Спрените поръчки: "Хемус", документите и горските пътища

Един милиард от бюджета няма да потънат в търга за  59 км от "Хемус"
Един милиард от бюджета няма да потънат в търга за 59 км от "Хемус"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Един милиард от бюджета няма да потънат в търга за  59 км от "Хемус"
Един милиард от бюджета няма да потънат в търга за 59 км от "Хемус"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

#1 Магистрала "Хемус"

Конкурсът за две отсечки от "Хемус" - Ябланица - Угърчин (лот 1, 23 км, прогнозна цена 168 млн. лв.) и Угърчин - разклона за Плевен (лот 2, 36 км, прогнозна цена 266 млн. лв.), беше обявен през януари миналата година.

Процедурата се проведе на два етапа - подбор на кандидати и класиране на оферти от допуснатите участници. Условията бяха обжалвани малко след обявлението - австрийската "Щрабаг" посочи, че за поръчката няма осигурено финансиране, което създава риск, също така липсва възможност за индексации на цените, ако проектът се забави значително. КЗК отхвърли жалбата и поръчката продължи с прием на оферти. Кандидатите бяха 16. На първи етап комисията на държавната НКСИП отстрани френския строителен гигант NGE Contracting, с оборот от над 1.3 млрд. евро за 2012 г. и повече от 7 хиляди служители, с мотива, че не е представил документация за потвърждение на наличен финансов ресурс от 20 млн. лв. и не е доказал участието си през последните три години в поне едно проектиране на идеен или технически проект на автомагистрала или първокласен път и тунел. Отстранена беше и турската "ЙТЙ асфалт иншаат маденджилик наклият", която не е доказала, че е строила мостове и поне един пътен, железопътен или метротунел. Във втория етап НКСИП предостави на кандидатите идеен проект, на базата на който да подготвят оферта. След като се запознават с документацията, се отказаха турското обединение "Гюлермак - ЙСЕ ЖВ", австрийската "Щрабаг" и италианската "Кооператива Муратори & Чементисти - Чи. Ем. Чи. ди Равенна Сочиета кооператива". Причините по информация на един от отказалите се са липса на осигурено финансиране и занижени прогнозни цени. Така са елиминирани 30% от конкуренцията и на финала остават основно български строителни компании, повечето от тях с чуждестранни партньори с малко участие.

Нереално висока цена

Прогнозите на държавата за инвестиция от 1.5 млрд. лева за дострояване на липсващите 252 км от магистрала "Хемус" се сгромолясаха на 7 декември 2015 г. Тогава бяха отворени цените на кандидатите. Оказа се, че вместо планираните 434 млн. лв. участниците искат почти два пъти повече. В най-оптимистичния сценарий 60-те километра от Ябланица до разклона за Плевен щяха да струват между 700 и 800 млн. лв.

Обяснението на държавата беше, че изчисленията са стари, но то не е много релевантно, при положение че идейните проекти за магистралата са от 2014 г. В тях и в заданието на поръчката са включени повечето сложни съоръжения, които се изтъкваха като аргумент за високата цена - виадукти, тунели, мостове и пътни възли. Тоест цената на магистралата никога не е била 6-7 млн. лв. на километър и остава въпросът защо е била обявена с тези подвеждащи параметри. Не е изключено крайната цел да е била свиване на цената до възможно най-ниските стойности. Друга конспиративна теория е, че ниската прогнозна цена e отблъснала големи международни компании за сметка на местни играчи, които знаят, че обявеният минимум е просто препоръчителен.

Подозрително класиране

Дори да приемем, че цената на 60 километра от "Хемус" не е 400 млн., а 700-800 млн. лв., остават съмненията с подбора и класирането на участниците. Изборът на двете обединения около "Джи Пи груп" и "ПСТ груп" изглеждаше предопределен още при обявяването на оценките за технически предложения. Двата консорциума получиха почти максималния възможен брой точки.

Цената за лот 1 на обединение "АМ Хемус лот 1" с водещ партньор "Джи Пи груп" и испанските "Конструксионес Табоада и Рамос" и "МР сивил уъркс" и проектантската "Трансконсулт-22" е 277.4 млн. лв., но не повече от 298 млн. лв. (между 12 и 14 млн. лв./км). Обединението на "ПСТ груп", включващо още "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели", предлага минимална цена за изпълнение на лот 2 от 479 млн. лв., а максимална почти 500 млн. лв. Или почти двойно на очакваното от държавата. Изненадата дойде от сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") и турската компания "Ташяпъ иншаат тааххют", което предлагат с 20 на сто по-ниски цени за изпълнение на лот 1 и 2 съответно. Тръжната комисия им даде минималния по закон 3-дневен срок да обосноват цените си, след което отхвърля обясненията. Турската компания е посочила, че ще изпълни по-малък обем на изкопните дейности и ще използва собствена техника, с която ще спести средства. Комисията не приема обяснението с аргумента, че нивелетите на пътя (тоест идейния проект за трасето) не може да се променят, нито обемът на изкопните работи, освен това наличието на собствена техника не е гаранция за по-ниска цена. Обясненията на "ИСА 2000" за по-ниски цени на влаганите материали също не са приети като недостатъчно аргументирани.

За учудващо краткия срок от 6 дни класирането беше обявено - обединенията около "Джи Пи груп" и "ПСТ груп" ще строят "Хемус". Не виждам смисъл да обжалвам, казва тогава пред "Капитал" Юлиан Инджов, собственик на "ИСА 2000". "Не защото не искам, а защото ще се убедим за пореден път, че е безсмислено." Турският кандидат и друг италиански все пак се обърнаха към КЗК, но буквално дни преди решението да излезе, поръчката беше спряна.

#2 (Без)лични документи

Представете си съвсем реалистичната ситуация, при която българският премиер за пореден път проявява завидния си непукизъм и не обръща особено внимание на предупрежденията, че мегатъргът за производство на българските документи за самоличност изглежда, меко казано, странно.

В този случай само след около седмица МВР трябваше да отправи официална покана към три потенциални изпълнителя на поръчката за астрономическите 484 млн. лв. без ДДС, които да произвеждат паспорти и лични карти в продължение на следващите 11 години и два месеца.

Вътрешното ведомство изненадващо обяви въпросната поръчка в края на януари, като основната причина за това е, че договорът със сегашния подизпълнител "Сименс" изтича през април. Така и не стана ясно обаче нито защо срокът за включване в подобна стратегически важна надпревара е толкова кратък, нито защо търгът се обявява в последния момент, при положение че отдавна е ясно кога ще дойде краят на деловите взаимоотношения между "Сименс" и МВР. Това е една от поръчките, за които не се предполагаше някакво участие на фирми, свързани с Пеевски. Подозренията по-скоро бяха, че търгът е организиран така от политици, близки на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това вероятно е и причината Румяна Бъчварова сама да предложи прекратяването на поръчката за разлика от другите случаи, в които за това настоява премиерът.

При обявяването на обществената поръчка вътрешното ведомство беше пределно пестеливо относно параметрите на бъдещия проект. Стана ясно, че ще се премине към централизирана система за издаване на лични документи на мястото на сегашните 30 центъра, разположени в териториалните дирекции на МВР в страната. Според твърденията на МВР изграждането на въпросната "фабрика за паспорти" ще струва около 95 млн. лв., като това е около една пета от цената поръчката. Останалите около 390 млн. лв. трябваше да отидат основно за бланките за лични документи. От вътрешното ведомство обаче не дадоха никаква по-подробна разбивка на разходите по проекта и особено на това как ще се калкулира производствената стойност на всеки паспорт, лична карта или шофьорска книжка. Стана ясно само, че за въпросните 11 години трябва да бъдат отпечатани около 23 млн. единици лични документи. Което от своя страна означава, че завишаване на цената на единична бройка с 2-3 лева автоматично означава ощетяването на българските данъкоплатци с десетки милиони.

В крайна сметка през тази седмица правителството реши да не пришпорва търга и възложи на вътрешния министър Румяна Бъчварова да направи търг за следгаранционна поддръжка на съществуващата система за издаване на документи през следващата година. През това време ще се проверят възможностите печатницата на БНБ да поеме изработката на личните документи. За целта тя ще бъде преобразувана в държавно предприятие към Министерството на финансите, а след това евентуално може да бъде прехвърлена към МВР. За целта обаче тя най-вероятно все пак ще трябва да купи нови машини за персонализация на паспорти и лични карти. През тази седмица правителството също така е взело принципно решение все пак да задвижи отделно проекта за създаване на електронна идентификация за българските граждани - инициатива, за която страната ни получава пари от ЕС по линия на оперативна програма "Добро управление". Вкарването на електронната идентификация в чиповете на личните документи евентуално ще се случи на един по-късен етап.

#3 Горски пътища за 95 млн. лв.

Макар че до тази седмица търгът за горски пътища за 95 млн. лева беше останал встрани от обществения интерес, той се е оказал много атрактивен за всички големи строителни компании в страната.

Поръчката е за сключване на рамково споразумение за "Проектиране, авторски надзор и строителство в съответствие с нуждите на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян" за период от 4 години. ЮЦДП е мегаструктура, базирана в Пампорово, стопанисваща държавни и частни гори в Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска област. То има ресурс от 132 млн. куб.м дървесина и активи - сгради, машини, оборудване, автомобили и инфраструктура, за десетки милиони левове.

Поръчката, обявена през октомври 2015 г., е за проектиране, авторски надзор и строителство на нови трайни горски пътища и транспортна техническа инфраструктура към тях, както и за проектиране и строеж на технико-укрепителни съоръжения. Дейностите ще обхванат територията на 36 държавни горски и 7 ловни стопанства под шапката на ЮЦДП. Тя никак не е без значение, защото огромна горска територия, управлявана от ЮЦДП, е на практика недостъпна. Добив или дори почистване на стари и изпочупени дървета в стотици участъци са невъзможни.

Всъщност това е трети поред опит на предприятието да възложи поръчката. Първият е от 2012 г., когато прогнозната цена е била - забележете - 16 млн. лв. Следва промяна на Закона за горите, която дава по-големи правомощия на горските предприятия и Южноцентралното решава да включи в обявлението допълнителни дейности. Цената скача на 60 млн. лева. Конкурсът привлича голям брой строителни компании, а на първо място е класирано обединение "Перелик", включващо "Трейс груп холд", "Виа конструкт груп" (свързано с "Джи Пи груп"), "Топ енерджи груп" и "Красин". Останалите участници - консорциумите "Зелени Балкани", "Екип 99", "Лес груп" (с участието на "Водстрой 98" и ГБС) и "Горски пътища Смолян" обжалват. КЗК постановява, че търгът е незаконосъобразно проведен, защото в тръжната комисия има двама юристи и един ВиК експерт, но нито един инженер или проектант, който да има опит с предмета на поръчката. Антимонополната комисия връща офертите за повторно разглеждане, но в крайна сметка Южноцентралното предприятие прекратява търга с мотива, че методиката за оценка е сгрешена.

Междувременно ръководството на огромната горска структура се е сменило няколко пъти заедно с правителствата на ГЕРБ, БСП и служебния кабинет. По времето на правителството на Пламен Орешарски начело на ЮЦДП застава приближената до ДПС Айнур Ибрямова. Смолянски медии посочват тогава, че мегатъргът за 60 млн. лева е прекратен, защото по одобрената по-рано методика за оценка не е могъл да спечели "подаденият от ДПС консорциум".

Търгът е обявен наново на 8 октомври миналата година, като цената му набъбва с цели 35 млн. лева заради включените "технико-укрепителни съоръжения". На 29.10.2015 г. в КЗК постъпва жалба от "Водстрой 98" срещу условията на конкурса. Дружеството настоява и за временно прекратяване на поръчката до произнасяне на комисията. Какви са възраженията на "Водстрой 98" така и не става ясно, защото на 4.11.2015 г. компанията оттегля жалбата си. Конкурсът продължава с прием на оферти. Внушителната сума привлича вниманието на 20 участника, сред които "Водстрой 98", "Джи Пи груп", "Хидрострой", участващи самостоятелно, както и по-малки местни фирми и консорциуми. Малко преди избора на изпълнител, тази седмица, търгът е прекратен по нареждане на премиера. Официалните мотиви са липса на пари. Проектът е трябвало да се финансира от фонд "Инвестиции в горите", в който имало само 55 млн. лв.