Прокуратурата се отказа да разследва Христо Бисеров за пране на пари

Шумно започналото разлседване е било прекратено тихомълком миналата седмица

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратила тихомълком преди седмица разследването за пране на пари, което водеше срещу бившия зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.

Новината за това не беше изнесена от държавното обвинение, а от Софийски градски съд (СГС). В края на миналата година в СГС беше образувано дело по молба на Христо Бисеров и Ивайло Главинков, които предвид изтичане на двугодишния срок, в който са обвинени, поискаха от съда да разпореди на прокуратурата или да внесе обвинението срещу тях в съда, или да прекрати разследването.

С постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура от 3 февруари досъдебното производство срещу тях е било прекратено. На 1 декември Бисеров беше оправдан на първа инстанция по другото внесено обвинение срещу него - за укриване на данъци и валутни престъпления.

Сагата около Христо Бисеров започна в началото на ноември 2013 г., когато от ДПС съобщиха, че "по молба на Христо Бисеров, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на партията Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията". Три дни по-късно от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДАНС (близкият до ДПС Владимир Писанчев) писмена справка, "съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система", засягаща "лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков". След още един ден в Софийска градска прокуратура (СГП) беше образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Бисеров и Главинков(който е доведен син на Бисеров), както и за документно престъпление - срещу бившия депутат.

След шоу-програмата, съпътствала началото на процеса срещу Христо Бисеров (прокуратурата удобно уведомяваше медиите за часовете, в които депутатът от ДПС е призован на разпит в следствието), държавното обвинение замлъкна по казуса. Околко година след началото на разследването, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: "Делото срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС за пране на пари трябва да стигне до съд. Разследването е изяснило много за Бисеров и свързаните с него лица, както и част от банковите операции. Причината за забавянето е трудното преодоляване на швейцарската банкова тайна." Два месеца по-късно от швейцарските власти заявиха пред "Дневник", че не са получавали каквото и да било запитване от българските власти по случая. Месец по-късно - през януари 2015 г., Швейцария вече беше получила запитване, но го беше върнала с искане за допълнително уточнение.

В началото на миналата година Софийска градска прокуратура раздели разследването на две - делото за пране на пари остана на трупчета в прокуратурата (за да бъде прекратено миналата седмица), а около Великден беше внесен обвинителен акт по три обвинения срещу бившия зам.-шеф на ДПС - укриване на данъци, валутно престъпление и недекларирани пред Сметната палата сметки в Швейцария ( за последното Върховният касационен съд е категоричен, че не става въпрос за престъпление, тъй като декларациите пред Сметната палата имат уведомителен, а не декларативен характер). По това обвинение Христо Бисеров беше оправдан от съда в края на миналата година.

По делото "Бисеров" наблюдаващ прокурор беше Боряна Бецова, която преимуществено наблюдава дела срещу свързани с ДПС, като например сигнала срещу Делян Пеевски, бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов и т.н.

Няколко дни преди СГП да прекрати и делото за пране на пари, в интервю за "Нова телевизия" Цацаров възмути от критиките за работата на прокуратурата по казуса "Бисеров: "И понеже оправданията станаха много – дежурните клакьори знам какво ще кажат –"те тези внасят некадърни обвинителни актове". Онези от съответната пресгрупа ще кажат "и обвинението срещу Бисеров беше нефелно". Какво направиха политиците с Бисеров? Извадиха го от Народното събрание, той подаде оставка и хвърлиха тук едни материали, имам предвид тук достигнаха няколко листа, в които имаше само данни за съществуването на въпросната сметка. Македония реагира веднага. Няма да споря с ваши колеги журналисти относно начина на разкриване на банковата тайна в Швейцария. Каквото можахме – направихме, с максималната информация, която имахме."