвет на експертите е да се направи обстоен анализ кои активи на фирмата се използват изцяло за личните цели на собственика, управителя или служителите. Препоръката на Валентина Василева, данъчен консултант в "Глобал Такс", е, ако има такива, те да бъдат извадени от имуществото на фирмата. Вариантите в този случай са няколко. Активът (автомобил или имот) да бъде отдаден под наем на сегашния ползвател или да му бъде продаден. Тук консултантите наблягат на важен детайл - цената трябва да е пазарна, за да няма риск по време на ревизия. Ако не може да се прехвърли поради наличие на кредит например, добре е този актив да се отдаде под наем. Отново трябва да се използва пазарният принцип, като за ориентир могат да се използват офертите на агенциите за недвижими имоти или на компаниите за отдаване на автомобили под наем.

Ако автомобилите са взети на финансов лизинг и не се използват за облагаемите сделки на дружеството, е добре да се смени лизингополучателят. Дружеството – старият лизингополучател, трябва да издаде на новия лизингополучател фактура за прехвърляне на права, защото е изплатило част от лизинга.

2. Съставяйте по-детайлни пътни листове

Ако активът има двойна употреба, тогава първо трябва да се избере облагаемата основа, т.е. да се документира съотношението между лично и служебно ползване. При имотите е значително по-лесно, защото там се отбелязва квадратурата и по-лесно може да се определи каква част от имота се използва за работа. По-сложно е при автомобилите, при които задължително трябва да се водят пътни листове. Препоръката е те да бъдат максимално точни и да не се пропуска тяхното попълване.

"С оглед минимизиране на данъчния риск се налага компаниите да обърнат повече внимание на придружаващата документация, когато става въпрос за фирмени активи, за които е ползван данъчен кредит и които се употребяват от персонала или собственика и за лични нужди", е съветът на Катя Крънчева от данъчно-счетоводния портал "КиК Инфо". Според нея най-често срещаните случаи на смесена употреба са при служебните автомобили. "Например при употребата на фирмените автомобили за целите на правилното определяне на данъчната основа на личното ползване компаниите могат да ползват пътни листове или да поддържат отчети за изминато разстояние и маршрути, от които да изчислят процента на личното ползване, който да използват за база за разпределение", съветва тя.

НАП посочва в своето ново указание, че няма да оспорва като неподходяща избраната от компанията база за разпределяне на служебните и личните разходи, ако тя е съобразена с естеството на съответната стока и бъде прилагана последователно при определяне на данъчната основа. "Ако това е изпълнено, органите по приходите няма да извършват преоблагане с друга база за разпределяне, дори и тя да води до по-благоприятен за фиска резултат. Какъвто и подход да бъде избран, механизмът за разпределяне на разходите за лично ползване следва да бъде оповестен в документацията на фирмата и при поискване да бъде представен на данъчните органи", добавя Крънчева.

3. Добре документирано минало или бърза продажба

Милен Райков, изпълнителен директор "Данъци и право" в "Ърнст и Янг България", също препоръчва извършването на незабавен индивидуален анализ на действителната употреба в дружеството на бизнес активи и разходи за лично ползване, тъй като това е фокусът на приходната агенция. Като резултат от такъв анализ ще следва да се определят подходящите методи за алокиране на разходите за бизнес и небизнес цели според вида на актива и начина му на употреба. "Препоръчително е да се изготвят вътрешни политики или съществуващите да се адаптират", добавя той.

Експертът обръща внимание, че измененията в Закона за ДДС са с пояснителен характер и реално не въвеждат сериозна промяна. "Затова трябва да се държи сметка и за миналите периоди, в които активите са били използвани и за небизнес цели", казва Райков. Той препоръчва фирмите да определят достатъчно сигурни методи за отчитане на личното ползване при фирмените активи според вида им. Като добър пример той посочва използването на GPS системи на фирмените автомобили, където такива има.

Ако сега декларирате частично лично ползване, например на автомобил, данъчните ще имат пълно основание да твърдят, че и в миналото сте го ползвали не само за фирмени цели, и да ви потърсят ДДС за стария период. За целта трябва да имате доказателства, че това не е било така - например пътни листове, които съвпадат с километража и разходите за гориво, обясняват консултанти. Друг вариант е да приложите точка 1, т.е. да продадете или отдадете под наем автомобила.

4. Забранете лаптопът и телефонът да се ползват за лични нужди

При малките активи и услуги - като лаптопи, телефони, разходи за интернет и комуникации, фирмите биха се натоварили най-много с бюрокрация по отчитането. Затова вариант е ръководителите на компаниите да издадат изрична заповед, в която забраняват използването на малките служебни активи за лични нужди, а само за бизнес цели. Дружествата с много служители често създават такива забрани чрез правилниците за вътрешния ред. Според експертите това не решава проблема, ако данъчният при ревизия твърди, че са с двойна употреба (НАП би следвало и да го докаже), но е все пак документ, който фирмите ще могат да представят при проверка.

"При малките активи, като персоналните компютри например, е много трудно да се определи точно съотношение на използването. Затова по-добрият вариант в случая е да се избере един тип използване", съветва данъчният експерт. Това според него ще улесни както данъчните, така и фирмите. Т.е. да се избере или 100% използване за служебни цели, или 100% за лични.

Логиката тук е, че е почти невъзможно да се установи в каква степен служебният телефон се използва за лични разговори или лаптопът за изпращане на лични мейли. Ако все пак данъчните решат да проверят детайлно разпечатките на телефонните разговори, историята на браузъра, това ще отнеме прекалено много време, което е ценен ресурс и за двете страни. Въпреки че малките активи по никакъв начин не са изключени от регулацията, и финансовият министър Владислав Горанов, и изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов обявиха публично, че се интересуват основно от съществените по стойност активи – превозните средства – автомобили, яхти и самолети, и недвижимите имоти. Затова екстраусилията на данъчните в посока дребни вещи и суми за ползвани услуги и телефония ще се четат като целенасочен тормоз.

5. Инвестиционните имоти на компанията задължително трябва да носят приходи

За да имате доказателство, че инвестиционният имот в актива на компанията не е апартамент или вила на собственика, задължително трябва да имате документи, че активът носи приходи, най-често от наеми. Например, ако дружеството има изградена къща за гости по европейска програма, доказателство, че не е личната резиденция на съдружник или мениджър, е, че активът генерира постъпления от облагаеми доставки. В този случай къщата за гости не може да бъде продадена 5 години (защото е с еврофинансиране), но в останалите отново може да помислите за продажба, вместо да потъвате в сложни изчисления и отчитане на лично и служебно ползване и делене на всяка фактура за ток и вода.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  snower avatar :-(
  snower

  Ако използвам личния си автомобил или телефон за служебни цели, както правят хиляди българи, тогава НАП ще ми възстанови ли платеното ДДС?

 • 2
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  "В ДДС декларациите си за януари фирмите ще трябва да посочат (след като са успели да установят) в какво съотношение – между лично и служебно – се използват компютрите, принтерите, канцеларските материали и т.н."

  Пишете глупости, предполагам нарочно. Или е просто некомпетентност. Вече не говорите как трябвало да има декларации, кое ще се ползва лично и кое служебно, което си е голям напредък. Колкото до декларирането на ДДС, то става с протокол, който се издава в 15 дневен срок от данъчното събитие. Кога е то, ще ви оставя да си отговорите сами. Само да подакажа, че няма да стане в януари, престанете с истериите.

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  До коментар [#1] от "snower":

  Декларирай с го в ДДС декларацията за възстановяване и провери сам ;)

 • 4
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Експертът обръща внимание, че измененията в Закона за ДДС са с пояснителен характер и реално не въвеждат сериозна промяна. "Затова трябва да се държи сметка и за миналите периоди, в които активите са били използвани и за небизнес цели", казва Райков.

  Чл. 6 и 9 са си същите от 2007 г. Това че сега "поясниха" какво означават, и че шефовете на фирми им беше хубаво години наред да не плащат ДДС за крайното си потребление на гориво, ток, наеми и т.н. е друг въпрос.

 • 5
  ditter avatar :-?
  ditter

  Повърхностни и посредствени съвети, а някои от тях категорично неверни.
  В крайна сметка в ЗДДС не се е променило нищо съществено. Това че директорът на НАП е написал едно указание за служителите си, как да четат закона като дявола евангелието и го е разпратил на всички данъчно задължени лица, би могло да означава само много спечелени от данъкоплатците дела по ревизионни актове. Всички "данъчни експерти" тръгнаха да се упражняват върху указанието, а то не кореспондира нито със закона, нито с директивата, то е едно свободно съчинение.
  Относно инвестиционните имоти.
  "За да имате доказателство, че инвестиционният имот в актива на компанията не е апартамент или вила на собственика, задължително трябва да имате документи, че активът носи приходи, най-често от наеми. " - Категорично грешно, освен ако "експерта" няма амбицията да отмени международните счетоводни стандарти. Инвестиционният имот се държи за получаване на доходи от наеми или за увеличаване на стойността на капитала, или и за двете. При банките напр. много често инвестиционните имоти се използват именно за увеличаване на стойността на капитала. НАП да ги накара да им върнат ДДС-то :)


 • 6
  prince_of_bankya avatar :-|

  Какво става с работещите в "домашен офис"? Има много специалисти, чието естество на работа позволява и които са с дистанционно работно място. Като цяло идеята на Горанов е глупава и само ще създаде затруднения на бизнеса, срещу минимална полза за фиска.

 • 7
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  Много компетентни съвети! Възхитен съм! Например най ми харесва препоръка номер 4 - да забраня да се използва фейсбук по време на работа (дано само да не ми отперат едно дело в Страсбург за нарушаване на човешките права) и препоръка номер 5 - инвестиционната си вила в Обзор да я продам :-)

 • 8
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Ама нашите изтрещяли ли са ? В развития свят - например Белгия , Холандия, Дания, Великобрикания има правила и те се отнасят до големите активи - недвижими имоти и автомобили например. За недвижими имоти - ами кой спи в офис? За автомомобилите имат различни ставки. Във Великобритания (по спомен) за автомобилите например данъчно се приспадат около 30% от годишните разходи - това е бензин, застраховки, ремонти ако се ползуват и за лични цели и с това се приключва. Това се пише в данъчните декларации и толкоз. Това за лаптопи, телеком разходи и примерно за проститутки никой не го брои. Че кой простак от НАП ще ми каже че ползувам 2-та си мобилни телефона за служебни или лични цели като са регистрирани на фирмата и имам надлежно издадени фактури, които си плащам ? Или, че си ползувам Интернета - също фирмено регистриран да чета "Дневник" примерно ? Това е някаква пълна щуротия. Кой примерно ще иде на море с камион ? Ами като си е купил камион с него вози чакъл, камъни или стоки и трябва да получи възвращаемост. Или да иде на море с фадрома?
  Единственият въпрос е ползуването на лични автомобили за служебни цели. Слагаш една ставка - дали ще е 20, 30 или 40% от годишните разходи за поддръжка и въпросът приключва. Опищяха орталъка с този "данък уикенд" - пълно безумие.

 • 9
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  До коментар [#7] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  +++++

  Ами много сте прав. Като имате инвестиционна вила в Обзор вие: 1-во плащате данъци на общината, 2-ро плащате на фирмата, която я поддържа, която пък плаща данъци, 3-то ако я отдавате под наем отново плащате данъци върху дохода от наема. И сега какво искат повече да им плащате на тези дармоеди от НАП. Инвестирали сте в някакво начинание, което може и да е било рисково - да ама сте го направили. Защото сте имали смелостта да го направите. Защото тия от НАП си взимат заплатката, отиват за 2 седмици през лятото в лайняния Несебърски залив - примерно в Слънчев бряг и като чуят думата "фирма" започват да завиждат и да се държат грозно. И за тях закон няма. По ЗДДС подадох за регистрация за втората си фирма - всичко е изрядно и съгласно закона и ППЗДДС трябваше да ми отговорят в срок от 7 дни - да или не. И знаете ли какво стана (защото с тях не трябва да се спори, защото иначе могат да ви откажат без мотиви) ? Издадоха ми я след 50 дни скърцайки със зъби. Все едно съм им изял закуската.

 • 10
  fve avatar :-P
  Федор Езерский

  До коментар [#9] от "gosho3":

  Еми, Гошо.... До миналата година преди да въведат "Данък Уикенд" плащах ДДС за нощувки на пазарна цена, щото ходих да си почивам там и да се попека.
  А сега данъчните ме карат да измислям разни процедури от типа на това, да гледам нотариалният акт на инвестиционната ми вила, там цената, да видя ДДС-то, което съм източил, това ДДС да го разделя на 20 години, после да го разделя на 365 дни, и да видя колко се полага на ден, за да го сметна точно колко трябва да платя на бирниците. И това само инвестиционната вила.
  Ама вътре има плазма, има спалня с надуваем дюшек, хладилници, вградени кухни и т.н., за които трябва да правя същата процедура, но не за 20 години, а за 5 години по 365 дни, и да гледам ДДС-то което съм източил, че да върна полагащото му се за седмица. Усложняват нещата пеерасите. Вярно, по-изгодно ми излиза от "пазарната нощувка" както беше до миналата година, обаче много бумащина бе! Много сметки! Само затрудняват бизнеса с такива глупости!
  Не можеха ли просто да ни оставят да си ги източим паричките и да си ги похарчим? Нали като ги похарчим пак ще си вземат ДДС-то от харченето по кръчмите :-) Пък пари да изкарат сервитьорите и готвачите. Не мислят тези хора за заетостта и безработицата, а само затрудняват честният частен бизнес с безумни административни процедури :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход