Мълчание в София след предупредителен сигнал от Брюксел

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че надзорът над Румъния може да отпадне, а така България би останала единствена под наблюдение в ЕС за корупция и съдебна система

Жан-Клод Юнкер неведнъж е демонстрирал добро отношение към Борисов, но в понеделник похвалните му думи бяха за Румъния, не за България
Жан-Клод Юнкер неведнъж е демонстрирал добро отношение към Борисов, но в понеделник похвалните му думи бяха за Румъния, не за България
Жан-Клод Юнкер неведнъж е демонстрирал добро отношение към Борисов, но в понеделник похвалните му думи бяха за Румъния, не за България    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Жан-Клод Юнкер неведнъж е демонстрирал добро отношение към Борисов, но в понеделник похвалните му думи бяха за Румъния, не за България    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според председателя на КРИБ виновни са и медиите, и гражданите, които с коментарите си влияят на Брюксел.

Пълно мълчание от страна на правителството. Нито един коментар от политическите партии - не само управляващите, но и т.нар. опозиция (с изключение на лидера на ДСБ Радан Кънев). Премиер, който избегна среща с журналисти. Повтарящи се мантри за така нужната ни "стабилност" и предупреждения, че медии и граждани "клатят" държавата. Така изглеждаше ситуацията в София след изказването на Жан-Клод Юнкер. От думите на председателя на ЕК в понеделник вечер стана ясно, че перспективите за скорошното премахване на наблюдението над Румъния в сферата на корупцията и съдебната реформа са повече от обещаващи. Юнкер обаче също и намекна, че Румъния може би ще бъде отделена от България в процеса на мониторинга. Така изглежда все по-реално страховете на София да се случат и страната да остане единствената държава под наблюдение на ЕК. 

За този сценарий отдавна предупреждава и бившият министър на правосъдието Христо Иванов. В свой коментар за изявлението на Юнкер, той казва, че "с това ЕК изпреварващо съобщава съдържанието на предстоящите заключения на Европейския съвет, които официално ще обявят предоставянето на перспектива за излизане на Румъния от мониторинга след един или два доклада". Документът на Европейския съвет се очаква в близките месец-два. 

За това дали Борисов е запознат с черновата му и очаквал ли е изявлението на Юнкер може само да се спекулира, но е факт, че в същия ден премиерът изненадващо разпореди скъпите търгове за почти 1 млрд. лв. за магистрала "Хемус" да бъдат спрени с обяснението, че имало публични съмнения, че избраните строители са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Борисов също така бе видимо изнервен и гневно заяви пред журналисти: "Чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ми били казали да спра конкурса. Това са гадове, които лъжат, мамят, медии бухалки и негодници."

Какво каза Юнкер и какво (не) се чу в София

Макар председателят на ЕК да не употреби в пряк текст думата "разделяне", посланието му бе достатъчно ясно. "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край", бяха точните му думи след срещата с румънския премиер Дачиан Чолош. Юнкер обяви, че това вероятно ще се случи в настоящия мандат на комисията, който свършва през 2019 г. "Очевидно е, че механизмът е постигнал целта си. Ще направя всичко по силите си и съм много доволен от румънското правителство", каза Юнкер. И добави ключовата, макар и малко витиевата реплика: "Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България и рамката на Румъния."

Ако съдим по реакцията на хората във властта и политиката обаче, сякаш нищо не се е случило. Единственият коментар на политик дойде от лидера на обявилата се в опозиция ДСБ Радан Кънев: "С чудат люксембургски хумор и лека гавра с България настъпи моментът, от който вече пет години се страхуваме. Границата на същинска Европа става Дунав поради безотговорното отношение на днешното правителство към съдебната реформа. И поради престъпното отстъпление пред Пеевски, Първанов и Цацаров на 9 декември 2015 г.", коментира той във Фейсбук. 

Медиите и гражданите са виновни

На фона на тишината сред управляващите във вторник изпъкна личното мнение на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев след срещата му с премиера, на която той заяви подкрепата на организацията за правителството и призова никой да не "клати" кабинета заради големия риск от бежанската вълна. По думите му, ако България остане сама с мониторинга, това "не говори добре за нас", но пък е и "малко дискриминационно". "Има много други неща, в които ние изпреварваме румънците. 99% имаме успеваемост на еврофондовете, румънците нямат и наполовина." И добави неясно: "Там, виждате, всеки ден излизат сигнали за корупция, за арестувани, току си арестуват някой министър, току си арестуват някой политик..." Домусчиев допусна, че вината е в самите граждани и медии, които коментирали държавата. "Може би и самите ние сме си виновни, защото с това как коментираме държавата си ние като граждани и вие като медии и това също влияе на мониторинговия процес... Ето и резултата, а не считам, че сме по-лоши от румънците."

Премиерът Борисов не слезе да разговаря с чакащите журналисти след срещата си с Домусчиев. 

За опити за дестабилизиране на правителството заговори и министър Лиляна Павлова. "Всеки път от януари до март се правят опити да се дестабилизира правителството. Виждаме много ясна кампания... през медии, през Фейсбук и екологични и всякакви други опити", заяви тя във вторник пред "Нова тв".

И отбеляза, че вървят атаки срещу кабинета, докато премиерът се опитвал да даде максимална прозрачност на действията на управляващите, включително с решението за "Хемус". "Искаме категорично да покажем воля за реформи и за разграничаване от всякакви опити за манипулации, спекулации и да ни пришият към този и онзи", каза тя, повтаряйки тезата на Борисов от понеделник, че "когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил". 

Възможната раздяла

Румъния и България попаднаха под механизма за наблюдение при влизането си в ЕС. В последните години обаче има пълно обръщане на резултата от страна на Букурещ, който изоставаше значително през 2012 г. Но три години по-късно българската система не само буксува, но дори има връщане в някои отношения, докато румънската постига напредък. Като мярка за успех може да се вземе фактът, че самият премиер Виктор Понта се оказа сред обвинените в корупция и подаде оставка.

Очевидно е също така, че мнението на комисията се различава от това на българския премиер, който миналата година заяви, че "сме изпреварили Румъния във всяко едно отношение". В интерес на истината трябва да се отбележи и че в края на 2014 г. Юнкер бе потвърдил ангажимента си от евроизборите до края на петгодишния му мандат механизмът да бъде прекратен и за България. Но разликата в съдържанието на последния доклад за България и за Румъния говори за увеличена дистанция. 
35 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon
  • - 1
  • + 57

  Мълчанието на агнетата

  Нередност?
 • 2
  degon avatar :-|
  oanes
  • - 1
  • + 48

  Докато имаме тази върхушка, европейският модел на уктройство на държава, няма да бъде допуснат в България.

  Нередност?
 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 3
  • + 25

  Пореден трус и разрив. Ще трябва да се справяме по свой начин.

  Нередност?
 • 4
  sliceoflife avatar :-|
  SliceOfLife
  • - 2
  • + 40

  Какво да кажат като всички са вътре в тея схеми... Домусчиев какво се изказва и той неподготвен, гражданите били виновни. Ама разбира се. Гражданите поддържат корупцията по високите етажи на властта и злоупотребата с власт. Всеки един гражданин на Р. България е виновен. Виновни сме всички, разбираш ли..... Боже

  Нередност?
 • 5
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326
  • - 5
  • + 29

  От премиера охранител...толкова.Да се връща към усвояването и угояването с дебелото прасе и да не ни занимава.

  ЕМИГРИРАЙТЕ.

  Нередност?
 • 6
  jeravnatm avatar :-|
  jeravnatm
  • + 36

  Домусчиев да каже,защо изнесе цялото си производство в Румъния,като сме по добри от тях!

  Нередност?
 • 7
  nogica avatar :-|
  nogica
  • + 30

  а,нали все Румъния пречеше и забавяше.ББ само дето не се похвали ,че Меркел и Юнкер се натискали за снимка с него.Сега греда . Домусчиев да мълчи и да обясни как се сдоби с Илиенци,Биовет,БМФ, и др. Още не се е разплатил за стадиона (построен с държавни пари ) с под изпълнителите и и и и и ..... ББ да не се прави на ощипан а да обяснява

  Нередност?
 • 8
  nogica avatar :-|
  nogica
  • + 18

  Бисеров го пуснаха защото Швейцария не дала доказателства .Как може такива ТЪПОТЙЙ да пишат. А,отидох да си вадя едни документи от БМФ като бивш работник там и мазния който говори за народа,нарушил закона сложил един знак пред входа ,че е разрешено само за него-против всякакви закони във Варна.Който не вярва да отиде пред БМФ и да погледне знаците и табелите. Нямам нищо общо и не завися от тях,безразлични са ми до момента в който вземат да се правят на много честни и доблестни.Достойни.

  Нередност?
 • 9
  venci_todorov avatar :-|
  Венцислав Тодоров
  • + 27

  Прави ми впечатление,че В.Златев,Б.Борисов и Л.Павлова използват в един и същи ден една,иначе рядко употребявана дума "витаят".Ха кажете дали няма пълен синхрон в изказванията им.Или пък натрапчивият рефрен за стабилността,който по едно и също време използваха К.Домусчиев,Б.Б. и същата Л.Павлова.

  Нередност?
 • 10
  lordvee avatar :-?
  Др. Портокалов
  • - 6
  • + 9

  малко или много ние всички -гражданите и медийте- сме винивни за това. управляващите са малка но представителна извадка от нашата идея на държавност, честност, морал и т.н.

  Нередност?
Нов коментар