НЕК изненада търговците с бърз и скъп търг за ток

Предложеното количество беше за 4.6 млн. лв., но кандидатите нямаха време за депозит и нов рамков договор

В момента има излишък на електроенергия заради топлото време, което е причината цената да пада на регионално ниво
В момента има излишък на електроенергия заради топлото време, което е причината цената да пада на регионално ниво
В момента има излишък на електроенергия заради топлото време, което е причината цената да пада на регионално ниво    ©  Мария Съботинова
В момента има излишък на електроенергия заради топлото време, което е причината цената да пада на регионално ниво    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Онлайн платформата за търговия на НЕК не съдържа информация за резултатите за продадените количества и цена.

Търг за продажбата на електроенергия, обявен от Националната електрическа компания (НЕК), изненада търговците от сектора. След като над половин година държавната компания не предлагаше електроенергията от водните си централи за свободния пазар (като се изключат количествата, предлагани на борсата по споразумение между БЕХ и ЕК), през миналата седмица тя се опита да продаде 200 мегавата базов товар с общо количество 67 200 MWh за минимална цена от 4.6 млн. лв.

Петъчният търг беше обявен от НЕК на тяхната онлайн платформа за търговия. Тя е е идентична с тази на ТЕЦ "Марица-изток 2", но с една съществена разлика - системата на НЕК не съдържа информация за резултатите от проведените търгове като продадени количества и цена. Затова и сегашният резултат е неизвестен, но според търговци интересът е бил слаб заради краткия срок за подготовка и доставка и заради високата цена.

Съмнително бързане

Месец преди обявения търг на НЕК компанията се е свързала с търговците, за да им върне депозитите, които са необходими при покупката на електроенергия. "Сега неочаквано обявяват търг", коментира Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ). По думите му за подновяването на банковите гаранции и депозити се изисква време, а търгът е обявен неочаквано ден или два преди самата сесия за продажба. В обявата на НЕК изрично е посочено, че депозитът, който се изисква за участие в търга, е 1 евро за мегаватчас и трябва да бъде платен до 12 февруари, когато е денят на провеждането му. Крайният срок за авансово плащане или за предоставянето на гаранция пък е 15 февруари.

От НЕК коментираха за "Капитал Daily", че гаранциите на търговците са върнати в края на януари, тъй като според условията на краткосрочните договори това се прави в срок от 30 дни след прекратяването им. От отговора на НЕК става ясно, че всички подписани договори са изтекли на 31 декември 2015 г., което е наложило връщането на депозитите.

Друг фактор, който затруднява участието на търговците в обявения от НЕК търг, е, че рамковите договори между държавното дружество и фирмите, които също са необходимо условие за участие на търговете, не са били подновени за 2016 г. Според Георгиев, за да може тези две условия да се изпълнят, е нужна поне седмица, а за международните компании и повече време.

Точно затова от бранша в петък заявиха, че интересът към обявения от НЕК търг няма как да е голям.

В тази връзка в петък от НЕК коментираха, че все още няма подновени рамкови договори за 2016 г., но че те са публикувани на сайта на компанията и при желание търговците могат да ги подпишат, за да участват на електронните търгове.

Неизгодна цена и срок на доставка

Освен че обявеният търг сварва търговците неподготвени, определената от НЕК цена също е доста над пазарната.

Минималната стойност за мегавтчас е 35.28 евро без ДДС и такси и според Георгиев е много над пазарната цена в региона, която в момента е около 50 лв. Тя е по-висока и от тази, предлагана на търговете на АЕЦ "Козлодуй", което е логично, като се има предвид, че атомната централа произвежда електроенергия с най-ниска себестойност, а предлаганата е от ВЕЦ. Същевременно на последните търгове, обявени от ТЕЦ "Марица-изток 2" в края на януари, се вижда, че постигната цена за базов товар е 94 лв. за мегаватчас, което обаче е довело до продажбата на минимални количества електроенергия. От "Ритъм-4" например коментираха, че те не са купили от енергията на НЕК, тъй като цените на борсата са много по-конкурентни. "Борсата предлага доста по-добри условия и на нея е доста по-изгодно и прозрачно за краткосрочни продукти", коментира Митьо Стойнов, търговски директор на дружеството. Според него в момента има излишък на електроенергия заради топлото време, което е причината цената да пада на регионално ниво.

Срокът за доставка на обявените за продажба 200 мегавата (16-29 февруари), от друга страна, също е твърде кратък, коментираха търговци. Логиката на повечето търговски участници е да изчистват позициите си към края на всеки месец, което означава, че те едва ли ще имат интерес да купят голямо количество електроенергия в средата на февруари.

Въпрос на валежи

Една от причините НЕК да преустанови продажбата на електроенергия чрез собствени търгове от септември миналата година насам е критично ниското ниво на язовирите. От компанията бяха отговорили на запитване на "Капитал Daily", че като обществен доставчик те трябва първо да задоволят нуждите на регулирания пазар, преди да предлагат количества електроенергия на свободния пазар.

Eдна от причините за ниското ниво на язовирите бе, че до средата на миналата година НЕК произвеждаше изключително много електроенергия от водните си централи. От финансовия отчет на дружеството за полугодието на 2015-а се вижда, че за този период то е произвело с 80% повече електроенергия в сравнение с предходната година. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова в момента количеството вода в язовирите е над 70%.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 1

  "Eдна от причините за ниското ниво на язовирите бе, че до средата на миналата година НЕК произвеждаше изключително много електроенергия от водните си централи."

  Това е така. Електроенергийният системен оператор публикува сравнителна статистическа информация, в която се съпоставят данни за изминалия период от 2016 г. с данни за съответния период от 2015 г. и там се вижда, че намалението на електропроизводството на ВЕЦ е с близо 40%. Още по-голямо е амалението на износа на електроенергия - с 45%:
  http://www.tso.bg/default.aspx/operativna-spravka-za-energien-balans/bg

  Нередност?
Нов коментар