С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
26 17 фев 2016, 19:11, 27494 прочитания

Защо премиерът ударно спира поръчки

Официалният мотив е прозрачност, но възможното обяснение е натиск от Брюксел

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-честият общ знаменател в прекратените търгове е, че са със завишени цени и в няколко от тях участват фирми, свързвани с Делян Пеевски.

Два дни след като изненадващо премиерът разпореди да бъде анулиран спорният и скъп търг за магистрала "Хемус", тъй като "витаят съмнения", че избраните фирми са свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев, Борисов спря още няколко големи обществени поръчки - за раздуто изграждане на горски пътища за 95 млн. лв., в която участва свързваната с Пеевски "Водстрой 98", свръхскъпия и бърз търг на МВР за новите документи за самоличност на стойност 500 млн. лв. и няколко поръчки, свързани със строителство във Варна и с курорта Златни пясъци.

Обявеният мотив на Борисов накратко е, че обществото трябва да е сигурно, че милионите се харчат правилно и прозрачно. Съмнения, че това е така, обаче витаят отдавна, а и това не обяснява защо поръчките са пуснати в този вид изобщо. Затова по-възможно обяснение е нетърпимост от страна на Брюксел. Въпросът е дали рязката промяна от тази седмица е просто PR ход или смяна в модела на преразпределение на държавния ресурс.


Защо се спират

Новината за масовото спиране поднесе финансовият министър Владислав Горанов след заседание на кабинета. По думите му целта е да се разсеят съмненията в обществото за начините на провеждане на големите търгове и те да се повторят по новоприетия закон, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им. По думите му "големи търгове" означава от порядъка на десетки милиони, но не посочи праг. "Интересите са големи, затова и най-големите поръчки се предлага да се преразгледат. Ако имате идеи за други такива, подскажете", обърна се той към журналистите. 

Самият Борисов отново избегна да се срещне с медиите. В късния следобед пресцентърът на кабинета публикува части от стенограмата от правителственото заседание, в което се коментират поръчките. "За обществената поръчка за Южноцентралното държавно предприятие – прекратявате я и я правите наново. Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва – повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва", казва Борисов на земеделския министър Десислава Танева. Тя отговаря с "добре". Тези мотиви като цяло повтори и Владислав Горанов пред медиите. Обществените съмнения, че търговете не се организират достатъчно прозрачно, съществуват много отдавна и досега не са провокирали толкова рязка и категорична реакция във властта, за да бъде прието безрезервно това официално обяснение от кабинета. Всъщност началото на изненадващите решения на премиера съвпаднаха с деня, в който председателят на ЕК обяви, че има големи шансове Брюксел да прекрати скоро мониторинга на Румъния, и намекна, че двете държави могат да бъдат разделени в процеса. Ден преди това пък Борисов говори по телефона и с германския канцлер Ангела Меркел. От миналата седмица Пеевски е обявен и за персона нон грата в съседна Турция, а преди две седмици германското издание Spiegel го определи като "върха на айсберга" на корупцията в България. Дали тези събития са свързани с поведението на премиера няма как да се знае, но е логично да се предположи, че, от една страна, има достатъчно голямо натрупване на негативи, които превръщат депутата от ДПС във все по-голяма тежест, а от друга - вероятно съществува и натиск от ЕС.

Любопитен детайл е, че всъщност в конкретната спряна листа медиите са следили само две поръчки -  за "Хемус" и за паспортите, като и в двата случая най-едрият недостатък на процедурите беше цената, която изглеждаше свръхвисока. За горските пътища и варненските строителни дейности публична информация липсва. Затова пък и в двете кандидатстват компании, свързвани с Пеевски - "Водстрой 98" и "ПСТ груп".

Все по-скъпите горски пътища

Прекратяването на поръчката за горски пътища за 95 млн. лева с участието на свързваната с Пеевски  "Водстрой 98" бе потвърдено от източник на "Капитал". Поръчката на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, е за прокарване на горски автомобилни пътища, обслужващи 36 държавни горски и 7 ловни стопанства, за период от 4 г. Внушителната сума е привлякла вниманието на 20 участника, сред които "Водстрой 98", "Джи Пи груп" (свързвана с Валентин Златев), "Хидрострой", участващи самостоятелно, както и по-малки местни фирми и консорциуми, каза източник на "Капитал". Офертите на кандидатите са отворени на 29 януари в сградата на ДГС - Смолян, в Пампорово при нулев медиен интерес. Конкурсът ще бъде прекратен, като мотивите най-вероятно ще са липса на финансиране.

Горската поръчка е обявена и в миналото. Първоначално - през 2013 г., когато прогнозната й стойност е 60 млн. лева, или цели 35 млн. лева по-малко от прекратения сега от Борисов търг. Преди три години конкурсът привлича всички големи местни строителни компании, а на първо място е класирано обединение "Перелик", включващо "Трейс груп холд", "Виа конструкт груп" (свързано с "Джи Пи груп"), "Топ енерджи груп" и "Красин". Останалите участници – консорциумите "Зелени Балкани", "Екип 99", "Лес груп" ("Водстрой 98" и ГБС) и "Горски пътища Смолян", обжалват. В крайна сметка КЗК постановява, че търгът е незаконосъобразно проведен, защото в тръжната комисия има двама юристи и един ВиК експерт, но нито един инженер или проектант, който да има опит с предмета на поръчката. Антимонополната комисия връща офертите за повторно разглеждане, но в крайна сметка държавното предприятие прекратява търга с мотива, че методиката за оценка е сгрешена.

Конкурсът е подновен чак през октомври 2015 г., като цената му е скочила на 95 млн. лева без ДДС. От обявлението става ясно, че в новата поръчка има добавени и още малко задачи: проектиране, авторски надзор и изграждане на технико-укрепителни съоръжения, но те не звучат като за 35 млн. лв. На 29 октомври миналата година "Водстрой 98" подава жалба в КЗК срещу условията на конкурса. Какви са възраженията на компанията така и не става ясно, защото след седмица тя оттегля жалбата си. Конкурсът продължава с подаване на офертите до разпореденото от премиера прекратяване.

Съмнения във Варна

По думите на Горанов във Варна има "няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града, и проект, свързан с курортен комплекс Златни пясъци. Това са поръчки, за които се преценява по целесъобразност, че поради големия обем трябва да бъдат организирани наново".

Най-голямата неприключила процедура в момента е за рамково споразумение за строителни и ремонтни работи на пътища, улици, паркове и елементи от техническата структура на града. Тя е на стойност 120 млн. лв. и срок 4 години, като конкретните дейности се възлагат текущо според нуждите. Поръчката бе обявена през ноември 2015 г., а от протокола на оценителната комисия от 22 януари 2016 г. става ясно, че са подадени 10 оферти. В един от кандидатствалите консорциуми с 40% участва "ПСТ груп" - фирмата, която спечели по-скъпата от двете отменени поръчки за магистрала "Хемус". В строителния сектор тя се свързва с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Процедурата е обект на особен обществен интерес, тъй като именно възлагането и изпълнението на подобни дейности през последните години бяха най-често повод за критики в докладите на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Все още е отворен търгът за предоставяне на архитектурни и инженерни услуги, услуги по градоустройствено планиране и паркова архитектура. Той е на стойност 15 млн. лв. и срок на изпълнение 4 години. По него също се предвижда да се сключи рамково споразумение с до 10 оператора. Оферти се приемат до 10 март. 

В момента вървят и други две по-големи процедури в района на Варна. Те са за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателни станции в курортите Златни пясъци и Ален мак и бяха открити в края на миналата година. Поръчката за станцията на Златни пясъци е на стойност 24.5 млн. лв., а тази за Ален мак – 2.8 млн. лв. И по двете процедури е приключило подаването на оферти, но няма решение за избор на изпълнители.

 
Личните документи може да се печатат в БНБ
Прекратена е и мегапоръчката за нови лични документи, която по първоначални прогнози на МВР трябваше да струва близо 500 млн. лв. без ДДС. Търгът бе обявен преди три седмици и предвиждаше процесът да бъде централизиран и поддържан в продължение на 11 години от избраната компания. От правителствената стенограма става ясно, че министър Румяна Бъчварова официално предлага търга да се спре. Тя обяснява, че след консултации с БНБ и Министерството на финансите е решено, че печатницата на централната банка може да поеме дейността след реорганизация. "Това ще доведе до икономия на обществен ресурс", казва тя. Дотогава Бъчварова предлага договорът с настоящата фирма, обслужваща дейността - "Сименс", който изтича след 2 месеца, да бъде удължен с една година. "Преценихме, че е по-добре да отменим тази обществена поръчка, да опитаме с ресурса на държавата да се справим. Това е най-прозрачният, най-чистият вариант, все пак е поръчка за 500 милиона... В публичното пространство се заговори за тази поръчка", казва премиерът и добавя, че освен друго така ще се гарантира най-добре и националната сигурност.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина 4 Правителството призовава връщащите се от Италия към доброволна карантина

До края на седмицата ще се приберат 10 хил. души, има 2000 теста за коронавирус, ще се прилагат само на хора с температура и начална пневмония

24 фев 2020, 1242 прочитания

Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя

И още: Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още; Утре ще бъде представен новият модел за електроенергийния пазар

24 фев 2020, 3037 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Столична община не допусна двама от кандидатите за главен архитект до конкурса

След седмица ще бъдат отворени концепциите на останалите кандидати

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10