Спрените държавни поръчки вече надхвърлят 1.5 млрд. лв.

Борисов се закле, че не е подлаган на външен натиск, а осъзнал, че за нормалните хора нещата не изглеждат добре

"Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всичките да ми обявят война", каза премиерът.
"Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всичките да ми обявят война", каза премиерът.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всичките да ми обявят война", каза премиерът.
"Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всичките да ми обявят война", каза премиерът.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Четирите нови спрени поръчки са за почти 200 млн. лв., като сред кандидатите отново са били "Водстрой 98", "ПСТ груп" и "Джи Пи груп".

Сумата на спрените от премиера Бойко Борисов държавни поръчки вече надхвърля милиард и половина лева, след като в четвъртък в списъка попаднаха още 4 търга - за ремонта на Зимния дворец в София за 35 млн. лв., за пътища във Варна за 120 млн. лв., пречиствателна станция за Златни пясъци за 24.5 млн. лв. и спортен комплекс за 11 млн. лв. в Бургас. В последните три поръчки участват отново фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Поради същата причина в понеделник и сряда бяха спрени свръхскъпият търг за магистрала "Хемус" за 800 млн. лв. и раздутата поръчка за горски пътища за 95 млн. лв., като и тази за лични документи за необосновано високата сума от 500 млн. лв.

От думите на министър-председателя Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел стана ясно, че причината за спрените поръчки не е натиск от Брюксел, а това, че, от една страна, премиерът е преживял нещо като катарзис, а от друга - осъзнал, че проектите могат да бъдат изпълнени и по-евтино. Той се закле, че не му е оказван международен натиск "от нито една институция отвън". От думите му стана съвсем ясно, че поводът за спирането на някои от конкретните поръчки е заради връзката - макар и документно недоказуема - на част от фирмите, участващи или спечелили търговете, с Делян Пеевски, а използваните официални мотиви са фиктивни: "Никога не можем да кажем за дадена фирма, където не присъства политик, че принадлежи на някого. Затова аз използвам инструменти, които са законосъобразни - дали липса на пари, дали възможност да се направи по-евтино. Аз нямам нужда да ме подкрепя никой. Аз имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всичките да ми обявят война", каза премиерът.

Причината за катарзиса му било "онова момче в Лондон, много ме жегна". След като го попитал дали вижда в огледалото Делян Пеевски, премиерът се огледал отстрани "и разбрах, че за нормалните хора може би така изглежда. И взех всички мерки, които виждате".

Какво се крие на морето

След като в сряда финансовият министър само спомена за спираното на поръчки във Варненска област, но не уточни кои, в четвъртък от общината съобщиха, че са прекратени две големи поръчки на обща стойност почти за 150 млн. лв. - пътища във Варна и пречиствателна станция за Златни пясъци. След това и община Бургас обяви спирането на процедурата за строител на спортен комплекс за 11 млн. лв. 

Най-голямата от трите спрени поръчки е на стойност 120 млн. лв. без ДДС и е строителство и ремонт на пътища във Варна. Тя бе обявена през ноември 2015 г., а от протокола на оценителната комисия от 22 януари 2016 г. става ясно, че са подадени 10 оферти. В един от кандидатствалите консорциуми с 40% участва "ПСТ груп" - фирмата, която спечели по-скъпата от двете отменени поръчки за магистрала "Хемус". В строителния сектор тя се свързва с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка.

Поръчката за пречиствателната станция на Златни пясъци за 24.5 млн. лв. без ДДС бе обявена в средата на декември 2015 г. За нея се състезават четири компании и три консорциума. И тук линията Пеевски - Златев е налице, като в сдружението "Партньори ПСОВ Златни пясъци" участниците са "Джи Пи груп" (свързвана с изп. директор на "Лукойл България") и "Водстрой 98" (свързвана с депутата от ДПС).

В поръчката участва и "Кристална вода", която се контролира от Румен Гайтански–Вълка – бивш монополист в почистването на София. Заедно с "Водстрой 98" компанията е един от кандидатите за рекултивация на старото сметище в Кърджали за 1.2 млн. лева без ДДС, а отново в сдружение двете фирми вече има един договор с община Кърджали – за довършване на новото регионално депо за 9.62 млн. лв. 

В Бургас пък търгът за спортен комплекс е спрян с официален мотив, че нито една от офертите не отговаря на финансовата рамка на проекта, малко преди да бъде обявен за подписан договорът с класирания на първо място "Бургас спорт" ("Джи Пи груп" и "АБ инвест НН") с оферта от 12.997 млн. лв. с ДДС. На второ място е класиран консорциумът "Спортен комплекс Бургас 2015", където участват "Главболгарстрой", "Кристална вода" и  "Проикс плюс", дали оферта за 12.999 млн. лв. Чак на трето място е поставено обединението "Щрабаг", макар неговата цена да е най-ниска - 12.87 млн. лв., и това да е критерият с най-голяма тежест.

Замръзване в Зимния дворец

На мушката на премиера е попаднала и поръчката за основна реконструкция на Зимния дворец в София. "Наредил съм утре на спортния министър (Красен Кралев - бел. ред.) да подготви документите да спрем Зимния дворец. Там от моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре", заяви Борисов в Брюксел. 

Процедурата за реконструкцията на Зимния дворец беше рестартирана наскоро от "Академика 2011", собственост на спортното министерство. Следващата седмица изтичаше крайният срок за подаване на документи. Прогнозната стойност на ремонта е 35 млн. лв. с ДДС, колкото отпусна правителството на Пламен Орешарски на "Академика 2011". Тогавашният спортен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за 50 млн. лв., а за изпълнител беше избран консорциум с водеща компания "Главболгарстрой". В крайна сметка съдът сложи край на процедурата, която беше спряна от настоящото ръководство на "Академика" с мотива "недостатъчен финансов ресурс". След половин година забавяне фирмата пусна нова процедура, явно не последна.

 

Напред към съдебна реформа

В присъствието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер премиерът Борисов обеща пред журналистите и че ще направи всичко възможно България да навакса изоставането в реформите на правосъдието и вътрешните работи, така че и тя както Румъния да приключи с механизма за наблюдение на тези области от Брюксел. Той подчерта, че иска българите да станат за пример и че правителството му ще го постигне. 

"Винаги съм казвал, че през мандата на моята комисия България ще излезе от този механизъм", каза и Юнкер. "Излязоха докладите, които казват каквото казват, но аз съм убеден, че министър-председателят, моят приятел Бойко ще направи всичко да отговори на очакванията." "Никога не е имало българско-румънска двойка, всички страни са третирани според собствените им заслуги", добави обаче той.

По-рано през деня и правосъдният министър Екатерина Захариева коментира, че "няма кой да ни свърши работата, ако ние не си я свършим сами. ЕК няма вместо нас да приема законите, няма вместо нас да разследва, няма вместо нас да се бори с престъпността по високите етажи."

Лидерът на опозиционната вече ДСБ Радан Кънев пък написа във фейсбук, че премиерът върви по ръба на закона със спирането на поръчките, но независимо от това трябва да бъде подкрепен, дори и ходът му да е кризисен пиар. По думите му търговете са "свързани основно с кръга около Пеевски, Валентин Златев и Цветан Цветанов" и прекратяването им трябва да бъде последвано от независимо разследване под надзора на чужди прокурори.