Лютви Местан прави нова партия - ДОСТ

Бившият председател на ДПС нарече "стратегическа грешка" речта на Доган

"Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) е името на новата формация, която ще учреди бившият председател на ДПС Лютви Местан. Той беше свален от лидерския пост на ДПС и изключен от движението по Коледа. Това съобщи самият Местан в сутрешния блок на Нова TV. "Думите свобода, толерантност и отговорност са трите принципа на либералните партии.", каза Местан. Той подчерта, че целта е да се даде алтернатива на хората, които споделят либералните идеи, но не като абстракция, както е в ДПС.

Местан заяви, че създаването на новата формация не е разцепление на ДПС. "Ценностното разцепление в ДПС настъпи с прословутата реч на Ахмед Доган.", каза той. Бившият председател на ДПС я нарече "стратегическа грешка" и добави, че има критична маса от хора, които не споделят казаното от почетния председател в тази реч. "Крайно неприемливо е изречението от речта, в което се говори, че ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, значи не познава реалността.", заяви Местан. "Когато заявяваш, че се натовец, но поставят под съмнение НАТО, очевидно има етикет, зад който се крият частни и олигархични интереси", добави той.

Местан отказа да посочи кои са олигарсите в България. "Олигархия има, когато някой забогатява чрез незаконна протекция на властта.", каза Местан. По тази причина според него единствено компетентни да посочат кои са олигарсите в България са министър-председателите. Бившият лидер на ДПС се оплака, че председателят на парламента Цецка Цачева на няколко пъти е отклонявала негов актуален въпрос към премиера Бойко Борисов кои са олигарсите.

На въпроса на водещите да каже кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС Местан посочи, че той е бил един от "формалните вносители" на предложението. Но препоръча да се анализира поведението на определена група медии, които са били глашатаи на Бойко Борисов в периода 2009 - 2011 г. "Изведнъж нещо се случи. Създаде се една политическа сила. Кой помогна на тази политическа сила и срещу какво?", запита Местан.

Местан препоръча медиен анализ да разкрие "глашатаите на Борисов и Цветанов" и да отговори на въпроса защо Борисов е толкова внимателен по въпроса за олигарсите. "Няколко пъти в разрез с конституцията Цецка Цачева отклонява мои парламентарни въпроси към министър-председателя кои са олигарсите. Възможностите са две - или в България няма олигарси, или ако има, той е най-компетентен да ги назове", каза бившият водач на ДПС.

Той нарече "журналистически клишета" определенията за новата партия в някои медии като "турска". "Тази стратегия се разви в едни лаборатории, които посочиха Местан като турски шпионин.", заяви той. Според него целите на тази кампания да се дискредитира новия политически проект, както и "да се ангажира ресурса на държавата ". "Целта е ние да имаме проблем не с нашите политически опоненти, а тези внушения да дадат основание на специалните служби да се занимават с новия политически проект.", каза Местан. Другата цел на тази кампания срещу него и новата му формация според Местан е "да се преопакова ДПС и така да стане един приемлив партньор в управлението".