Защо премиерът ударно спира поръчки

Официалният мотив е прозрачност, но възможното обяснение е натиск от Брюксел

В прекратената поръчка за горски пътища за 95 млн. лева кандидатства и свързваната с Пеевски "Водстрой 98", а във варненския търг за 120 млн. лв. - "ПСТ груп"
В прекратената поръчка за горски пътища за 95 млн. лева кандидатства и свързваната с Пеевски "Водстрой 98", а във варненския търг за 120 млн. лв. - "ПСТ груп"    ©  Анелия Николова
В прекратената поръчка за горски пътища за 95 млн. лева кандидатства и свързваната с Пеевски "Водстрой 98", а във варненския търг за 120 млн. лв. - "ПСТ груп"
В прекратената поръчка за горски пътища за 95 млн. лева кандидатства и свързваната с Пеевски "Водстрой 98", а във варненския търг за 120 млн. лв. - "ПСТ груп"    ©  Анелия Николова
Най-честият общ знаменател в прекратените търгове е, че са със завишени цени и в няколко от тях участват фирми, свързвани с Делян Пеевски.

Два дни след като изненадващо премиерът разпореди да бъде анулиран спорният и скъп търг за магистрала "Хемус", тъй като "витаят съмнения", че избраните фирми са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев, Борисов спря още няколко големи обществени поръчки - за раздуто изграждане на горски пътища за 95 млн. лв., в която участва свързваната с Пеевски "Водстрой 98", свръхскъпия и бърз търг на МВР за новите документи за самоличност на стойност 500 млн. лв. и няколко поръчки, свързани със строителство във Варна и с курорта Златни пясъци.

Обявеният мотив на Борисов накратко е, че обществото трябва да е сигурно, че милионите се харчат правилно и прозрачно. Съмнения, че това е така, обаче витаят отдавна, а и това не обяснява защо поръчките са пуснати в този вид изобщо. Затова по-възможно обяснение е нетърпимост от страна на Брюксел. Въпросът е дали рязката промяна от тази седмица е просто PR ход или смяна в модела на преразпределение на държавния ресурс.

Защо се спират

Новината за масовото спиране поднесе финансовият министър Владислав Горанов след заседание на кабинета. По думите му целта е да се разсеят съмненията в обществото за начините на провеждане на големите търгове и те да се повторят по новоприетия закон, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им. По думите му "големи търгове" означава от порядъка на десетки милиони, но не посочи праг. "Интересите са големи, затова и най-големите поръчки се предлага да се преразгледат. Ако имате идеи за други такива, подскажете", обърна се той към журналистите. 

Самият Борисов отново избегна да се срещне с медиите. В късния следобед пресцентърът на кабинета публикува части от стенограмата от правителственото заседание, в което се коментират поръчките. "За обществената поръчка за Южноцентралното държавно предприятие – прекратявате я и я правите наново. Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва – повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва", казва Борисов на земеделския министър Десислава Танева. Тя отговаря с "добре". Тези мотиви като цяло повтори и Владислав Горанов пред медиите. 

Обществените съмнения, че търговете не се организират достатъчно прозрачно, съществуват много отдавна и досега не са провокирали толкова рязка и категорична реакция във властта, за да бъде прието безрезервно това официално обяснение от кабинета. Всъщност началото на изненадващите решения на премиера съвпаднаха с деня, в който председателят на ЕК обяви, че има големи шансове Брюксел да прекрати скоро мониторинга на Румъния, и намекна, че двете държави могат да бъдат разделени в процеса. Ден преди това пък Борисов говори по телефона и с германския канцлер Ангела Меркел. От миналата седмица Пеевски е обявен и за персона нон грата в съседна Турция, а преди две седмици германското издание Spiegel го определи като "върха на айсберга" на корупцията в България. Дали тези събития са свързани с поведението на премиера няма как да се знае, но е логично да се предположи, че, от една страна, има достатъчно голямо натрупване на негативи, които превръщат депутата от ДПС във все по-голяма тежест, а от друга - вероятно съществува и натиск от ЕС.

Любопитен детайл е, че всъщност в конкретната спряна листа медиите са следили само две поръчки -  за "Хемус" и за паспортите, като и в двата случая най-едрият недостатък на процедурите беше цената, която изглеждаше свръхвисока. За горските пътища и варненските строителни дейности публична информация липсва. Затова пък и в двете кандидатстват компании, свързвани с Пеевски - "Водстрой 98" и "ПСТ груп".

Все по-скъпите горски пътища

Прекратяването на поръчката за горски пътища за 95 млн. лева с участието на свързваната с Пеевски  "Водстрой 98" бе потвърдено от източник на "Капитал". Поръчката на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, е за прокарване на горски автомобилни пътища, обслужващи 36 държавни горски и 7 ловни стопанства, за период от 4 г. Внушителната сума е привлякла вниманието на 20 участника, сред които "Водстрой 98", "Джи Пи груп" (свързвана с Валентин Златев), "Хидрострой", участващи самостоятелно, както и по-малки местни фирми и консорциуми, каза източник на "Капитал". Офертите на кандидатите са отворени на 29 януари в сградата на ДГС - Смолян, в Пампорово при нулев медиен интерес. Конкурсът ще бъде прекратен, като мотивите най-вероятно ще са липса на финансиране.

Горската поръчка е обявена и в миналото. Първоначално - през 2013 г., когато прогнозната й стойност е 60 млн. лева, или цели 35 млн. лева по-малко от прекратения сега от Борисов търг. Преди три години конкурсът привлича всички големи местни строителни компании, а на първо място е класирано обединение "Перелик", включващо "Трейс груп холд", "Виа конструкт груп" (свързано с "Джи Пи груп"), "Топ енерджи груп" и "Красин". Останалите участници – консорциумите "Зелени Балкани", "Екип 99", "Лес груп" ("Водстрой 98" и ГБС) и "Горски пътища Смолян", обжалват. В крайна сметка КЗК постановява, че търгът е незаконосъобразно проведен, защото в тръжната комисия има двама юристи и един ВиК експерт, но нито един инженер или проектант, който да има опит с предмета на поръчката. Антимонополната комисия връща офертите за повторно разглеждане, но в крайна сметка държавното предприятие прекратява търга с мотива, че методиката за оценка е сгрешена.

Конкурсът е подновен чак през октомври 2015 г., като цената му е скочила на 95 млн. лева без ДДС. От обявлението става ясно, че в новата поръчка има добавени и още малко задачи: проектиране, авторски надзор и изграждане на технико-укрепителни съоръжения, но те не звучат като за 35 млн. лв. На 29 октомври миналата година "Водстрой 98" подава жалба в КЗК срещу условията на конкурса. Какви са възраженията на компанията така и не става ясно, защото след седмица тя оттегля жалбата си. Конкурсът продължава с подаване на офертите до разпореденото от премиера прекратяване.

Съмнения във Варна

По думите на Горанов във Варна има "няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града, и проект, свързан с курортен комплекс Златни пясъци. Това са поръчки, за които се преценява по целесъобразност, че поради големия обем трябва да бъдат организирани наново".

Най-голямата неприключила процедура в момента е за рамково споразумение за строителни и ремонтни работи на пътища, улици, паркове и елементи от техническата структура на града. Тя е на стойност 120 млн. лв. и срок 4 години, като конкретните дейности се възлагат текущо според нуждите. Поръчката бе обявена през ноември 2015 г., а от протокола на оценителната комисия от 22 януари 2016 г. става ясно, че са подадени 10 оферти. В един от кандидатствалите консорциуми с 40% участва "ПСТ груп" - фирмата, която спечели по-скъпата от двете отменени поръчки за магистрала "Хемус". В строителния сектор тя се свързва с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Процедурата е обект на особен обществен интерес, тъй като именно възлагането и изпълнението на подобни дейности през последните години бяха най-често повод за критики в докладите на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Все още е отворен търгът за предоставяне на архитектурни и инженерни услуги, услуги по градоустройствено планиране и паркова архитектура. Той е на стойност 15 млн. лв. и срок на изпълнение 4 години. По него също се предвижда да се сключи рамково споразумение с до 10 оператора. Оферти се приемат до 10 март. 

В момента вървят и други две по-големи процедури в района на Варна. Те са за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателни станции в курортите Златни пясъци и Ален мак и бяха открити в края на миналата година. Поръчката за станцията на Златни пясъци е на стойност 24.5 млн. лв., а тази за Ален мак – 2.8 млн. лв. И по двете процедури е приключило подаването на оферти, но няма решение за избор на изпълнители.

Личните документи може да се печатат в БНБ

Прекратена е и мегапоръчката за нови лични документи, която по първоначални прогнози на МВР трябваше да струва близо 500 млн. лв. без ДДС. Търгът бе обявен преди три седмици и предвиждаше процесът да бъде централизиран и поддържан в продължение на 11 години от избраната компания. От правителствената стенограма става ясно, че министър Румяна Бъчварова официално предлага търга да се спре. Тя обяснява, че след консултации с БНБ и Министерството на финансите е решено, че печатницата на централната банка може да поеме дейността след реорганизация. "Това ще доведе до икономия на обществен ресурс", казва тя. Дотогава Бъчварова предлага договорът с настоящата фирма, обслужваща дейността - "Сименс", който изтича след 2 месеца, да бъде удължен с една година. "Преценихме, че е по-добре да отменим тази обществена поръчка, да опитаме с ресурса на държавата да се справим. Това е най-прозрачният, най-чистият вариант, все пак е поръчка за 500 милиона... В публичното пространство се заговори за тази поръчка", казва премиерът и добавя, че освен друго така ще се гарантира най-добре и националната сигурност.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 2
  anyk avatar :-|
  ИнаD

  "Нека няма съмнение, че целият шум от понеделник насам подготвя не прекратяване на олигархичните зависимости, а просто смяна на олигархичните играчи. Доказателство за това е поведението на самия премиер. Вчера той с лекота анулира търг, намиращ се извън неговите правомощия, и разсекрети документи, които удържаше като секретни, макар че по условие би следвало да са публични. Тоталната власт, демонстрирана сега от Борисов във връзка с изтеглянето на Пеевски, е била употребявана със същия размах и при утвърждаването на Пеевски. И ако някой все още търси отговора на въпроса КОЙ, нека се върне към предишното изречение."
  DW
  С една дума, стар *( цирк) с нови *( маймунки)

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Сега ги спира защото използва момента. Че бяха го награбили неговите партьори на къси пасове и нямаше възможност да отказва. Сега поне има такава.

  ББ поне знае кога е в позиция да напада и кога не.То и заради това се задържа на власт.

 • 4
  spindi avatar :-|
  spindi

  Да бе, то всичко е много просто. Как ли досега, обаче нито една прогноза не излезна вярна?

 • 5
  poluvishist avatar :-|
  полувишис

  като чета подобни новини, оставам потресен колко милиарда всяка година биват отмъкнати от червената мафия и с колко пари биват лишени българските граждани.

  това са милиарди, които могат да се инвестират в реформа на държавната администрация, в образование и здравеопазване, и в качествена и надеждна инфраструктура.

  а колко десетки хиляди ченгета трябва да бъдат уволнени от държавната администрация, не ми се мисли...

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Преминаването на държавата на ръчно управление от Борисов и обясняването на това като прозрение за борба с максималното зло Пеевски е несериозно.

  Приветствам отбиването на Пеевски от държавната трапеза.

  Но преди това някой трябва да обясни как и защо той преяде там. Защо фирми на Пеевски поголовно и необезпокоявано печелеха всякакви възможни обществени поръчки години наред?
  Някой трябва да каже кой е Пеевски и защо от този понеделник той изведнъж стана неудобен. И на кого?
  Някой трябва да обясни защо легитимни държавни структури - министерства, агенции, комисии, административни съдилища и пр, които по закон и логика трябва да защитават интересите на обществото са "пробутвали" фирми на Пеевски.

  Аз имам отговори на тези въпроси - безгранична корупция.
  Но реакцията на Борисов не ми опонира. Напротив - прилича ми на мутренското късане на опашката на гущера...

 • 7
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Премиерът ударно спира поръчки, защото си е осигурил кражбите от други места.

 • 8
  plamen_b avatar :-|
  plamen_b

  [quote#6:"D-r D"]Но преди това някой трябва да обясни как и защо той преяде там. Защо фирми на Пеевски поголовно и необезпокоявано печелеха всякакви възможни обществени поръчки години наред? [/quote]

  Абсолютно прав сте! Не е толкова важно кой конкретно е незаконно облагодетелстван. Важно е че системата е изградена за да го позволява. Трябва да се изкоренят възможностите за корупция и начина на мислене - на всяко едно ниво!

 • Martin Genov

  Стига глупости бойко, тука в Русе само твоята фирма взема всички големи обществени обекти добър актьор си но, ние данъкоплатците не пасем трева...моля се да станем поне като Румъния

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Натискът от Брюксел, не е конкретен а "генерален", просто ЕК не дава вече парета за магистралки..... извън довършването на АМ Струма и то ако не се мотаем!!
  Бат Бойко ще трябва да плаща от джоб, демек бюджет и човека реши овреме да натепа спирачката...
  Апропо Световната банка се яви като потенциален кредитор, така че работата може и да се закваси, ама след време и с по малко натоварване на бюджета!!
  Бат Бойко не е балама... определено, ако и да е от Банкя... :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход