С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 19 фев 2016, 16:59, 6631 прочитания

Праволинейният претендент

Един от най-вероятните наследници на Лютви Местан като председател на ДПС е Мустафа Карадайъ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Близо два месец след като почетният председател Ахмед Доган брутално отстрани Лютви Местан от лидерския пост в ДПС и от партията, в движението цари пълна мъгла около неговия наследник. Националната конференция най-вероятно ще е в края на април, но никой в ДПС - нито от ръководството, нито депутатите, не се наема да каже кой ще седне на горещия стол на Местан. В публичното пространство се лансират имената на евродепутата Филиз Хюсменова, на народния представител Тунчер Кърджалиев, на колегата му Четин Казак. Заради зачестилите медийни изяви на Мустафа Карадайъ покрай включването му във временното ръководство заедно с Казак и Рушен Риза списъкът се допълва и с неговото име. Всички те обаче са по-скоро медийни спекулации, отколкото плод на някакво заявено сериозно намерение. Филиз Хюсменова е евродепутат и трудно ще съвместява работата си в Брюксел и София, ако бъде избрана на поста. Тунчер Кърджалиев пък отказа да стане временен председател след изключването на Местан по семейни причини. Депутати от движението твърдят, че Казак и Риза са споделяли в неофициални разговори, че не проявяват интерес към поста. 

Независимо как ще бъдат излъчени номинациите за наследник на Местан - дали от областните структури на партията или на самата конференция, последната дума кой ще застане начело на партията ще има Доган. А за поста най-вероятно ще се търси човек, какъвто се очакваше да бъде Местан, но с времето почетният председател разбра, че не е. Първо - да признава ръководната роля на Доган в партията и да му е верен безпрекословно. Да познава структурите на ДПС и те да го одобряват. Да е в добри отношения и с двете крила в движението. Особено с бизнес крилото (т.е. Делян Пеевски), което всъщност в повечето случаи определя политиката на ДПС. Той ще трябва да противодейства и на евентуалното разцепление на движението, макар че засега изглежда, че ходът на Лютви Местан да основе своя парти (ДОСТ) едва ли ще доведе до това. И най-важното - да няма претенцията, че може да се еманципира и да прокарва собствена политика, различна от тази на почетния председател.


Народни представители предполагат, че не е изключено моделът със съпредседателите да бъде запазен. Не в сегашния формат на триумвират, но примерно с двама съпредседатели. Единият от тях много е вероятно да бъде Мустафа Карадайъ.

По скалата на Доган

По тази скала Карадайъ се нарежда някъде в първата половина на възможните кандидати за стола на Местан. Свързан е с ДПС още от създаването на движението в началото на 90-те години. Първо като един от активистите в Академичното дружество към ДПС. Участвал е в подготовката на почти всички национални конференции на ДПС. "В първите като технически персонал. Носехме материалите. Бях разносвач", казва Карадайъ. Впоследствие два мандата беше лидер на младежката организация на ДПС (МДПС). Има дългогодишен стаж в администрацията в партийната централа на "Стамболийски" 45 в София. Втори мандат депутат и член на централното оперативно бюро на ДПС. Верността му към партията е изпитана - в продължение на шест години, след като губи битката за трети мандат за лидерското място в младежката организация на ДПС от Салиха Емин, той не заема партийни постове и е само редови член на движението. В продължение на осем години е очите и ушите на ДПС в Централната избирателна комисия като неин секретар. И по-важното - преклонението му пред Доган граничи с идолопоклонничество. Дори се опитва да му подражава, казват негови колеги от младежката организация. Към това работили с него в МДПС прибавят още - привърженик на партийната дисциплина, спазването на партийната йерархия и добър изпълнител. Все качества, с които Карадайъ се вписва идеално в една авторитарната структура на ДПС.  Праволинеен и арогантен пък са другите определения за него, които дават колегите му от останалите партии в парламента. Депутати си спомнят, че пред категоричността му да защитава на всяка цена позициите на ДПС при обсъждането на Изборния кодекс в предишния парламент в нередки случаи отстъпвала дори не по-малко праволинейната социалистка Мая Манолова, под чието ръководство тогава се изработваха изборните правила. Именно Карадайъ успя да наложи в пленарната зала текста в Изборния кодекс, според който, ако избирателят не отбележи в бюлетината преференция за даден кандидат от листата, този глас да се зачита в полза на водача й. И така на практика се гарантира избирането на водачите на листи за парламентарните избори и във вота за общински съветници. "Ако под праволинейност разбирате принципите, идеите и каузата на ДПС, да, праволинеен съм. Мога да кажа, че и занапред ще бъда праволинеен, защото тези 25 години показаха, че това са ценности, които следва да бъдат отстоявани. Бих препоръчал и на другите, независимо от това каква е политическата им идеология, да обърнат внимание на тези ценности на ДПС", отговаря Карадайъ.

Апартаментът

От началото на този парламент  Карадайъ е в остър конфликт с председателя на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов от Патриотичния фронт (ПФ). В средата на ноември миналата година депутати  разказаха как по време на заседание на комисията двамата едва не стигнали до бой и в продължение на петнадесетина минути си крещели един на друг. Повод за разпрата станало намерението на Николов да огласи пред журналисти имената на хора, заемали публични длъжности в периода 1997 - 2015 г., които са си купили ведомствени апартаменти. Причината за острата реакция на Карадайъ била, че неговото име фигурира в този списък. Става въпрос за закупен от него ведомствен апартамент през 2003 г., когато е бил зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол. Жилището е 100 кв.м и за него Карадайъ е заплатил 24 654 лв. Като 6136 лв. е заплатил в брой, а останалите 18 491 лв. - с компенсаторни записи. Според изготвената справка на експерти към комисията апартаментът не е продаден по пазарни цени, както предвижда правилникът за прилагане на Закона за държавната собственост, а тя към оня момент съгласно статистиката на Националния статистически институт е била 85 605 лв. за тази квадратура. По това време областен управител на София е бил Росен Владимиров, който тогава беше в ръководството на ДПС.

Сигналът до комисията е внесен от депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Валентин Касабов от ПФ и изпратен в прокуратурата. Оттам обаче са отказали да разследват случая заради изтеклата давност от 10 години. В сигнала е посочено и че за да бъде закупено такова жилище, лицето трябва да отговаря на определени условия, като например да не притежава имущество. А това се доказва с удостоверение от съответната община. Такова удостоверение в преписката на Карадайъ липсва. Декларирал е липса на жилищно-спестовен влог. Според сигнала обаче само след три години той посочва в декларацията си по Закона за публичност на имуществото, че притежава банков влог от 175 000 лв. от продажбата на дялове и заеми, а съпругата му има доход от 122 000 лв. от продажба на акции, дялове и други участия.

Валентин Николов твърди, че агресивното поведение на Карадайъ в комисията по повод сигнала за апартамента му не е изключение, а практика. "По време на заседанията той постоянно апострофира, говори демонстративно по мобилния си телефон и се опитва да саботира работата ни", казва той. Колегата на Карадайъ от ДПС в комисията Янко Янков пък твърди, че намерението на Николов да огласи случая на Карадайъ с апартамента пред медиите е било тенденциозно, защото комисията е разглеждала цял списък от над 70 души, които са си купили ведомствени жилища в този период. Според Иван Иванов от Реформаторския блок още от самото начало на работата в комисията между Николов и Карадайъ се е появила неприязън, нещата са станали лични и това е причината за войната между двамата.

Карадайъ смята, че от една година председателят на комисията и определени нейни членове водят целенасочена кампания срещу него. Причината по думите му е, че се опитал да обясни, че представеният от Николов правилник за работа на комисията не отговаря на функциите й. Направил предложения за промени, но те не били приети. След две заседания обаче, когато станало ясно, че комисията не може да работи по този правилник, същите неща, предложени от други членове от комисията, били одобрени. "Оказа се, че понеже тези предложения са на Карадайъ, това е нещо грешно и трябва да бъде анатемосано", казва той. "Една година се занимават с мен, защото видяха, че комисията не е телевизия СКАТ, нито е място, където някой да си задоволява емоционалните потребности, а за работа", добавя още той. По повод апартамента си казва, че го е закупил съгласно действащото към оня момент законодателство. Добавя и че през 2004 г. след публикации в медиите по същия случай Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол е направила ревизия на всички закупени по този начин жилища. "Някои от тези сделки бяха развалени. Имаше такива, на които им бяха коригирани цените. За моя апартамент не е имало никаква корекция. Така че тази тема е приключена от легитимен държавен орган. И в един момент след 10 години всички медии гърмят, че Карадайъ си купил апартамент. Аз търпя това вече една година. Но какво да направя? Да ходя да се оправдавам? Защо да се оправдавам, като няма кой да ме чуе", заявява Кардайъ. И добавя, че има документи и всеки, който иска да разбере истината, може да провери. А по повод на обявените му в декларацията доходи казва, че те са от фирма за електроматериали, на която той е бил съсобственик и е продал дяловете си.  
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща Вечерни новини: Кюрдите сключиха сделка с Русия и Сирия срещу Турция, Орбан загуби Будапеща

И още: Кьовеши официално е европейски главен прокурор; Борисов свиква Съвета за сигурност заради Сирия

14 окт 2019, 885 прочитания

Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти

В МВР е постъпила информация за потенциална заплаха, свързана с журналистически разследвания и публикации в "Капитал"

14 окт 2019, 629 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Дефектен ръст

България е една от малкото държави в ЕС, които растат бързо. Зад цифрите обаче се крият проблеми

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма