Фирмите ще кандидатстват за 80 млн. лв. за подобряване на условията на труд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Фирмите ще кандидатстват за 80 млн. лв. за подобряване на условията на труд

Фирмите ще кандидатстват за 80 млн. лв. за подобряване на условията на труд

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв., а максималният - 391 166 лв.

Мара Георгиева
9693 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


През тази седмица ще стартира схема за подобряване условията на труд в предприятията - част от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020", съобщиха от Министерството на труда и социалните грижи.

Кандидатите и финансовите условия

Очаквани резултати

Очаква се най-малко 400 предприятия да получат подкрепа по процедурата "Добри и безопасни условия на труд", а заетите лица, за които се отнасят дейностите, да са най-малко 8000. Плановете предвиждат минимум 250 предприятия да въведат нови процеси за безопасни и здравословни условия на труд и поне още толкова - нови системи, практики и инструменти за развитие на човешките ресурси и организация на труда.

Общият бюджет на процедурата "Добри и безопасни условия на труд" е 80 млн. лева, за които могат да кандидатстват микро-, малки, средни и големи предприятия. За 2014 и 2015 г. кандидатите трябва да имат оборот, равен или по-голям от максимално допустимия размер на авансовото плащане (20% от стойността на безвъзмездната финансова помощ).

Всяка компания трябва да участва самостоятелно, партньорството не е допустимо. Одобрените фирми ще имат възможност да си наемат изпълнители за различните дейности.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лева, а максималният - 391 166 лева. Единствено големите предприятия ще трябва да осигурят съфинансиране в размер на 20% от общата стойност на проекта, става ясно от насоките за кандидатстване, публикувани на сайта на министерството.

Дейностите

По схемата "Добри и безопасни условия на труд" ще се финансират:

- Разработване, адаптиране и въвеждане на системи за развитие на човешките ресурси - например гъвкави форми на заетост, мерки за удължаване на трудовия живот на по-възрастните работници и служители, нови модели за организация на труда, софтуер за управление на човешките ресурси, промени в системите за заплащане на труда и др. Разходите по тази дейност не трябва да превишават 5% от общата стойност на проекта, а кандидатите задължително трябва да включат поне още една от останалите допустими дейности.

- Осигуряване на организиран транспорт от работодателя до и от работното място за заетите в предприятието за период до 12 месеца. Дейността може да се извършва със собствен транспорт на фирмата или чрез лицензиран превозвач. Условието е разстоянието за превоз да е не повече от 100 км в едната посока.

- Осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, подобряване на професионалния и здравния статус на работниците и служителите. Към тази дейност са включени няколко примерни поддейности:

--- Осигуряване на средства за колективна защита. Приложен е примерен (неизчерпателен) списък на мерки за реконструкция, модернизация, обезопасяване на обекти, за покупка на машини и подходящи средства за защита. Например за защита от прах, токсични и други вредни вещества се допускат разходи за локална аспирационна система, за вентилационна система и др.; за защита от наднормен шум - прегради, ограждения, шумопоглъщащи покрития на стени и тавани и др., за защита от навлизане в опасна зона - заграждения, блокировки и др. --- Закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло. --- Въвеждане на стандарти за безопасни условия на труд – например BS OHSAS 18001:2007 (Ocupational Health and Safety System) - система за управление на здравето и безопасността при работа.
--- Обучение на работниците и служители за специфичните рискове за здравето им, свързани с индивидуалното работно място, и как те да бъдат ограничени и предотвратени. Изискването е това обучение да не се припокрива със задължителния въвеждащ инструктаж за безопасност на труда.

--- Обучение на служители и работници за безопасна работа с нововъведено по проекта работно оборудване и технологии.

- Осигуряване на социални придобивки за работещите - например ремонт и оборудване на места за отдих, за хранене и почивка в предприятията, изграждане на спортни съоръжения и др. Условието е след приключване на проекта ремонтираните помещения да запазят предназначението си за минимум 5 години.

Одобрените фирми се задължават да запазят заетостта на поне 50% от хората, за които се отнасят дейностите по проекта, за период от 6 месеца след приключването му. Кандидатстването по схемата ще бъде само електронно чрез информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България - ИСУН 2020.

Крайният срок за прием на документи ще стане ясен с обявяване на старта на процедурата, уточниха от пресцентъра на социалното министерство.

През тази седмица ще стартира схема за подобряване условията на труд в предприятията - част от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 - 2020", съобщиха от Министерството на труда и социалните грижи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77

    В статията не виждам едно съществено ограничение, което го имаше в проекта за наредба - допустими за финансиране СМР и МА са до 10% от общата стойност на проекта, което го правеше за проекти за средни и големи фирми за работно облекло. Още ли го има това ограничение?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK