Комисия за защита на Кой

Комисия за защита на Кой

Обжалването на търга за автомагистрала "Хемус" отново насочи вниманието към КЗК

16743 прочитания

© Борис Праматаров


Часовникът пред заседателната зала на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е с около десетина минути напред. Ето защо първото заседание в четвъртък започва в 10:10 часа според циферблата. Чакащите в тесния коридор и по стълбите юристи и бизнесмени, представляващи страните в производството, заемат почти всички места в залата. Седемте комисари трябва да решат казус за близо един милиард лева с ДДС. Те трябва да разгледат жалбите на две чуждестранни компании - турска и италианска, подадени срещу избора на изпълнител на двете отсечки на автомагистрала "Хемус" - най-скъпата обществена поръчка за пътища в модерната история на България.

Заседанието този път започва необичайно. Адвокатът на турската фирма се обръща с искане за отвод на члена на КЗК, на който е разпределена преписката.

Жалбоподателите откровено са убедени, че подобно на часовника пред залата и производството е избързало, а решението по него е взето предварително, затова доводите, които ще изложат, нямат никакво значение. След кратко съвещание искането за отвод е отхвърлено, а десетина минути по-късно приключва и заседанието. Решението ще бъде взето през някоя от следващите седмици.

Една важна поръчка - и низ от многo други

Жалбите са подадени от две компании - италианската компания "Серенисима конструциони", която участваше по първата позиция за участъка Ябланица - Угърчин, и турската "Ташяпъ иншаат тааххют санайи ве тиджарет", която беше отстранена от конкурса за отсечката между Угърчин и Плевен. За изпълнители бяха избрани обединение "АМ Хемус лот 1" ("Джи Пи груп", испанските "Конструксионес Табоада и Рамос","МР сивил уъркс" и проектантската "Трансконсулт-22") и обединение "ПСТ Хемус 2" (в която влиза "ПСТ груп", която според представители от бранша е свързвана с депутата Делян Пеевски, "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели"), като общата стойност за 59 км достигна почти 1 млрд. лева с ДДС.

Ден преди заседанието на КЗК "Капитал Daily" публикува информация, базирана на публичния регистър на комисията, че при наблюдаващия преписката член Зорница Иванова-Даскалова има концентрация на преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски.

По дела, разпределени на Зорница Иванова КЗК разреши концентрацията на "Вива телеком" (Люксембург), двете промени в собствеността на "Булгартабак", придобиването на 100% от "Телеграф", "Монитор", "Политика" и т.н. от ирландеца Патрик Халпени, придобиването на "Канал 3" от Нова българска медийна група, изкупуването от "Табак маркет" ("Лафка") на 10 разпространителски фирми в цялата страна и т.н.

На доклад на Зорница Иванова е и жалбата срещу класирането на Столичната община за пространството около НДК, което КЗК отмени, а впоследствие "Водстрой 98" спечели (1.8 млн. лв), водният цикъл на Враца (30 млн. лв., възложен на консорциум, в който 99% се държат от "Водстрой 98") и т.н.

Зорница Иванова стана член на КЗК в края на 2011 г., като номинацията й беше издигната от "Атака" (партията тогава подкрепяше управляващите) и гласувана с гласовете на ГЕРБ. Източници от парламента коментираха, че националистите са били използвани само за параван. Тя е работила в областната администрация в София-град, ръководила е правния отдел в Агенцията за чуждестранни инвестиции, от 2007 г. до лятото на 2008 г. е изпълнителен директор на общинската фирма "Пазари Изток", а след това работи в частни компании. През седмицата името й излезе в списъците на синдиците на КТБ, тъй като тя самата, както и две фирми, в които е участвала, са имали депозити в банката.

Другата статистика и безгласните членове

Марио Гаврилов, говорител на КЗК, цитира справка от "вътрешната система" на комисията, според която преписките по обществени поръчки, свързани фирмите "ПСТ груп" и "Водстрой 98", които са били разпределени на Зорница Иванова, са съответно 10 от 35 и 12 от 48. Разминаването в информацията той обясни с това, че "не всичко се качвало на сайта на комисията" поради "търговска тайна". От КЗК отказаха да предоставят справката или поне номерата на преписките за проверка с обяснението, че информацията е с гриф "за служебно ползване". Ако това е вярно, то би било силно смущаващо - основен орган в регулацията на държавата крие съзнателно обществено важна информация, без за това да остава никаква следа.

Дори 100% от преписките да са при един член, това няма никакво значение, защото експертите от администрацията пишат проектите на решенията, заяви пък Кирил Пангелов, директор на дирекция "Правни анализи и политика на конкуренцията" в КЗК. По думите му наблюдаващият член няма правомощия в проучването, което експертите ще проведат, както е било преди 2008 г., когато е изразявал неговото виждане по делото. "Той е кулоарна и украсителна фигура", допълва го Марио Гаврилов. Ако това беше вярно, ние спокойно можеше да се откажем от идеята парламентът да избира такива "украшения".

Но то не е. Законът за защита на конкуренцията дава доста по-подробна интерпретация на ролята на наблюдаващите членове. Така например е записано, че по време на проучването, провеждано от работния екип, наблюдаващият член "при необходимост дава указания". Той и проверяващият екип имат право да "изискват информация и веществени, писмени, цифрови и електронни доказателства", да "снемат устни или писмени обяснения", "извършват проверки на място", "възлагат извършването на експертизи от външни експерти" или да "изискват информация или съдействие от други национални органи по конкуренцията на държавите - членки на Европейския съюз, както и от Европейската комисия".

Сходен текст има и в Закона за обществените поръчки - в него съвсем ясно е казано, че наблюдаващият член на комисията "при необходимост дава указания".

"Решенията на КЗК обаче се вземат с мнозинство от комисарите и те носят отговорност за тях. Именно заради тази отговорност законът поставя високи изисквания за техния професионализъм, независимост и безпристрастност. Ето защо винаги комисарят - докладчик по даден казус, дава насоки за работата на case handler-a, защото крайният продукт трябва да отрази вътрешното убеждение на членовете на КЗК, формирано в производството пред нея", коментира пред "Капитал" адв. Николай Янев, който практикува австрийско и европейско конкурентно право.

Вечният председател

В конкретния случай проблемът е по-голям от концентрацията на преписки при един или друг член на КЗК. Защото това е колективен орган, а решенията се взимат минимум с 4 от 7 гласа. През последните няколко години двама от членовете - Елена Димова и Александър Александров, започнаха да се разграничават в някои решения от мнозинството. Юристи, които практикуват пред КЗК, говорят всъщност за мнозинството на председателя Петко Николов.

Петко Николов заема поста председател на КЗК вече 13 години. Ако изключим кметовете и народните представители, нито един друг държавен пост не предвижда възможност за толкова дълъг престой на ръководна длъжност - конституционните съдии имат деветгодишен мандат, председателите на двете върховни съдилища, главният прокурор и председателят, и неговите заместници - седем. Никой от тях не може да бъде преизбиран.

КЗК стана особено важна в последните седем-осем години, когато през нея започнаха да минават всички жалби във връзка с еврофондовете. Заедно с нарастването на значението на тези пари за държавата и за целия бизнес нарасна и ролята на комисията.

През лятото на миналата година парламентът прие промени в Закона за защита на конкуренцията, които ограничиха възможността за преизбиране на членовете на КЗК и председателя й. На парламента оставаше просто да подмени състава на комисията. Преди три месеца дори станаха ясни и имената на кандидатите, разпределени на квотен принцип. "От септември миналата година перманентно предполагам, че ще е следващата седмица. Много седмици минаха оттогава", коментира пред "Капитал" представител на ГЕРБ, пожелал анонимност, който уточни, че се чака събиране на "консенсусно мнозинство", но всъщност "никой не го е еня", защото "законът казва, че докато се ритат за нова, си играе старата".

И докато подмяната на състава на КЗК се случи, народните представители решиха не само да запазят правомощията на председателя на комисията, но и да ги разширят в друго поле, в което комисията се бори - обжалването на обществените поръчки. Гроздан Караджов от Реформаторския блок, който е сред малцината депутати, които се борят за разбутване на модела, беше направил предложение преписките да се разпределят на случаен принцип, което беше отхвърлено от мнозинството. След това Караджов коментира пред "Сега", че след това решение в ЗОП спокойно е можело да бъде добавено, че "само един ще разпределя порциите на обществените поръчки".

Комисия за защита на картелите

Отдадената на клиентелизъм КЗК всъщност е несъстоятелна да произведе запомнящи се резултати на фронта в борбата със злоупотреби и забранени споразумения. Когато първото правителството на Борисов подаде оставка, повод за това бяха протестите (колко автентични е друг въпрос) срещу "монополистите". Служебният премиер Марин Райков тогава заяви: "КЗК да се самосезира и да даде отговор на обществото, кои са монополистите и картелите в държавата. Не мога да приема, че това досега не е направено." Тогава от комисията отговориха с прессъобщение, с което се похвалиха, че "от началото на 2012 г. до настоящия момент КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения) и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер 20 745 418 лв.". Всъщност 80% от тези санкции идваха от една санкция - спорната глоба за вносителя на "Хюндай" - "Индустриал комерс", която между другото беше наложена в момента, в който дружеството попадна в полезрението на тогава все още силния Цветан Василев.

Точно три години и една седмица след като Бойко Борисов подаде оставка, темата отново е актуална. В петък пред bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков обяви, че цените на горивата в България са третите най-високи от 28-те страни в Европейския съюз (ЕС) и с 10% над средните на пазара и направи аналогия с бездействието на КЗК: "Всички от доста време чакаме секторния анализ на КЗК."

Проблемът е, че нещата на опашка станаха много - освен несвършената работа, чакаме още за избор на нова комисия, която се ползва с доверие от бизнеса и обществото, и законодателни промени, които разбиват свръхправомощията на председателя А докато всичко това се случи, КЗК ще продължи, както я познаваме досега - с десет минути и едно решение напред.

Часовникът пред заседателната зала на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е с около десетина минути напред. Ето защо първото заседание в четвъртък започва в 10:10 часа според циферблата. Чакащите в тесния коридор и по стълбите юристи и бизнесмени, представляващи страните в производството, заемат почти всички места в залата. Седемте комисари трябва да решат казус за близо един милиард лева с ДДС. Те трябва да разгледат жалбите на две чуждестранни компании - турска и италианска, подадени срещу избора на изпълнител на двете отсечки на автомагистрала "Хемус" - най-скъпата обществена поръчка за пътища в модерната история на България.

Заседанието този път започва необичайно. Адвокатът на турската фирма се обръща с искане за отвод на члена на КЗК, на който е разпределена преписката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  dedo_andro avatar :-(
  дедо Андро

  Горкичкият ми народ...

 • 2
  kony avatar :-|
  kony

  КЗК= Комисия за Защита на КОЙ
  Вчера заредих дизел на ОМВ Варна на 1.48лв.и с още 2ст/л.отстъпка по карта, т.е.на 1.46лв/л.
  Нямало картел в горивата,а?

 • 3
  gll37355838 avatar :-|
  Дундурук

  [quote#2:"kony"]Вчера заредих[/quote]

  Определено има картел, но и 1.46 е дъмпинг. Истината за цената на горивата е някъде по средата.

 • 4
  degon avatar :-|
  oanes

  Демонтирането на модела "Кой" и махане от власт на неговите носители е единственият изход.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход