Без дебат и след тайни договорки парламентът избра съдебни инспектори

Промените в конституцията дадоха ключови правомощия на Инспекторатa към ВСС

Цветан Цветанов е имал ключова роля в селекцията
Цветан Цветанов е имал ключова роля в селекцията    ©  Юлия Лазарова
Цветан Цветанов е имал ключова роля в селекцията
Цветан Цветанов е имал ключова роля в селекцията    ©  Юлия Лазарова

Без дебат и след предварителна тайна договорка Народното събрание избра в четвъртък десетимата съдебни инспектори. За постовете имаше 19 кандидата, но след договорки, в които основна роля според източници на "Капитал" е имал бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, са били "селектирани" десетима магистрати. Одобрението е станало и с ключовото участие на ДПС.

Нито един народен представител не пожела да се изкаже за кандидатите и така не стана ясно с какви мотиви един е предпочетен, а друг - не. По време на гласуването се чуваше, че по-осведомените народни представители подсказват на колегите си кой следва да бъде подкрепен. За да има валиден избор, беше необходимо наличието на квалифицирано мнозинство (две трети от всички депутати, т.е. 160).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  xki52318522 avatar :-|
  xki52318522

  Скъпите ни народни представители НАЙ-НАГЛО вместо да ни представляват и вместо да ПОДБЕРАТ, ОБЯВЯТ и ЗАЩИТЯТ възможно най-достойните хора за този важен орган, продължават да кадруват задкулисно и да си плетат грозните схеми между партийките ! И от Луната се вижда (без да се намеква за професионалните качества на избраните), че най-малкото това са хора, които отдавна са подминали най-продуктивната си възраст. И ако, няма да вредят умишлено (което е възможно, тъй като от биографичните справки на някои прозират определени зависимости), то едва ли ще свършат нещо въобще !!! Което е също толкова вредно !! За този важен орган, трябват млади, ерудирани, мотивирани и необвързани юристи !!!

 • 2
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Правилно би било в заглавието - избра да е поставено в кавички, в смисъл на назначи! Така е подвеждащо и некоректно за останалите граждани с такива скромни претенции...

  Този жест на НС и политическият ни елит, е в отговор на доклада на ЕК и на онези с големите шамари на нашите с ВОЛЯТА за реформа тип - исторически компромис. Те много добре са наясно, че ако беше самостоятелен център за контрол, за управление и за съзидателна дейност, която да е в защита на страните членки, нямаше да се стигне до миграционната вълна, до икономическите санкции и нямаше да коментираме, че най-силната държава в ЕС Германия, сега е поставена в ситуация на оцеляване не само на нея, но и на целия ЕС, за който е все по-трудно да се отрича очевидния му разпад.

  Когато котката е много болна, мишоците си пируват победоносно...

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Вари ги,печи ги,тикви.

 • 4
  sliceoflife avatar :-(
  SliceOfLife

  Първият абзац и началото на втория на статията са достатъчни. Ясно... Но нека си говорим за еврофондовете, на кого му е интересна все пак качествена съдебна система?!

 • 5
  ivanivanovv avatar :-|
  ivanivanovv

  Прави ли ви впечатление как тия са дялани камъни, днес ги предлага една партия, утре друга, че вдругиден и магистратите ги предлагат и правят кариера. Оплели са се като свински черва, а някой съдия днес е намерен самоубил се. Прозрачно и демократично.

 • 6
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Не ми стана ясно защо всички предложени са с накаателно-правен уклон. Инспвктората осъществява контрол. Тия наказателен отряд за саморазправа ли ще бъдат? Комунистически пребоядисани функционери са това.

 • 7
  ofi18311076 avatar :-|
  Ivan Danev

  Какъв коментар?Нямам думи.То бива,бива наглост,но чак пък толкова?Избрали са едни бабички и дядовци,изпълнявали досега волята на властимащите и предложени отново от тях.Този парламент е време вече да бъде блокиран.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход