Война или цирк?

Война или цирк?

Обявената офанзива срещу Делян Пеевски няма да е ефективна, ако спре само с няколко обществени поръчки

23657 прочитания

"Това е война", казват неофициално министри от кабинета и депутати от ГЕРБ за спрените тази седмица поръчки за 1.7.млрд. лв.

Когато обаче на другия ден парламентът гласува новите съдебни инспектори без много дебат, по старите методи за защита на статуквото, когато Бойко Борисов самодоволно казва, че спрените поръчки били законосъобразни (качествената корупция естествено не нарушава закони) и очевидно няма намерение да разследва как няколко фирми обират каймака на обществените пари, скептичната публика си казва "това е цирк".

Най-логичното обяснение на станалото е дълго трупан външен натиск, който в един момент е прелял чашата на търпението на Борисов. Ако преди той имаше хора, които да обират негативите на схемите на Пеевски, в този кабинет вече всяко съмнение и проблем се лепят директно върху премиера - и вътре, и вън от страната. Въпросът от Лондон е подействал като фитил на тази смес - и наблюдаваме експлозията.

Борисов поръчки спира

Разместването на тектоничните плочи тази седмица започна, след като Борисов еднолично спря всички по-големи поръчки, давани към момента в държавата - от национално до общинско ниво. Започна се с неочаквано скъпия търг за магистрала "Хемус", за почти милиард лева, където спечелиха консорциуми с водещи партньори фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев.

Последва поръчката за новите лични документи в МВР за 500 млн. лв., поръчката за горски пътища на Югозападното горско стопанство за 95 млн. лв., две поръчки на Варна за 145 млн. лв., една в Бургас за 11 млн. лв., Зимният дворец в София... Списъкът може и да продължи.

Критерият, по който Бойко Борисов обясни, че действа, е "поръчки, за които се появяват и най-малките съмнения за нередности", с висок обществен интерес и голяма стойност. Процедурите, каза Борисов, трябва да се провеждат при ясни и прозрачни правила, които да елиминират всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес. Неофициалният критерий, който личи зад тази инициатива, е "всичко на Пеевски". А това е много обемно начинание предвид октопода, пуснал пипала в цялата система за държавно договаряне.

Тъй като обществените поръчки са маслото, което смазва колелата на бизнеса и корупцията в България в последните години, този удар за над 1.7 млрд. лв. отекна силно. Последния път, когато имаше такъв публичен шамар, той дойде отвън - спирането на "Южен поток" и впоследствие спирането на две от европрограмите, предизвика падането на кабинета "Орешарски" и донякъде - фалита на КТБ. Сега, твърди премиерът, натиск отвън е нямало - въпросът на студента от Лондон ("Кого виждате в огледалото, г-н Борисов") го е предизвикал да се погледне как изглежда отстрани и да реши как да свали съмненията. Това може и да е така. Но за да бъде почистена тъмната страна на огледалото, където се виждат мрачните очертания на негласната власт, трябват още доста подобни стъпки. А към момента нищо не подсказва, че те ще се случат.

Теория за Големия взрив и малкия катарзис

Първият въпрос, който естествено си задават всички, е защо сега. Правителството на Борисов и в предишния, и в сегашния си мандат е давало поръчки на фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, а това никога не е правило впечатление на управляващите като нещо погрешно. Феноменът КТБ и медиите, свързани с Пеевски, избуяха именно в първия мандат на Бойко Борисов. Бърза сметка на поръчките, спечелени само от "Водстрой 98" и "ПСТ груп", показва 600 и 110 млн. лв. съответно. Въпреки че ролята на Пеевски намаля с идването на новия кабинет на ГЕРБ, поне в сравнение с кабинета на Пламен Орешарски, който съществуваше заради депутатa от ДПС, той далеч не изчезна от хоризонта. "Хемус" беше капката, която преля кацата.

В строителния сектор де факто се оформи картел в последните две-три години, в който големите фирми не обжалват една на друга спечеленото, а си поделят работата. Единствените, които протестират, са чуждите фирми, но те бързо са отстрелвани от КЗК и ВАС. Многобройни източници потвърдиха пред "Капитал" по време на поръчката за "Хемус", че това е поредният случай, в който депутатът от ДПС е "прибрал своето". Само преди дни нищо не подсказваше, че ще има промяна. КЗК потвърди законосъобразността на поръчката и трябваше до дни да излезе с решение дали жалбите на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет" и италианската "Серенисима конструциони" са основателни. Съдейки по сегашния опит, това нямаше да е кой знае колко трудно решение, а близо милиард лева с ДДС щяха да потеглят към своите нови собственици, когато парламентът пуснеше заема, който правителството трябва да изтегли.

В понеделник Борисов изненадващо спря този "естествен ход" на нещата. "Никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг", заяви той за "Хемус". И след това хвърли бомбата: "Витае, че от едната страна - макар че, повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. Нека да допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Мисля, че ако тръгна да обяснявам повече, може да си навлечем някой съд."

Новината, че премиерът спира поръчка, защото зад нея стои името на Пеевски и това на директора на "Лукойл България", естествено избухна. Двамата замесени побързаха да отрекат какъвто и да било интерес към огромната поръчка, учудващо използвайки едни и същи думи - че не работят със слухове (Златев дори даде едно от редките си интервюта - за гравитиращия около Пеевски ПИК). Но Борисов не спря дотук. Последваха още спирания на поръчки и още послания към обществото. "Никога не можем да кажем за дадена фирма, където не присъства политик, че принадлежи на някого. Затова аз използвам инструменти, които са законосъобразни - дали липса на пари, дали възможност да се направи по-евтино", обясни премиерът метода си.

Едната версия е, че промяната е дошла в лицето на Иван Кисельов. Това е момчето, което зададе вероятно най-известния вече въпрос към премиера Бойко Борисов за огледалото и Пеевски. Самият той надали е очаквал такъв ефект от смелата си постъпка. Въпросът придоби собствен живот и стана крилата фраза, използвана дори от самия Пеевски, а по думите на самия Борисов се превърна в "опорна точка". Но е факт, че само седмица след сблъсъка на Борисов с нецензурираната публика огледалото започна да се пропуква. Според източници от ГЕРБ случката в Лондон е "газирала" премиера. Дали това ще доведе до коренна промяна или PR преопаковане обаче сред гербаджиите няма съгласие. Един високопоставен източник в ГЕРБ например смята, че Борисов просто най-сетне е осъзнал, че всички проблеми се трупат на гърба му. Един ПИК не стига да му чисти имиджа. Ако в предишния кабинет на Борисов той винаги можеше да прехвърли вината я на Симеон Дянков, я на Цветан Цветанов, сега в политико-експертния му кабинет няма такова лице.

Освен това Борисов е доказал, че е способен да прави резки завои, които не променят курса ни на йота. Да си спомни прословутата зала "Арена Армеец". След като в опозиция през 2009 г. твърдеше, че е лош и няма пари за него, когато дойде на власт, залата беше построена. Борисов гръмко обяви, че е свалил цената със 17 млн. лв. После се оказа, че просто е бил намален обемът работа (например намаляване на паркоместата), т.е. реално нищо не е спестено. Сега, изглежда, се подготвя същата схема - цената на "Хемус" ще падне, но не заради промяна на схемите, а заради опростяване.

Друга версия говори за външен натиск. Например лидерът на ДСБ каза, че това се е случило след телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. В неделя наистина Борисов е провел по собствена инициатива разговор с германския канцлер Ангела Меркел, за да й обясни как България не подкрепя идеята на Вишеградската четворка за затваряне на границата с Гърция. Истината е, че разговорът е бил съвсем протоколен и е нямало и намек за натиск. Повишен тон обаче е имало, само че няколко седмици преди това, през декември, когато Бойко Борисов е получил силна критика за провала на съдебните реформи. Само по себе си това е допринесло за лошото настроение на премиера. Последва изявлението от понеделник на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че Румъния се справя по-добре от България и ще излезе от механизма за наблюдение. Някои депутати от ГЕРБ разчитат това като силен шамар, след като и Борисов, и Юнкер поне публично не престават да повтарят, че са големи приятели. "Доволни сме, че такъв шум се вдигна в София за изказването на Юнкер, но то само по себе си не беше кой знае колко ново и различно", казва един от служителите на ЕК в Брюксел. Това, което е ново, е че в доклада към мониторинговия механизъм по настояване на страните членки е бил записан текст за проблемите с обществените поръчки. Забраната на Турция към Ахмед Доган и Делян Пеевски да посещават страната от миналата седмица е само черешката на тортата.

Този взрив, подобно на всеки друг добър експлозив, е смесица от много неща. България видимо изостава в реформите и това не е нещо, което ЕК не забелязва и не напомня непрекъснато. Ако Румъния продължи да дърпа напред, а ние да се движим все по-бавно, това ще ни направи удобна мишена в края на тази и началото на следващата година за спиране на еврофондове, а това е изконен страх на този кабинет. Отношенията с Германия далеч не са блестящи и една от причините е именно корупцията в обществената сфера и поръчките. Дипломатически източници твърдят, че в заключенията на Съвета на ЕС след доклада за България за пръв път е включено изречение именно за това.

От другата страна на границата натискът също расте - Турция изрази многократно дискретно притесненията си от контрабандата на цигари на "Булгартабак", която според нея финансира кюрдите, и поиска действия от София. Встрани от политическите причини (които са по-дълбоки и предмет на друг анализ) това беше една от причините Ахмед Доган и Делян Пеевски да получат забрана за влизане в Турция. Пеевски наскоро стана официално миноритарен акционер, но отдавна се смята (и Цветан Василев потвърди това публично), че той контролира холдинга. (след излизането на броя, Пеевски обяви, че продава дела си от 5% - б.р.)

Изправен пред проблеми в съдебната реформа, проблеми с корупцията и разногласия едновременно с онези, които могат да спрат парите, и тези, които могат да пуснат вълна от хора, нищо чудно Борисов да е решил най-накрая да тръгне по единствения път, който може да му помогне във всяка от тези посоки - освобождаване от тежестта на Пеевски. Ако е трябвал фитил, за да бъде запалена тази смес, въпросът на Иван Кисельов го е предоставил. "Благодаря на това момче в Лондон, много ме жегна. Има голям принос. Действително, като се огледах отстрани и разбрах, че за нормалните хора може би така изглежда. Дадох си сметка, че може да витае дори съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни. Аз нямам нужда да ме подкрепя никой. Аз имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша", обясни самият Борисов в Брюксел, видимо доволен. Както го описва приближен до Борисов: "Политиката не е само хладни калкулации, понякога има и емоция. Писна му."

Два важни въпроса и един тъжен отговор

Това помитане на терена беше важно и отдавна необходимо. Но то остави след себе си много въпроси без отговори. Първият е колко устойчиви са механизмите на една държава, ако всички те бяха демонстративно демонтирани от премиера за два дни. С едно решение той успя да спре поръчки, минали през "независимата" КЗК и през "децентрализираните" общини. Никой от участниците в тези поръчки вероятно няма дори да обжалва това решение. Те са законосъобразни, съобщиха и Борисов, и Томислав Дончев. Но, обясни вицепремиерът Дончев, във всяка от тях има достатъчно формални и технически основания за прекратяване. С други думи, бой по устав: премиерът може да спре всяко нещо в държавата и никой да не му държи сметка за това. Което ни води до въпроса: а може би може и да ги пуска по същия начин.

Другият въпрос е откъде и как Борисов и неговите подопечни имат списък с всички големи поръчки в държавата и знаят кои от тях са обещани на Пеевски или Златев, след като някои от тях дори не са още спечелени. Източник от правителството посочи, че не става дума за "някаква стройна система, а просто по преценка - където има съмнения". Но ако има съмнения за 1.7 млрд. лв., това само подсказва колко голяма е мрачната мрежа, хванала държавното финансиране.

И накрая, но не по важност, ако приемем, че войната с Пеевски е реалност, не е ли най-добрата гаранция срещу бъдещи злоупотреби доброто функциониране на основни органи в тази държава, а не просто волята на един човек? Тоест тази битка трябва да бъде за работещи регулатори, прилагащи се закони и най-вече - работеща съдебна система и прокуратура. Това към момента въобще не е факт. Основният регулатор на поръчките и пазара - КЗК, продължава да е с изтекъл мандат вече месеци наред, без да е ясно нито какви ще са новите хора в него, нито по какъв начин се избират. Дупката КТБ продължава да е покрита с мъгла и нищо не се прави, за да се разясни къде изчезнаха 4 млрд. лв. и кой е отговорен за това - сякаш не съществуват органи като прокуратура и Икономическа полиция (които не са се активирали и по никоя от спрените поръчки между другото). Парламентът назначи бързо и без дебат съдебни инспектори, които трябва да са "пазачите" на съдебната система и нейната чистота.

Ако моделът "Пеевски" наистина започне да се демонтира, спирането на поръчки ще е само първата стъпка. А засега никой не изглежда готов на следващите. Така обявената война може лесно да се превърне в срамен и унизителен за всички цирк.

По темата работиха: Огнян Георгиев, Илин Станев, Росен Босев, Десислава Лещарска

"Това е война", казват неофициално министри от кабинета и депутати от ГЕРБ за спрените тази седмица поръчки за 1.7.млрд. лв.

Когато обаче на другия ден парламентът гласува новите съдебни инспектори без много дебат, по старите методи за защита на статуквото, когато Бойко Борисов самодоволно казва, че спрените поръчки били законосъобразни (качествената корупция естествено не нарушава закони) и очевидно няма намерение да разследва как няколко фирми обират каймака на обществените пари, скептичната публика си казва "това е цирк".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


64 коментара
 • 1
  arnautsky avatar :-?
  arnautsky

  "Цирк Дьо Солей" с нов манеж и нови мечки?

 • 2
  alicekapital avatar :-|
  alicekapital

  Чудесна статия.

 • 3
  sebastians avatar :-|
  sebastians

  Преди всичко измама, в която има и война, и цирк!

  Поздравления за статията!

 • 4
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Циркът винаги свършва и си мести шатрата, дано и тук така да стане и да се разделим с цирковите актьори от ранга на ББ, ЦЦ, ДП и т.н.

 • 6
  bodensee avatar :-P
  bodensee

  Ами следете Пеевската преса и ще Ви стане ясно, дали има война или цирк! Толкова е просто!

 • 7
  pro_bono avatar :-|
  pro_bono

  Отново се подиграха
  на пасмината плаха....

 • 8
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Хляб и зрелища :) модел за управление на БГ

 • 9
  peni1948 avatar :-|
  Peni Radulov

  Крадът държавата и народа,както турчин не го е крал!!!??

 • 10
  tanas2 avatar :-P
  Танас

  ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход