Суровинна война в отбраната

Без каквато и да било аргументация военният министър Ненчев концентрира управлението на огромни армейски ресурси в ръцете на един-единствен човек

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Когато преди около три седмици членовете на Министерския съвет съвсем между другото одобриха сливането две дирекции в Министерството на отбраната (МО), те едва ли са си давали сметка, че зад това на пръв поглед формално и техническо решение се крие нещо много по-голямо. А също така и че то ще провокира малка подмолна война в управляващата коалиция и в частност в Реформаторския блок. Става дума за обединяването на дирекциите "Отбранителна аквизиция", която се занимава със закупуването на въоръжение и войсково имущество, и "Инфраструктура на отбраната", която контролира всички имоти, чийто принципал е МО, както и паричните потоци към България по линия на Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността NSIP (например 30-те млн. евро за основен ремонт на авиобаза "Безмер"). Новосформираната мегаструктура ще играе ключова роля при маршрутизирането на огромни парични потоци по многомилионните инвестиционни проекти в армията, които трябва да стартират тази година – например за нов тип изтребители, за модулни патрулни кораби и за бойни машини за пехотата. Според груби прогнози например придобиването на бойни самолети ще надхвърли 1 млрд. лв., а строежът на военни корвети ще струва поне 700 млн. лв.

Интересният детайл в случая е, че решението за обединението на дирекциите беше прокарано тихомълком от военния министър Николай Ненчев зад гърба на всички останали както от политическото, така и от военното ръководство на армията. На теория в подобно преструктуриране няма нищо лошо – Министерството на отбраната е добре известно с прекомерно раздутите щатове на администрацията си. На практика обаче това е по-скоро симулация на реформа, тъй като числеността на въпросните две дирекции се намалява с... един човек – началника на "Инфраструктура на отбраната" Татяна Александрова.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал